asterixowi też :)
asterix - zazdroszczę po trochu tak wysokiego studio... ja focę w piwnicy na 2.5m wysokiej... straszna kaplica jeśli chodzi o fotografowanie ludzi :/
może w wakacje przeniosę je do garażu (z 4m wysoki :) )
Wersja do druku
mam problem z 123rf. wrzucam fotki przez ftp na ich server ale na stronie nie sa widoczne :/ pomocy!
już wiem co moze byc powodem! o ile dobrze pamietam nie przeslalem im ID(paszportu itp). najgorsze, ze nie wiem gdzie wrzucic to ID do weryfikacji..
nie wszedzie chca twoje id. 123rf i crestock zupelnie omijam - zupelnie mi tam nic nie schodzi.
prawdopodobnie musisz isc do History>FTP Upload: If you have uploaded photos via FTP, click here to process uploaded files>Click here to process your uploaded files.
Czy jest już jakaś odpowiedź?
Mimo iż po lekturze wątków na forach sprawa wydaje się trochę jaśniejsza to ciągle nie jestem pewien. Dlatego prosiłbym o pomoc jakiejś osoby (fizycznej, nie firmy) która już wypłaca ze stocków. Na razie nie obchodzą mnie rozliczenia roczne i dodatkowe rachunki matematyczne w formularzach PIT. Na to też przyjdzie czas. Napiszcie proszę jak rozliczylibyście z 1000USD. Załóżmy że równo 1000USD zostało przelane dziś na paypala. Co po kolei robicie, ile kasy wysyłacie do US itd.
Czy do wpłacenia podatku do US można wykorzystać konto mbanku (opcja przelew podatku) czy trzeba dreptać do US z pieniążkami między zębami?
Dolar tak spada że nie ma sensu czekać z kasą w bankach zdjęć.
Pozdrawiam
nie ma sensu wydawac tych dolarow obecnie... bym trzymal na paypalu i nie rozliczal (nie dotykalo by to naszego kraju) lub uzywal tych pieniedzy do zakupow online (platnosc paypal) np ebay.
Dolar bedzie szedl w gore :) korekta na rynku walutowym musi sie pojawic .
Wogole to nie rozumiem polskiego naporu na umacnianie zlotowki... zmniejszenie sily exportu (obecnie 5x) i powstawnie deficytu exportowego zrujnuje nas bardzo szybko...
Może i faktycznie dolar pójdzie w górę.
Od jakiegoś czasu (było o tym głośno) paypal jest uznawany jako jednostka bankowa. W polsce także, skarbówka to widzi.
Pozdr.
zmien adres w payal zamieszkania na obcy kraj i nasza skarbowka tego nie zobaczy.
robgr85, nie mam odpowiedzi, termin mija pod koniec maja dopiero. Wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy - wypłacasz 1000$, przeliczasz po kursie średnim NBP z dnia wpływu na konto, odliczasz 50% jako koszty uzyskanie (od sprzedaży wartości niematerialnych i prawnych, w tym wypadku sprzedaż praw i licencji na używanie zdjęć, jak masz przychody z referralsow to sprawa sie komplikuje). Od pozostałych 50% naliczasz podatek 19%. Tylko wg ustawy przychody z praw majątkowych rozliczasz w rozliczeniu rocznym, więc praktycznie teraz nic nie robisz, rozliczasz się pitem za rok 2008. Ja takie stanowisko wysłałem do Izby Skarbowej, tak mi doradził doradca podatkowy. Jeżeli Twój Urząd Skarbowy stwierdzi, że to przychody z działalności artystycznej, wówczas koszty uzyskania przychodów to tylko 20%, i masz obowiązek wpłacania 19% zaliczek na podatek do 20 następnego miesiąca po miesiącu w którym osiągnąłeś przychód.
mogę w sumie dla świętego spokoju poczekać... nie mam teraz jakiegoś szczególnego ciśnienia na brak funduszy.
Cytat:
Wg mojej wiedzy na dzień dzisiejszy - wypłacasz 1000$, przeliczasz po kursie średnim NBP z dnia wpływu na konto,
paypal czy bankowe? Jak polecił Ci Twój doradca podatkowy?
Cytat:
odliczasz 50% jako koszty uzyskanie (od sprzedaży wartości niematerialnych i prawnych, w tym wypadku sprzedaż praw i licencji na używanie zdjęć, jak masz przychody z referralsow to sprawa sie komplikuje). Od pozostałych 50% naliczasz podatek 19%. Tylko wg ustawy przychody z praw majątkowych rozliczasz w rozliczeniu rocznym, więc praktycznie teraz nic nie robisz, rozliczasz się pitem za rok 2008. Ja takie stanowisko wysłałem do Izby Skarbowej, tak mi doradził doradca podatkowy. Jeżeli Twój Urząd Skarbowy stwierdzi, że to przychody z działalności artystycznej, wówczas koszty uzyskania przychodów to tylko 20%, i masz obowiązek wpłacania 19% zaliczek na podatek do 20 następnego miesiąca po miesiącu w którym osiągnąłeś przychód.
Kolejna komplikacja obliczeń to fakt, iż wysyłając zdjęcia do np 5 stocków, możemy dostać je w różnych dniach tygodnia... a za tym idzie różnica w kursie dolara z poszczególnych dni... dobra uprościmy trochę obliczenia:
- zakładamy że kurs dolara to 2pln, 1000USD na stockach, przelanych na konto/paypal jednego dnia.
wersja a)
koszt uzyskania przychodu: 1000PLN
podatek: 190PLN
i nic nie robie?? Chyba trzeba przelać to do skarbówki czy nie? Jeśli nie to kiedy przelewam pieniążki?
wersja b)
koszt uzyskania przychodu: 400PLN
podatek: (2000-400)*0.19 = 304PLN
wpłacam do 20go następnego miesiąca.
Ja mam referalsów, więc sprawa się komplikuje... może ktoś się rozpisać na ich temat?
@asterix
Pomysł może i ciekawy, ale czy sprzedawcy z ebaya nie będą utrudniać jak kupie coś przez paypal zupełnie innego ludzika? Co jeśli np Urząd Celny będzie kazał nam udokumentować tranzakcję (np dowody wpłaty itd)?
Pozdr.