Nowa wersja Lighrooma daje obrzydliwy zielony zafarb. Pojawił on w wersji 4.1. Mam 5d MII
Wersja do druku
Nowa wersja Lighrooma daje obrzydliwy zielony zafarb. Pojawił on w wersji 4.1. Mam 5d MII
Hmmm... No to może jeszcze inaczej sRAW , mRAW , RAW z 5D II oraz RAW 5D III wyglądają identycznie, ale sRAW i mRAW z 5D III są zielone w cieniach - tak jak wcześniej napisałem - coś z zielonym kanałem i wygląda to tak samo w DPP od Canona.
Pedretti - przy Processie 2010 będziesz miał jak w starszej wersji. Mi chodzi o coś co jest niezależne od oprogramowania - czyli o mRAW który wychodzi prosto z puszki i daje identyczny zafarb nawet w oprogramowaniu od Canona.
Limit dyfrakcyjny jest w dużym stopniu związany z gęstością upakowania pikseli na matrycy. W przypadku pełnoklatkowych 5D Mark II i Mark III granica jest zdaje się około f/11 (tzn. do takiej wartości można przymknąć obiektyw bez obawy o wpływ dyfrakcji na szczegółowość obrazu). Lustrzanki z gęstszymi matrycami (typu 7D) mają limit na poziomie około f/8.
Oczywiście istotna jest również ostrość samego obiektywu, jednak w większości przypadków optymalną rozdzielczość uzyskuje się po przymknięciu szkła o 2-3 stopy względem otworu maksymalnego.
Żeby mieć pewność i przypadkiem nie robić zbędnego zamieszania porównałem z ciekawości wszystkie opcje RAW'ów z 5D II i III . 5D II tak jak pisałem wszystko w normie , przy 5D III RAW jest czysty, mRAW najgorszy zafarb zielonego, sRAW dużo mniejszy zafarb. Jest tak samo dla DPP Canon'a i Lightroom .
Żeby nie być gołosłownym zmusiłem się żeby zrobić przykładowe zdjęcia dla 5D III :
https://rapidshare.com/files/3376490652/CAN.rar
jeśli kogoś to ciekawi i chce mieć pewność czystych plików to niech sobie osobiście sprawdzi. Wyciągnąć o 1EV wyciągnąć winete i przy mRAW widać o co kaman. Wystarczy porównać środkową czarną okładkę dvd ze skrajną np ALI G :) . W normalnych warunkach przy świetle dziennym widać że zielony kanał jest przesunięty.
Po ostatnich reportażach póki co przerzucam się na pełny RAW bo przy realnych zdjęciach widać to dużo mocniej... o ile się nie koryguje winiety jest to do poprawienia ale przy jej ściągnięciu robi się w rogach niezłe zamieszanie. Osobiście nie musiałem robić żadnych porównań żeby to dostrzec, przy wielu zdjęciach mam totalną zieloną masakre - pliki które dałem na siłę dla przykładu to pikuś.
Gdzie można zgłośić to do Canona??
Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
Z tego co kojarzę to tak się nie da i nie dało w 5d2, aby jeden przycisk blokował ekspozycję i AF. Możesz zrobić tak żeby spust blokował tylko pomiar (gdy trzymasz) a AF na AF-ON . Naciskasz Q i tam jest opcja po prawej gdzie możesz konfigurować w ograniczony sposób te opcje. Niestety i nie mam pojęcia czemu w Canonie nie da się tak ustawić * żeby blokować ekspozycję trzymając klawisz i po puszczeniu zwolnić blokadę-taka blokada jest ale tylko na spuście. Wszelkie inne blokady exp. nie działają w trybie hold. Bzdura a mogła by taka opcja być.Cytat:
Witam mam pytanie do urzytkownikow 5d mark 3 jak w tym modelu zrobic aby wcisniety spost migawki do polowy uruchamial af startowal pomiar i odrazu pomiar blokowal ...w 5d mark 2 jest to opisane---- start af - ae on/off prosze o pomoc
W 1ds mk 3 i 5d mk2 mam tak ustawione a w tym modelu 5dmk3 nie moge sobie poradzic/znalesc ...mozna tak ustawic w instrukcji obslugi 5dmk2 na stronie 201 jest to dokladnie opisane prosze o pomoc i pozdrawiam link do instrukcji http://www.canon.pl/Support/Consumer...&type=download
OK, ok jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to chcesz aby:
-spust blokował ekspozycję
-AF-ON ustawiał ostrość i mierzył światło
czyli opcja nr 3 w 5d2 w instrukcji s.201:
A więc dla 5d3:
Menu>5 zakładka> 2 karta > ustawienie własne
1 wiersz, 1 kolumna - spust ustawiasz na "*(naciśnięty przycisk)"
2 wiersz, 1 kolumna - AF ON ustawiasz na "pomiar i AF start"
Przy tych ustawieniach nie startuje af ze spustu migawki ale juz sobie poradzilem z tym instrukcja obslugi 5dmk3 strona 326
1 wiersz, 1 kolumna - spust ustawiasz na pomiar i af start
3 wiersz, 1 kolumna - przycisk blokady ae -blokady ae ustawiasz na blokada ae (wstrzy)
i to jest rozwiazanie ciezkie to menu tej nowej piatki ale teraz moze bedzie naswietlac prawidlowo przy przekadrowywaniu bardzo ci dziekuje klego i pozdrawiam
OK ale to nie jest to samo co opcja 3 w instrukcji 5d2. Moje rozwiązanie właśnie daje to samo. Niemniej jednak brakuję mi bardzo opcji, aby wciśnięcie i trzymanie * blokowało ekspozycję, natomiast puszczenie przerywało blokadę. Czyli dokładna odwrotność. Szybko i sprawnie. Rozwiązanie, z którego korzystałem w N... :) W sumie rozwiązanie proste do zaimplementowania software'owo a jednak Canon się nie pokusi.