No no, o tym nie pomyślałem :oops:
Wersja do druku
wydaje mi się że jedyny problem może stanowić grzanie się takiej matrycy. W 40D po jakimś czasie używania LV pojawia się znaczek, że foty mogą być bardziej zaszumiane przez właśnie rozgrzanie matrycy...
Ja mam inne pytanie (filmowe), nie wiem czy ktoś zna odpowiedź.
Jak wiadomo podczas robienia zdjęć AF stara się wyostrzyć obiekt jak najszybciej. W trybie wideo ten sposób działania wręcz jest nie wskazany, chodzi o płynne przejścia miedzy obiektami.
Czy 5DMKII posiada już nastawioną prędkość obrotu pierścienia ostrości, czy to co widzimy na pokazowych filmach to jest robione z jakąś przystawką manualną obcą aparatowi. Pytam z ciekawości, bo wszyscy porównują aparat do super kamery, ale jak się poprzyglądać to wiele mu brakuje jak płynna zmiana ogniskowej itp...
Ale przecież tu masz kontrast AF o szybkości jego działania wiadomo tyle - jest wolny 8). Myślę że to nie problem. Co do reszty nie ma wątpliwości, że to nie kamera. Natomiast może być użyty w różnych sytuacjach jako kamera i spełnić swoją rolę znakomicie. Ba w sytuacjach słabego światła lepiej niż większość kamer w porównywalnej cenie i sporo droższych.
AF w trybie video musi albo analizować kolejne klatki, albo "podkradać" obraz z matrycy w czasie pomiędzy klatkami żeby ocenić, czy tracimy ostrość w wyniku zbliżania się, czy oddalania obiektu - myślę, że już niedługo pojawią maruderzy, którzy będą pokazywać jak AF "mikromyszkuje" pomiędzy klatkami HD 1080p ;)
Światło sztuczne, nie przesadzaj. Wiem, że to nikon...ale trzeba przyznać, że nieźle. Mnie się podoba i już.