i kominek zamiast pryzmatu ;)
Wersja do druku
i kominek zamiast pryzmatu ;)
a moze to jest M od "micro"?
I cała bateria nowych szkieł do tego.
IMHO jeśli średni format ma mieć jakikolwiek sens to przynajmniej o dłuższym boku (lub w kwadracie) 48mm. Przy czym 40 MPX w tym przypadku to żadna rewelacja. Kto to kupi?
Kompatybilność szkieł F w tym przypadku to jakaś kompletna abstrakcja. Chyba że tak jak DX-owych na FF.
może zmienią mocowanie? To byłoby bardzo sensowne posunięcie przy szybko rosnących wymaganiach matryc.
Szczerze - to mnie by raczej zmartwiło gdyby nikon postawił od podstaw drugi system - średnioformatowy, z nową iptyka itd. Bo to by oznaczało, że już nie idzie tyle nakładów ile by mogło na mały obrazek.
A system średnioformatowy można sobie kupić w każdej chwili - innych producentów.
Powiem Ci że to samo sobie pomyślałem. Bo jeśli to będzie wyglądało tak, że w związku z tym sobie odpuszczą kamery w typie D3x to na placu boju zostanie sam Canon z wiadomymi konsekwencjami. Tak na prawdę funboje systemowi, którzy nie kupują sprzętu tylko brandzlują się nowościami mogliby się cieszyć z takiego obrotu sprawy.
Przecież jeśli by wstawili większe matryce, to ceny też by odpowiednio wzrosły. Nie wiem ilu jest takich funbojów, ale wątpię żeby byli w stanie zapewnić zyskowność produkcji. No chyba, że stwierdzili, że 40% rynku to za dużo i czas wrócić do korzeni i ograniczyć produkcję do jednej manufaktury gdzieś na przedmieściach Tokio;)
IMO są dwie możliwości, albo ten BIG to pierdylion pikseli w udoskonalonym d3, albo nowe mocowanie z niezbyt mocno ograniczoną kompatybilnością wsteczną. W każdym razie, gdybać sobie możemy, zwłaszcza że chyba niedługo trzeba będzie zapełnić lukę po '5D i co dalej';)
"5d mk2 vs 5d", ewentualnie "3d i co dalej". Cos sie wymysli :mrgreen: