A masz ustawione "auto update". Bo jeżeli nie to każdy tryb C wraca do ustawień z czasów kiedy był zarejestrowany a bieżące zmiany nie są rejestrowane.
p,paw
Wersja do druku
ustaw to i sprawdź:
Załącznik 19724
Załącznik 19725
co do serii wrzuć w H (nie H+) i po prostu nie trzymaj tyle spustu migawki
R5 w trybie migawki el. ma stałą prędkość 20kl/s. wolniejsze tryby są dla migawki mechanicznej. Dopiero R5II ma możliwość dowolnej regulacji ilości klatek/s w każdym trybie.
Jest wybór zapamiętywania zmian w "C" lub każdorazowy powrót do poprzednich ustawień- pogrzeb trochę w menu.
w trybach C1, C2 ... można ustawić czy zmiany podczas pracy mają robić update ustawienia C1, C2 .... czy nie mają - jak nie mają robić to przy następnym włączeniu jest ustawione to co było oryginalnie ustawione, a nie chwilowe zmiany podczas pracy - tak to działa w trybie foto, jak mniemam w video powinno działać identycznie
trzeba przestawić Auto update set. na enable - ale jak się głębiej zastanowić to chyba bym nie przestawiał taki reset do defaulta ma chyba jednak większy sens
Dziękuję, o takie wskazówki chodziło.
Co może być przyczyną, że po ustawieniu szybkiej serii zdjęć + (H+), ikonka nie świeci się na zielono co według instrukcji daje 9 zdjęć/sek. Podpięty obiektyw to RF100-500, oryginalny akumulator LP-E6NH w pełni naładowany stan zużycia 3/3, czas naświetlania krótszy niż 1/1000.
Wg AI sprawdź:
Battery level
Temperature
Flicker reduction
Shutter speed
Aperture value
Subject conditions
Brightness
AF operation
Type of lens
Use of flash
Electronic shutter
W sumie to chodzi o brak zielonej ikonki, seria działa tylko czy jest to 12 czy 9 klatek to nie wiem :-). Dzisiaj akurat miałem możliwość po dłuższej przerwie wyjść w teren i pofotografować, sprawdzałem wszystkie ustawienia o jakich piszą w instrukcji, które niby powinny być spełnione i ikonka jak była biała tak jest.
zaintrygowałeś mnie, sprawdziłem u siebie
zielone jest tylko gdy:
1. używam oryginalnych baterii, a nie zamienników typu Patone czy Newell
2. mechaniczna migawka