Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Co roku jest tak, że najwięcej sprzętu jest kupowane wiosną i wczesnym latem. Wiadomo wakacje, imprezy sportowe, wszystko kwitnie i rośnie, sezon ślubny itd. I wtedy jest najdrożej. Najlepiej kupować na koniec roku - black friday, wyprzedaże, rabaty itp. obecnie jednak wszystko się popie$#&ło i ciężko cokolwiek przewidzieć. Gorzej też z dostępnością. Rabaty są w zasadzie na starsze modele, które chcą wyprzedać. Te nowe są drogie i trudnodostępne. Sony ma teraz mega rabaty. Może jednak a9? :D ;)
Wiadomo coś na temat cashbacku?
Przydałby się wiosenny.
1 załącznik(ów)
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Żadne spekulacje i jakby nic nowego u Canona, że mocowanie EF traci rację bytu. A z pewnością nie prima aprilis, info z 31 marca.
Canon wycofuje obiektywy EF w dość szybkim tempie. Canon EF 70-200mm f / 4L IS USM II, Canon EF 200 mm f/2L IS USM, jak i Canon EF 85mm f / 1.2L USM II zostały wycofane z produkcji.
https://www.canonrumors.com/canon-ef...-discontinued/
Lustrzankowcy z DSLRami zostaną z ręka w nocniku bez wsparcia nową optyką na mocowanie EF. Czyi albo ML z nowymi RF , albo DSLRy z leciwymi L-kami EF.
Sumarycznie nie zaskoczyła mnie w ogóle ta informacja. To teraz nieprodukowane już L-ki EF będą miały od teraz status "kultowe" i cenę wyższą niż RF-owe odpowiedniki :mrgreen:
Przy okazji być może całkiem niezadługo mogą się sprawdzić ploty, że w nowych korpusach R zablokują programowo kompatybilność ze szkłami z mocowaniem EF, albo celowo je upośledzą.
Aktualna lista wycofanych na chwilę obecną szkieł EF
Załącznik 6075
Chciałby się rzec: kupujcie Canony z mocowaniem EF !!! one tak szybko odchodzą....
Już? Wpieki z policzków zeszły? Nie dziwi to ciągłe zainteresowanie posiadacza niszowego sprzętu tym, jak najważniejszy gracz na rynku rozdaje karty. Nie zamartwiaj się jednak o optykę EF. Będzie w użytku najdłużej ze wszystkich produktów konkurencji,
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
W przeciwieństwie do innych nie mam klapek na oczach oraz jestem obecny w kilku innych systemach, gdzie śledzę na bieżąco sytuację :P Przykładowo u Nikona przybędzie łącznie 27 obiektywów z mocowaniem Z przed końcem 2022 r., że o innych producentach niezależnej optyki nie wspomnę ;) Ale fakt! najlepiej się okopać w jednym systemie canona i wierzyć, że będzie się z nim do śmierci.
ps.
proponuję zgłębić definicję słowa: "niszowy" https://sjp.pl/niszowy , bo jak widać z tym też słabo. Niszowe to zaczynają być L-ki na EF :mrgreen:
27 obiektywów! WOW. To wspaniale, że konkurencja wciąż goni. Ciągle mają wiele do zrobienia. Canon w EF zrobił / ma już wszystko. Pieski będą szczekać, ta karawana pojedzie dalej...
Ło Panie, canony znowu zdjęć nie robią!
W czym teraz odstają?
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W przeciwieństwie do innych nie mam klapek na oczach oraz jestem obecny w kilku innych systemach, gdzie śledzę na bieżąco sytuację :P Przykładowo u Nikona przybędzie łącznie 27 obiektywów z mocowaniem Z przed końcem 2022 r., że o innych producentach niezależnej optyki nie wspomnę ;) Ale fakt! najlepiej się okopać w jednym systemie canona i wierzyć, że będzie się z nim do śmierci.
ps.
proponuję zgłębić definicję słowa: "niszowy"
https://sjp.pl/niszowy , bo jak widać z tym też słabo. Niszowe to zaczynają być L-ki na EF :mrgreen:
Wycofują kilka kilkunastoletnich szkieł i jedno nowsze dla którego jest świetny zamiennik RF. To co przybędzie u Nikona nie ma najmniejszego znaczenia w tej chwili. To co ma Canon w EF jeszcze długo będzie w obiegu. Dziwisz się, że skupiają się na rozwoju tego co im świetnie wyszło ?
Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wycofują kilka kilkunastoletnich szkieł i jedno nowsze dla którego jest świetny zamiennik RF. To co przybędzie u Nikona nie ma najmniejszego znaczenia w tej chwili. To co ma Canon w EF jeszcze długo będzie w obiegu. Dziwisz się, że skupiają się na rozwoju tego co im świetnie wyszło ?
Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!). Serio! Zatrudniają tęgie głowy zmieniające tylko cyferkę i siup nowy aparat niczym nie różniący się od poprzednika. Vide wszystkie serie trzy xxxD i cztero xxxxD - cyfrowe. DSLRy z tych serii do tej pory leżą na kilogramy w supermarketach, aby delikwent wdepnął w system. Albo zrobią fajną puszkę, ale z plastiku (R6) winszując sobie 2x tyle co magnezowe konstrukcje u konkurencji. Geniusze marketingu! Potem przy okazji w korpusach stricte amatorskich usuwają środkowy styk ze stopki , aby przypadkiem nie kupować lamp błyskowych innych producentów oraz hucznie ogłaszają nowy wielki bagnet RF przemyślany tak, aby przypadkiem nie udało się zrobić adapterów na inne systemy. Wisienką na torcie jest już całkowite zamknięcie protokołów komunikacji przed konkurencją, aby ta nawet przy pomocy inżynierii wstecznej nie rozgryzła komunikacji pomiędzy bagnetem a obiektywem z mocowaniem RF (jak na razie idzie dobrze, bo poza samyangiem nikt się nie kwapi do wypuszczenia szkieł z mocowaniem RF). Mimochodem i po cichu wycofują z produkcji i kończą wypuszczanie nowych szkieł z mocowaniem EF i w ony sposób mamy cud, miód i orzeszki , wywiady, konferencje, wizyty w zakładach pracy - Forever Canon. Hulaj dusza - piekła nie ma! Całym sercem kibicuję Canonowi - tak trzymać! Jednego mi brakuje w nowych bezlusterkowcach Canona - osobno kupowanego EVF za połowę ceny aparatu, ale to się chyba da zrobić w następnym modelu.
Niestety, jak powyżej widać jeden smutny, stary i niespełniony fotoziut może uprzykrzyć czytanie forum...