-
Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
415) Słowiczek ma rację (prawie). Ślady są po szlifowaniu 414, a to drugie - to żeliwo czyli stop. Całość pochodzi z fragmentu wału korbowego, który się był złamał w dość nowym silniku.
Obrazek w większej całości, widać czop korbowodu i przeciwwagę.
Wysoka zawartość węgla, stąd ten ciemny kolor. Btw wał korbowy z żeliwa? Kłaniają się oszczędności, są materiały o lepszej charakterystyce pracy, z których są wykonywane elementy wirujące. Dobrze, że plastik jest tańszy od żeliwa, bo moglibyśmy dostać żeliwnego 70d:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Może masz materiał na mieszek?
Może mieszek od jakieś macro M42 ?
Ceny są dość dostępne.
-
416) Zimowa para w tonacji brązowej - Lubniewice
417) Jak jest zima. to musi być zimno...Krzeszyce, też z brązami.
-
416 -mógłbyś zrobić blurowanie skóry szlifierką kątową z lamelką o gradacji 120 :mrgreen:
Żart oczywiście, mam podobne w parku, tylko z betonu;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
416 -mógłbyś zrobić blurowanie skóry szlifierką kątową z lamelką o gradacji 120
Jeszcze bym był oskarżony o niszczenie dzieła sztuki...
418) Z innej bajki - myszołów przed burzą, ja też spylałem do domu :)
-
419) Były gęsi, to i są kaczki w locie
-
416. Szkoda że nie pobawiłeś się przysłoną żeby wyodrębnić rzeźbę od tego lasu.
417. No Robercie,stać Cię na lepsze ujęcie,wróć tam i z innej perspektywy bez tych schodów może.
418. Za to Cię pochwalę.byłeś w dobrym miejscu i w odpowiednim czasie.Wiem że to jeden strzał i nie miałeś czasu na ustawienia.
419.To schowaj do szuflady,pokaż mi kilka ptaków lub jednego, ale z bliższej perspektywy.Tak żebym nie widział tych lasków.
Ale to tylko moim skromnym zdaniem te uwagi pozwoliłem sobie napisać,z pozycji amatora jakim jestem.:mrgreen:
pozdrawiam.
-
Wiesz dobrze, że lubię Twoje uwagi, bo zmuszają do innego spoglądania na to samo foto :)
416 - mogę jeszcze poprawić w ReMask i rozmyś lekko tło, ale przysłona to już f4 i granica możliwości.
417 - he..he.. nie da się, to foto z szuflady z zeszłej zimy, gdy stopień wodny był załkiem zamrożony, teraz nie mam takich mrozów (jak na razie) ale spostrzeżenie trafne, schody zostawiłem, aby dawały jakiś stopień odniesienia, ale jak będzie solidny mróz, to da się poprawić.
418 - dziękuję za pochwalę - strzały były krótką serią, a tylko jeden celny, za kilka minut już padał śnieg, a ja na rowerze miałem jeszcze kila kilometrów,
419 - mnie się spodobały ich skrzydła - takie prześwietlone słońcem, dlatego cyknąłem z daleka, później wsadzę do szuflady.
-
16 bardzo ładne , 419 fantastyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
karp29
16 bardzo ładne , 419 fantastyczne.
Dziękuję.
420) Próby nowego nabytku 24-105 - B&W
--- Kolejny post ---
421) Kolorki
--- Kolejny post ---
422) Drzewko w lodzie
-
Kolorki podciągane w aparacie czy już w programie ?
422,coś mi nie pasuje ostrość na koronie drzewa, robiłeś na AF ,ręcznie czy hiperfokalna ?
Ja ze swego C 24-105 jestem b zadowolony,a najwięcej z funkcjonalności.Masz coś założonego na przedniej soczewce ?Polecam ze swej strony w miarę cenowo Marumi DHG Lens Protect Super.A jeśli polar to zdecydowanie Filtr Polaryzacyjny Kołowy B+W MRC Nano XS-PRO 77mm APF-BW-MRC77POLNAK - sklep Fripers.pl
no i filtry połowkowe :mrgreen: tak tak ,wiem, pasja kosztuje. Ale cóż, chciało się mieć lepsiejszy sprzęt to drobiazgi drenują kieszeń :shock: Tylko wszelkie wydatki dziel w czasie informacji dla małżonki przez 2 ;) to taka dobra rada:)
-
Zrobione landszaftowym presetem w DxO. Ostrzone AF na 2/3 odległości na f9.
Był polarek założony z którym go kupiłem - Tianya (taka tanizna).
Ha...wydatki na razie moja małżowina uznaje za konieczne, skoro potrzebuję :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
422,coś mi nie pasuje ostrość na koronie drzewa,
Zauważyłem, że po wciągnieciu foty do CB, to się zmienia przez resize zwłaszcza dla drobnych liści, gałązek, trawy.
Filtr Polaryzacyjny Kołowy B+W MRC Nano XS-PRO 77mm
Oooo, na ten filtr to muszę trooochę dozbierać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Filtr Polaryzacyjny Kołowy B+W MRC Nano XS-PRO 77mm
Oooo, na ten filtr to muszę trooochę dozbierać.
Ale zobaczysz, ze wart jest tych wydanych pieniędzy.Jak pogoda będzie odpowiednia w przyszłym tygodniu, wezmę ze sobą w góry 24-105, ten filtr, i wcześniejszy który używałem ,Marumi Exus ,zrobię kilka w miarę jednakowych ujęć i zobaczysz nawet w tej klasie, różnicę.Ale dalej zaznaczam,ze to z mego własnego doświadczenia te wiadomości i nauki na własnych błędach :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Ale dalej zaznaczam,ze to z mego własnego doświadczenia te wiadomości i nauki na własnych błędach
Pewnie, że lepiej uczyć się na cudzych błędach niż swoich. Znam powiedzono, kto tanio kupuje, ten dwa razy kupuje.
420/423 Ten sam widoczek co B&W, ale w kolorze, zrobiony minimalistyczną obróbką w ACR z PSE, czyli ubogą wersją.
Niekiedy mam wrażenie, że te całe kombajny do obróbki RAW-ów są całkiem zbędne.
-
A czemu te rogi takie zaciemnione?:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
A czemu te rogi takie zaciemnione?
Tak było z aparatu, nie dodawałem winiety.
Z lewej był rząd drzewo i cień padał z tamtej strony, ale na dole, u góry nie powinny być.
A z prawej zaczynały się ciemniejsze chmury, to może dlatego.
-
418- świetna kontra, dobrze trafiłeś;)
419- podobnie jak gęsi, kaczki również mi się podobają; tu jednak w moim amatorskim odczuciu jest lepiej techniczne i jakościowo. Styl to kwestia gustu, a o tym się nie rozmawia;)
420- bw przyjemne,chociaż w landszaftach wolę kolory. Czy miałeś nakręcony na szkło filtr z wysokim kołnierzem?
421- zdecydowanie tak, widzę to foto w kalendarzu przyrodniczym. Nie nabijam się wcale, jest bardzo dobre.
422- niby jest ok, ale coś mi tu nie gra...muszę ruszyć wyobraźnię.
Generalnie bardzo dobre sety kolego, pozdrówka:)
-
RobertON
Wolę Twoje robaki niż zmarznięte trzeciny :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
RobertON
Wolę Twoje robaki niż zmarznięte trzeciny :lol: .
Na robaki przyjdzie czas, chyba że ochotkę z wędkarskiego cykać:) A " trzeciny" i zmarzliny są ładne;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Generalnie bardzo dobre sety kolego, pozdrówka
Nie nabijaj się proszę :) do kalendarza...he...he.
Miałem jakiś polarek założony na 24-105.
To raczej testy tego szkła były pod kątem szerokości i 24 mm na fufu wystarcza w zupełności, przynajmniej dla mnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Wolę Twoje robaki niż zmarznięte trzeciny .
Robale się gdzieś pochowały, muszę podgmerać :)
Nie mogłem nic nie zrobić, to testowałem, bo to był jeden z niewielu dniu z słoneczną pogodą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nie nabijaj się proszę :) do kalendarza...he...he.
Miałem jakiś polarek założony na 24-105.
To raczej testy tego szkła były pod kątem szerokości i 24 mm na fufu wystarcza w zupełności, przynajmniej dla mnie.
Nie nabijam się. Czasem widuję "produkcje" przyrodnicze w ogólnie dostępnych publikacjach, których jakość i styl wołają o pomstę. Na Twoje patrzę z przyjemnością.
Zastanawiałem się czy winieta nie jest efektem wysokiego kołnierza od filtra, piszę o bw w ostatnim secie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Zastanawiałem się czy winieta nie jest efektem wysokiego kołnierza od filtra, piszę o bw w ostatnim secie.
Tam nie było kołnierza, ani nawet osłony p-słonecznej. Pewnie jakaś inna była przyczyna.
Bardzo Ci dziękuję za dobre słowo :)
Jak widzę foty innych kolegów, to stwierdzam, że jeszcze sporo muszę się nauczyć.
-
424) W mojej jadłodajni drobnica - jak zwykle sikorki - Bogatka zwyczajna na badylach.
424) Trafiają się modraszki - szybkie są.
425) Sikorka modra raz jeszcze, na moich badylach - wszystkie strasznie ruchliwe
-
425 najlepsze, co do obróbki (odszumiania) jestem na nie.
-
Thx, że wpadasz coś doradzić, a specjalnie zmniejszyłem krycie po odszumianiu.
Muszę jeszcze to zmniejszać, a ciągle mam wrażenie, że szum jest zbyt duży.
-
425 najlepsze z tych 3 jeśli chodzi o ujęcie.Jeśli możesz pokaż to zdjęcie bez odszumiania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
ciągle mam wrażenie, że szum jest zbyt duży
Też czuję tę presję.Przez tę eksponowaną histerię szumofobów, wygłaskujemy fotki aż za bardzo .
-
Eh gdzie te czasy dobrej zacnej fotografii czarno -białej.
-
To jest crop tak ze 25% z całości bez odszumiania - pochmurne niebo ISO 3200, f5,6 300 x1,4
425A)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Technologia ją przegoniła do lamusa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
wygłaskujemy fotki aż za bardzo .
Tylka jak wyznaczyć tą granicę, gdzie jest już dobrze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Też czuję tę presję.Przez tę eksponowaną histerię szumofobów, wygłaskujemy fotki aż za bardzo .
Jak to zwykle bywa musi pojawić się pionier, który wprowadzi nowe elementy, które za jakiś czas staną się modą. I wtedy zmieni się podejście do wyglądu zdjęć, a bardziej prawidłowo, pojawi się nowy punkt widzenia rzeczy.
Sikorki przyjemne, żeby mi takie wychodziły, cieszyłbym się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Technologia ją przegoniła do lamusa.
Może i przegania ale w bardzo wolnym tempie, i oby jak najdłużej to trwało.Ale to dyskusja na inny wątek :)
-
Tu się zgodzę z mkkaczy'm: plastikowe masz sikorki.
Musisz robić na takiej dużej czułości? Mi wystarcza 400 do 800. Robię tym samym zestawem obiektyw-konwerter i nawet w pochmurny dzień stosuję max 800 isów. Ale też zawsze mam monopod. Na przykład dzisiaj robiłem te same sikorki i miałem parametry 400 - 6,3 - 1/250.
I nie patrz na zdjęcie w powiększeniu 100%. Ja patrzę w powiększeniu około 32%: przy założeniu 300dpi i parametrach mojego monitora, to powiększenie daje na ekranie obraz w rzeczywistej wielkości wydruku; w moim programie nazywa się to skala 1:1.
Nie czytaj więcej kultowych wątków. Nie idź tą drogą! ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I nie patrz na zdjęcie w powiększeniu 100%. Ja patrzę w powiększeniu około 32%: przy założeniu 300dpi i parametrach mojego monitora, to powiększenie daje na ekranie obraz w rzeczywistej wielkości wydruku; w moim programie nazywa się to skala 1:1.
Dziękuję za porady, postaram się popracować na tym :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie czytaj więcej kultowych wątków. Nie idź tą drogą!
He..he.. nie będę !
--- Kolejny post ---
426) Zimy u siebie nie uświadczyłem, musiałem poszukać - Szklarska Poręba.
--- Kolejny post ---
427) W drodze do wodospadu Szklarki
--- Kolejny post ---
428) Wodospad Szklarki z dłuższym czasem 2 s.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Dziękuję za porady, postaram się popracować na tym :)
Nie wiem jakiego programu używasz do ostatecznej obróbki, ja używam Corel PhotoPaint. W ustawieniach jest opcja kalibracji linijek. Wyświetla się skala w centymetrach, przykładam do ekranu prawdziwą linijkę i tak długo mieszam w suwaczkach, aż ekran zgodzi mi się z realem. I to jest właśnie skala wyświetlania 1:1 - przy zadanej rozdzielczości DPI (najczęściej 300, ale 200 też nie jest złe, gdy bardziej przycinam), automatycznie mam wyświetlany obraz jakby z drukarki. Przy takim wyświetlaniu sprawdzam tzw. ogólne wrażenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Nie wiem jakiego programu używasz do ostatecznej obróbki, ja używam Corel PhotoPaint. W ustawieniach jest opcja kalibracji linijek. Wyświetla się skala w centymetrach, przykładam do ekranu prawdziwą linijkę i tak długo mieszam w suwaczkach, aż ekran zgodzi mi się z realem. I to jest właśnie skala wyświetlania 1:1 - przy zadanej rozdzielczości DPI (najczęściej 300, ale 200 też nie jest złe, gdy bardziej przycinam), automatycznie mam wyświetlany obraz jakby z drukarki. Przy takim wyświetlaniu sprawdzam tzw. ogólne wrażenie.
Zapisuję zawsze (prawie) w 300 dpi 3000x2000 w TIFF - tak mam ustawiony eksport z DxO z ostrzeniem bicubic. Dopiero takiego TIFF-a obrabiam do wydruku najczęściej na płótnie w PSE. Do galerii zmniejszam do 1200 - 1400 (dłuższy bok) i taki obrazek dalej - krzywe, odszumianie, podostrzenie akcją Janusza Body. Odszumianie w Noiseware z kryciem 20-60%, zapewne teraz jeszcze zmniejszę. Na końcu - Zapisz dla Weba - PSE do 450kB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Może i przegania ale w bardzo wolnym tempie, i oby jak najdłużej to trwało.Ale to dyskusja na inny wątek
To jakiś czarno-biały przyczynek do takiej dyskusji.
429) Ślady gruboziarniste
--- Kolejny post ---
430) Zawieja na górze i coś tam jeszcze, ale nie wiem co to jest. Widok ze Szklarskiej Poręby.
-
431) Zimowa droga pod Łabski Szczyt
--- Kolejny post ---
432) Schronisko pod Łabskim Szczytem
-
-
430) Już wiem, to widać Radiowo-Telewizyjny Ośrodek Nadawczy Śnieżne Kotły z wieżą o wysokości 24 m z 1897 roku.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
430 i 432 fajne.
Miło mi, że się spodobały zimowe landszafty.
-
Wodospad 428 dobrze wyszedł.
Ciekawe jak byłoby z poziomu wody, od dołu z jakimś szerokim kątem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ciekawe jak byłoby z poziomu wody, od dołu z jakimś szerokim kątem?
Chciałem włazić nad wodę, ale kamienie były mocno obmarznięte i zabrakło mi odwagi.
Zrobione 24-105.
Ale wrócę tam wiosną, to coś nowszego będzie.
Mam 20 mm do FF i tym szkłem całkiem nieźle można focić landszafty.
--- Kolejny post ---
433) Ostatni w tej serii obrazek z zimowych gór ze słoneczkiem.
Ciekawie było, wiało przeokrutnie, choć tego za bardzo nie widać.
-
Robert, popełniasz błąd,który wytykam innym,amputacja.Bo inaczej tego nie nazwę. Zdjęcie naprawdę dobre, tylko to ucięte drzewo.Szkoda.Wróć tam i zrób poprawne :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Zdjęcie naprawdę dobre, tylko to ucięte drzewo.Szkoda.Wróć tam i zrób poprawne
Jeśli do_fotoszopujesz ( tę górną końcówkę ) :cry: , będzie:
na pewno szybciej i lepiej , niż ponowne łażenie po górach :) .
-
Nic mu nie będzie :) to dla zdrowia Jego a mego dobrego samopoczucia :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
I czyż nie lepiej ? kurde , ale my się rządzimy :) przyjdzie właściciel to nam nogi z t.... powyrywa ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
ale my się rządzimy przyjdzie właściciel to nam nogi z t.... powyrywa
Chyba trzeba się wylogować i przetrzymać jakiś czas :mrgreen: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
I czyż nie lepiej ? kurde , ale my się rządzimy przyjdzie właściciel to nam nogi z t.... powyrywa
Nie nie powyrywa, pakuję plecak coby jeszcze raz cyknąć tą fotkę :) i nie mam czasu na wyrywanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
nie mam czasu na wyrywanie.
I całe szczęście dla nas ,czubeczek masz gratis :lol: .
-
Uffffffffffff, jeden problem zażegnany, to ja idę spać :)