-
Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Podepnę się pod pytanie @ lukass1094.
Szukam również czegoś fajnego do 550zł max, oczywiście cały zestaw z głowicą.
Również pod uwagę biorę: Fotopro MGA-684 z głowicą FPH-62Q.
Czy ten zestawik będzie cacy? Czy szukać czegoś innego u innego producenta?
Ważna sprawa, że zestaw ma być nowy.
-
... Czy ten zestawik będzie cacy?
Wszystko zależy od :
- jaki będzie ciężar stawiany na statyw
- jakie będą maksymalne długości ogniskowych na statywie
- jaka będzie Cię zadawalała jakość zdjęć
- na ile lat go kupujesz
- czy będziesz go woził samolotem
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Podepnę się pod pytanie @ lukass1094.
Szukam również czegoś fajnego do 550zł max, oczywiście cały zestaw z głowicą.
Również pod uwagę biorę: Fotopro MGA-684 z głowicą FPH-62Q.
Czy ten zestawik będzie cacy? Czy szukać czegoś innego u innego producenta?
Ważna sprawa, że zestaw ma być nowy.
Nie tak dawno zamówiłem ten zestaw i ... odesłałem, po pierwsze waga zestawu jest wyższa ok. 0,3 kg niż podaje producent. Wykonanie elementów na dobrym poziomie (benro, triopo) jednak poniżej sirui. A najgorsze w statywie Fotopro jest słaba jakość wykonania stopek, one po prostu sa wykonane ze zbyt miękkiego materiału co powoduje/ wpływa na kiepską stabilność całego zestawu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Nie tak dawno zamówiłem ten zestaw i ... odesłałem, po pierwsze waga zestawu jest wyższa ok. 0,3 kg niż podaje producent.
jednym słowem optymiści i mają nadzieję że nikt nie sprawdzi
-
kupiłem właśnie taki
Zestaw statyw Triopo G130 + głowica KK-0S
wcześniej miałem turystyczny benro
i
triopo jest krótszy(32 cm to naprawdę mało) i zejszy od benro o prawie o,5kg
jako ze mialem akurat oba to w sklepie je zważyłem
triopo z glowica 940 g (benro 1400)
w domu zamocowałem 5dmk3 +24-70 L
czy prosto czy pod katem glowica dala rade
teraz wyjeżdżam na wakacje to go przetestuje w terenie
-
Moje wymagania są następujące:
- ciężar jaki będzie montowany na statyw to najczęściej 50D + Sigma 18-35 + lampa albo zamiast lampy wyzwalacz YN-622C-TX
(w przyszłym roku jak być może się dorobię pełnej klatki to chcę zakupić 6D i do niego na początek Tamrona 28-75mm + lampa)
- ogniskowe jakie będą max to 200mm
- ile lat - wiadomo chciałoby się jak najwięcej, chociaż przy moim dość małym użytkowaniu powinno starczyć na parę lat
- wozić samolotem nie zamierzam
- waga dla mnie nie jest aż tak istotna, chociaż wiadomo im lżej tym lepiej
- no i co ważne chcę żeby łącznie z głowicą miał wysokość minimum 160cm
To tak po skrócie :)
Myślałem też o Triopo albo Benro (chociaż w tym drugim przypadku może być problem z ceną ostateczną na poziomie 550zł) ale jakoś trafiłem na tego Fotopro i mnie zainteresował.
EDIT. Przez nagły niepotrzebny wydatek, powstała jeszcze opcja tego typu, żeby kupić sam statyw a głowicę w przyszłym miesiącu. Ale budżet się zmienia w tym momencie. Więc na sam statyw bym chciał wydać coś koło 350zł (bez głowicy). Co byście polecili do tej kwoty i jaką głowicę tak do 150zł w (przyszłym miesiącu) mógłbym kupić.
-
Osoby korzystające z SIRUI N-1204 statywu karbonowego z głowicą G-10 proszę o wrażenia z użytkowania.
-
Witam wszystkich użytkowników!
Fotografią interesuję się od niedawna, można powiedzieć, że stawiam dopiero swoje pierwsze kroki - czytam książki, przeglądam fora internetowe i staram się robić jak najwięcej zdjęć. Najbardziej interesuje mnie fotografia krajobrazowa, jako, że lubię piesze wycieczki na łąkę czy w góry. Niestety budżet nie pozwala poszaleć, dlatego na początek kupiłem Canona EOS550D z kitowym obiektywem 18-55. W niedalekiej przyszłości planuję zakup obiektywu 70-250 lub 70-300, ale o tym kiedy indziej i w innym wątku. Na razie postanowiłem do zestawu dokupić lampę Nissin Di700 - przyda się na imprezach rodzinnych, do domowych zdjęć i do obiektów sakralnych.
W tym temacie chciałbym Was jednak podpytać o statyw. Czytając poprzednie wątki widzę, że powinienem wydać minimum 500-600zł. Szczerze mówiąc, jeszcze tydzień temu miałem nadzieję, że uda mi się zmieścić w 150zł :) Ponieważ jednak nie jest to możliwe - postanowiłem dozbierać i podnieść limit do 300zł (max 350zł). Czy w tej kwocie znajdzie się coś, co utrzyma moje lustro (załóżmy, że już z tym większym obiektywem - np. 70-300mm). Tak jak wspominałem, będą to zdjęcia w terenie - krajobrazy oraz architektura, czy zdjęcia nocne. Waga statywu nie gra roli (z tego co widziałem, wszystkie ważą podobnie w granicach 1-2kg). Dodam tylko, że mam 193 cm wzrostu. Jaka wysokość statywu byłaby dla mnie najodpowiedniejsza? Powyżej 160cm, prawda?
Pozdrawiam i nie ukrywam, że liczę na pomoc w doborze. Oczywiście wybiorę się też do sklepu foto, ale najpierw chciałbym usłyszeć Wasze sugestie.
Marcin.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Majolous
Witam wszystkich użytkowników!
Fotografią interesuję się od niedawna, można powiedzieć, że stawiam dopiero swoje pierwsze kroki - czytam książki, przeglądam fora internetowe i staram się robić jak najwięcej zdjęć. Najbardziej interesuje mnie fotografia krajobrazowa, jako, że lubię piesze wycieczki na łąkę czy w góry. Niestety budżet nie pozwala poszaleć, dlatego na początek kupiłem Canona EOS550D z kitowym obiektywem 18-55. W niedalekiej przyszłości planuję zakup obiektywu 70-250 lub 70-300, ale o tym kiedy indziej i w innym wątku. Na razie postanowiłem do zestawu dokupić lampę Nissin Di700 - przyda się na imprezach rodzinnych, do domowych zdjęć i do obiektów sakralnych.
W tym temacie chciałbym Was jednak podpytać o statyw. Czytając poprzednie wątki widzę, że powinienem wydać minimum 500-600zł. Szczerze mówiąc, jeszcze tydzień temu miałem nadzieję, że uda mi się zmieścić w 150zł :) Ponieważ jednak nie jest to możliwe - postanowiłem dozbierać i podnieść limit do 300zł (max 350zł). Czy w tej kwocie znajdzie się coś, co utrzyma moje lustro (załóżmy, że już z tym większym obiektywem - np. 70-300mm). Tak jak wspominałem, będą to zdjęcia w terenie - krajobrazy oraz architektura, czy zdjęcia nocne. Waga statywu nie gra roli (z tego co widziałem, wszystkie ważą podobnie w granicach 1-2kg). Dodam tylko, że mam 193 cm wzrostu. Jaka wysokość statywu byłaby dla mnie najodpowiedniejsza? Powyżej 160cm, prawda?
Pozdrawiam i nie ukrywam, że liczę na pomoc w doborze. Oczywiście wybiorę się też do sklepu foto, ale najpierw chciałbym usłyszeć Wasze sugestie.
Marcin.
Przy zadanym limicie ceny do 350 zł polecę statyw (sam) firmy sirui (jeżeli jeszcze kupisz ?) lub nieco gorzej wykonany (ale dobry) triopo z udźwigiem min. 8 do 12 kg. W necie znajdziesz odpowiednie modele nawet do 188 cm (np.ME-3232X8C).
-
Rozumiem, że to same statywy, bez głowicy?
Czy jest wogóle możliwe kupno w tej kwocie statywu już z głowicą (w miarę solidnego, ale dla początkującego)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Majolous
Rozumiem, że to same statywy, bez głowicy?
Czy jest wogóle możliwe kupno w tej kwocie statywu już z głowicą (w miarę solidnego, ale dla początkującego)?
To zadanie jest już raczej karkołomne ;), w miarę solidny (czytaj stabilny) niestety już raczej nie będzie, jest pewna granica cenowa i Ty się bardzo o nią ocierasz ;), możesz spróbować z zestawem fotopro (wg mnie najgorszy pod względem stabilności w tym zestawie, jakościowo jest ok.), ale nie będzie już tak wysoki, powodzenia. Zapomniałem nadmienić, że zestaw fotopro przekroczy Twój budżet ok. 110 zł.
-
trekingowcy! Jaki statyw w góry ? :) Lekki, mały po złożeniu, dający radę z 5d+70-200? Cena do 300pln. Ktoś używał - Slik PRO 340DX z głowicą - Statyw Slik - Fotozakupy.pl ?
Wygląda obiecująco.. Dzięki x 100 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
Starając się uzyskać maksymalnie kompaktowy zestaw zakupiłem Sirui T-1005X z głowicą Triopo RS-1. Masa całości ok. 1,2 kg, długość po złożeniu ok. 35 cm.
Mozna na tym posadowić 5DII z C70-300L. Wygoda pracy z tym zestawem raczej skromna - statyw niski, głowica bez płytki no ale coś za coś. Wiecej nie uniosę ;)
-
Szukając czegoś małego kupiłem Triopo M130 z głowicą KK-0S. Jeśli szukasz czegoś mobilnego i akceptujesz kilka wad wynikających z małych rozmiarów i małej wagi to bardzo fajne rozwiązanie. Po rozłożeniu ma ok.130cm, głowica z płytką, po złożeniu 34cm. Stawiam na nim 7d z 17-55/10-22 i daje radę. W bezwietrzną pogodą robiłem na czasach od kilku sek do kilku dziesięciu i stabilność dla mnie jest ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cika
Triopo M130
hmm, piszą o zalecanej wadze sprzętu do 1 kg...
30-45 cm to po złożeniu wg mnie jest bardzo dobry rozmiar - tego szukam.
zapomniałem napisać o glowicy - ze względu na panoramowanie skłaniam się ku głowicy 3d.
Oba przykłady - za które dziękuję! Raczej posiadają głowice kulowe, co raczej utrudni utrzymanie jednej osi na sztywno, by swobodnie regulować drugą, co dla mnie jest kluczowe.
ten silk 340dx z głowicą 3d w standardzie wydawał się dla mnie najbardziej ok. Max waga do 3,5 kg..
Nogi Sirui 1005x wydają się super, ale 300zł to same nogi, a głowica 3d do tego..hmmm
może ktoś z posiadaczy silka coś opowie o nim ;-) dzięki raz jeszcze
-
swishu ja wczoraj zdecydowałem się na model Slik Pro 330DX. Też szukałem czegoś do 300-350zł i udało mi się w sklepie obejrzeć i łyknać za 300zł. Niestety nie mogłem przeznaczyć 500-700zł na statyw z głowicą więc po namyśle zdecydowałem się na ten właśnie model. Na razie testowałem go dosłownie 2h, więc nie będę się wypowiadał o użytkowaniu, bo wiadomo - na razie jako nówka działa rewelacyjnie, zobaczymy jak będzie po 2 latach...
-
pamiętam, że ktoś tu pisał o statywie MANFROTTO BEFREE mam pytanko jak u niego ze stabilnościa i w ogóle wart swojej ceny? Aa i czy ta głowica kulowa co jest w zestawie da radę? Bo jak bym miał montować swoją to by tracił swoje kompaktowe rozmiary :(
Najcięższe co bym zakładał to 60d + tamron 70-300 vc :p a najczęściej canon 10-22
Mója frotka pójdzie pod młotek, bo jednak coś mniejszego potrzebuje :p
-
^^^ Daje rade. Testowany na 50d/5dmk2 z 17-50, 10-22, 17-40, 24-105,70-200/4 na długich czasach i na mocnym wietrze. Jak na taka cene i wage jest ok. Im wyżej kolumna tym destabilizacja większa ale jest ok. Wg mnie ciężko bylo kilka miesięcy temu kupić w tej cenie coś bardzieh kompaktownego.
-
Witam,
pilnie poszukuje statywu na przyszłotygodniowy wyjazd. Muszę go zamówić w poniedziałek. Potrzebny jest typowo podróżny statyw. Na codzień mam sprawdzoną Sherpę, niestety jest ona dość ciężka stąd nie mam jak jej zabrać (samolot).
Poszukuje statywu, który utrzyma 6d plus S35 1.4, będzie to typowo wyjazdowy statyw (jedynie wtedy gdy podróż samolotem). Problem jest mocno ograniczony budżet, gdyż nie planowałem w ogóle brać statyw - 180 -200 zł max.
Czy coś w ogóle jest dostępne w takiej cenie, co utrzyma stabilnie powyższy zestaw? Nie koniecznie musi być wysoki po rozłożeniu wystarczy nawet 1,2m.
Dzięki za pomoc.
-
ja kupiłem manfrotto befree :p porównam z moim 190xprob i zobacze po powrocie, który pójdzie pod młotek :D
-
Zainteresowała mnie firma triopo gdyż jest możliwość wykręcenia jednej nóżki i użycia jej jako monopod.
Zastanawiam się jedna czy jest sens dopłacać 100 zł to wersji GE-3230X8C Carbon, czy zostać przy tańszym Triopo MT-3232X8C ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Zainteresowała mnie firma triopo gdyż jest możliwość wykręcenia jednej nóżki i użycia jej jako monopod.
Cecha, z której pewnie nigdy nie skorzystasz.
Cytat:
Zastanawiam się jedna czy jest sens dopłacać 100 zł to wersji GE-3230X8C Carbon, czy zostać przy tańszym Triopo MT-3232X8C ?
Jeśli do łażenia po górach - dopłata 100 złotych jest jak najbardziej uzasadniona.
Jeśli zaś statyw będzie wykorzystywany stacjonarnie - lepszy będzie statyw cięższy.
Jak zwykle - najlepiej mieć oba :-)
-
Właśnie to pierwsze, dlatego chyba dołoże :)
Hmm zastawiają mnie jeszcze 2 rzeczy:
- Statywy GE są zmodyfikowaną wersją statywów GT wyposażoną w klamry zamiast zacisków skrętnych ( dużo lepsze są te zaciski skrętne)?
i druga rzecz
Czy głowica b-2, b-2N posiada poziomice? W specyfikacji jest podane że jej nie posiadają, a przeglądając zdjęcia niektóre egzemplarze są w nią wyposażone, jak to jest?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Hmm zastawiają mnie jeszcze 2 rzeczy:
- Statywy GE są zmodyfikowaną wersją statywów GT wyposażoną w klamry zamiast zacisków skrętnych ( dużo lepsze są te zaciski skrętne)
Dla mnie skręcanie jest wygodniejsze, ale też trzeba troszkę bardziej uważać przy dokręcaniu - przy klamrach od razu widać czy noga jest zablokowana czy nie.
Cytat:
Czy głowica b-2, b-2N posiada poziomice? W specyfikacji jest podane że jej nie posiadają, a przeglądając zdjęcia niektóre egzemplarze są w nią wyposażone, jak to jest?
Tu już nie pomogę, mam MT-228 i GX-1127 plus jedna głowica B-3 (bez poziomicy). Za googlem na szybko - B-2N ma poziomicę. B-2 nie, ale zweryfikuj to we własnym zakresie.
-
Mam B-3 z poziomnicą - widocznie zależy od tego, co montażysta ma akurat pod ręką.
Jak chcesz mieć porządną poziomnicę, to kup sobie taką do sanek na aparacie, ta w głowicy jest dla ozdoby. Sama głowica bardzo dobra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Mam B-3 z poziomnicą - widocznie zależy od tego, co montażysta ma akurat pod ręką.
Pewnie zmieniono konstrukcję. Ja swoje statywy kupiłem w kwietniu 2011 roku.
Cytat:
Sama głowica bardzo dobra.
Może i jakość poprawili, bo moja B-3 jakaś wyjątkowo dobra nie jest.
-
Może tak być, bo ja kupowałem w zeszłym roku.
Wyjątkowo może nie, ale nie mam uwag co do wykonania.
Mógłbym się przyczepić do ergonomii, ale głowicy kulowej jako takiej, nie konkretnego modelu. Głowicy kulowej używam do "lekkich prac", na przykład na monopodzie, albo gdy statyw noszę na plecach, normalnie wolę inny rodzaj - kardanową.
-
Czy ktoś na forum używa Sirui N-2204 lub N-2205?
Na papierze wyglądają na lekkie, poręczne i odpowiednio (jak dla mnie) wysokie. Jednak w całym tym opasłym wątku znalazłem tylko 3 posty w stylu "zastanawiam się nad tym modelem".
Ktoś ma i jest w stanie podzielić się wrażeniami?
-
Ja używam 1205. W zasadzie tylko jedna rzecz mnie irytuje. Jest to sposób blokowania sekcji (wkręcane ). Jest to jednak na tyle uciążliwe , że ponownie nie kupiłbym sirui.
-
To mnie zmartwiłeś :( Zwłaszcza, że nie widzę do niego sensownych alternatyw. Następny w kolejce jest Manfrotto 055CX PRO4, ale jest od Sirui i większy i cięższy.
A może ktoś ma inny pomysł na statyw o parametrach zbliżonych do wspomnianych Sirui?
Waga poniżej 2kg, wiadomo, im bliżej 1kg tym lepiej :)
Realny, stabilny udźwig 2,5kg sprzętu. Czyli, stosując proponowany na forum czynnik chiński x4, jakieś 10kg lub więcej nośności na papierze.
Wymiary po złożeniu, poniżej 55cm. Sirui są tu optymalne.
Wysokość bez kolumny: 150cm. To wartość, dla mnie, optymalna. Nie do osiągnięcia, ale im bliżej tym lepiej.
Dzięki za wszelkie wskazówki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wender
To mnie zmartwiłeś :( Zwłaszcza, że nie widzę do niego sensownych alternatyw. Następny w kolejce jest Manfrotto 055CX PRO4, ale jest od Sirui i większy i cięższy.
A może ktoś ma inny pomysł na statyw o parametrach zbliżonych do wspomnianych Sirui?
Waga poniżej 2kg, wiadomo, im bliżej 1kg tym lepiej :)
Realny, stabilny udźwig 2,5kg sprzętu. Czyli, stosując proponowany na forum czynnik chiński x4, jakieś 10kg lub więcej nośności na papierze.
Wymiary po złożeniu, poniżej 55cm. Sirui są tu optymalne.
Wysokość bez kolumny: 150cm. To wartość, dla mnie, optymalna. Nie do osiągnięcia, ale im bliżej tym lepiej.
Dzięki za wszelkie wskazówki :)
Oczywiście, to Sirui jest sensowna alternatywa (skoro nie mówimy o cenie).
Do czego : Zajrzyj proszę :
Premier Professional Accessories for Photo, Video and Birdwatching | Gitzo.com
Polecam GT1542T (używam) od dawna
jp
-
Mam do Was prośbę w kwestii wyboru statywu 2w1 do zdjęć i filmów.
Ogłądałem Velbon C-600 spodobał mi się, fajna głowica dająca lekkie kierowanie aparatem (do filmu super), ale czy ten statyw sprawdzi się również do zdjęć? Czy tylko jest dedykowany do wideo?
Chciałbym pogodzić obie te funkcje.
A może polecilibyście coś innego? Budżet do 300zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarodslr
Mam do Was prośbę w kwestii wyboru statywu 2w1 do zdjęć i filmów.
Ogłądałem Velbon C-600 spodobał mi się, fajna głowica dająca lekkie kierowanie aparatem (do filmu super), ale czy ten statyw sprawdzi się również do zdjęć? Czy tylko jest dedykowany do wideo?
Chciałbym pogodzić obie te funkcje.
A może polecilibyście coś innego? Budżet do 300zł.
tak, polecam przeczytać/przejrzeć ten wątek
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
tak, polecam przeczytać/przejrzeć ten wątek
jp
Przeglądałem ten wątek, ale nie znalazłem konkretnej wypowiedzi nt. funkcjonalności statywu Velbon C-600.
Wiem, że do video się sprawdzi, ale czy do foto też będzie użyteczny? Bardzo zależy mi na wykorzystaniu statywu do zdjęć i filmowania.
-
Witam koleżanki i kolegów.
Postanowiłem wreszcie kupić mój pierwszy statyw. Podróże, więc jakiś traveler. Ponieważ pstrykam trochę sportu, wymyśliłem sobie żeby był to statyw z funkcją monopodu. Zestaw maks. to w tej chwili 7d+70-200/4, w przyszłości może 2,8 i 1DsII ale to temat odległy.
Wysokość z aparatem to optymalnie 175 (monopod również, starość nie radość). To, co udało mi się znaleźć:
TRIOPO MT-3230X8C
FOTOPRO MGA-684+głowica 62Q
Benro iTrip IT25 Statyw-monopod z głowicą kulową
TRIOPO GT-3230X8C statyw karbonowy + GŁOWICA B-2
Kwota to ok. 500-600 PLN ale do "super sprawy" mogę jeszcze trochę dopłacić. Gitzo i Sirui poza moim zasięgiem.
Proszę o jakieś sugestie i porady.
-
jak traveler to tripo 130 albo benro 069
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jak traveler to tripo 130 albo benro 069
130 ma nośność tylko 1kg (tak piszą). Może w takim razie Triopo GT-128?
Jaką głowicę? B-2 a może co innego (dobra i solidna, bez fajerwerków, pstrykam tylko dla siebie)
-
Triopo G130-KK0S
ja go uzywam do 5dmk3+t16-28 i daje rade
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Witam koleżanki i kolegów.
Postanowiłem wreszcie kupić mój pierwszy statyw. Podróże, więc jakiś traveler. Ponieważ pstrykam trochę sportu, wymyśliłem sobie żeby był to statyw z funkcją monopodu. Zestaw maks. to w tej chwili 7d+70-200/4, w przyszłości może 2,8 i 1DsII ale to temat odległy.
Wysokość z aparatem to optymalnie 175 (monopod również, starość nie radość). To, co udało mi się znaleźć:
TRIOPO MT-3230X8C
FOTOPRO MGA-684+głowica 62Q
Benro iTrip IT25 Statyw-monopod z głowicą kulową
TRIOPO GT-3230X8C statyw karbonowy + GŁOWICA B-2
Kwota to ok. 500-600 PLN ale do "super sprawy" mogę jeszcze trochę dopłacić. Gitzo i Sirui poza moim zasięgiem.
Proszę o jakieś sugestie i porady.
jeśli samolotem to ważna jest długość w stanie złożonym, musi zmieścić się do torby/walizki które mają ograniczone rozmiary
jp
-
Walizka mnie nie ogranicza, jedynie kwota, plecak i własne siły. Chciałbym, żeby przy wzroście 170 nie schylać się mocno do monopodu. Wymiary nie do końca są czytelne. W ofertach czytamy o maks wys. a nie wiadomo czy jest uwzględniona kolumna itd. (przynajmniej tak to odbieram) np:
Triopo GT-3128 z głowicą NB-1S w opisie maks. wys. 143
-
Witam was, jestem świeżak na forum nie dokuczać :cry:
Proszę doradźcie, statyw dla amatora do fotografowania wnętrz ciasnych i monumentalnych w pionie i poziomie.
Przeglądałem posty i mam mętlik zwłaszcza że rozmawiacie o sprzęcie zaczynającym się od 700 złotych, wymienię kilka modeli na które mnie stać:
- Manfrotto Compact Light,
- Manfrotto Compact Action,
- Manfrotto Compact Advanced (mogę jeszcze poczekać i zaoszczędzić).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukaszfatyga
Witam was, jestem świeżak na forum nie dokuczać :cry:
Proszę doradźcie, statyw dla amatora do fotografowania wnętrz ciasnych i monumentalnych w pionie i poziomie.
Przeglądałem posty i mam mętlik zwłaszcza że rozmawiacie o sprzęcie zaczynającym się od 700 złotych, wymienię kilka modeli na które mnie stać:
- Manfrotto Compact Light,
- Manfrotto Compact Action,
- Manfrotto Compact Advanced (mogę jeszcze poczekać i zaoszczędzić).
Jeśli TYLKO do wnętrz to zmniejsza zakres wymagań, nie musi być np. "odporny" na podmuchy wiatru.
Pozostaje kwestia (tłumienia)drgań spowodowanych "klapnieciem" lustra oraz (tłumienia) drgań podłoża (np chodzenie obok statywu (turyści))
Jeśli będziesz np. używał LV (wraz z ustawianiem ostrości) i zdalnym wyzwalaniem to jedynie na co musisz zwrócić uwagę to :
- nośność statywu aby przekraczała (najlepiej 2 do 3 razy, choć przy Manfrotto nie musi az tak znacznie) wagę aparat+obiektyw+głowica
- dobra głowica (z myślą o pionowych ujęciach)
- MOCNO wszystko podokręcać, podociskać przed zdjęciem.
Na Twoim miejscu myśląc perspektywicznie, zrezygnowałbym Light i kupił Action oraz pilota do zdalnego wyzwalania.
Jak zabieram statyw, to na szyi wieszam pilota.
Mam też przewodowy ale to ostateczność (podłączanie do body, odłączanie) chyba że trzeba seryjne.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Polecam GT1542T (używam) od dawna
jp
jan pawlak jakiej głowicy używasz z tym statywem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
jan pawlak jakiej głowicy używasz z tym statywem?
W tym statywie można łatwo wymontować kolumnę centralną. To info dla ortodoksów.
Mam GH1781QR.
Ponieważ przez wiele lat używałem Manfrotto z płytką PL200 to musiało upłynąć trochę czasu nim "palce" nauczyły się w ciemno
obsługiwać system tej głowicy.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mam GH1781QR.
Używam tej samej głowicy ale z innym statywem. Nosisz tą głowicę zamontowaną na stałe na statywie czy osobno? Czy z zamontowaną głowicą nogi GT1542T składają się bez problemu? Jaką długość ma taki zestaw po złożeniu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Używam tej samej głowicy ale z innym statywem. Nosisz tą głowicę zamontowaną na stałe na statywie czy osobno? Czy z zamontowaną głowicą nogi GT1542T składają się bez problemu? Jaką długość ma taki zestaw po złożeniu?
Na stałe.
Po złożeniu ma "nie całe" 55 cm, do walizki (samolot) wchodzi bez problemu.
Nigdy nie obracałem nóg, teraz po raz pierwszy i..... ok, da się bez problemu .
Ale długość całości to 48 cm, głowica wystaje poza nogi ale nie wygląda to źle.
Warto (jeśli nie masz) pobrać katalog
Request a Catalog - request a catalog | Gitzo
choćby aby zobaczyć jak należy dobierać statyw w zależności od długości ogniskowej obiektywu
jp
-
Czy zanim kupiłeś ten statyw brałeś może pod uwagę Gitzo GK1580TQR5 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Najdłuższe co zamierzam na nim montować to 70-200/4IS, 180L i 200/2,8L więc GT1542T lub GK1580TQR5 wydaje się być odpowiednim?
Ciekawe, czemu producent podaje jako ograniczenie ogniskową obiektywu a nie tylko wagę zestawu, który się na nim montuje? Czy mimo podobnej lub niższej wagi zestawu z obiektywem o dłuższej ogniskowej, dla dłuższych ogniskowych taki statyw nie będzie wystarczająco stabilny?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Czy zanim kupiłeś ten statyw brałeś może pod uwagę Gitzo GK1580TQR5 ?
Najdłuższe co zamierzam na nim montować to 70-200/4IS, 180L i 200/2,8L więc GT1542T lub GK1580TQR5 wydaje się być odpowiednim?
Ciekawe, czemu producent podaje jako ograniczenie ogniskową obiektywu a nie tylko wagę zestawu, który się na nim montuje? Czy mimo podobnej lub niższej wagi zestawu z obiektywem o dłuższej ogniskowej, dla dłuższych ogniskowych taki statyw nie będzie wystarczająco stabilny?
To są 2 różne sprawy, nośność statywu, głowicy a odporność na drgania (tłumienie, głównie skrętnych).
Podanie nośności to zapewnienie producenta, że jeśli zamocujesz aparat+obiektyw o ciężarze nie większym niż podał producent to statyw (głowica) się nie załamie, nie złoży, będzie trzymać ustawienie.
Statyw GT1542T ma nośność 8kg a głowica GH1781QR ma 10kg
Ten parametr nic jednak nie mówi o sztywności, odporności/tłumieniu drgań.
Im dłuższa ogniskowa tym mniejsze pole widzenia, tym większy wpływ tego samego kąta skręcenia na ostrość (rozmycie) na zdjęciu.
Gitzo klasyfikuje swoje wyroby w serie (pierwsza cyfra w oznaczeniu produktu) zgodnie z odpornością na drgania.
Omawiany statyw i głowica należą do serii 1 co oznacza , że dla ogniskowych do 135mm nie będzie widać rozmycia na zdjęciach z powody skrętnych drgań.
Dla ogniskowych od 135mm do 200mm producent zapewnia sztywność przy zachowaniu specjalnych warunków co w praktyce oznacza "bez wysuwania kolumny środkowej"
Mowa oczywiście o drganiach spowodowane np. klapnięciem lustra a nie halnym czy skakaniem obok statywu.
O ile wiem, to te dane publicznie podaje jedynie Gitzo dla swoich produktów
Ja zawsze, jeśli ze statywu to LV z ostrością przez matrycę i zdalnym pilotem który wieszam na szyi jak zabieram ze sobą statyw
jp
PS
Nie zapominaj wyłączyć IS jak stawiasz na statywie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Odwrotnie, zawsze mnie dziwiło podawanie jedynie dopuszczalnej masy zestawu a nie max. ogniskowej. Masa zestawu określa, powiedzmy, nośność statywu.
Kupujący nic nie wie o sztywności (katalogowej). Właściwie powinien samodzielnie testować sztywność każdego statywu montując swój zestaw.
Podanie max. ogniskowej daje nam pojęcie jak drgania statywu przekładają się na nieostrość obrazu. Oczywiście nie jest podany przebieg takiego testu u producenta ale wstępna informacja już jest.
W domowym teście jeżeli zamontuje się swój zestaw na statyw, to można w LV + powiększenie obserwować drgania obrazu (trzeba lekko stuknąć w obiektyw). Im dłuższa ogniskowa tym większe przemieszczenia obrazu i większa nieostrość będzie na zdjęciu.
Pewnie Gitzo ma jakiś swój normowy test w tym stylu i lojalnie informuje klienta na co może liczyć.
-
jan pawlak a jak z Gitzo GK1580TQR5 ? Po złożeniu to obecnie chyba najbardziej kompaktowy Gitzo Traveller. Brałeś go pod uwagę? Masz jakąś opinię na jego temat?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Odwrotnie, zawsze mnie dziwiło podawanie jedynie dopuszczalnej masy zestawu a nie max. ogniskowej. Masa zestawu określa, powiedzmy, nośność statywu.
Kupujący nic nie wie o sztywności (katalogowej). Właściwie powinien samodzielnie testować sztywność każdego statywu montując swój zestaw.
Podanie max. ogniskowej daje nam pojęcie jak drgania statywu przekładają się na nieostrość obrazu.
Zapewne masz rację. Mi jak dotąd wydawało się, że te parametry są w jakiś sposób powiązane. Wynikało to z przekonania, że cięższy zestaw powinien być bardziej stabilny. Jednak tłumienie drgań jak widać nie zależy tylko od nośności statywu i jego obciążenia. Znaczenie zapewne maja materiały z których jest wykonany i jego konstrukcja, a masa zmniejsza podatność chyba głównie na drgania spowodowane warunkami zewnętrznymi o jakich pisał jan pawlak : "halnym czy skakaniem obok statywu".