Pytanie: Lightroom wymusza robienie backupu raz na jakiś czas. Czy można usuwać historyczne backupy zostawiając tylko najnowszy? Pytam bo ostatnio odkryłem, że folder do backupu ma prawie 30GB!
Wersja do druku
Pytanie: Lightroom wymusza robienie backupu raz na jakiś czas. Czy można usuwać historyczne backupy zostawiając tylko najnowszy? Pytam bo ostatnio odkryłem, że folder do backupu ma prawie 30GB!
A on nie trzyma tylko jednego + aktualny katalog?
No właśnie wrzuca kolejne foldery z datami i plik backupu jest coraz większy.
Wywalić historyczne?
nie kojarzę - po to właśnie są kolekcje
kolekcje są fajne, bo można zdjęcia układać w dowolnej kolejności i już z Lr robi się prawie Photostation
oczywiście, że można, chyba że chcesz wrócić do poprzednich wersji kataloguCytat:
msz w Lr katalogu nie ma tak ważnych danych, żeby go archiwizować
moze glupie pytanie ale... czy w momencie kiedy korzystam z narzedzie adjustment brush, a zdjecie mam powiekszone to idzie w jakis sposob przesuwac to zdjecie. Raczej nie zakladam, ze sie nie da :P A ALTY, SHIFTY itp probowalem
Czy jest jakis sposob na powiekszenie trzcionki interfejsu czy suwakow LR4 ?
czcionki można lekko powiększyć tu: Edit/Preferences/Interface - Panels, Font size
Temat wałkowany na Adobe widzę, bez efektów, choć jeden z bardziej popularnych feature requestów (60 gwiazdek):
Lightroom: Colour coding folders and collections to simplify navigation & cataloging
- - - Updated - - -
Swoją droga, szukając informacji o kolorowaniu folderów, znalazłem interesujący temat o problemach z wydajnością z LR4. Nie wiem czy ktoś ma z tym problemy, ale pracownik Adobe opisuje w tym temacie sztuczki jak sobie z tym poradzić w dość banalny sposób:
http://feedback.photoshop.com/photos...s_are_resolved
Proszę o info jak zmienić w LR nazwy plików?
450D zrobił mi już IMG_9999 i numeruje od nowa czyli IMG_0001 z tym,że w katalogu kolejnym czyli 101-0001 itd . LR widzi tylko "IMG_0001" więc zdjęcia zaczęły mi się*powtarzać,jak to zmienić w LR?
Wątek jest dosyć długi. Masz na myśli to?:
Cytat:
Hello all,
We do acknowledge that there have been a performance hit for truely "some" users, though that doesn't comfort the users that are seeing the performance hit that they are seeing, and professionals that do potentially lose time (which = money) due to the decrease in performance.
Now that there is acknowledgement of the issue, we still don't have a resolution, nor know exactly what is causing it on the multitude of systems that are seeing it.
Thanks to those that are delving in deeper to try to discover what the cause is, and hopefully we can all look for a solution, since it is happening on not all systems, but some.
I wanted to call attention to a potential solution that was given by another user on another forum after a chat with adobe support. I've paraphrased some of the steps and cleaned them up a bit so they can be digestible, but would be curious to hear of other's results after having tried these steps.
A fair amount of users are running in windows, and these steps are windows-centric, if you're a mac guru, perhaps you can divine how to perform similar steps on the mac platform.
Here is the chat log and troubleshooting steps.
Please try them out, and let us know if you see any improvement with any of these steps.
William is the tech, and Jojo the end user with performance trouble.
Chat log:
William: I understand that you're experiencing performance issue. Am I correct?
Jojo: Oh yes
Rename Preference folder
Please close all windows
Click the Start button.
Type %appdata% in the search box and press Enter.
Double click on Adobe folder.
Rename the "Lightroom" folder to "OldLightroom".
Clear Temp files
Click on Start button.
Type %temp% and press Enter.
It will open Temp folder.
Empty the files and folders inside it.
Results chat:
Jojo: ok done. it still has files that could not be deleted for Win Explorer and Google Chrome (the browser I use)
William: Okay.
William: Launch Lightroom and check if you're getting the same issue.
Jojo: that seems to have sped it up significant;y
William: Perfect.
William: Please double check if that works fine now.
Jojo: Much faster, but all of my presets are gone
Jojo: Export presets, etc
Rename old preference folder back so LR sees it.
Quit Lightroom.
Click on Start button.
Type %appdata% in the search box and press Enter.
Double click on Adobe folder.
Rename the "Lightroom" preference folder to "2-OldLightroom".
Rename the "OldLightroom" and rename it to "Lightroom".
After that open Preferences folder inside it.
Rename the file "Lightroom 4 Preferences.agprefs" and to "OldLightroom 4 Preferences.agprefs".
Launch Lightroom and test the performance
Results 2 chat:
Jojo: Oh yes, that's working well!
William: Perfect.
Jojo: Much better!
William: You can start working with the product smoothly now.
William: Great.
Jojo: Hey, are they fixing this in a release? I know a lot of photographers who are VERY upset about this performance issue. I was ready to change back to LR3
William: Corrupt preference may cause Lightroom to work slow.
William: We renamed the preference file and it is working fine.
End Chat log
Another user had mentioned that they "renamed the Lightroom 3 Preferences.agprefs to Old_Lightroom 3 Preferences.agprefs and now it works a lot quicker."
Those are at least a couple things to try that shouldn't take but a few minutes.
Report back with any change in LR 4.1 behavior
Thanks!
Tak. Ja nie próbowałem, ale ja nie mam problemów akurat.
Chciałbym zapytać Was o kwestię Lightroom vs DPP, jak to wygląda na dzień dzisiejszy w kwestii kolorów na starcie w RAW. Z tego co widziałem, to jednak profil Aodbe Standard daje najbardziej zbliżony obrazek do DPP, czy Wasze spostrzeżenia też takie są?
Mam pytanko związane z wykorzystaniem pamięci RAM przez LR.
Otóż mam Windows 7 (64 bit) i LR 4.0 i w kompie zainstalowane 8GB RAMu.
Moje pytanie brzmi:
Jak sprawdzić, czy mój LR podczas pracy maksymalnie wykorzystuje możliwości komputera (a więc korzysta z całej dostępnej pamięci RAM)?
Jeśli okaże się, że nie to drugie pytanie: "jak go do tego przekonać" ;-) czyli czy można jakoś wymusić, aby korzystał z jak największej ilości dostępnej pamięci - aby wydajność była jak najlepsza...
Ctrl+Shift+Esc, zakładka Procesy, proces Lightroom.exe.
Program bierze tyle pamięci, ile potrzebuje. Nie wymaga dodatkowych środków perswazji.
- - - Updated - - -
Adobe Standard to taki ujednolicony schemat kolorów. Jak chcesz mieć kolory podobne do tych z DPP, to wybierasz profile Camera XXXX (Standard, Portrait, Landscape, etc). Ja sam lubię Camera Standard - daje dość dobry kontrast i przyjemne barwy. Czasem korzystam z Camera Neutral jeśli potrzebuję mieć zdjęcie z "płaskim" kontrastem (np. żeby mieć większe pole popisu do wyciągania detali z cieni/świateł).
Mógłby ktoś zaprezentować fotkę z dpp i lightrooma i zobaczymy jakie są różnice, ja teraz nie mogę, na pewno z lightrooma fotki są za czerwone.
Tutaj przykład http://artoftheimage.blogspot.com/20...canon-dpp.html
Robi ktoś z Was projekty fotoalbumów w LR 4?
maki1000 - składałem sobie na próbę album w LR (ostatecznie i tak zrobiłem w PS), opcja fajna ale nie wiem czy w jakiś sposób lepsza niż np. kreator fotoalbumow z najlepszefoto.pl.
Paul80 - używałem Adobe Standard, teraz mam 4 profile przygotowane przez jakiegoś fotografa pod Canona (o ile pamiętam wersje pod Nikona też zrobił), jak nie zapomnę to wrzucę po powrocie z pracy.
Czekam niecierpliwie gadget;)
Lightroom 4 Camera Calibration Profile Presets Ť Ť Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips
Sobie przypomniałem skąd brałem :) Jak widać to jest do LR4, nie wiem jakiej ty wersji używasz. Instaluje się jak zwykłe presety.
Edit. Z tego co piszę autor powinny działać z innymi wersjami LR :)
Jak te profile zapiąć?, gdzie je dać, czy normalnie jako presety?
Na stronie jest nawet video z instrukcja :) Ja mam jako zwykłe presety, co jest w instrukcji to nie wiem.
Widzę że nie dojdę do ładu z tym lightroomem, pozostaje DPP i Capture One, Lightroom jest najsłabszy w kolorze z tej stawki.
Importuje fotki, potem oznaczam gwiazdkami te które mają być obrobione i teraz mam pytanie:
chciałbym fotki które oznaczyłem gwiazdkami skopiować na dysk przenośny (RAW-y), później obrobić je na innej maszynie. Nie chcę eksportować tych (oznaczonych gwiazdką do DNG) tylko dobrać się bezpośrednio do RAW-ów i skopiować tylko te oznaczone gwiazdką w LR. Dzięki temu po obrobieniu skopiuję sobie tylko xmp i przeniosę na pierwszy komputer.
Mam nadzieje, że zrozumiale to napisałem, bo ten desperados wyjątkowo mocny dzisiaj ;-)
Lewa strona -> menu Collections -> klikasz prawy na powiedzmy 4 gwiazdki -> wybierasz Export this Collection as a Catalog -> wybierasz gdzie ma być zgrane, miejsce - w pole nazwa pliku podajesz nazwę folderu i tyle.
Wszystkie zdjęcia z 4 gwiazdkami znajdą się w tym folderze.
Można także inaczej, klikamy na 4 gwiazdki pojawią się zdjęcia oznaczone, klikam ctr+a następnie klikam prawym -> menu export -> znowu wybieram na samej górze export pojawia się okno i tam jest możliwość wybrania w menu "File Settings" image format: Orginal i tyle w temacie :)
Rożnica między nimi a standardowymi w LR jest jak dla mnie widoczna gołym okiem (na + dla samoróbek).
Sluchajcie, jak wyłączyć automatyczne okno importu - za każdym razem gdy podłączam dysk/kartę/pendrive otwiera się LR z tym oknem, strasznie irytujące :/
Ew. w windowsie można wyłączyć opcję autostart aplikacji.
Zależy które okno przeszkadza - to otwierane przez system, czy import w samym Lr.
Pytanie:
Ustawiam krzywe w LR4 tylko dla wizualizacji pomysłu na obróbkę. Czy jest możliwość jakoś wyeksportować ustawienie krzywej do PS6 bez zapisywania zmian do zdjęcia? Chcę zastosować krzywą z ustawieniami z LR jako ostatnią warstwę w obróbce w PS. Na razie robię to manualnie...
Raz na jakis czas moj LR potrafi strasznie zamulac, dzieje sie to nieregularnych odstepach czasu, co kilka tygodni. Glownie odczuwam to przy balansie bieli. Inne programy dzialaja ok. Co nalezy sprawdzic?
Witam,
Pomoże ktoś w kłopocie?
problem jest następujący:
miałem obrobiony katalog w LR
katalog znajdował się*na dysku zewnętrznym
zewnętrzny zdechł
dostałem odzyskane z niego dane na innym dysku zewnętrznym
LR pokazuje mi oczywiście katalog z padłego dysku w bibliotece
z nowego dysku zaimportowałem ponownie te same foty
są one oczywiście widoczne w bibliotece jako nieobrobione
Pytanie: Czy jest szansa na odnalezienie na twardym kompa plików LR z info obróbce poszczególnych fot i zsynchronizowanie ich ze zdjęciami z nowego dysku zewnętrznego?
chodzi mi rzecz jasna o to, abym nie musiał ponownie obrabiać tych samych fot : )
z góry dziękuję za pomoc
na szybko to...nie ,ale poczekam na pomysły
@EOS1N jest szansa.
LR buduje swoją własną strukturę danych. Katalog w LR jest tak jakby zbiorem linków do fizycznych danych. Jeżeli te dane znikną to LR ma wszystkie informacje ale nie ma do czego je podpiąć i wyświetla znak zapytania. Jeżeli dane przeniosłeś, zmieniłeś nazwę folderu w systemie lub tak jak w twoim przypadku zmienił się cały dysk, musisz wskazać gdzie są te zgubione dane.
Jeżeli zrobisz nowy import, dla LR jest to całkowicie nowy zbiór informacji.
Co musisz zrobić to kliknąć na folder ze znakiem zapytania, wybrać "Find missing folder..." i wskazać odpowiedni folder.
Na przyszłość to warto też włączyć sobie auto-zapis danych do XMP.
Trochę tabelek obrazujące wydajność przy zastosowaniu SSD: miejsce instalacji, cache, katalogów i zdjęć.
Will an SSD Improve Adobe Lightroom Performance? | Computer Darkroom
hmmm... czy tylko ja konwertuję rawy do DNG? Po co ten bałagan z xmp?
czasami zdjęcia otwieram na różnych komputerach .. na domowym , na lapku i w redakcji ..
Mam dwa pytania:
1) Jako zdobywający pierwsze szlify w LR zadziwiła mnie jedna rzecz, zdjęcia wywołane do jpg zajmują w porywach do 17 mb, wołane w DPP max 7 mb. W oby dwu programach zapis był do pełnej rozdziałki oraz jakość była ustawiona na 100%. Skąd te różnice w wielkościach, bo kumam, że różnice mogą sięgać 20-30%, ale 200-300%.
2) sorry za offtop, poleci ktoś jakąś sensowną przeglądarkę pod Windowsa, bo z Fastona byłem na maxa zadowolony, aczkolwiek mam wrażenie, że pokazuje co innego niż LR, może bez wielkich różnic, ale widać to gołym okiem