Chyba lekki smietnik/offtop sie robi w watku o Samsungu NX...
trzeba osobny temat zalozyc,albo poszukac o K-01... - juz znalazlem.
Wersja do druku
Chyba lekki smietnik/offtop sie robi w watku o Samsungu NX...
trzeba osobny temat zalozyc,albo poszukac o K-01... - juz znalazlem.
Żeby nie było śmietnika, w FJ w Auchan w Komornikach właśnie nabyłem drogą kupna nx1100 z 20-50 za 1399zł. Sam aparat różni się jednym nieznacznym softwarowym upgradem od nx1000. W zestawie oprócz tego, co dostawaliśmy z nx1000 jest lighroom 4. Na stronie e-FJ 1699. Na bhphotovideo chyba około 600$. Na polski rynek aparat praktycznie jeszcze nie wszedł. W ten sposób moja żona zamieniła D80 na bezlustro :).
Pierwsze wrażenia z NX1100.
Wireless. Najpierw o tym, co jest jego domeną czyli picture sharing i łączenie z androidem. O ile funkcje Wi-Fi działają, to są chyba trochę źle wymyślone. Połączenie pomiędzy NX i tabletem zrywa połączenie z siecią domową na tym drugim, pozwalając na niepodawanie hasła sieci w aparacie. Przy funkcji wysyłania maila oczywiście to hasło wklepać już trzeba. Programy do obsługi NX z poziomu urządzeń innej marki na androidzie są krótko mówiąc kiepskie i nie widzę zastosowania dla nich.
Budowa. Aparat robi całkiem solidne wrażenie na poziomie najlepiej spasowanych kompaktów. Jest nawet mały grip, który wiele zmienia. Pasek naszyjny elegancki i wygodny. Obiektyw ma trochę skomplikowaną budowę. Zoomowanie wysuwa elementy, a po szerokiej stronie zakresu jest dodatkowy zakres do odblokowania, który pozwala na chowanie soczewek w obrys obudowy. Na samym przodzie jest element wysuwający się przy ostrzeniu z elementu, który już się wysuwa przy zoomowaniu. Pierścień focusa przy MF nie ma na niego bezpośredniego wpływu, tylko steruje jego silnikiem. Przynajmniej tak to mi wygląda.
Ergonomia i funkcjonalność. Wybierak obrotowy na tylnej ściance chodzi zbyt luźno i dla niektórych może to oznaczać nieumyślne przełączanie np. przysłony w trybie A. Początkowo startowałem nagrywanie z trybów PASM będąc przekonanym, że użytkownik nie ma żadnego wpływu na nastawy - w każdym z nich kręcił na full auto. Jednak w trybie filmowym mamy wewnątrz menu dostęp do trybów PASM i ich ustawień w pełnym zakresie - trójkąt ekspozycji, MF/AF, itp. W świetle słabym AF podczas filmowania działa miernie, wkrótce sprawdzę przy lepszym. Nie widzę możliwości używania MF przy filmowaniu skutecznie jak np w Magic Lantern. Wróćmy do fot. Ostrzenie manualne jest rozwiązane tak jak myślałem. Przy nastawie MF ruch pierścienia Focusa powoduje przybliżenie środka kadru. AF w słabym świetle działa słabo. W dobrym normalnie, lepiej niż w kompaktach, z którymi miałem do czynienia. Możliwy wybór punktu ostrzenia, a nawet jego wielkości (nie w menu tylko w szybkichb nastawach). Ogólnie do nastaw jest stosunkowo szybki dostęp. Pomaga w tym iFunction obiektywu, które pozwala na szybki dostęp do jednej albo więcej nastawy. Problemem rzeczywiście jest zapis potężnych ~30MB plików RAW. O ile nie ma przerw w robieniu zdjęć, to na podgląd trzeba poczekać 2-3 sekundy, podobnie jak na zmianę nastaw. Jeśli robi się szybko kilka zdjęć z rzędu w trybie single shot bez zmian ustawień, problemu nie ma. Bateria słaba. Pół dnia zabawy i zeszła z 100% do 1 kreski.
Zdjęcia. Przykładowe postaram się wkrótce stworzyć. Póki co mogę powiedzieć, że dla ISO800 ziarna prawie nie ma. Mam wrażenie, że matrycy bliżej do 5D2 pod tym względem, niż do D80. Ostrość 20-50 bardzo zadowalająca, nie mydli na pełnym otworze. Kolory trzeba dość mocno pociągać. Kontrast też ok. Jak będzie mi się chciało zrobię porównanie chociażby szumów pomiędzy D80, NX1100 i 5D2.
Tylko jak tu robić zdjęcia bez wizjera, zwłaszcza jak się ma słońce z tyłu nad głową.
Przez lata robiłem to kompaktem, mimo że miał wizjer nie korzystałem z niego. Jest to uciążliwe, ale nie jakoś szczególnie trudne.
Zrobiłem krótkie porównanie D80, NX1100, 5D2. Warunki testowe:
- światło świetlówkowe
- f/7.1
- 35mm
- jedna pozycja na statywie dla wszystkich (łącznie z FF) aparatów
- przepuszczone przez LR 4.4 na defaultowych ustawieniach + WB na szarą kartę
- D80 z 18-70/3.5-4.5
- NX1100 z 20-50/3.5-5.6
- 5D2 z 28-70/3.5-4.5
Wyciąłem z każdego zdjęcia fragment ukazujący te same elementy na zdjęciu. D80 i 5D2 mają podobne zagęszczenie pikseli , więc porównywane obrazki są podobnej wielkości. NX ma ~2x bardziej upakowaną matrycę, więc mamy większe sample.
D80, ISO 800
NX1100, ISO 800
5D2, ISO800
D80, ISO 3200
NX1100, ISO 3200
5D2, ISO3200
5D2 nie skorzystał na dużej matrycy, bo nie obejmowałem tego samego kadru, co pozostałymi aparatami. Został potraktowany jak crop. Zdjęcia z NX1100 są wyraźnie ciemniejsze. Nie chciałem mieszać podbijając je do równego poziomu w LR. Moje przypuszczenia się sprawdziły. Rzeczywistość jest trochę inna niż DXO Mark (vide testy NX20, który ma tę samą matrycę) i Samsungowi dużo bliżej do 5D2 niż D80, ale trzeba pamiętać o pierwszym zdaniu z tego akapitu. Wkrótce link do pełnych RAWów z porównania. Stare LR mogąnie odczytać plików SRW. Na koniec pierwsze foty z NX z podwórka i nie tylko:
Przepraszam, a co to za aparat 5D2? Jakiś model Canona? Bo nie znam...
Zakupiłem przejściówkę na M42, drżąc czy nie będzie kolizji z popychaczem przysłony w SMC Takumar 50mm f/1.4. Lekko obciera, w niczym to nie przeszkadza. NX1100 to po Pentaxie K-m pierwszy aparat, który lubi się z Takumarem. Jest chyba jakiś mały problem z przejściówką, bo miałem jedną zwiechę.
Ciężar zestawu całościowo... mmm. Kiedy widzi się mały sprzęt, a czuje dużą masę, ma się poczucie porządności, która dla takumara jest właściwa, a NX powiedzmy jest przyzwoitym kawałkiem plastiku. Trochę ma się wrażenie jakby trzymać aparat wyższej klasy. Przejściówka masywna też, chyba z mosiądzu. Środek ciężkości przy trzymaniu oburącz ok. Przy chwycie jedną ręką, aparat leci do przodu. Ale to tylko teoretyzowanie, bo żaden z tych chwytów nie stanowi problemu.
Ostrzenie po naciśnięciu ok poprzez powiększenie 5x, 8x (jedyna sensowna opcja) lub za pomocą wskaźnika ostrości. Biorąc pod uwagę, że tego typu AF, jaki oferuja takie aparaty raczej nie daje poszaleć na imprezach sportowych, i tak nie porobimy zdjęć w ruchu. Takie ostrzenie manulane jest prawie równie szybkie, jak AF w NXie. Wygodna szybka metoda przybliżania, moim zdaniem lepsza od kropki potwierdzenia ostrości.
Ogólnie współpraca bardzo dobra, widać że producenci Samsunga brali pod uwagę takie działania użytkowników (choćby aktywowanie się przycisku ok do powiększenia środka kadru, kiedy nie widzi dedykowanego obiektywu). Na trybach A, M żadnych problemów z fotografowaniem. Podobnie w tych samych trybach w filmowaniu. Swoją droga widzę dla niego filmowe zastosowanie, bo o ile bałem się zajeżdżać matrycę 5D, to tego już mniej.
Aha, zmiany do recenzji. Po zakupieniu przyzwoitej karty SD 8GB za 45zł czekanie na RAWa trwa trochę ponad 1 zamiast 3 sekund. Funkcja wireless dla wysyłania gmaili jest bardzo wygodna i działa. Pamięta sieci WiFi oraz adresy mailowe. Po sparowaniu z telefonem udostępniającym swój internet na wakacjach można zapomnieć o pocztówkach i słać zdjęcia ludziom live na maila. Oczywiście dla większości to rozwiązanie będzie bzdurne, ja widzę jednak że mnie jako zwykłemu pstrykaczowi technika wyszła na przeciw i nie będę już musiał wysyłać mmsów z wakacji rodzinie, tylko wyślę z aparatu prawdziwe zdjęcia na maila. Razem z pozdrowieniami.
Czy nie wygląda uroczo?
Dwa z kilku pierwszych zdjęc z Takumarem. Na obu przysłona gdzieś między 1,4 a 2,0.
homesicalien orientujesz sie czym sie rozni ten NX1100 od NX1000??
i drugie pytanie -> warto doplacic do NX300??
Z tego co mnie wiadomo, NX1100=NX1000+Lightroom+autoshare(taka z d... funkcja).
Jak Ci nie zależy na Lightroomie, lepiej brać NX1000. Tym bardziej, że trudno znaleźć NX1100 poniżej 1700, a NX1000 łatwo poniżej 1200.
NX300 2x droższy, nowsza matryca (podejrzewam, że trochę lepsza), 1/6000 zamiast 1/4000, większy odchylany dotykowy wyświetlacz, chyba lepszy af.
Przy takich kwotach samsung ma chyba większą konkurencję niż dla ~1000zł.
i tylko takie roznice pomiedzy NX1100 a NX1000? moze algorytmy poprawili? bo nie mala roznica cenowa ;/
Co do NX300 ma ponoc af hybrydowy ponoc - test-> link
lepszy procesor - RAWy mniej zajmuja - mimo wiekszej ilosci MPx ok 20mb a nie jak w innych ok 30mb ponoć.
Sam juz nie wiem czy dokladac do NX300....czy lepiej konkurenta E-LP5 ;)
Jeśli komuś bardzo zależy, to niektóre sklepy sieci Euro RTV mają w sprzedaży bezpośredniej naleśnik 20/2.8 za 599,- Głównie Szczecin, ale też pojedyncze sklepy w całym kraju.
Dla ewentualnie zainteresowanych: pojawiły się w końcu (głównie na ebay) kable TTL do lamp błyskowych do Samsunga NX, oraz pierścienie pośrednie do makro (10 + 16 mm). Kabel już wypróbowałem - działa!.
Dotarły do mnie pierścienie pośrednie Fotga do Samsungów NX.
Komplet składa się z dwóch pierścieni o grubościach 10 i 16 mm. Pierścienie wykonane są z tworzywa i oczywiście mają wszystkie potrzebne styki elektryczne, i porządnie wykonany zatrzask do blokowania obiektywu.
Bagnet wchodzący w otwór w aparacie wydaje się być wykonany z aluminium, ale nie dam głowy, czy nie jest to srebrzony plastik - choć w dotyku ma chłód metalu w porównaniu z plastikiem.
Od strony mocowania dla obiektywu jest (chyba) metalowy pierścień, ale zaczepy bagnetu trzymające obiektyw są czarne i wykonane z tworzywa, stanowią chyba część pierścienia.
Ogólnie do wykonania nie mam zastrzeżeń.
Przy pierwszych próbach "wyszła" ważna sprawa. Samsungi NX mają wewnątrz bagnetu mechaniczny czujnik zamontowania obiektywu - dlatego bez obiektywu albo jakiegoś pierścienia czy adaptera wyświetlany jest jedynie komunikat "Lens detached / Obiektyw odłączony" i nie można zrobić zdjęcia ("No lens / Brak obiektywu"). Jeśli przy włączonym aparacie zamontuje się obiektyw (pierścień, adapter), mechaniczny czujnik powoduje, że pojawia się napis "Lens attached / Obiektyw przyłączony".
Otóż przy próbach z pierścieniami okazało się, że po wciśnięciu tego czujnika prawdopodobnie aparat podejmuje - tylko jednokrotną - próbę odczytania danych obiektywu.
Jeśli do włączonego aparatu podłączy się pierścień, a potem do niego podłączy się obiektyw, aparat nie jest w stanie prawidłowo odczytać informacji o obiektywie! Nie pojawia się liczba przysłony, nie działa AF ani OIS, ale na ekranie pojawiają się ramki AF, tak, jakby obiektyw jednak był podłączony.
Stąd płynie doświadczenie: przy zakładaniu pierścieni, przy włączonym aparacie, należy NAJPIERW założyć pierścień na obiektyw, a POTEM obiektyw z pierścieniem zamontować w aparacie - tylko wtedy aparat prawidłowo skomunikuje się z obiektywem.
Jest to trochę niewygodne, jeśli np. nie trafi się z grubością pierścieni, i dokłada się albo zdejmuje drugi pierścień, itd.
Oczywiście problemu można uniknąć, zawsze wyłączając aparat przez zmianą pierścieni czy obiektywu. Po włączeniu aparatu z ostatecznie zamontowanym obiektywem z jednym bądź dwoma pierścieniami wszystko jest w porządku.
A teraz szybkie doświadczenia z obiektywami, które mam, i aparatami NX10/11/100:
2,4/16 - wątpliwa użyteczność. Uzyskuje się ostry obraz przedmiotów w odległości zaledwie paru mm od przedniej soczewki obiektywu. Jeśli zadziała AF, obiektyw uderza o fotografowany przedmiot.
2/30 - znacznie lepiej, ale wychodzi silna krzywizna pola tego obiektywu. Ostry jest tylko środek, brzegi BARDZO rozmyte. Oczywiście domykanie przysłony trochę pomaga.
20-50, 18-55 - przy krótkich ogniskowych z oboma pierścieniami fotografuje się kurz na przedniej soczewce, ale dłuższe ogniskowe całkiem użyteczne.
50-200 - całkiem niezłe makro, z większych odległości.
Mam pytanko do posiadaczy NX1000... jak głośna jest praca migawki?
Pozbyłem się Nexa bo kłapał dziobem jak moja była teściowa i szukam czegoś cichego, a najlepiej zupełnie bezgłośnego.
W pełni elektroniczną migawkę (a zatem zupełnie bezgłośną) ma Nikon 1.
Możliwość bezgłośnej pracy na elektronicznej migawce mają też nowsze panasy (G5 i G6, GH3, GX7 nie wiem jak w pozostałych).
A jak ktoś chce, to mechaniczna też jest.
NX1000 po prostu jest słyszalny. Nie jest super cichy, ale też nie razi. Bez porównania cichszy od luster.
A ja odkryłem przedziwną wadę (migawki?) w swoim Samsungu. Dla kombinacji krótkich czasów (<1/1000) i małych wartości przysłony (<2.2) na górze kadru mam jasny, prześwietlony pasek stanowiący do ~12% kadru. Na kicie tego nie widać, o ile nie zrobi się jednego ujęcia normalnie i do góry nogami, ale z jasnym szkłem w słoneczny dzień katastrofa. Czas reklamować.
Widzę, że przyjdzie mi Nikona 1 kupić ;-) Ehh... żeby te Nexy były trochę cichsze. Inne są poza zasięgiem budżetu przeznaczonego na ten cel.
Witam
Miał już ktoś doczyinenia z 45/1.8 ?
Chyba sam będę miał z nią doczynienia, gdyż na allegro pojawiły 45mm się wersje 2d/3d za 1000zł co jest dobrą ofertą patrząc na ceny zagraniczne.
Dostałem także informacje, że za 2 tyogdnie mają pojawić się 10mm jakby ktoś szukał takiego szkła. Ciekawe jak będzie z ceną.
albo Pentaxa Q :) a teraz nastepca wchodzi Q7 na rynek -> Pentax Q7 Review: Digital Photography Review
powiem szczerze ze ogladalem sample ze starszego modelu (Q) gdzie byla mniejsza matryca (1/2,3) i lekkie zdziwko zrobilem:
- Adapted lenses tested on the Q : the reference thread - PentaxForums.com
- PENTAX@PL :: Pentax Q7
Cichutko tutaj. A w systemie zaczyna się robić naprawdę ciekawie. Myślę nie tylko o rewelacyjnym (przynajmniej na papierze) NX 1, ale o bliskim już 300/2.8 :)
mam z Samsungiem podobny problem jak z m4/3 - fajne korpusy, ale optyka robiona "jakos" a nie na "jakosc"...
NX1 wyglada bardzo ciekawie...
No, niestety, Samsung duża firma, szybko generuje nowe produkty i szybko je porzuca, często niedorobione. Coś jak Sony. Co do optyki, to trudno generalizować. Widziałem Samsungi 18-55 rozpadające się w dniu kupna, sam używam 30/2.0 już trzeci chyba rok i jestem super zadowolony. Z kupnem 300/2.8 miałbym chyba problem psychologiczny, nawet nie ze względu na obawy o jakość. U Canona mogę kupić dziś taki obiektyw i jutro go sprzedać, to tylko kwestia ceny. Natomiast Samsung pozostanie głęboką niszą jeszcze przez parę lat, nawet jeśli będzie mieć znacznie lepsze produkty od Canona...
Na pewno warto przeczytać:
Photokina Q&A: Can the Samsung NX1 redefine pro performance with a quantum leap in technology?
co do jakosci obiektywow - mam kumpla co siedzi w systemie N i od pewnego czsu w Samsungu i bardzo chwali 16-50/2-2.8 - uwaza ze optycznie jest on lepszy niz Nikkor 24-70/2,8 a co do wykonania to mowi ze Nikkor nie dorasta do piet Samsungowi. - wiec chyba nie jest tak zle z jakoscia.
chwali takze 10, 30 i 45 - zreszta patrzac na sample na flickr'u to sam sie zastanawiam czy wejsc w Samsunga np. NX300 :)
Samsung NX1 â konkurencja dla profesjonalnych lustrzanek?
Zdjęcia z NX1 + 50-150 mm f/2,8 S ED OIS:
SLRCLUB, ëě§í¸ ěŹě§ę°ëĽź ěí 읤뎤ëí°
Zdjęcia posiadają dane EXIF które są możliwe do odczytania online za pomocą http://www.verexif.com/en/ver.php
Popatrzyłem chwilę na fotki "testowe" na Digital Cameras, Digital Camera Reviews - The Imaging Resource!. Konkretnie na ISO 6400 NX1 i 7d2. Na pierwszy rzut oka Samsung wygląda wyraźnie lepiej, 28MPix detalu nie poszło w gwizdek. W wolnej chwili porównam z 6d :lol: Z pewnością Samsunga nie wolno lekceważyć, choć dotąd robił przeciętne sensory. Przypominam, że NX1 ma pierwszą matrycę APS-C BSI ! Ciekaw jestem Waszych opinii.
Dotąd nie chcieli, bo smartfony i tablety to był prawdziwy boom. Teraz sprzedają im się gorzej, ale równocześnie rynek foto się skurczył. Z drugiej strony cały czas ciągną temat NXa a i produkty wydają się dojrzalsze. Na pewno czują, że warto inwestować w szeroko pojęty imaging, ale nie wiedzą dokładnie w którą stronę to pójdzie i brak im doświadczenia.
Ja stawiam na to że albo kogoś kupią albo nie będą się zbytnio angażować.
Samsung to duży konglomerat, ale to ma raczej niewielkie znaczenie dla zdobycia rynku foto. Sprzęt foto jest w podfirmie Samsung Electronics w dziale "inne".;)
General Electric to też duża firma i nawet sa czy były aparaty z logo GE, ale z tego nic nie wyniknie.
A Walmart ma dwa razy tyle obrotów co Samsung i 10 razy tyle ludzi zatrudnia....:shock: Niestety do sukcesów w sprzęcie fotograficznym długa droga dla Samsunga, i sama wielkość niewiele pomoże, bo to jednak zupełnie inny rynek niż telewizory.
Tak, ale od smartfonów to już bardzo blisko do foto. Zresztą jest dla mnie oczywiste, że tradycyjny rynek foto przestanie istnieć i będziemy mieli do czynienia z konwergencją w wielu wymiarach. W najprostszym przypadku, co już zresztą powoli obserwujemy, video i foto.
Genialny ruch to zrobiło Sony kupując Minoltę. Samsung to kogo może kupić? Pentaxa? Ja wiem, że większość i tak wali foty komórkami ale na poważnie to liczą się dwie firmy - canon i nikon.
Dla Samsunga sens miałoby kupno jedynie Canona albo Nikona. Bo poziom rozwiązań i udział w rynku typu Pentax, Olympus czy Panasonic to będą mieli sami już za moment. Pewną niewiadomą jest dla mnie Fuji.
Żeby kupić Pentaxa, to musieliby się albo najpierw spytać Ricoha czy Ricoh go zechce sprzedać, a jak nie, to kupić całego Ricoha...:p
--- Kolejny post ---
No to udział w foto z komórek to już maja teraz. Ale tak blisko nie jest, bo sadzac z towarzyswa z którym stałem w kolejce po iphona, to ci sami ludzie nie stali by w kolejce po 7d2...:)
No widzisz, ale pewnie Ty stanąłbyś w obu kolejkach, ja pewnie też :) Więc coś się jednak dzieje. Bo gdybym miał możliwość, to wolałbym stać tylko w jednej kolejce.
--- Kolejny post ---
Tymczasem okazało się, że nie mają na imaging jeszcze fotek z 6d :lol:, wiec z koniecznosci porownalem sobie z 5dIII. I nie mam jednoznacznych odczuć. U canona niby szumy ciut mniejsze, ale detalu też mniej (mniejsza rozdzielczość + filtr AA?).
Tak, dlatego jeśli chcieliby się bardziej pchać w ten rynek (w co osobiście mocno wątpię) to tylko poprzez zakup jakiejś uzanej marki. Tylko że to łatwiej powiedzieć a trudniej przeprowadzić, szczegolnie że Japońce bardzo chronią swoje firmy przed takimi przejęciami.
To może kupią schneidera :-P
A pentaxa swoją drogą bym nie przekreślał. Czasami mają dziwne posunięcia, ale jednak ich flagowce to dobre aparaty...
Dokladnie - takze Pentaxa nie skreslalbym - w klasie APS-C jednak robi w swojej klasie bardzo dobre puszki - ciekaw jestem jak im wyjdzie zapowiedziany juz FF ;)
a wracajac do Samiego - dla mnie bez sensu bylo by kupowanie przez nich teraz jakiegos systemu - wczesniej przeciez mieli GX10 i GX20 z bagnetem Pentaxa - mogli kontynuowac ta droge - takze produkujac jakies szkla - mieliby podobną polityke jak ma Panas/Olympus - ten sam bagnet,ale jednak poszli inna droga tworzac swoj system i trzeba przyznac ze szkielka ktore zaczeli robic nie sa zle - juz 3 kit - jest ponoc udany (patrzac na budowe wydaje mi sie ze moze byc to poprawiony kit NEXa) a takze nowy 16-50/f2-2.8 - kolega go ma (siedzi takze w Nikonie) i twierdzi ze ten obiektyw w porownaniu do Nikkora 24-70 jest lepszy optycznie,a jezeli chodzi o wykonanie to Nikkor jest daleko za Samsungiem - ponoc takze dobre sa 10,30,45mm , 60mm - nie mowiac o 85mm (no ale cena wyzsza od poprzednich) - wiec napewno nie skreslalbym Samsunga bo widac ze sie stara - sam zastanawiam sie czy nie kupic sobie takiego NX300m ;)
Tak samo ten 50-150 mm F2.8 zapowiada sie ciekawie -> Link
Bo ja wiem czy taki genialny? Dostali w zamian kiepsko pomyślany bagnet i śladowe udziały w rynku.
Zresztą sukcesu w biznesie lustrzanek nie odnieśli, dopiero całkiem nowy bagnet E jest jakimś tam sukcesem, a tego mogli zrobić sami bez wydawania kasy na upadającą firmę.
Według mnie to raczej wtopili na zakupie Minolty niż zyskali.
Nie wiadomo. Nie można tego stwierdzić z całą pewnością, bo nie wiemy jaki know-how przejęli. Ilu inżynierów, projektantów etc. Jest duże prawdopodobieństwo że odcinają z tego kupony do dzisiaj.
"Samsunga NX1 na polskim rynku nie będzie" Tak mi dzisiaj powiedział pan z nowo otwartego sklepu w Poznaniu (stary browar) :D
Fakt ,że zapowiedziane nowości się spóźniają. Jestem ciekaw czy działa AF podczas filmowania w trybie 50p ,bo w 7d mk II działa tylko w 25p :cry: