wiadomo cos kiedy bedzie wieksza dostawa do PL tego sprzętu? sklepy z allegro pisza ze srednio za miesiac cos sie ruszy.
Wersja do druku
wiadomo cos kiedy bedzie wieksza dostawa do PL tego sprzętu? sklepy z allegro pisza ze srednio za miesiac cos sie ruszy.
Myślę, że w tej sytuacji kupię raczej 50/1.8 i będę robił takie zdjęcia...
A ja widziałem Japończyka, który z Markiem3 i (chyba) 500/4.5L nie-IS używał... starego, manualnego światłomierza :mrgreen:
sam używam światłomierza marki sviedrlovsk (świerdłowsk) z moją piątka D czasem... ot takie zboczenie
Canon ma tak porąbany pomiar światła, że mnie to akurat nie dziwi. Sam często mam na to ochotę.
Tylko jest drobny problem z "czułością" matryc względem światłomierza - bez kalibracji bywa ciężko...
Potem mozna z rawa podciagnac ;)
Zna ktoś może WIARYGODNE przyczyny dla których zmiotło marka III ze sklepów Niemiec i Polski? Pierwsza plota jest taka, że Canon wstrzymał dostawy do sklepów zanim nie upora się z problemem AF (powtarzam - plota z innych for, nie sugeruję, że Ci co już go mają posiadają schrzaniony AF w AI SERVO) a druga taka, że jest na niego tak duże zapotrzebowanie, że znika od razu. A ja sam nie wiem jaka jest prawda...
Mozna chyba tylko gdybac. A moje gdybanie: prawda jak zwykle lezy posrodku :roll: . Choc te wielotysieczne kolejki w USA moga cos bardziej praktycznego sugerowac.
Przeklikales np te sklepy? http://www.nokaut.pl/aparaty-cyfrowe...-mark-iii.html
Niektore twierdza 'dostawa kurierem 1 dzien' ale szczerze watpie ;)
A taka informacja z jednego z krajowych e-sklepów:
"Szczerze powiedziawszy, może być ciężko nawet jak Pan złoży zamówienie w tej chwili. Aparaty te przychodzą w tempie 2 sztuk na całą polskę na 2 miesiące."
dodatkowo to potwierdza. Z drugiej strony - jeśli wierzyć Kuchatkowi - to po prostu "klęska urodzaju" dotknęła Canona, a wszystkie egzemplarze wykupiły na pniu agencje, bo aparat oferuje tyle nowych funkcji, że do olimpiady w Pekinie nawet profi mają się czego uczyć ;)
No ja to sobie tak tylko gdybam. Ale takich kolejek to jeszcze na zadnego dslr'a od premiery raczej nie bylo. Rewolucyjne 5D dosc gladko nasycilo rynek. Choc tam nie bylo afery z AF'em :D
Jak postawic to od drugiej strony, to bardzo mozliwe, ze kolejki nie zostaja rozladowane nie z powodu duzego zainteresowania, a wlasnie dlatego, ze Canon zawiesil produkcje/dostawy do czasu poprawy bledow. Mysle jednak, ze ten problem to kwestia dni, moze tygodni dla dosc utalentowanych inzynierow Canona aby sie go pozbyc. A problemy z nabyciem puszek sa juz troche dluzsze. Choc to tez tylko gdybanie.
Za jakis czas z pewnoscia bedziemy wiedziec co i jak. Choc to pewnie przycmi premiera 40'stki, nowego ds'a i moze (oby) nastepcy piatki.
Dla tych, co już uciułali, to zła ;)
Coś z tym AF jest chyba na rzeczy - skoro model powstawał "od zera", to trudno nie podejrzewać czegoś na kształt "toothing problem". Czy Canon daje do sprawdzenia swoje prototypy zaufanym, niezależnym zawodowcom?
Mogę pokrakać? Dziękuję.
Wyobraźmy sobie, że problem z AF jest rzeczywiście poważny, a Canon postanowił już wcześniej (i jak postanowił, tak zrobił), że nowy AF będzie od teraz w standardzie - czyli we wszelkich nowych jedynkach, piątkach, czterdziestkach i pięćsetkach... ergo: wszystkie pojawią się z opóźnieniem... (przy czym te o największych numerach z najmniejszym!)
Proszę się nie drażnić. :D Lepiej sobie AF sprawdź :D
Możecie zerknąć co znajomy wykombinował robiąc "Micro Adjustment" w jego MkIII:
http://idisk.mac.com/team.cheng-Publ...icroAdjust.jpg
Zresztą co do mocnego "kręcenia" 400-ką, to nie przeszkadzało mu to zrobić takich zdjęć przed kręceniem:
http://idisk.mac.com/team.cheng-Publ...all/index.html
:-)
to pojawiły się już kolejne dwa? to znaczy, ze nie jest tak zle, w takim razie powinno byc juz cale cztery w Polsce. Super! :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ja bym sie zastanawial czy 20.000, ale moze :cool:
tez nie mam problemow z af, dlatego jakos nie chce mi sie wierzyc w rzekome przecieki o takich problemach, zawalili z dystrybucja i probuja sie usprawiedliwiac moze...
Według forum z dpreview pojawiło się nowe firmware (ver.1.0.9 zamiast fabrycznego 1.0.0.9). Co ciekawe - dostępne tylko w Centrach Serwisowych, nie ma go na oficjalnych stronach Canona... No i - co najważniejsze - podobno leczy kłopoty z AF.
czyli:
I just spoke to a very well connected friend (don't ask his title please,) at Canon regarding the Canon 1D Mk3 focusing issues. Canon has a firmware fix in the works and is currently testing it in the field. The problem has involved what amounts to silent firmware upgrades to a number of lenses that have been made over the last few years, upgrades in anticipation of new proprietary focusing algorithms.
He believes an announcement is forthcoming soon .
Incidentally, I have two very early serial MK3's, and they run circles around my 1D2's.
Things are looking up!
mój ból rozstania to 30tys. ;)
kto da więcej?
Nowe wieści z pola walki. :D
Nowe firmware dlatego jest dostępne tylko w centrach serwisowych, ponieważ za problem z AF odpowiedzialny jest hardware MK III. Wymieniają kość i wgrywają nowy soft. Tutaj więcej o tym:
http://www.dforum.net/showthread.php?t=503514
Z kolei tutaj mówią, że tylko soft:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24070158
I jeszcze tutaj http://www.the-digital-picture.com/C...s/Default.aspx
I pierwsze wrażenia:
"I indeed am seeing a much lower AI Servo AF hit rate in a narrow set of situations. Looks like a lot more testing will be required to test the new behavior."
I coś dla naszych spekulantów:
"I'm loving this camera - It is a tremendous tool. I will begin adding to the review page soon."
nerwy puszczaja, nie? :wink:
to ładne z tymi deadpixelami. :lol:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
otóż to, trzeba sobie na niego zarobić, bo jak już będzie pierwszy egzemplarz, to będę musiał mieć na niego odłożone pieniądze :rolleyes:
Qrna tez sie niemoge doczekac na jakies dokladniejsze info na temat dsa III
no to jest zapowiedz nowego firmware do 1dmk3 i wszyscy znow beda sie cieszyc posiadynymi zabawkami ;) i bez nowych kosci jak szly plotki
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6130
Rob Galbraith pisze, że nowy soft nie rozwiązał problemów z AI Servo przy słonecznej pogodzie :-/
ceny marka w usa sa na poziomie 12000zl to niezle sie zapowiada
Sytuacja z nowym AF w 1D przypomina mi czasy, kiedy wchodzilo 10D. Po zmianie ukladu AF w porownaniu do D60, sie zaczelo. Oczywiscie oprocz narzekan na dokladnosc byly i glosy, ze u nich jest wszystko ok, dokladnie tak jak teraz, tylko kaliber cenowy i prestiz sprzetu zupelnie inny. Cos mi sie wydaje ze Canon nie za bardzo sie przyklada do testowania nowych rozwiazan, albo do kontroli jakosci w, badz co badz, bardzo precyzyjnych instrumentach.
Czy faktycznie są one aż tak precyzyjne? Ja mam do tego dość chłodne podejście - aparat fotograficzny nawet najdroższy i najdoskonalszy nie jest w stanie dorównać precyzji wymaganej i osiąganej np. w dyfraktometrach rentgenowskich. Z takimi pracowałem, dlatego jest mi łatwiej zaakceptować zrozumiałe niedoskonałości sprzętu foto. Nawet przy ich sporych cenach.
Akurat porównanie precyzji aparatów Canon (nawet profi) do dyfraktometrów rentgenowskich jest niezbyt trafione.
Toż to zupełnie inna działka. Canony są to produkty typowo użytkowe, a dyfraktometry służą do dokładnych pomiarów badawczych.
Równie dobrze można porównywać siłę ognia wiatrówki z potencjałem militarnym lotniskowca atomowego :D .
Lepiej porównywać z podobnymi produktami konkurencji.
Pozwolisz, że będę porównywał wedle swojego uznania ;)
Z mojego punktu widzenia oraz doświadczenia jest to trafione porównanie, bo ja po prostu nie spodziewam się cudów po aparatach foto, gdyż IMHO nie są wcale precyzyjne. Niektórzy za to się spodziewają i przeżywają rozczarowania. Czasami trzeba popatrzeć na zagadnienie z innej perspektywy. I dlatego posłużyłem się przekontrastowanym przykładem.
Rozpatrując to bezwzględnie, dyfraktometry rentgenowskie są dużo bardziej dokładnymi przyrządami od aparatów fotograficznych. Natomiast uwzględniając cenę dyfraktometru i cenę lustrzanki już tak nie jest.
Aparat za ok. 200-300 tys. EUR i przeznaczony stricte do pomiarów jest tak dokładny, jak wielka jest ta kwota.:-D
Aparat za 2-3 tys EUR jest tak niedokładny, jak mała jest ta kwota.:rolleyes:
Właśnie dostałem cynk, że Marki III będą dostepne w najbliższych dniach tu :
http://www.jarkom.pl/
cena 14999 PLN
Fakt moze byc tez taki, ze wiekszosc sie czepia bo naczytali sie ******* w internecie, zobaczyli skopane dwie foty ze swojej winy i robia teraz wielka afere nie wiadomo o co ;)
BUHAAHAHAHA. Dla takich post'ow warto odwiedzac to forum. Przesmieszny uzytkowniku forum, wez ty ten swoj dyfraktometr rentgenowski zrob zdjecie swojej przesmiesznej postaci i porownaj z odbiciem w lustrze. Nie wiem ktory obraz bedzie bardziej zabawny ale jestem pewny ze przy swoim "zacieciu intelektualnym' zdolasz bez problemu zauwazyc roznice. Porownujesz dwa kompletnie odmienne urzadzenia sluzace dwom kompletnie odmiennym zastosowaniom dlatego nie pozostaje mi nic innego jak miec do twoich wypowiedzi bardzo chlodne podejscie. Bez urazy!
Strasznie buczysz. Średnio to eleganckie moim zdaniem.
Dziwaczny z ciebie gość - widzisz w zdjęciu rentgenowskim coś zabawnego - wiesz one zwykle są czarno-białe, jeśli jeszcze nie widziałeś i ogólnie dość smutne.
To, że nie jesteś w stanie przestawić rozumowania na nieco szerszy zakres stanowi już twój prywatny problem - do rozstrzygnięcia.
I nie opowiadaj mi tutaj o różnicach w urządzeniach - nie widziałeś, nie robiłeś, nie znasz się, nie masz porównań - nie gadaj. Wyobrażasz sobie, że naprawdę po latach pracy z nimi nie widzę "subtelnej" różnicy???
PS. Bez urazy.
PS2. EOT.
PS3. IL
Moze i dziwaczny niech Ci bedzie, ale wyglada na to, ze to ty masz bardzo emocjonalne podejscie do zdjec rentgenowskich, do tego stopnia ze uzywasz zupelnie niewspolmiernych porownan. Zasmiecasz tylko forum tymi swoimi przeintelektualizowanymi *******ami. Do czego w nastepnej kolejnosci porownasz lustrzanki??? ..moze do teleskopu Hubla??? no w sumie nawet najlepsza lustrzanka marnie wypada w porownaniu, nie ?!?!?!
Daj spokój Drogos. Chlopak chciał zaistnieć jako "najmądrzejszy" na formum, a wypadł delikatnie mówiąc "tak sobie". Skoro ktoś uważa, że dokonał odrycia dostrzegając na świecie bardziej precyzyjne urządzona od aparatów - to chyba szkoda dyskusji. Jeśli pominiesz ten niezwykły post milczeniem, to kolega szybciej się "wystrzela" na forum i jest nadzieja, że nie będzie później śmiecił. A tak tylko go nakręcasz.
nie rozumiem, dla mnie to porownanie bylo sluszne, bo chodzilo o pokazanie, ze mamy jakies wybujane oczekiwania w stosunku do lustrzanek, ktore nie naleza do sprzetu precyzyjnego. jak bardzo by nam na tym nie zalezalo, jako uzytkownikom canonow, czy jakichkolwiek innych maszynek, to niestety high precision to raczej nigdy nie bedzie, bo i nie musi, to nie ma ratowac zycia, tylko robic dobrej jakosci zdjecia. porownanie takie moze bardziej przystawac w przypadku monitorow. sa monitory dobrej klasy np. nec 1990, ktore maja sie nijak do sprzetu o megaprecyzyjnym oddaniu szarosci czy kolorow, od czego ma na przyklad zalezec bardzo wazna diagnoza. co nie znaczy, ze na necu sobie nie popracuje. ale nie bede od niego wymagal tego, co ma monitor za 20-50 tys. albo wiecej.
podobnie z lustrzankami, nawet od 1DMkIII nie mozna wymagac cudow, jak to niektorzy na forum. ze autofokus nie zgubi sie w najwiekszej ciemnosci, ze nie zgubi sie, jak cos bedzie wjezdzac w aparat z predkoscia 100km/h, ze jakosc na 6400ISO bedzie jak przy 100ISO, etc.
odpusccie to najezdzanie na kogos tylko dlatego, ze wykazuje troche rozsadku.
a zaczelo sie od wypowiedzi arry, ze lustrzanki sa bardzo prezycyjnymi instrumentami... well :rolleyes:
Brawo Krzysztofie. Pozdrawiam.