Wersja do druku
Witajcie, od jakiegoś czasu bawię się w fotograowanie sa różne tematy, ostatnio jednak jestem mamą i chciałabym zrobić troche ładnych zdjęć mojemu maleństwu. Z przyjemnoscią ogladam zdjęcia czy galerie z niemowlętami i zastanawiam się jak zrobić takie foto? żeby było jasne i "gładkie". Znalazłam na all.. taki mały zestawik http://allegro.pl/1v-studio-foto-prz...786787721.html i zastanawiam się czy na moje domowe warunki byłby on przydatny? Dodam, że walczę lustrem canona z 50siątką 1.8
Pozdrawiam
Ostatnio testuje fotki z nowym 70-200 i z dziecmi spisuje sie niesamowicie, ale sa gusta i gusciki pewnie :)
W wykształcenia jestem pedagogiem i tak się składa, że pracuję z dziećmi.
Najważniejsze, to aby z nimi spędzić jak najwięcej czasu, nie wyciągać od razu aparatu, pogadać tak fajnie po kumpelsku, niezależnie w jakim są wieku. Możesz odciągnąć ich uwagę skupiając na czymś na czym się skupią- kwiatki, zabawki, odgłos, kora na drzewie itd, lub też pytać i fotografować w tym samym czasie, poprosić aby powąchało kwiatek, poszukało czegoś i ci przyniosło ;)
Tylko naturalność ;)
Synek znajomej - jeden z bliźniaków.
Zdjęcie z chrzcin Allana.
do takiego wątku chętnie też coś dorzucę, Klaudia 5 m
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie?
rodeo25,
lepiej się na zastanym skup, jeżeli masz jasną pięćdziesiątkę
w wypadku studia, jeżeli chcesz mieć dużo światła to raczej w okolicy 1000 zł szukaj zestawów.
Ja osobiście w październiku zeszłego roku kupiłem lampe canona 430 ex II, specjalnie
na ciemne zimne domowe wieczory, sprawdza się idealnie, w domu zawsze można od czegoś odbić i nie trzeba swiecic prosto w oczy. Z rozkladaniem softboxow roznie bywa, nie ma czasu, nie chce sie, a dziecko biegajace po kablach od lamp to slaby pomysl. Poza tym sprzet ktory podlinkowalas zapewne kiepskiej jakosci. Polecam na palnik 430 ex II + ewentualnie phottixa radio do tego chyba ze 150 zl kosztuje. pozdrawiam
w pełni potwierdzam to co napisał qbanek, też dlatego kupiłem 430-tkę, i też uważam, że rozkładanie w domu czegokolwiek to nie za dobry pomysł, mój Młody by się momentalnie do tego dobrał ;), a lampa z czymś na zupełenie wystarcza
Lampa błyskowa na aparacie, nawet z odbitym światłem nie pozwoli na zrobienie zdjęcia w takim stylu: http://fotografia-m.blogspot.com/201...modelinka.html nie wspominając o pastelowych hi-keyach
Chyba, że będziesz wałkował w PS.
Nigdy nie miałem problemy z kablami, czy lampami. Dzieci traktują je jak krzesła i wcale się nimi nie interesują.
Efektu takiego nie da, to fakt, ale pozwoli zrobić przyzwoite zdjęcie kiedy brakuje światła.
Mam wrażenie że na początek w zupełności wystarczy, wspomniałem też o wyzwalaniu zdalnym, to następny krok. Następnym krokiem może być światło studyjne. A krzesła są od tego żeby na nie siadać :)
qbanek, małe dziecko na krzesło samo nie siądzie, więc i na lampę nie spróbuje ;)
Oczywiście każdy z nas ma inny punkt widzenia oparty o własne doświadczenia ze światłem błyskowym - z lampy i studyjnym.
Ja swego czasu kupiłem lampę i fakt... zdarza mi się ją użyć, jak jest zupełnie ciemno, ale tylko przy zdjęciach reportażowych - wesela, imprezy. Do fotografowania dzieci albo światło zastane, albo zabawa w studio. Dla mnie zdjęcia z lampą błyskową mają praktycznie w każdym przypadku zbyt ostre światło.
Dziękuję serdecznie za opinie, co do lampy nie chodzi o koszt tylko o to by nie błyskać nią (jakos mam uprzedzenie) dlatego szukałam czegos aby w takich pokojowych warunkach sie sprawdzało. Czasami czytam oferty fotografów "sesja niemowlęca z dojazdem do domu dziecka i bez flesza" i zastanawiam sie jakim Oni sprzętem dysponują? Ja póki co bawie się ze światłem zastanym, bez obróbki konkretnej, czasem w prostych programach przytnę, przyciemnię czy podjaśnie coś, ot tak dla zwykłych potrzeb.
IMI co robisz ze zdjeciami ze twarz modelinki jest taka gładka? czy to praca z PS?
niewiem czy zrobię cos niezgodnego z przepisami ( bo do końca nie przeczytałam ich) ale tutaj jest kilka zdjęć mojego niemowlaka w zwykłych domowych warunkach https://picasaweb.google.com/1150659...Jv818bC6JHC-QE gdyby ktos zachciał coś o nich powiedziec, byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za odpowiedzi.
@rodeo25 ale co Ty chcesz właściwie od tych zdjęć IMHO bardzo przyjemne rodzinne fotki :) owszem czasem brakuje ostrości, ale przy dzieciach i ich ruchliwości jest ciężko, wiem z doświadczenia własnego, szczególnie przy małej GO
rodeo25, jeżeli chodzi o te zdjęcia i od nich chcesz dojść do jeszcze jaśniejszych, pastelowych barw to zapomnij o stałym świetle, tylko błysk
Błysku nie ma się co bać. Sam się nad tym zastanawiałem i dlatego rozmawiałem z lekarzem w kwestii fotografii niemowlaków. Nie ma żadnego problemu. Już bardziej ryzykowne jest silne kilkusetwatowe światło. Błysk trwa bardzo krótko. Do tego niemowlakom on w ogóle nie przeszkadza, nie boją się a nawet kilka razy byłem świadkiem sytuacji, gdy musieliśmy w czasie sesji lampą dodatkowo błyskać nawet gdy zdjęcia nie szły, bo czterotygodniowe niemowlę z notorycznymi kolkami tylko wtedy nie płakało ;)
Z twarzą nic nie robię, nie ma takiej potrzeby przy dzieciach. Miękkie światło wygładza i tyle jeżeli chodzi o "porady" w tej kwestii.
Nie zgodzę się, co do niemożności dojścia do pastelowych barw na świetle zastanym, ostatnio robiłem małą sesję pewnemu szkrabowi 50/1.4 na zastanym świetle (dobrze oświetlony pokój, ze spory oknem jednak) i jest cudnie, po podniesieniu ekspozycji w LR jeszcze lepiej!
2em
nie pisałem, że przy zastanym tego nie można zrobić. Mało tego, zauważ, że pierwszą moją poradą było: "rób przy zastanym".
Ideałem jest światło zastane przy dużym oknie, jeszcze lepiej przy oknie balkonowym albo oszklonej ścianie.
Rewelacyjne światło dają duże i dosyć nisko osadzone okna dachowe.
Niestety mało domów ma dobrze oświetlone pokoje, nawet przy współczesnym budownictwie (chociaż tutaj jest lepiej).
Mam jednak trochę offtopowe pytanie do Ciebie. Dlaczego piszesz o podnoszeniu ekspozycji w LR, skoro można było podnieść przy robieniu zdjęcia?
Dziekuję za ocenę. Mi sie marzy zrobienie takich zdjęć jak tutaj http://blog.atgancarzphotography.co.uk/blog/ dumna bym była z siebie gdyby choć jedno takie mi sie udało... .
No tutaj masz akurat naturalne światło.
Jest pewna zależność przy klientach. Im bogatszy klient tym większe ma okna w domu ;)
widać właśnie było na niektórych fotkach inspirację (szczególnie tych z czapeczką zieloną),
IMHO było dość blisko, ale chyb by było trzeba jeszcze jakąś obróbkę dorzucić... z tego co podpatrzyłem w exif-ach to używane było chyba 50/1,8?
http://1.bp.blogspot.com/_ib_J0WMh74...0/IMG_0268.jpg
------------------------------------------------------------------
Regulamin pkt 9.
A dlaczego on jest taki...biały na krawedziach?:shock: Jakby obrysowany...
Ok,już rozumiem ;)
Janek1977, tutaj się jak najbardziej zgadzam, bo oprócz sprzętu trzeba umieć go wykorzystać. Czasami jest tak, że początkujący próbuje ratować się większą ilością sprzętu, gdy tymczasem wystarczy już istniejące warunki inaczej wykorzystać.
Jak widać Aneta korzysta głównie ze światła zastanego :)
jeszcze jedno mojej pociechy
Uploaded with ImageShack.us
mam nadzieje, że nie poPSułem za bardzo.
Przy tak mocnym rozjaśnianiu cieni często pojawiają się przekolorowania, szczególnie takie wpadające w czerwień.
dwa ostatnie całkiem fajne
Rączka jakiejś niebieskawej / fioletowej poświaty dostała. Ja bym bardziej centralnie kadrował. Pozycja i mina bez zarzutu :)
https://canon-board.info//brak.gif
http://img4.imageshack.us/img4/6822/...geShack.us</a>
18-10-2011, 13:31AMMarshallStrzyżenie owiec.Szuflandia, wrzucone też do mojej galerii tutaj.
Strzyżenie owiec.
1.
·
2.
·
3.
·
4.
·
5.
·
6.
? 27-01-2012, 15:12mastercheatMoje chłopaki :)
28-01-2012, 15:12MariuszMNatalia:-)
06-02-2012, 09:24mastercheatto troszkę z innej beczki :)
19-02-2012, 12:55Puziu 19-02-2012, 16:02woydI jeszcze jedno archiwalne z zeszłego roku
Pozdrawiam
Wojtek
Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 19-02-2012, 16:46NawaShibariDzida 19-02-2012, 17:35Lucas93Wojtek 02-04-2012, 22:25workinger 03-04-2012, 00:01xdreamsto lat tu nie zaglądałem - czas coś wstawić
03-04-2012, 10:57qbanekAleksander 05-04-2012, 22:43workingerPiotrek :D 06-04-2012, 15:18merida 19-04-2012, 20:38christofPróba pod ostre światło
30D 50 1.8 @ 2.8
19-04-2012, 23:26Zbyszko666
7D / 28mm / F: 2.5 /ISo: 2000