-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
to ja mam takie pytanie:
czy cos slychac o korekcji ceny 6D mkII. w Germanii cos wlasnie drgnelo i cena spadla ponizej 1900 EUR:
EOS 6D MARK II GEHÄUSE - Foto-Video Sauter
https://www.foto-gregor-gruppe.de/sh...=4549292083903
CANON EOS 6D Mark II Body Spiegelreflexkameras 26.2 Megapixel - MediaMarkt
w PL i NL jak widze nadal wisi oryginalne +/- 2100 EUR...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
E.. nie nom na powszechnie panującym nam portalu aukcyjnym, cena 1900E jak nic. Oczywiście od dużych i godnych zaufania sprzedawców. Jakieś marżowe nawet taniej ;) .. Ale dla mnie to tak Jak to mówił pewien prof. trend dobry tylko gradient za mały ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Podaj źródło tych informacji, bom ciekaw.
Zacytowałeś owe źródło osobiście ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Podaj źródło tych informacji, bom ciekaw.
Jak się czyta taki akapit i patrzy na te rzygowiny w cieniach to nasuwa się podejrzenie, że ktoś coś zamyślił a nie po prostu spieprzył:
"W testowanych ostatnio EOS-ach, dla niskich czułości (do ISO 200) zastosowano obniżony bias, o wartości 512 (zamiast 2048 jak dla pozostałych). Pozwoliło to na osiągnięcie lepszych wyników dynamiki tonalnej. W modelu 6D Mark II mamy jednak do czynienia z wysokim szumem przetwarzania, który skutecznie ogranicza osiągi w tej kategorii. Nie ma jednak dowodów na to, że modyfikowane są dane w RAW, być może jest to kwestia zastosowania nietypowych przetworników ADC."
- cytat z testu na Optyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
U nas też drgnęło, tylko jeszcze nie we wszystkich sklepach ;)
7999 https://www.euro.com.pl/lustrzanki/c...-ii-body.bhtml
Generalnie trend wyraźnie spadkowy, choć mógłby przyspieszyć :mrgreen:
https://cenowarka.pl/?phist=1647160&age=365
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
Generalnie trend wyraźnie spadkowy, choć mógłby przyspieszyć :mrgreen:
no to pora na keszbek, ceny pójdą w góre o keszbek i opadający trend sie zatrzyma :mrgreen:
-
To, że ceny idą w górę przed cashbackiem da się zauważyć u innych producentów (zwłaszcza Fuji - cashback od dziś, wzrost cen o cashback 2 tyg temu), ale w Canonie chyba nie było aż takich przejść?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
draco_krk
To, że ceny idą w górę przed cashbackiem da się zauważyć u innych producentów (zwłaszcza Fuji - cashback od dziś, wzrost cen o cashback 2 tyg temu), ale w Canonie chyba nie było aż takich przejść?
kiedyś jak kupowałem 6DI to patrzyłem na trend na ceneo (chyba ceneo) - doskonale było widac na trendzie keszbak, potem było juz tylko gorzej - canon pozwala na realizacje keszbaku tylko w przypadku zakupów u sprzedawców z listy, ceny u takich sprzedawcow są zawsze wyzsze od "rynkowych" o mniej wiecej keszbak i po ogłoszeniu keszbeku spadek cen zatrzymuje sie na dłuzszy czas.
-
Zobaczcie co od*******ił Canon czyli porównanie podświetlanych pasków informacyjnych (najczęściej w Internecie na ten element wizjera jest używane określenie "info bar") z dwóch modeli aparatów czyli mojego kilkuletniego 5DS oraz świeżo zakupionego 6D Mark II:
Zmienili kolor na biały z domieszką czegoś jeszcze, nie jest to taka czysta biel. Ten kolor tak jebie po oczach że szok i bynajmniej mnie jako okularnikowi o słabym wzroku ale z bardzo dobrymi soczewkami w okularach bardzo przeszkadza w celowaniu. Na dodatek przy świetle dziennym daje się zauważyć lekkie migotanie obrazu na tym pasku.
Nie mam pojęcia czy to ma związek z konkretnym egzemplarzem tego aparatu czy wszystkie tak mają. Zdjęcia porównawcze robiłem smartfonem w tych samych warunkach oświetleniowych i ewidentnie na nich widać iż abstrahując już od koloru podświetlenie w pasku informacyjnym 6D Mark II jest tak jasne, że aż się robi taka łuna wokół wyświetlanych cyfr.
Oprócz problemu z tym podświetleniem prawie wszystko inne mi pasuje - wymiary, waga, współpraca z obiektywami (podpinałem oparte na prawie wszystkich silnikach - AF, USM, STM, STM z IS, NANO USM z IS oraz manualne), obsługa w menu, nawet na grip już nie narzekam jak to robiłem przy swojej opisówce 5D Mark IV którego też przez chwilę posiadałem - ten tutaj jest świetny.
No ale ja nie zamierzam psuć sobie wzroku bardziej niż już mam popsuty. Patrzenie się nawet mimo woli na no już powiedzmy w największym uproszczeniu białe diody z bardzo bliska to nie jest dobry pomysł. Takie diody to mam w ruterze tylko patrzę na nie z metra a nie z centymetra.
Inne wady?
Canon prawdopodobnie zastosował tutaj underclocking procesora ponieważ menu ma niewielkie lagi widoczne przy przewijaniu lewo-prawo. Robiąc zdjęcia w formacie JPEG rozmiar L za pomocą Live View też zauważyłem niewielkie lagi przy ich zapisywaniu (dokładniej chodzi o moment kończący zapisywanie zdjęcia). Oczywiście takie lagi w zapisie zdjęć są niczym w porównaniu chociażby z moim 5DS no ale są - w 5D Mark IV nie zaobserwowałem ich w obydwu przypadkach (menu i zapis zdjęć). Zdjęcia zapisywałem na kartę pamięci Delkin Devices 16GB SDHC 633X UHS-I (U3).
Wybierak (te strzałki dookoła przycisku SET) czasami jest nadgorliwy. Jak się go dłużej przytrzyma to przelatuje zakładki w menu i tak ma być ale zdarza się że naciskasz go krótko "na raz" i potrafi przeskoczyć o kilka pozycji do przodu. Miałem tak najczęściej próbując przewinąć na jakąś zakładkę idąc wybierakiem w lewo. Tu również nie mam pojęcia czy to ma związek z konkretnym egzemplarzem tego aparatu czy wszystkie tak mają.
Biel bieli nierówna (chodzi mi o AWB z priorytetem bieli) także osoby zarabiające pieniądze na fotografii niech lepiej nie miksują różnych modeli aby zachować jednolity "workflow".
Ciekawostki
Tak wygląda w menu aparatu pozycja "Korekcja aberracji obiektywu" po podpięciu manualnego obiektywu Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 ZE:
Tak wygląda lista wbudowanych profili obiektywów:
Tak jak widać wszystkie są wbudowane "od ręki" firmowo więc nie ma potrzeby uruchamiania EOS Lens Registration Tool.
To chyba wszystko co chciałem Wam przekazać, aparat po weekendzie zostanie odesłany do sklepu w którym został zakupiony celem otrzymania zwrotu pieniędzy za niego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Zobaczcie co od*******ił Canon czyli porównanie podświetlanych pasków informacyjnych (najczęściej w Internecie na ten element wizjera jest używane określenie "info bar") z dwóch modeli aparatów czyli mojego kilkuletniego 5DS oraz świeżo zakupionego 6D Mark II:
Hmm aż chwyciłem mój egzemplarz.Dodam,że też jestem okularnikiem ale jasność/jaskrawość wyświetlania tych info w wizjerze jest ok.Na pewno nie razi i nie ma żadnej poświaty.Użył bym stwierdzenia,że wyświetlane info są stonowane.
-
U mnie nic nie wali po oczach, można nawet powiedzieć, że jasność tych cyferek jest dość "dyskretna".
-
Nienawidzę rozpakowywania sprzętu powoli przygotowywanego do wysyłki ale wziąłem jeszcze raz do ręki ten posiadany (jeszcze) przez siebie egzemplarz który został wyprodukowany pod koniec lipca 2017 roku i zrobiłem dodatkowe zdjęcia.
-
Moje zdjęcie robione w półmroku i jak widać cały pasek info nie jest wcale intensywnie świecący. U Ciebie jest chyba inaczej. Sprawdziłem na drugiej szóstce jest to samo. Poziom świecenia raczej uznałbym za dość niski, nawet w słabym świetle.
-
Dobra, przyszła mi go głowy jeszcze jedna rzecz - może u Ciebie nie działa regulacja podświetlenia tego panelu ? Przecież to nie świeci ze stałą jasnością, tylko jest regulowane w zależności od ilości światła, która pada na matówkę. Zobacz czy zmienia się intensywność tego świecenia gdy masz aparat skierowany np. za okno i spróbuj zasłonić ręką obiektyw. Jeśli podświetlenie się zmniejszy, to znaczy , że działa OK, a jeśli nie - to może być przyczyna ?
-
ja mam na to jedno wytłumaczenie: <facepalm>
tak samo jak z bolącym kciukiem od 5d4 :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Dobra, przyszła mi go głowy jeszcze jedna rzecz - może u Ciebie nie działa regulacja podświetlenia tego panelu ? Przecież to nie świeci ze stałą jasnością, tylko jest regulowane w zależności od ilości światła, która pada na matówkę. Zobacz czy zmienia się intensywność tego świecenia gdy masz aparat skierowany np. za okno i spróbuj zasłonić ręką obiektyw. Jeśli podświetlenie się zmniejszy, to znaczy , że działa OK, a jeśli nie - to może być przyczyna ?
Teraz już nic nie sprawdzę bo aparat już jest spakowany i po weekendzie wyrusza w drogę powrotną do sklepu w którym go zakupiłem.
-
Ja bym z ciekawosci rozpakowal :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja bym z ciekawosci rozpakowal :)
Delikatnie mówiąc rozpakuj :)
-
mam pytanie, na ile cykli przewidziano migawkę w 6d II? Nie mogę znaleźć tej informacji (np. optyczne)
-
Mnie nie interesuje na ile jest przewidziana, tylko ile wytrzyma, a pierwsze 6D czasami przechodziły pod tym względem najśmielsze oczekiwania :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kazak
mam pytanie, na ile cykli przewidziano migawkę w 6d II? Nie mogę znaleźć tej informacji (np. optyczne)
100 000
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Mnie nie interesuje na ile jest przewidziana, tylko ile wytrzyma, a pierwsze 6D czasami przechodziły pod tym względem najśmielsze oczekiwania :)
Nie bój nic, w mark II na pewno już "poprawili" to niedopatrzenie ;)
P.S. Jak ktoś obawia się o migawkę w kontekście np. time-lapse, to 6d2 ma do tego specjalny tryb (max 4K), w którym nie używa mechanicznej migawki.
-
Zastanawiam się nad nowym 6d mk2. Chciałbym trochę "odchudzić" swój zestaw, podoba mi się odchylany ekran i DPAF. Mam jednak kilka wątpliwości. Może ktoś pomoże :)
1)AF z tego co czytam jest lepszy niż w 6d mkI (bardziej celny). Macie porównanie działania centralnego punktu względem tego z C5d mkIII? W szczególności na jasnych stałkach.
2)W 6d mkI bardzo często musiałem dawać korekty AF-u ze względu na temp. barwową światła w pomieszczeniu. W 5d mkIII nie ma tego zjawiska. Czy tu wyeliminowano ten problem?
3)Czy ten DPAF w liveview jest używalny jak jest trochę ciemniej?
4)Jak wychodzą kolory z tej matrycy?
5)Sporo osób narzeka na słabe osiągi matrycy 6dmk2 w porównaniu do innych współczesnych korpusów. Jest tak samo jak w mkI, czy może słabiej?
6)Jakie szybkości kart SD wykorzystuje to body? W C5d mkIII SD strasznie zamula - nawet przy małej serii.
Będę szczególnie wdzięczny za opinie osób mających styczność z C6d mkI i C5d mkIII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
1)AF z tego co czytam jest lepszy niż w 6d mkI (bardziej celny).
:O :O :O
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
2)W 6d mkI bardzo często musiałem dawać korekty AF-u ze względu na temp. barwową światła w pomieszczeniu. W 5d mkIII nie ma tego zjawiska. Czy tu wyeliminowano ten problem?
Wygląda na to, że tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
3)Czy ten DPAF w liveview jest używalny jak jest trochę ciemniej?
Tak
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
4)Jak wychodzą kolory z tej matrycy?
Nie wiem, co odpowiedzieć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
5)Sporo osób narzeka na słabe osiągi matrycy 6dmk2 w porównaniu do innych współczesnych korpusów. Jest tak samo jak w mkI, czy może słabiej?
Czyli w mkI było słabo ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
:O :O :O
Możesz rozwinąć? :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Wygląda na to, że tak.
Tak
Dzięki
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie wiem, co odpowiedzieć :)
No w 5dmk2 skóra często łapała czerwienie lub magentę, w 5dmk3 i 6d mkI bardziej w żółcie. Pytanie jak w 6dmk2?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Czyli w mkI było słabo ?
Źle mnie zrozumiałeś. Jak dla mnie matryca 6d mkI była bdb. Szczególnie na wysokich ISO ładnie trzymało kolory i detal. Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły :)
W każdym razie dzięki za odpowiedź!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Źle mnie zrozumiałeś. Jak dla mnie matryca 6d mkI była bdb. Szczególnie na wysokich ISO ładnie trzymało kolory i detal. Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły :)
!
mujboze...
a inne opinie w sieci sa takie, ze ajfon to robi w ogole najlepsze zdjecia na swiecie. tylko jak na nie popatrzysz to jakos nie bardzo...
6D mkII wyglada gorzej od Sony/Nikona jak wyciagasz o 5 EV z cieni. wiec jesli jestes w grupie osob, ktore nie ogarniaja obslugi swiatlomierza, to 6D mkII moze nie byc aparatem dla ciebie. dla osob troche ogarnietych z tym trudnym urzadzeniem (swiatlomierzem) ten 6D mkII moze sie okazac zupelnie fajny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dla osob troche ogarnietych z tym trudnym urzadzeniem (swiatlomierzem) ten 6D mkII moze sie okazac zupelnie fajny
No tak. Czyli jednak 6d II może być w dzisiejszych czasach jednak uznany za sprzęt dość niszowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
No tak. Czyli jednak 6d II może być w dzisiejszych czasach jednak uznany za sprzęt dość niszowy.
jednak nie.
bo poza trybem manualnym nie da sie sp* ekspozycji bardziej niz o 2 EV. a i do tych 2 EV trzeba sie mocno postarac.
a to raczej manual jest mocno niszowy.
ale ogolnie, to podoba mi sie twoj styl rozumowania! :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Opnie o matrycy 6dmk2 w sieci są jednak słabe. Zastanawiam się, czy ten nowy sensor jest gorszy od mkI, czy może wymagania wzrosły :)
Do oceny matrycy 6DII nie są potrzebne opinie w sieci tylko RAWy z tejże sieci, których jest od cholery - niedoświetlonych, prześwietlonych, małe ISO, duże ISO.
Wywołaj, pooglądaj. Inaczej będziesz musiał bazować na wywodach typu: "cienie w 6DII są znakomite bo ekranik jest odchylany" :mrgreen:
-
Ktoś może coś powiedzieć z praktyki o jego AF w porównaniu do 5d mk3 ?
Chodzi o szybkość i celność oraz łapanie ostrości w półmroku.
-
@mac2000 - mogę odnieść się do porównania z 1D4. Szybkość powiedzmy że taka sama, ale precyzja i czułość w ciemnościach zdecydowanie lepiej w 6D2.
-
jest jest upgrade firmware do tego korpusu
może sensor poprawili? :mrgreen:
-
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosło ;) Liczyłem na jakieś poprawki.
PS. dziś zgłosiłem do Adobe błędne odczytywanie mRAWów (pojawia się w LR czarna krawędź na górnej części zdjęcia) właśnie oddzwonili, że to bug ewidentnie i mają to poprawić. Pytanie, czy załapie się to jeszcze na ostatni update LR 6 :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosło Liczyłem na jakieś poprawki.
Dla mnie to żadne zaskoczenie. Canon delikatnie to ujmując niewiele zmienia w kolejnych firmware'ach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie wiem, co to firmware w ogóle wniosło ;) Liczyłem na jakieś poprawki.
PS. dziś zgłosiłem do Adobe błędne odczytywanie mRAWów (pojawia się w LR czarna krawędź na górnej części zdjęcia) właśnie oddzwonili, że to bug ewidentnie i mają to poprawić. Pytanie, czy załapie się to jeszcze na ostatni update LR 6 :/
Jak znam życie i Adobe to nie liczę na to, śledzę wątek o nowej 6tce bo planuję zamienić jedną swoją 6d nowszą wersję, i zawsze jakieś kłody...
-
Czy ktos mi wyjasni o co chodzi z korektami AF ze wzgl na barwe swiatla?? :O
-
Behamot się w tym specjalizował. Pisuje jako Pokoradlasztuki na forum optyczne.pl. W skrócie - w dziennym AF trafia, w sztucznym niekoniecznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Czy ktos mi wyjasni o co chodzi z korektami AF ze wzgl na barwe swiatla?? :O
Zerknąłem na twoją galerię. Fajne zdjęcia :) wygląda jednak na to, że Ciebie problem nie dotyczy, bo fotografujesz głównie w świetle dziennym. Na 6d zdarza się jednak, że w sztucznym świetle przy niektórych żarównkach/świetlówkach trzeba dawać korekty w korpusie. Pamiętam kiedyś takie zlecenie, na którym musiałem zmieniać między 2 salami - na jednej na "0" a w drugiej od "+10" do "+20" w zależności od szkła.
Nie jestem w tym temacie specjalistą, ale wydaje mi się, że nie tylko temp. jest przyczyną. Te dzisiejsze, tanie, często chińskie świetlówki i LED-y mają dziury w widmie, migają i może czujniki AF w niektórych aparatach mają z tym problem. To na pewno nie jest tak proste, że tylko temperatura zaburza działanie AF, bo np. w świetle dziennym nie ma żadnej różnicy miedzy fotografowaniem w świetle lub w cieniu.
-
Lol w życiu bym sam tego nie powiedział. Może dlatego, że większość fotek jakie robię 6D w warunkach żarowych jest po prostu ostra :roll: czasem AF błądzi ale przy małej ilości światła to chyba normalne?
https://photos.google.com/album/AF1Q...lcGu5c57GxD4eF
Natomiast co innego mnie zmartwiło jak zacząłem od nowa przygodę z polarem, że nawet w silnym dziennym świetle trzeba ISO do góry, bo fotki mogą być nieostre :(
Dobra, EOT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Natomiast co innego mnie zmartwiło jak zacząłem od nowa przygodę z polarem, że nawet w silnym dziennym świetle trzeba ISO do góry, bo fotki mogą być nieostre :(
Dobra, EOT.
Dziwne, mam to samo w 80D. Myślałem że to wina STM-owego kita. Używałem filtra Hoya HD Digital. Ten filtr na Fujikowym kicie działa jak należy. Na Canonie mydlił niemiłosiernie. Nie miałem innego więc nie wiem jak będzie z filtrami innych producentów. Ja sobie dałem spokój z polarami na jakiś czas...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
fotki mogą być nieostre :(
Dobra, EOT.
Jak to zauważyłeś ? I w jaki sposób podniesienie ISO poprawia nieostrość obrazu ? Jestem mega zaskoczony
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Po prostu polar mocno zaciemnia obraz :) a tez czasem chyba af Tamrona z polarem sie gubil najwidoczniej. Nie jest to upierdliwe, ale tak z 10-20% fotek polarowych z Seszeli mialem nieostrych..
-
A to pisałeś w sensie Af że nie trafia. To ja jak założę variable ND to przy mocnym przymknięciu też Af ma problem i pudłuje z canonem 85 1.8. Ostrość też spada ale zalety z pełnej mocy lampy są większe niż strata ostrości
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Af to raz ale spadek swiatla to dwa i tu Iso nie raz trzeba podkręcić.
-
Pierwszy mój post na tym forum. Witam serdecznie :)
Właśnie przesiadam się z 5DII na 6DII. Będę szczery. Nie czytałem recenzji ani fachowych testów 6DII. Po prostu przeczytałem specyfikację aparatu i doszedłem do wniosku, że musi być lepiej niż pierwsze 6D czy nawet 5DIII i zamówiłem to body. Dopiero teraz zacząłem czytać tu i tam. Włos mi się na głowie zajarzył :) Wszędzie jadą po tym aparacie jak po burej suce! Naprawdę jest aż tak źle? Może się wypowiedzieć ktoś kto użytkuje ten aparat od powiedzmy 3 miesięcy i zrobił nim przynajmniej 10k klatek? Jeśli faktycznie jest to krok wstecz to odsyłam go i zamawiam 6D lub 5DIII. Potrzebuję coś do robienia zdjęć głównie w halach sportowych przy sztucznym świetle. ISO zazwyczaj 2000, 3200 a czasami 6400. 5DII służył mi wiernie ale ma już te swoje lata no i szumi za bardzo. AF też chciałbym sprawniejszy niż w 5DII a z tego co się orientuje to pierwsze 6D nie wiele było lepsze od 5DII w tej materii. Zdaje się że powinienem był zamówić 5DIII... Chętnie dowiem się coś od faktycznego użytkowania 6DII jak wypada to body na tle 5DIII lub 6D w pomieszczeniach zamkniętych, przy sztucznym świetle i bez lampy rzecz jasna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Pierwszy mój post na tym forum. Witam serdecznie :)
Właśnie przesiadam się z 5DII na 6DII. Będę szczery. Nie czytałem recenzji ani fachowych testów 6DII. Po prostu przeczytałem specyfikację aparatu i doszedłem do wniosku, że musi być lepiej niż pierwsze 6D czy nawet 5DIII i zamówiłem to body. Dopiero teraz zacząłem czytać tu i tam. Włos mi się na głowie zajarzył :) Wszędzie jadą po tym aparacie jak po burej suce! Naprawdę jest aż tak źle? Może się wypowiedzieć ktoś kto użytkuje ten aparat od powiedzmy 3 miesięcy i zrobił nim przynajmniej 10k klatek? Jeśli faktycznie jest to krok wstecz to odsyłam go i zamawiam 6D lub 5DIII. Potrzebuję coś do robienia zdjęć głównie w halach sportowych przy sztucznym świetle. ISO zazwyczaj 2000, 3200 a czasami 6400. 5DII służył mi wiernie ale ma już te swoje lata no i szumi za bardzo. AF też chciałbym sprawniejszy niż w 5DII a z tego co się orientuje to pierwsze 6D nie wiele było lepsze od 5DII w tej materii. Zdaje się że powinienem był zamówić 5DIII... Chętnie dowiem się coś od faktycznego użytkowania 6DII jak wypada to body na tle 5DIII lub 6D w pomieszczeniach zamkniętych, przy sztucznym świetle i bez lampy rzecz jasna.
A nie możesz przetestować czy Tobie pasuje, tylko pytać o opinię jakichś ludzi? Sam nie wiesz czego chcesz? Masz przecież aparat w ręku.
-
10.000 klatek w 3 miesiące... To chyba lepiej niż fotoradar w Siewierzu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
A nie możesz przetestować czy Tobie pasuje, tylko pytać o opinię jakichś ludzi? Sam nie wiesz czego chcesz? Masz przecież aparat w ręku.
No jeśli sam przetestuje to nie będzie mógł już wymienić np. na 5dmkIII. Bez używania sklep przyjmie jako zwrot.
Mam wrażenie, że piszesz z USA i takie przywileje konsumenta są dla Ciebie naturalne :)
-
Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Ciekawe. Czyli twierdzisz, ze nie mozna zwrocic towaru jesli sie go uzylo? Mowa oczywiscie o zakupie przez internet.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Ciekawe. Czyli twierdzisz, ze nie mozna zwrocic towaru jesli sie go uzylo? Mowa oczywiscie o zakupie przez internet.
Nie sądzę, aby sklep w PL przyjął aparat z przebiegiem migawki np. 100, czy 1000 zdjęć, bo mi się jednak nie podoba i wolę inny model. Mylę się?