no własnie a co jak jest podłączona lampa i chcę zablokować ekspozycję, nacisnięcie gwiazdki wyzwoli dodatkowo błysk pomiarowy, którgo ja np. w tej chwili nie zamawiałemCytat:
Zamieszczone przez Cichy
Wersja do druku
no własnie a co jak jest podłączona lampa i chcę zablokować ekspozycję, nacisnięcie gwiazdki wyzwoli dodatkowo błysk pomiarowy, którgo ja np. w tej chwili nie zamawiałemCytat:
Zamieszczone przez Cichy
Widac 30D tak ma u mnie to samo , spust migawki wcisniety dopolowy i ekspozycja ulega zmianie. Zaraz otwieram instrukcje i czytam cow CF-ach moznaustawic, bo jest tam spory punkt wlasnie ekspozycji chyba. Jak znajde i doczytam to dam znac.
Niestety nic w instrukcji nie udalo mi sie znalesc. CF owszem pozwalaja na zmiane niektorych funkcji spustu migawki i guziczka * ale nie maja nic wspolnego z tym problemem. W analogowym EOS 30 jest blokada przy kazdym rodzaju pomiaru swiatla. Czyzby to pierwszy "bug" w sofcie 30D?
Pozdrowki
Paweł
Wtedy tryb M sie klania (w aparacie). Np w trybie Av/Tv mierzysz sobie na co chcesz, zapamietujesz ekspozycje, przelaczas zna M, nastawiasz tak samo jak zapamietales i dopiero robisz, ew. wspomagajac sie jeszcze blokada ekspozycji flesza.Cytat:
Zamieszczone przez Diabeł
Jesli za malo czasu masz na te kombinacje to pozostaje fart i/lub korekcje z RAWa.
a powiedz, czy w 20D nacisnięcie supstu do połowy blokuje ekspozycję, bez względu na rodzja pomiaru jaki jest ustawiony i można spokojnie przekadrowywać i nie zmieniają sie parametry ekspozycji?Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
[QUOTE=Diabeł]
W 30D (przynajmniej tak jest u mnie) jak jest wybrany pomiar matrycowy to jest wszystko OK. Natomiast jak jest CW, punktowy czy skupiony w małym polu nie jest blokowana ekspozycja po przekadrowaniu zmieniają się wartości ekspozycji.
K...RWA dość !!! co to ma być za shit ??? kolejny raz potwierdza się, że w dziedzinie konstruowania puszek Canon leci w h... maksymalnie, sprawe ratują tylko porządne CMOS. rozwiązanie blokady ekspozycji od dawna woła o pomste do nieba, jakieś 4 sec. czasy aktywności... itd nie da sie tego zrobić jak w Nikonach? również przy zmianie innych funkcji 6 sec. czas aktywności, zamiast trzymaj wciśnięty przycisk i kręć kólkiem, puść i nastawa wprowadzona. mam nadzieje, że opisany problem * to tylko kwestia softu.
Pozdrawia Maniek
Właściciele 20tek dajcie znac jak to jest u Was, az dziwne ze wczesniej nikt z testujacych 30D tego nie zauwazyl i nie wytknal.
Pozdrowki
Paweł
Bo może wstyd sie przyznać że fotografują przy pomiarze matrycowym tak krytykowanym przez wszystkich i wszędzie :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Paweł Grabowski
zacytuję poraz kolejny chyba z instrukcji strona 96 "Gdy Ostrość jest ustawiana w trybie One-Shot AF lub gdy AL Focus AF nie włączył trybu Al Servo AF, to nacisnięcie spustu migawki do połowy dla nastawienia ostrości równoczesnie nastawia ekspozycję(po uzyskaniu ostrości) i blokuje ją"
w instrukcji dla 20D to samo jest na stronie 86
Ja nie mam problemów z naświetlaniem zdjęć, sprawdzę tylko czy blokuje okspozycję czy nie bo teraz ładuję akumulator ;)
Nie. Ekspozycja jest blokowana tylko przez * . Gdy mamy lampe to pod * jest FEL i dlatego pisze ze wtedy trzeba przejsc na M bo nie ma innego sposobu "zablokowania" ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez Diabeł
W moim 20D we wszystkich manualnych trybach (tylko tych używam) aparat blokuje ekspozycje przy naciśnięciu spustu migawki do połowy.
Pozdrawiam