Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
W ogóle szkoda wydawać kasę, lepiej przepić.
Trzymać w materacu chyba. :)
Miałem na początek 50'tke 1.8 na 5D i było fajnie. 1.4 to nadal półśrodek, ale sporo droższy (trzeba być świadomym, tego, że mechanicznie ten obiektyw to szrot i puknięcie w tubus AF powoduje jego rozwalenie, a nawet jak się nie puka to i tak po dwóch latach intensywnego używania się pewnie rozpadnie). Co do 35 2.0 się nie wypowiem. Nie miałem. Ale po doświadczeniach z 50 1.8 i jej silnikiem AF to bym nie chciał. Jednak ma być USM. Chyba, że coś jest tak tanie jak to 50 1.8.
40 2.8 jest. Ale to już w sumie ciężko nazwać jasną stałką. :) Albo to 35 2.0 IS. Ale ono jest drogie już.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Trzymać w materacu chyba. :)
.... 1.4 to nadal półśrodek, ale sporo droższy (trzeba być świadomym, tego, że mechanicznie ten obiektyw to szrot i puknięcie w tubus AF powoduje jego rozwalenie, a nawet jak się nie puka to i tak po dwóch latach intensywnego używania się pewnie rozpadnie). ......
Trochę przesadzasz, ja mam C50/1.4 kupiony przez internet bez żadnego przebierania itp, 4 rok bardzo intensywnego używania i żadnych problemów nie ma. Wystarczy dokupić osłonę przeciwsłoneczną i tubus jest bezpieczny. Wiadomo w porównaniu z 35L czy 24L na 1.4 szału nie ma ale jak na taką cenę i gabaryty obiektyw jest bdb. i jak najbardziej akceptowalny przy 1.4
Trochę pewnie tak. Ale tak czy siak ten obiektyw jest stanowczo za drogi, jak na to co oferuje. Dodatkowo potrzeba dokupienia osłony. Oryginalna swoje kosztuje. Jeżeli ona jest mocno rekomendowana do tego, by obiektyw trochę pożył, to powinna być w zestawie. A nie w cenie 10% wartości obiektywu (są i takie oferty na alledrogo).
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Trochę mało reporterskie, bo gdyby jeszcze nie było takie długie. Przy tej długości to waga jeszcze bardziej daje w kość, zwłaszcza że te duże i wielkie soczewki są na końcu obiektywu. Focenie jedną ręką nie będzie przyjemne.
Czy aby na pewno?
Mnie się zawsze wydawało że esencją reporterki był/ jest tandem 1D + 16-35, 24-70 lub 70-200 - a każdy z tych zestawów najlżeszy to nie jest ;)
Jasne, wszystko zależy od tematu reportażu, np na wojnie lekkość do zaleta, ale też wymagana jest wytrzymałość a tu w polu bezluster za bardzo dużego wyboru nie ma.
Nie wiem dlaczego Białoruś jest pierwszym krajem znającym cenę nowej Sigmy, nie wiem czy cena jest prawdziwa, ale mówimy o poziomie 2500 złotych polskich. TADA!!!
TU LINK
:twisted:
Ostatnio Sigma wycenia swoje, powiedzmy standardowe konstrukcje na poziomie około $800, więc cena jest prawdopodobna. Oby.
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Nie wiem dlaczego Białoruś jest pierwszym krajem znającym cenę nowej Sigmy, nie wiem czy cena jest prawdziwa, ale mówimy o poziomie 2500 złotych polskich. TADA!!!
TU LINK
:twisted:
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Stawiam raczej 3999.
W takim razie rozwinie się import z Białorusi :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
W takim razie rozwinie się import z Białorusi :mrgreen:
Żarówki już importujemy a w zasadzie przemycamy :-).
Nie ma to jak jaranie się ceną wyssaną z brudnego palucha.
Równie dobrze mogą sprzedawać 50/1.2 Art za 500 dolców...