Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD
Jakby nie to ze swoje "dlugie" tele (70-200f2.8 +TC2) wykorzystuje mniej wiecej raz do roku (wyscig F1), to patrzac na sample chyba chcialbym tego Tamrona kupic. Musze jeszcze pomyslec i napewno jakies "racjonalne" wytlumaczenie zakupu sie znajdzie :mrgreen:. Moze do tego czasu wyjasni sie sprawa szybkosci AF, chociaz na szybszy od mojego zestawu nie licze.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no fakt, takie powiedzmy "realne" 1200mm @ FF z taka ostroscia robi wrazenie.
...
Należy wsiąść pod uwagę że ostrość takiego tele na 3-4 metrach - może mieć się ni jak do ostrości na daleki plan. Szkła na ogół zawsze są lepsze na bliższym planie niż na dalekim.
Ja zawsze wolę testy robione na dalekie plany.
A co do porównania T70-200+2x z 400/5.6(T150-600) to widać 2x do takiego 70-200 nie ma sensu - winieta straszna, obraz bury jakiś. Tamron 150-600 bije tamten tandem.
Cytat:
Zamieszczone przez
kostek-brasil
Drobne sprostosowanie - to nie Magic Lantern daje cyfrowy zoom. Jest to funkcja charakterystyczna tylko dla modelu 600D, niezależnie od tego, czy użytkownik korztysta z ML, czy nie.
Racja, gafe strzeliłem ;)
600D ma w oryginalnym menu bezstratny digital zoom w trybie video, ML dodaje ją natomiast do wielu innych EOSów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Jakby nie to ze swoje "dlugie" tele (70-200f2.8 +TC2) wykorzystuje mniej wiecej raz do roku (wyscig F1), to patrzac na sample chyba chcialbym tego Tamrona kupic. Musze jeszcze pomyslec i napewno jakies "racjonalne" wytlumaczenie zakupu sie znajdzie :mrgreen:. Moze do tego czasu wyjasni sie sprawa szybkosci AF, chociaz na szybszy od mojego zestawu nie licze.
Tu był bym narazie ostrożny z osądami ;)
http://www.youtube.com/watch?v=4xN2Pc3lxlI
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Należy wsiąść pod uwagę że ostrość takiego tele na 3-4 metrach - może mieć się ni jak do ostrości na daleki plan. Szkła na ogół zawsze są lepsze na bliższym planie niż na dalekim.
Trzeba też zawsze przy tak długich ognsikowych i testach na daleki dystans brać poprawkę na "perspektywę" powietrzną, na dystansach ~100m przednią soczewkę od fotografowanego obiektu dzielą setki kilogramy powietrza często mocno zanieczyszczonego, które to nieraz znacząco wpływa na rejestrowany obraz...
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ja zawsze wolę testy robione na dalekie plany.
No ptasiarze raczej nie będą ostrzyć na nieskończoność :) Co dziwne, za dnia okazało się, że przy 1200mm działa AF i stabilizacja ! W tej chwili jestem w stanie zrobić zdjęcia max z odległości 10 metrów. Na dworze wszystko paruje i przy ogniskowych >300mm ostrość "pływa". Tutaj kolejne fotki OKD:
600mm f6.3
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...00/600_10m.jpg
1200mm (600mm f9 x2)
http://www.kubacichocki.pl/test/tamr...0/1200_10m.jpg
dla niedowiarków RAW na 1200mm http://www.kubacichocki.pl/test/tamron150600/1200.cr2
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Na 6d prędkość jest podobna, choć lubi przelecieć raz przez zakres jak ma mało światła. No ale to AF nie do takich zastosowań chyba, w sensie w 6d.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Trzeba też zawsze przy tak długich ogniskowych i testach na daleki dystans brać poprawkę na "perspektywę" powietrzną, na dystansach ~100m przednią soczewkę od fotografowanego obiektu dzielą setki kilogramy powietrza często mocno zanieczyszczonego, które to nieraz znacząco wpływa na rejestrowany obraz...
Obecnie powietrze jest takie, że nie da się zdjęcia zrobić na 20 metrach :/ No ale to pewnie wypadkowa temperatury i wilgotności bardziej niż zanieczyszczenie.
Jestem mega ciekaw jak to będzie wyglądało na dalekich obiektach.
@ Cichy a może jakby była pogoda to przejechałbyś się na lotnisko i cyknął torchę samolotów + jakieś przelotówki z TC?
Piszę o tym bo to szkło może być bardzo ciekawą alternatywą dla spotterów takich jak ja, tzn. nie stać mnie na "jasną" długą stałkę, ale z drugiej strony nie chciałbym tracić pewnej elastyczności zoom-a, a z trzeciej mieć jednak jak nawięcej mm, szczególnie na pełnej klatce.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@ Cichy a może jakby była pogoda to przejechałbyś się na lotnisko i cyknął torchę samolotów + jakieś przelotówki z TC?
W planach mam Ławicę, no ale trzeba poczekać chyba do przyszłego tygodnia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Link nie działa.
Już jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jestem mega ciekaw jak to będzie wyglądało na dalekich obiektach.
będzie można oglądać turystów na tatrzańskich szlakach spod Turbacza :P
nie no powaga te 1200mm robi mega wrażenie. Troszkę się CA skoryguje, troszkę ostrość sztucznie podkręci i gitara.
Chyba już się wgrał. Trzeba odświeżyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
będzie można oglądać turystów na tatrzańskich szlakach spod Turbacza :P
nie no powaga te 1200mm robi mega wrażenie. Troszkę się CA skoryguje, troszkę ostrość sztucznie podkręci i gitara.
Jak na moje, jeśli to będzie dawało taki obrazek na świeżym powietrzu, to nic nie trzeba będzie korygować.