Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Coś opowiadasz.
To jest nadzwyczaj łatwe do weryfikacji - wszystko co zostało wyciągnięte z aparatu powinien dostać w paczce zwrotnej. Więc nie ma możliwości że coś napisali a w rzeczywistości nie wymienili.
I od razu żeby nie było wątpliwości:
1. Usunięte części są własnością użytkownika i serwis nie ma prawa ich sobie przywłaszczyć.
2. To jedyny sposób na sensowną weryfikację, że fizycznie było coś robione - tak robią wszystkie szanujące się serwisy.
Tak.
w paczce nic nie ma. dzwoniłem w tej sprawie chwilę temu - dowiedziałem się, że przy naprawach gwarancyjnych nie załączają wymienianych elementów, jedynie przy pogwarancyjnych-odpłatnych. no a w ogóle to mogę wysłać aparat ponownie i że spróbują pomóc :mrgreen:
więc ja powtórzę: jeśli czujniki są integralną częścią układu AF, który rzekomo miał być w moim aparacie wymieniony (jest wpis w dokumentach) - nie zostały wymienione na 101%, chyba, że te trzy mikrowłókna są przy czujnikach montowane fabrycznie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Coś opowiadasz.
1. Usunięte części są własnością użytkownika i serwis nie ma prawa ich sobie przywłaszczyć.
Pracowałem trochę w autoryzowanym serwisie laptopów i pierwszy raz o czymś takim słyszę. Jeśli była by to naprawa poza gwarancyjna to tak ale w innym przypadku nie było nawet takiej opcji.
Sprzęt ma być naprawiony i działać zgodnie ze specyfikacją.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
no a w ogóle to mogę wysłać aparat ponownie i że spróbują pomóc :mrgreen:
|--> www.żal.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
w paczce nic nie ma. dzwoniłem w tej sprawie chwilę temu - dowiedziałem się, że przy naprawach gwarancyjnych nie załączają wymienianych elementów, jedynie przy pogwarancyjnych-odpłatnych. no a w ogóle to mogę wysłać aparat ponownie i że spróbują pomóc :mrgreen:
No proszę jacy sprytni ;). Ja się zawsze o to upominam. Skoro za coś zapłaciłem to jest moje - koniec kropka. W wielu serwisach po długich targach przynajmniej mi pokazywali - w wielu oddali. Jestem człowiekiem małej wiary ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertCh
Przecież to nie ma sensu...
Żadnego.
Do tego ja uważam, że we wzmiankowanym przypadku rzecz nie jest w kalibracji tylko w wadliwym egzemplarzu. Kalibrowanie czegoś co jest wadliwe pomoże jak umarłemu kadzidło.
Przed chwilą przestrzeliłem dla świętego spokoju mojego 5d3 i 35L i wszystko ok. Środkowy, boczne punkty, ale ten autowybór nie daje mi spokoju, bo robi masakrycznego frontfocusa i zawsze powtarzalnie. Zwykle i tak mierzę punktowo, ale autowybór jest taki fajny przy AIServo :) Najdziwniejsze, że z innymi obiektywami autowybór działa, a gdybym sobie przestawił microadjustment miałbym duży backfocus na punktowym AF'ie.
Cytat:
Zamieszczone przez
CSI FOTO I VIDEO
Tak dla wyjaśnienia (między innymi dla takich wpisów jak dał RobertCh) informuję, iż na działanie układu AF składa się cały zestaw czyli body i obiektywy. Odmowa dostarczenia obiektywów przez Klienta uniemożliwia nam przeprowadzenia pełnej regulacji.
35L, z którym jest kłopot, był u Was na przełomie kwietnia i maja. miał "gruntownie sprawdzony układ optyczny".
powinien z aparatem, skalibrowanym wg tych samych norm, śmigać aż miło. nie śmiga. nie ma regularności, raz trafia, raz nie, stare problemy wróciły, to się nie nadaje do pracy.
pamiętam, jak kupiłem 1dmk3 z uwalonej serii i traciłem godziny na wydzwanianie po serwisach i centralach C. tam też - to było zanim canon oficjalnie przyznał się do błędu - słyszałem podobne teorie: może to wina obiektywu, może to wina pana, a może po prostu musi pan mocno domknąć i po sprawie.
dziś czuję, że jestem w podobnej sytuacji.
jest problem. chciałbym udawać, że go nie ma, ale kiedy aparat zamiast w mojego wcale niemałego ojca trafia w krzak, który się znajduje za nim, a za chwilę w drugi, tuz przed - nie da się.
po raz trzeci powtórzę: nie ruszyliście czujników AF. to się nie mieści w głowie..
--- Kolejny post ---
obiektywy do kalibracji? - no dobrze, przyjadę z nimi. tylko jeśli to nadal nie będzie działać, zwrócicie mi za tę kalibracje pieniądze? jeśli usłyszę taką publiczną deklarację - przyjadę osobiście nawet jutro.
Cytat:
Zamieszczone przez
CSI FOTO I VIDEO
Tak dla wyjaśnienia (między innymi dla takich wpisów jak dał RobertCh) informuję, iż na działanie układu AF składa się cały zestaw czyli body i obiektywy. Odmowa dostarczenia obiektywów przez Klienta uniemożliwia nam przeprowadzenia pełnej regulacji.
Panowie, gdyby tak było oznaczałoby, że Canon musiałby do każdego body i obiektywu w trakcie jego zakupu dorzucać kalibrację. Ba co w sytuacji gdy ktoś używa więcej niż jednego body i więcej niż jednego obiektywu? Przecież po to produkuje się aparaty z wymienną optyką żeby właśnie zmieniać te obiektywy...
Przecież jasno można przeczytać, że obiektywy działają perfekcyjnie z innymi body... innymi starszymi body. Więc to nie jest problem obiektywu. A skoro trzeba nauczyć body pracować z obiektywami to chyba producent tj. Canon powinien to zrobić już na etapie produkcji, ponieważ obiektywu o których jest mowa nie zostały wypuszczone na rynek w tym miesiącu...
Prawie wszyscy w tym wątku zakładacie jedno... Kalibracja - jedynym sposobem na bolączkę, tymczasem sama kalibracja to zwykłe ustawienie aparatu w maszynce nakierowanej na tablicę z kontrastowym wzorkiem i wprowadzenie danych korekcyjnych w oprogramowaniu aparatu. A co jeśli z góry niewyjaśnionych przyczyn punkt który widzimy w wizjerze nie pokrywa się w żaden sposób z miejscem, z którego czerpie o ostrości informacje czujnik AF? Bo mi się właśnie wydaje że wtedy byłoby tak jak piszesz Adam. Fotografując płaską prostopadłą tablicę testową byłoby git - "do wzorca", tymczasem w trójwymiarowej przestrzeni Bóg jeden raczyłby wiedzieć co właściwie mierzy system AF. A że to dość skomplikowany układ - obiektyw, bagnet, plastikowa komora lustra, oba lustra, czujniki AF - to chyba o usterkę nietrudno.
Podobnie jak Ty wątpię w to by serwis wymienił czujniki AF, bo jeśli dostęp do nich jest choćby odrobinę analogiczny do tego z 5D mkI to by oznaczało że musieliby rozebrać na drobne części właściwie cały aparat a potem w ultra precyzyjny sposób montować to wszystko do kupy, czego nie sądzę podejmowaliby się w wypadku naprawy gwarancyjnej...