Napisz z jakim sprzętem sprawdzasz.
Wersja do druku
Napisz z jakim sprzętem sprawdzasz.
Prób ciąg dalszy - aparat 5d2, sprawdziłem z jednoczesnym odpaleniem następujących lamp: 580EX, 430EX (2 szt.) 270EX - razem 4 lampy. Pomiędzy wstępnym naciśnięciem spustu a zwolnieniem migawki zachowywałem ok. 1 s odstęp. Działa w pełni synchronizacja, działa regulacja mocy wszystkich lamp razem z poziomu body (korekta siły błysku). Działa TTL.
Wcześniej sprawdzałem lampę spoza systemu (SIGMA macro), też działała. Póki co jestem bardziej zadowolony niż z ST-E2 (na marginesie - może ktoś chce kupić?).
ja testowalem tylko na 5dmkII i 580exII
A ja sobie planowalem, że poczytam trochę opinie innych użytkowników jak i co komu dziala i przystąpię do zakupu a tu proszę sprzedaż wstrzymana. Pozostaje cierpliwie poczekać.
już podobno znów są w sprzedaży, jestem umówiony na "po długim weekendzie" do potestowania...
Mam nadzieje ze wroca do oferty, chcialem pozniej dokupic kolejne odbiorniki. Mi zestaw dziala i jestem bardzo zadowolony.
Dziś kupiłem pixele tr-332 (nadajnik+ 2 odbiorniki).
Moje body to 5D oraz 5d mkII. Lampy 2x 5800EX II.
Współpraca:
5D:
Brak jakiejkolwiek reakcji, wyzwalacz w ogóle nie widzi lampy.
5d mkII:
Jak dla mnie rewelacja za niewielką kase:) Pełna współpraca TTL, zoom, HS, wspomaganie AF. Po kilkudziesięciu strzałach naświetlenie wydaje się poprawne. Nawet gdy nie czekam jak ktoś napisał 1 sekundę aż dane się prześlą do lampy to wyzwala prawidłowo. Nie działa jedynie ustawianie menu lampy z poziomu body, ale i tak z tego nie korzystałem. Korekta błysku z poziomu body działa poprawnie.
Ciekawa rzecz którą zauważyłem: gdy używamy zoom, lampa zoomuje praktycznie natychmiast. Jednak po naciśnieciu do połowy spustu, na zadziałanie funkcji wspomagania AF trzeba poczekać około 2-3 sekund.
Jedno pytanko, bo już od tego natłoku informacji nie pamiętam, czy było poruszane : czy jak na Pixlu ustawię Manuala a na aparacie zrobię korektę, to będzie to uwzględnione?
Z tego co widzę, na manualu lampa nie reaguje na korektę z poziomu body.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W zasadzie jest to logiczne, bo przecież w trybie M też nie możemy zrobić korekty.Takie rzeczy to tylko w Nikonie;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W zasadzie to logiczne, takie rzeczy to tylko w Nikonie;)