Praktycznie? Moze to rzecz gustu ale rysunek nie klamie - mam w 20D matowke z liniami podzialu i punkty AF zdecydowanie nie sa w mocnych punktach. Od gustu tylko zalezy jak wiele mm jest to "praktycznie" ;) .
Wersja do druku
Vanmurder: albo ustawić w cf ostrość na gwiazdkę i nie męczyć palca (a przy okazji nie blokować ekspozycji..) i ustawiać ostrość gwiazdką. :)
bo 5d chyba to umie, nie?
OOO, to widze ze nie jestem jedyny, ktory przekadrowuje;) W 350D i innych 'slabszych modelach' IMHO jest to niezbedne, bo punkty po bokach dzialaja jeszcze bardziej wybiorczo niz ten srodkowy. ONE SHOT i spust wcisniety do polowy. Przydaje sie do kazdego rodzaju zdjec poza sportowymi;)
To ja jakiś dziwny jestem bo zawsze wolałem wybrać boczny punkt niż przekadrowywać.A może w tym tkwi mój problem.Ale patrząc po wypowiedziach kolegów to chyba każdy aparat inny niż najwyższa półka ma dziwnie rozmieszczone punkty.Czy konstruktorzy nie wiedzą gdzie one powinny być?!
Uzywaj srodkowego;) Ale nie palca, bo ci modelki uciekna, tylko AF. Podobno najlepszy;)
Palca środkowego nie śmiałbym użyć w stosunku do kobiety:) A punkt środkowy wypróbuję następnym razem.
http://adammphoto.com/mocne-p-ty.jpg
i tych właśnie p-ów używałem do portretów, celując w źrenice portretowanego:) nie musiałem wtedy robić przekadrowywania które używam w ostateczności ale jest lepsze niż łapanie fokusa na ścianę czy na bark fotografowanego...;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
każdy ma swoje tricki :)
w 5D używam half-shot do blokowania fokusa (jak potrzebuje), używam wszystkich p-tów AF( nauczyłem się je szybko przestawiać joystickiem) ekspozycje blokuje gwiazdką ale tylko jak robie pomiar na spot, bo najczęściej kręcę "dużym kółkiem" kompensując ekspozycje "na oko" i histogram, ewentualne błędy "clipping" poprawiam w CameraRAW ... i dobrze mi z tym:)
...aha w starym Elanie miałem możliwość przestawiania p-tu AF za pomocą wzroku - po prostu patrzyłem na p-t który miał być aktywny - to była jazda :)
Narysuj sobie na tym obrazku linie w 1/3 i 2/3 i sprawdz gdzie sie przecinaja.
Nie... nie tam gdzie sa punkty AF, ale blisko. Jesli dla ciebie to blisko jest wystarczajaco blisko to mozesz je nazywac mocnymi - nikt ci nie broni. Ja to na co dzien widze w wizjerze bo mam takie linie na matowce wiec rysunkiem nie masz szans mnie przekonac :p .
Po pierwsze mowimy o 20D, po drugie zostalo to wziete pod uwage przy konstrukcji matowki i nic nie poradzisz - punkty AF w 20D nie znajduja sie dokladnie w mocnych punktach a tylko gdzies w okolicy. Gdybys byl z Warszawy to bym dal popatrzec i przestalbys gdybac :p .