no jasne, tylko kadrowanie z tym softwareowym "cropem" jest nieco utrudnione ;-).Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
Wersja do druku
no jasne, tylko kadrowanie z tym softwareowym "cropem" jest nieco utrudnione ;-).Cytat:
Zamieszczone przez Krakers
Mam jednak wrażenie, że jest łatwiejsze...Cytat:
Zamieszczone przez cahe
wiesz, wole kadrować przez wizjer, niż w programie graficznym.Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Przez wizjer kadrujesz szerzej, z zapasem (a im wieksza rozdzielczosc matrycy tym wiekszy zapas mozesz sobie zostawic), tak jak ci sie podoba. A potem w programie graficznym kadrujesz (lub nie - nikt cie nie zmusza) precyzyjniej.Cytat:
Zamieszczone przez cahe
Co w tym trudnego? To nawet ulatwienie przeciez.
nic trudnego. po prostu wydaje się nienaturalne. gdybym już miał FF, kadrowałbym tak samo jak na aparatach z cropem - od razu w wizjerze. przeważnie nie muszę nic w swoich fotkach poprawiać, jeśli o kadr się rozchodzi (to nic że są okropne ;-))Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja to bym poszedl nawet dalej - mam podejrzenie, że z 5D zrezygnuję ze zdjęć w pionie :) Po prostu będę zoomował szerzej - później można będzie w sofcie i pion wyciąć i ukos jakiś... Za jakiś czas zobaczę na żywo, czy to się da zrobić z wymaganą jakością.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
rotfl :>
Ale tak serio mówiąc, to crop software'owy będzie przydatny: jak mi się dłuższy koniec zooma 24-70 skończy - jesli nie będę mógł podejść, to potem w sofcie dotnę.Cytat:
Zamieszczone przez cahe
no i tu chyba nie ma nikt żadnych wątpliwości. mimo wszystko jednak po zamontowaniu 24-70 w 20D w cropie obejmującym ten sam kadr masz więcej informacji (pixeli).Cytat:
Zamieszczone przez Duty
To rzecz gustu i/lub przyzwyczajenia.Cytat:
Zamieszczone przez cahe
Tez tak kiedys myslalem az pozniej uslyszalem dobra rade (od oskarkowego wlasnie) : kadruj szerzej, potem przycinaj.
Jedno drugiemu nie przeszkadza. tyle ze majac FF mozesz jeszcze nieco wiecej zapasu zrobic bo masz wieksza rozdzielczosc.Cytat:
gdybym już miał FF, kadrowałbym tak samo jak na aparatach z cropem - od razu w wizjerze.
Mozesz ale nie musisz - o co caly krzyk? Przeciez nikt cie nie zmusza 8) .
To wiele tlumaczy ;)Cytat:
przeważnie nie muszę nic w swoich fotkach poprawiać, jeśli o kadr się rozchodzi (to nic że są okropne ;-))