-
A ja mam troszkę inne pytanie, otóż mam Zenitka 16mm z mocowaniem EOS, żadnych przejściówek itd, po prostu podpinam i działa. I chciałbym zapytać czy jest możliwość dokupienia jakiejś przejściówki, nakładki, czegokolwiek (dalej na EOS), aby uzyskać potwierdzenie ostrości ?
-
-
Możesz sobie dokleić dandelion, do kupienia za kilka złotych.
Działa bardziej lub mniej dokładnie, ale ogólnie potrzeba takiego potwierdzenia jest wielce dyskusyjna. Miałem na m42, kiedy zamontowałem do obiektywu bagnet EOS, tęsknota za potwierdzeniem ostrości nie wystąpiła ani razu. Wg mnie nie warto się bawić.
-
Po pierwsze dziękuję za link :)
Po drugie to właśnie rozmyślałem kupno czegoś takiego z racji, że często używam 2.8 na zenitku i jakby nie patrząc nie jest to Samyang, gdzie dowolne ustawienie ostrości dawało wszystko w GO. Tutaj już można dostrzec czy ostrość jest poprawnie ustawiona, czy jednak coś jest poza GO (zwłaszcza na 2.8).
-
No i udalo sie. Znalazla sie prawie nowa sztuka na ebayu. Sample byly super wiec zamowilem.
Podpiolem pod 5dMKI i w centrum mam ostro od f2.8
Bye bye samyang!
-
Teraz patrze i nic nie mogę znaleźć na allegro to już w ogule :(
-
-
Bo jest problem z dostępnością.
Ja ciagnę od ruskich jedną sztukę już 2 miesiące. Obiecują na koniec marca, ale głowy nie dają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Tylko to nie jest pod Canon, Mad_Mac pisał wcześniej że lepiej od razu pod bagnet C kupić, i też nie wiadomo czy ostry od pełnej...
-
no ale można poprosić o sample nie? ;) a przejściówki EOS są dostępne