OK, ale po 19 wyniki.
Marek
Wersja do druku
hehe nakreśliłem po 3 punkty z każdego boku .. a póżniej wziołem linikę i je połączyłem ;) ..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeśli jest ktoś w Warszawy z BG-E2 to mogę podjechać i sprawdzimy :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprzedawca powiedział że zastowsowali rozwiązanie takie samo jak w Nikon'ie
Jak takie samo jak w Nikonie to w Nikonie jest do **** i tyle.
Co do pracy AF z długim tele i Kenko to nawet czegoś takiego nie podpinałem, robilem tylko stałką i to na szybko. Nie przewiduję problemów w pracy z takim zestawem, będzie raczej lepiej. Nie proście bym coś sprawdził, bo ja ten aparat kupuję dopiero na wiosnę, teraz go tylko "wymacałem" :lol:
Poniżej kilka zdjęć przykładowych, niestety są to podwójnie kompresowane pełne kadry bez moich inegerencji w samo zdjęcie. Raz kompresja do fotosika a drugi raz kompresja w samym fotosiku :twisted:
Mam jeszcze ten sam motyw robiony na ISO od 100 do 3200 na 40D i 20D, ale to może później..., no chyba, że jest zbyteczny ;-)
Iiiiha! Przyszedł mi do głowy śmieszny pomysł na precyzyjne zilustrowanie jak duży jest obraz w wizjerach porównywanych aparatów: :D
Patrząc w wizjer nie zamykamy drugiego (wolnego) oka. Ustawiamy jakąś kamerkę żeby nagrywała ruch tego niepatrzącego w wizjer oka (gałki ocznej). Teraz patrząc w wizjer podążamy wzrokiem po obwodzie widzianego w nim kadru. Na filmie powinien się nagrać równoległy ruch drugiego oka. To samo z drugim aparatem dla porównania. Ruch wybranych punktów na gałce oka powinien nam nakreślić różnej wielkości prostokąty i dać wyobrażnie o szerokości kąta widzenia. :mrgreen:
czy ktos w koncu napisze cos o nowym af???????
A co tutaj pisać? Mnie AF nie poraził bo zwyczajowo korzystałem tylko z punktu centralnego i na jasnej stałce jakiejś wielkiej różnicy w szybkości czy precyzji w stosunku do 20D nie zauważyłem. Jeżeli jest szybszy to minimalnie, raczej nie jest dokładniejszy. Innych punktów niż centralny nie sprawdzałem.
np w ilu % sie myli w porownaniu do 30d?
To byś sobie musiał zrobić jakieś naukowe testy. Tym bardziej, że to "mylenie" jest bardziej zależne od szkła i konkretnych warunków niż od body. A żeby mieć takie same warunki (bo szkło to nie problem) należałoby chyba iść z aparatami do studia. Cudów po tym AF bym się nie spodziewał, jest zapewne minimalnie lepszy. Rewolucją jest to, że ma same punkty krzyżowe i to jest ogromny pozytyw, bo te inne punkty niż centralny staną się w końcu "używalne".
http://allegro.pl/item241566641_cano...najtaniej.html
Canon 40D z gwarancją za 4100 zł - brzmi bardzo apetycznie :-P