racja racja Di II przepraszam moja wina ;)
co z tym łapanie ostrości? Jak to jest z tymi tamronami i canonem?
Wersja do druku
Tak jak pisał przedmówca 17-50 jest pod cropa, reszta pasuje pod FF, ten 28-75 to dobry wybór o ile kupisz ostry od pełnej dziury! Co do 70-200 Tamrona przy tej cenie chyba jednak bym już wolał 70-200 4L Canona, bo ceny bardzoooo poszły w górę!
a może jednak cos z sigmy? (mimo ze mam złe wspomnienia)
jak radzicie?
Daj sobie spokój z sigmami, naprawde....
70-200/4 światła nie da, ale da bardzo zacną, małą GO pod 5d
Tak jak piszą przedmówcy...jeśli ma być Tamron to celowałbym w 28-75 mm f/2.8. Szkło zbiera bardzo pochlebne opinie we współpracy z Cropem jednak z FF już nie bo zdarza się mu częściej nie trafiać niż na Cropie, pewnie dlatego że w 5-ce system AF nie jest rewelacyjny i obarczony wieloma niedoskonałościami które takie szkiełko będzie potęgować :mrgreen:
Ponadto te 28mm to nie jest tak szeroko - w FF odpowiednikiem 17/18-tu Cropowych milimetrów jest 24mm, wtedy dostajesz standart. By osiągnąć ten zakres możesz się oczywiście posiłkować np Tamronem 17-35 mm f/2.8-4 który da ci ultraszerokie klimaty u dołu a zdubluje ci zakresy w górnym przedziale.
Wybór należy do Ciebie
Tak czy owak Ja na twoim miejscu grubo bym się zastanowił nad zakupem jakiegokolwiek Tamrona z dolnego zakresu, ponieważ one na ogół mają kłopoty z celnością jak i prędkością AF - a to w połączeniu ze starą 5-ką która nie słynie z rewelacyjnego AF może zaowocować rozczarowaniem.
Poszukałbym na twoim miejscu czegoś systemowego - przykładowym szkłem które chyba jest stworzone do współpracy z 5D jest Canon 24-105. Szkło które "grzeszy" i to bardzo pięknymi obrazkami, dodatkowo w dolnym zakresie jest standartem a w górnym dostajesz lekkie tele, ponadto prefekcyjnie działający AF oraz Stabilizacje. To wszystko czyni z tego szkiełka bardzo użyteczne narzędzie, no i są to raz a porządnie wydane pieniądze.
Jednak tu nie dostaniesz światła na którym tak ci zależy - generalnie jego utrata może być po troszku zrekompensowana IS-em o conajmniej kilka EV...ale to nie to samo.
Jeśli chodzi o Tamrona 70-200 to to akurat szkło mogę ci polecić, ponieważ w porównaniu do znacznie starszych braci z 5-ką współpracuje ono bardzo dobrze...także przy średnio dynamicznych akcjach. Myślę że jest to wynik poprawionego softu w tym szkle oraz napędu.
Ostrość równa w całym zakresie już od f2.8 (żyletka), co ciekawe w porównaniu do C 70-200 f2.8 ten drugi na 70mm mydli:lol:
pod canona 5D I
1.Canon EF 20mm f/2.8 USM
2.Canon EF 24mm f/2.8
3.Canon EF 28mm f/1.8 USM
4.Canon EF 35mm f/2
5.Canon EF 50mm f/1.8 II
6.Canon EF 50mm f/1.4 USM
7.Canon EF 85mm f/1.8 USM
8.Canon EF 100mm f/2 USM
a ze lubie macro to:
9.Canon EF 100mm f/2.8 USM macro
i co by z tego wybrac?
ja mysle tak: 1,5,9 (o ile obiektyw macro nadaje sie nie tylko do macro)
lub 3,6,7
jakie sa wasze propozycje?
i takie pytanie czy dal bym radę na takich stałkach obskoczyć ślub?
pozdrawiam
3,6,9.
Co znaczy obskoczyć slub?