Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Podejrzewam, że jest to świadoma decyzja i jakiś sens w tym jest. Tylko jeszcze nie wiem jaki... :D Wszyscy idą w FF, może faktycznie APS-C będzie tylko dla amatorów, którzy nie kupią niczego poza kitem i ew. jedną jasną stałką, a jak się uprą, to cała reszta jest w EF.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Hm, dziwna decyzja.
To znaczy, że Canon będzie musiał utrzymywać 3 bagnety: EF, EF-M i RF, przy czym EF-M i RF będą kompletnie nie adaptowalne (adapter musiał by mieć 2mm grubości).
p,paw
Właściwie to 4 albo 3,5 bo jeszcze ef-s ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Całkiem podobnie się zachowują np. pewni fanatycy EFV. ;)
Faktycznie mamy problem ze zrozumieniem innych.
"Uderz w stół...."
To zaczyna wyglądać jak dyskusja w małżeństwie o poprawie relacji.
Musimy poprawić nasze relacje, Ty musisz się zmienić !
Piszę że po przejściu z OVF na EVF :
- jest wiele cech ułatwiających używanie aparatu których nie było w OVF,
- kilka z nich używam
- i nie wyobrażam sobie powrotu do OVF
Jeśli ktoś pisze że używa OVF i mu wystarczy do jego celów to co mu to daje .... ok, jego sprawa
Jednak jeśli ktoś kto w codziennym używaniu nie ma EVF i krytykuje/rozpisuje się że te dodatkowe cechy EVF nie są potrzebne, nie pomagają, nie mają sensu itd ... to czy to nie jest właśnie "fanatyzm"?
A wyszukiwanie w necie zdjęć by twierdzić że przepalone mimo że robione z EVF albo twierdzenie że po godzinie z EFV boli oko to jeszcze "fanatyzm" czy już śmieszność ?
jp
Parę lat temu szef Canona stwierdził, że nie widzi problemu, żeby Canon miał 4 linie obiektywów. Trudno wtedy było ocenić, co to w praktyce oznacza. Teraz już mniej więcej wiadomo.
Kiedyś producenci aut mieli 3 modele na krzyż, a dziś większość sprzedaje się znakomicie i tych klasyków i tych co przejadą 50km na "pełnym baku".... tez byli tacy co mówili, po co to to komu. Tylko sony jak narazie jedzie z jednym projektem foto, resztę samoistnie uśmiercając lub wysyłając do muzeum...autostradą.
Proponuję wydzielić dyskusje miszaka, Jana P. i Jacka Z. do oddzielnego wątku. Tego nie da się już czytać.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Parę lat temu szef Canona stwierdził, że nie widzi problemu, żeby Canon miał 4 linie obiektywów. Trudno wtedy było ocenić, co to w praktyce oznacza. Teraz już mniej więcej wiadomo.
Pamiętam coś takiego. Wtedy to się nie mieściło w głowie. Teraz wiele osób ma dwa a nawet trzy systemy w domu i to przestaje dziwić.
ja pierrr i znowu. Człowieku ogarnij się, bo jak bym był moderatorem, to już by Cię tu dawno nie było. Naprawde nikt nie ma prawa zwrócić Ci uwagi? A może zamiast grupy aktywnych osób, próbujących tu normalnie rozmawiać to niech wszyscy to zrobią, to może dotrze że trolujesz, aż iskry idą ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
- jest wiele cech ułatwiających używanie aparatu których nie było w OVF,
jp
W praktyce z ostatniej sesji. Niedziela godz. ok 19. O 19:20 zachód słońca ale już wcześniej zaszło za chmury i za drzewa. Na błocie ciemna szarość. Ekspozycja ISO 1600 F/5,6 1/20. Ovf w takich warunkach zawsze podpowiadał mi - miszak czas się zbierać. W EVF obraz jest jeszcze wciąż bardzo dobrej jakości. Bardzo fajnie się fotografuje i podglada to co się dzieje. Miałem fajny przypadek bo dwie czaple obchodziły mnie w kółko - jedna z przodu, druga z tyłu. Fajnie było na nie popatrzeć "z bliska" bo wypełniały całą klatkę. Czy jest to jakiś plus EVF ? Jeśli ktoś przebywa w takich warunkach to na pewno. Jeśli ktoś filmuje to bezwzględnie jest to ogromna zaleta w przypadku słabego światła. Po początkowych narzekaniach nowi użytkownicy R docenią zalety tego rozwiązania.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
W praktyce z ostatniej sesji. Niedziela godz. ok 19. O 19:20 zachód słońca ale już wcześniej zaszło za chmury i za drzewa. Na błocie ciemna szarość. Ekspozycja ISO 1600 F/5,6 1/20. Ovf w takich warunkach zawsze podpowiadał mi - miszak czas się zbierać. W EVF obraz jest jeszcze wciąż bardzo dobrej jakości. Bardzo fajnie się fotografuje i podglada to co się dzieje. Miałem fajny przypadek bo dwie czaple obchodziły mnie w kółko - jedna z przodu, druga z tyłu. Fajnie było na nie popatrzeć "z bliska" bo wypełniały całą klatkę. Czy jest to jakiś plus EVF ? Jeśli ktoś przebywa w takich warunkach to na pewno. Jeśli ktoś filmuje to bezwzględnie jest to ogromna zaleta w przypadku słabego światła. Po początkowych narzekaniach nowi użytkownicy R docenią zalety tego rozwiązania.
EVF EOS-R (wg. plotek) rozdzielczość ma bardzo dobrą 3,7 Mpix (tyle co A7R3, lepiej od A7M3).
Powinno być ok
Nie wiadomo co z odświeżaniem i ile energii zużywa ale te cechy dla zwykłego fotografowania są drugorzędne.
jp