Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Dustin Abbott zrobił porównanie najnowszej 85 Canona z Tamronem o tej samej ogniskowej. Canon ma ładniejsze bokeh i lepszą transmitancję światła. Wszystko inne o połowę tańszy Tamron. Przy tak dużej różnicy w cenie spodziewałem się, że to będzie wyglądało trochę inaczej :(
Przy porównaniu bokehu ostrość z L jest ustawiona ciutkę dalej niż z Tamrona, taki detal ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Tutaj Tamrony zawsze wypadały słabo.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Obejrzałem ten filmik od Dustina i zadałem mu pytanie żeby mieć jasność w pewnej kwestii.
Zanim pojawiła się 135 od Sigmy to 135 Canona była na widoku. Teraz na widoku jest Sigma a Canon został wymieniony dalej w tekście.
Źródło:
https://www.the-digital-picture.com/...rait-Lens.aspx
Nie za bardzo rozumiem co to znaczy "była na widoku". Zdaniem wielu 135L jest niezaprzeczalnie najlepszym obiektywem canona do portretu i brak osobnego wyszczególnienia go w artykuliku o polecanych portretówkach to dla mnie wyraz albo dyletanctwa, albo manipulacji autora.
Mam wrażenie, że to jest ranking najlepszych obiektywów portretowych do Canona a nie od Canona ;) Różnica jest dość subtelna :P
A tak na marginesie, najlepszym portretowym obiektywem od i do Canona jest EF 200mm f/2L IS USM 8-) (obecny na liście ;) )
Moje wrażenie całkowicie pokrywa się z Twoim :). I w tym duchu też pisałem. Co do 200mm to absolutnie masz rację, co mogę potwierdzić z opowiadań, bo to tak drogi obiektyw, że bardzo mało kto może sobie na niego pozwolić. Ale jest jak piszesz :P :D.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
A tak na marginesie, najlepszym portretowym obiektywem od i do Canona jest EF 200mm f/2L IS USM 8-) (obecny na liście ;) )
eeeeee..... Goskaaaaa..... glowe lekko w prawo..... w praaaaawoooooo...!
fajny obiektyw, zgoda. tylko niektorzy wola krotszy dystans do modelki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
eeeeee..... Goskaaaaa..... glowe lekko w prawo..... w praaaaawoooooo...!
fajny obiektyw, zgoda. tylko niektorzy wola krotszy dystans do modelki :)
Walkie talkie i po temacie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
...
Co do 200mm to absolutnie masz rację, co mogę potwierdzić z opowiadań, bo to tak drogi obiektyw, że bardzo mało kto może sobie na niego pozwolić. Ale jest jak piszesz :P :D.
Też znam ten obiektyw tylko z opowiadań ;(
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Walkie talkie i po temacie ;)
W zasadzie mogli by dawać w komplecie z obiektywem ;)
********a wielorozdziałowa recenzja od koreańskiego popco.net, w środku znajdziecie świetne zdjęcia oraz filmiki pokazujące współpracę tego obiektywu z 5D Mark IV.
https://www.popco.net/zboard/view.ph...review&no=1060
Mógłby zrobić porównanie z Milvusem, to by było to samo minus problem cebuli w Otusie, w Milvusie jest gładziutko.