Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No pseudohdr, ale taki ma styl. Mnie tez razi w oczy, ale co kto lubi.
No dobrze.
Pomyśl tak. Kupiłeś puszkę bo kręci cię duży DR. Chcesz to wykorzystać. I co robisz: Highlights na -100%, Shadows na 100%. Wychodzi taki szajs. I co dalej?
Widzę setki takich zdjęć z Nikonów, które mają ilustrować genialny DR.
Ja mam cieniutki DR Canona. Jak na moim starym LR przeciągnę suwak Fill Light ponad 40% to mnie mdli.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No dobrze.
Pomyśl tak. Kupiłeś puszkę bo kręci cię duży DR. Chcesz to wykorzystać. I co robisz: Highlights na -100%, Shadows na 100%. Wychodzi taki szajs. I co dalej?
Widzę setki takich zdjęć z Nikonów, które mają ilustrować genialny DR.
Ja mam cieniutki DR Canona. Jak na moim starym LR przeciągnę suwak Fill Light ponad 40% to mnie mdli.
nie mam zamiaru bronić takiej koszmarnej estetyki, ale w dużym DR chodzi raczej nie o to czy mas mdli po dużym fill light czy dużej korekcie ekspozycji - chodzi o to czy po takiej zabawie obrazek szumi tragicznie (jak u naszego ulubionego producenta) czy nie szumi - a jak tą cechę wykorzystasz to już jest wtórne - duży DR da się to wykorzystywać nie osiągając tak "wspaniałych" efektów.
mi osobiście obrazek generowanu przez naszego ulubionego producenta się podoba, nawet bardzo, z "małym DR" sobie radzę bo ja to nawet lubię jak cienie są ciemne :mrgreen:, ale czasem miałbym niezaspokojoną potrzebę skorzystania w wiekszego DR ale muszę oblizać się smakiem lub protezą z ML - najczęściej smakiem.
a i uwagi na temat właściwego doboru ekspozycji wzbudzają u mnie tylko uśmiech (politowania) :mrgreen:.
Znaczy sie prawda jest dość brutalna. Trzeba być niezłym artystą, żeby wykonać tak paskudne zdjęcie, tak bezmyślnie je skadrować i tak ohydnie je obrobić. Co do wymagań sprzętowych to dyskusja w zasadzie jest zbedna, bo większością telefonów komórkowych osiągnie sie podobne "efekty". Sony powinno autora ukarać za publikacje takiego gniotu, bo może im spaść sprzedaż :-/
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No pseudohdr, ale taki ma styl. Mnie tez razi w oczy, ale co kto lubi.
Długo trwało nim się "ze sobą" dogadałem dlaczego robię takie zdjęcia i dlaczego takie wieszam na ścianie.
Robię to po to, by stojąc przed zdjęciem "przypominało" mi to co czułem JA TAM i WTEDY.
Drezno, 3 dniowy wypad na świąteczny Striezelmarkt. Wracaliśmy z mleczarni (lista Unesco) mostem "pod słońce", zaskoczyło mnie światło, kolory (nastrój) i..... pojawiły się szybko idące konie (w środku miasta, w Niemczech !).
To plik RAW, nie robiłem żadnego HDRu.
Prawdą jest natomiast, że przygotowany pod wydruk w labie, po konwersji do profilu drukarki wygląda tak
Photo: DSC03469 kodak 1600 | Drezno album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
i tak będzie wyglądał (100cm x 50cm) na ścianie.
I (prawie) takie światło i kolory tam były. I dlatego właśnie zostało zrobione.
jp
Calki m serio chc sz to drukować 100x50?
Może i ja się nie znam na najnowszych trendach, ale wykorzystywanie matrycy A7 (innej zresztą też) w celu takiej masakrycznej obróbki kompletnie do mnie nie trafia :?
Pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
damianko
Calki m serio chc sz to drukować 100x50?
Tak
Wymiar wynikł z konieczności "kanibalizowania", nie mam już wolnego miejsca.
Będzie wisiał (prawy, dolny) zamiast Londynu.
Photo: przedpokójKint | album Domu | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
jp
Chłopie, Ty wszystkie zdjęcia robisz takie wstrętne! Po co tak niszczysz obrzydliwą obróbką swoje fotografie? Może po prostu zapisz sie na jakis kurs.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Chłopie, Ty wszystkie zdjęcia robisz takie wstrętne! Po co tak niszczysz obrzydliwą obróbką swoje fotografie? Może po prostu zapisz sie na jakis kurs.
Robię dla siebie, mnie się podobają. Tak na moście było i tak będzie na wydruku. I tyle
Nie byłeś, nie widziałeś.
Mam wrażenie, że mógłbyś pisać "recenzje" nie patrząc nawet na zdjęcia.
Taki po prostu jesteś. Masz prawo.
" Psy szczekają, karawana idzie dalej !"
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jestem z tego gorszego sortu i wierzę w oceny DxO i dpreview które uznały A7R2 za najlepszy aparat.
Ja wierzę w to co sam widzę i nie mam parcia na posiadanie sprzętu, który wygrywa w rankingach, tylko na taki który mi odpowiada.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale to pewno ryglowe instytucje na których niesłusznie wzoruje się cały świat.
Czy to takie pewno, czy jednak przesada?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To plik RAW, nie robiłem żadnego HDRu.
Tak wygląda "prosto z puszki"?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
akurat Jan Pawlak robi fajne foty
Na razie mam wrażenie, że przy pomocy 5D3 robił lepsze :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
super ze ktos poswieca swoj czas i wrzuca recenzje sprzętu innych marek
Pod tym podpiszę się oboma rękami.