Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Jeszcze wracając do używalności aparatów vs. smartfon. Miałem ostatnio okazję być na Bali z grupą 50 osób. Jedyną osobą która miała coś większego nić kompakt na te 50 osób, byłem ja. Jeszcze jedna osoba miała jakiś mały kompakt Sony. Reszta smartfony.
Grupa to głównie "milenialsi" oraz "pokolenie X".
Co ciekawe wiele osób jak zobaczyło mój aparat, to pytało czy zrobię im zdjęcia, bo jednak mają świadomość, że aparat to aparat ;)
Jeśli chodzi o mnie to sam zrobiłem więcej zdjęć smartfonem niż aparatem. Taka sytuacja.
Sytuacja właśnie jest jaka jest. Niedawno zmieniłem smartfon na iphone 14 i jak sobie popatrzyłem w foty to decyzja wyszła taka ze do streetu, foty wyjazdowe to już Fuji nie jest mi potrzebne. Jakość na pewno trochę gorsza niż z apsc Fuji ale wygoda robi swoje.
Ja mam takie podejście, że jak wiem, że mi zależy na kadrze, bo będę chciał się ewentualnie potem pobawić lub zrobić jakiś większy wydruk, to aparat. Dodatkowo czasami po prostu lubię sobie porobić zdjęcia dla przyjemności. Ale jeśli to ma być tylko pamiątka lub fotka na Fejsa, to smartfon zupełnie wystarczy.
Inna rzecz, że zdjęcia zdjęciu nie równe, bo smartfony są jednak różne (przerobiłem wiele i wiele półek) i jeśli chce się mieć jednak dość dobrą jakość, to trzeba kupić smartfon świadomie. Dochodzi również element ludzki. Koleżanka miała jakiegoś nowego Xiaomi, który jak mi powiedziała, kupiła specjalnie na wyjazd i sprzedawca zapewniał, że zdjęcia będą super :mrgreen: ale koleżanka była średnio zadowolona. Dopiero jak jej trochę podpowiedziałem, jak kadrować, na co zawracać uwagę i że trzeba zawracać szczególną uwagę, aby "obiektyw" był czysty, to zaczęło się je się podobać - piszę o tym, bo obecnie mało kto zawraca jednak uwagę na takie podstawy, jak chociażby kadrowanie, czy zwykła czystość "szkieł" (w smartfonach).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dopiero jak jej trochę podpowiedziałem, jak kadrować, na co zawracać uwagę i że trzeba zawracać szczególną uwagę, aby "obiektyw" był czysty, to zaczęło się je się podobać - piszę o tym, bo obecnie mało kto zawraca jednak uwagę na takie podstawy, jak chociażby kadrowanie, czy zwykła czystość "szkieł" (w smartfonach).
To powinno być mottem naszego forum. Taki transparent z przodu pociągu.
1 załącznik(ów)
Matryca 1" ma wymiary 13,2 x 8,8 mm, a oznaczenie pochodzi z epoki lamp elektronowych, i oznaczało średnicę rury, w której się mieszczą
Ale JEDEN CAL brzmi zarąbiście, bo to już prawie jest APS-C, a- de facto- ciutkę więcej, niż 1/4 powierzchni APS-C :mrgreen:
Tak jakby ta matryca w ogóle była istotna :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Matryca 1" ma wymiary 13,2 x 8,8 mm, a oznaczenie pochodzi z epoki lamp elektronowych, i oznaczało średnicę rury, w której się mieszczą
Ale JEDEN CAL brzmi zarąbiście, bo to już prawie jest APS-C, a- de facto- ciutkę więcej, niż 1/4 powierzchni APS-C :mrgreen:
No wreszcie ktoś krótko wyjaśnił. Też chciałem, ale nie wiedziałem jak to powiedzieć zwięźle, więc się podczepię bezczelnie.
Z tego jednego cala już się zaczął robić jakiś mit. A nazwa 1", 2/3", 4/3" tak samo marketingowo głupia jak "pełna klatka".
Tak a propos wpływu smartfonów na rynek popularnego sprzętu foto. Po upadku segmentu cyfrowych kompaktów, w tej chwili znikają także popularne kamery cyfrowe - Sony i Panasonic jeszcze coś tam dłubią, ale najtańsza kamera Canona, G70, kosztuje powyżej 5000 PLN.
S22U -> S23U cz. 3/3 : Oprogramowanie postprocesu (# 1856, #1857)
Zaimplementowane jest w smartfonach oprogramowanie Samsunga Edytor Zdjęć oraz Lightroom for Samsung, aktualnie te same wersje w S22U i S23U.
W różnych sytuacjach zdjęciowych pliki RAW przy rozdzielczości 8193x6144pix są rzędu do około 150MB
O ile w S22U jest/był dylemat czy pliki zdjęciowe jpg/dng do edycji przenościć do kompa/Windnows (chmura, kabel, sieć lokalna,...) czy też obrabiać w smartfonie to teraz w S23U zdecydowanie szybciej i lepiej robić to w smartfonie/Android.
Najwygodnie jest albo :
a. uruchomić mysz (BT) w smartfonie a smartfon podłączyć (HDMI) z monitorem/TV, monitor staje się ekranem smartfona, smartfon tauchpadem/klawiaturą,
b. połączyć (USB, WiFi lokalne) smarfton z PC i na PC uruchomoć oprogramowanie Samsunga DeX, na monitorze PC pojawia się nowe Androidowe okno z aktualnym ekranem smartfona i pracuje się normalnie jak na smartfonie oraz można także normalnie przełączać pomiędzy oknami PC/smartfon,
i uruchomić w smartfonie Edytor Zdjęć lub Lightroom for Samsung.
Zakres możliwości edycji obu programów jest zbliżony.
Lightroom for Samsung ma nieco inny interfejs uźytkownika niż Lightroom (na PC) oraz ma zdecydowanie więcej funkcji/możliwości. Wspomaganie AI (jeśli sie uruchomi) polega na rozpoznawaniu typu zdjęcia i podsuwania różnych wariantów modyfikacji do zatwierdzenia/zapisu.
W Edytorze Zdjęć wspomaganie AI jest szersze ale dotyczy tylko jpg lub plików już dng->jpg.
Jest np. funkcja przetwarzaj obraz gdzie po uruchomieniu nie zmienia się rozdzielczość ale jest ingerencja na poziomie pikseli usuwania niedoskonałości, usuwanie szumu, odbić itd. Na ekranie 1:1 widać skutki.
Nie ma możliwości ingerencji w zakres tego procesu.
jp
Kiedyś ludzie kupowali monitory pod obróbkę zdjęć, kalibracja, ciężkie pieniądze, etc. A dziś? Cyk, obróbka na telewizorze 65"4K za pomocą telefonu. I co? Głupio Wam? To jest magia i postep!