Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
robertskc7 mam go od piątku wieczora, ale dziś dopiero będę miał okazję zabrać go w plener.
Pierwsze wrażenia:
-robi wrażenie porządnego sprzętu,
-pierwszy mój aparat który się grzeje,
-w chwycie trochę mniej wygodny od canona - grip jest zbyt blisko obiektywu i moje palce się nie mieszczą,
-menu skomplikowane ale większość opcji podobna jak w canonie,
-zdjęcia testowe - pozytywne zaskoczenie, kolory wg. mnie są ok, rozpiętość tonalna i szumy - duży postęp,
-autofocus - wracam honor canonowi, bo tak samo sobie nie radzi na pewnych obiektach - zaznaczam, że ja ZAWSZE wybieram najmniejszy możliwy punkt ostrości,
-świetna sprawa z możliwością konfiguracji - wiele przycisków gdzie to można przypisać,
-świetna sprawa z możliwością przypisania pod przycisk zmiany na crop 1,5x,
-wizjer jest bardzo dobry, bardzo jasny i kontrastowy, obraz wystarczająco duży,
-jakość LCD wydaje mi się lepsza w canonach,
-dźwięk migawki głośny ale przyjemny, da się całkowicie to wyłączyć przy migawce elektronicznej,
-stabilizacja matrycy i obiektywu sony zeiss 24-70 4.0 - ok, ale wydaje mi się, że stabilizacje canona w obiektywach są lepsze,
-bateria świetna, chociaż w Rce też bardzo dobra była,
Tyle na gorąco. Dziś zrobię zdjęcia w plenerze i ocenię na kompie to się wypowiem.
Photointo cieszę się, że podchodzisz zdrowo rozsądkowo do tematu, a nie tylko piejesz z zachwytu że "moje najlepsze bo mam" :)
Wracając do tematu. Co prawda bez obrazków, ale bardzo fajny review.
Krótko. eRka to takie d750 z optyką i kolorami Canona. Oraz o tym jak sobie radzić z jednym slotem.
https://www.samhurdphotography.com/r...-frame-camera/
Apropo Rki to zdecydowałem kupić to body także. Wyprzedałem wszystkie obiektywy canona (zostało 100-400 i 8-15), ale w sony brak mega stałek (nie dam za 85 1.4 tyle co za 1.2 canona), brak fisha (mam nadzieję, że canon do RF zrobi). Przywiązanie do optyki canona (pokrętło zmiany ustawień na obiektywach canona to coś mega) i samej firmy jest silne. Mając dwa systemy (niestety tylko z uniwersalnymi obiektywami) będę spokojny...
Samolot z R-ki.
Ja widać AF nawet daje radę ;)
Po ewentualnym kliknięciu otworzy się 1920px (galeria większych rozmiarów nie przyjmuje).
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Samolot z R-ki.
Ja widać AF nawet daje radę ;)
Cóż chcieć więcej? Jest dobrze!
Na pokazy raczej się nie nada, chyba, że będziemy focić "z prawej do lewej", to IMHO znając ograniczenia, da rade fotę zrobić ;)
tu RAWy do ewentualnego zerknięcia https://drive.google.com/open?id=1q7...RDTinkZ1Nf65kv
Wyrażam zgodę na ewentualne wykorzystanie moich RAW-ów, ale tylko do celów prywatnych i niekomercyjnych.
Cytat:
Zamieszczone przez Bangi;1388017[B
]Na pokazy raczej się nie nada, chyba, że będziemy focić "z prawej do lewej", to IMHO znając ograniczenia, da rade fotę zrobić ;)[/B]
....
Mów powoli, bo w niedzielę powoli myślę :p Co masz na uwadze? Ograniczenie z migawki szczelinowej??
Wstyd się przyznać ale jeszcze w ręku tej R'ki nie miałem. Na szczęście TPS w ten weekend więc obmacam wszystko co wyszło łącznie z Nikonami (bardzo fajnie wyglądają).
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Mów powoli, bo w niedzielę powoli myślę :p Co masz na uwadze? Ograniczenie z migawki szczelinowej??
Mam na myśli AF, w sensie takim, że na dużych szybkościach samolotów podejrzewam, że nie wyrobi, a druga sprawa to chwilowe mrożenie obrazu przy robieniu serią - tutaj IMHO lustro ma zasadniczą przewagę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mam na myśli AF, w sensie takim, że na dużych szybkościach samolotów podejrzewam, że nie wyrobi, a druga sprawa to chwilowe mrożenie obrazu przy robieniu serią - tutaj IMHO lustro ma zasadniczą przewagę.
Dziękuję pięknie!
Ciekawy jestem, czy faktycznie potwierdzą się Twoje obawy...