Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
już zbieram kasę na tą puszkę :) zajawka jest na tyle silna, że muszę ją mieć na wyprawę w maju :)
a jeszcze mam pytanie. Czy da się w puszcze ustawić aby zbierał dane gps tylko przy robieniu zdjęcia? Bo gdzieś czytałem, że aparat działa także jako loger i tworzy ślad z poruszania się. Do tego mam inne urządzenie i wolałbym oszczędzać baterię na wyprawie.
do mnie przyjeżdża jutro 6d, jednego 5dmarka2 sprzedałem; ale tak sobie myślę dlaczego ta migawka ma tylko 1/4000?? Przejrzałem sobie kilka plenerów z ub. roku z 5d2+85L2 i dużo czasów mam właśnie w przedziale 1/4000 - 1/8000 przy iso 100 i przysłonie 1.2. Ciekawe jak to będzie w 6d... może wyjdzie jakiś firmware, nie koniecznie od Canona zmieniający prędkość migawki ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
andrev17
do mnie przyjeżdża jutro 6d, jednego 5dmarka2 sprzedałem; ale tak sobie myślę dlaczego ta migawka ma tylko 1/4000?? Przejrzałem sobie kilka plenerów z ub. roku z 5d2+85L2 i dużo czasów mam właśnie w przedziale 1/4000 - 1/8000 przy iso 100 i przysłonie 1.2. Ciekawe jak to będzie w 6d... [...]
Dasz ISO 50 ;)
Im dłużej czytam ten temat, tym bardziej mam wrażenie, że tym aparatem nie da się robić zdjęć przez czas 1/4000... no come on ludzie, przymykacie przysłonę o 1EV i problem z głowy, za 4 min mikrochmurka rzuci lekki cień i macie 1/2000 czas...
liquidsound kupujesz 6d i nie masz rozterek? Nie założyłeś wątku osobnego? Zawiodłem się... ;)
Ja chcę kupić cały system czekam aż harpagan stanieje :) Jest tu ktoś kto przeszedł z Nikona do Canona ? :)
Tez zastanawia mnie wlasnie ta migawka aczkolwiek polar powinien zalatwic sprawe w dodatku poprawic nieco kolory i wyciagnac niebo :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
A nie prościej w słoneczny dzień dać korekcję na -1ev? Bandingu nie ma w wysokich iso, to 100 tym bardziej :grin:
Czyli chcesz niedoswietlić zdjecie i potem "wyciągać z cieni"? :mrgreen:
Zresztą mając 1/4000 i ISO100 i f1.2, to tylko możliwe przez przymknięcie przesłony, a tego własnie wiele osób chce uniknąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
blackninja
liquidsound kupujesz 6d i nie masz rozterek? Nie założyłeś wątku osobnego? Zawiodłem się... ;)
Canon wypuścił aparat idealny :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Czyli chcesz niedoswietlić zdjecie i potem "wyciągać z cieni"? :mrgreen:
Zresztą mając 1/4000 i ISO100 i f1.2, to tylko możliwe przez przymknięcie przesłony, a tego własnie wiele osób chce uniknąć.
Niekoniecznie. Ja w dobrych warunkach "świetlnych" i tak zakładam polar, a to znacznie wydłuża czas ekspozycji.