Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A nie dostawałeś wcześniej. Np 2 miesiące temu dziwnych wiadomości typu "należność za tłumaczenie" lub inne usługi z zamieszczoną faktura w pliku załącznika?
Nie, nie kojarzę.
Moim zdaniem dane wyciekły z allegro, hurtowo. Podobne wątpliwości już się w sieci pojawiały.
Tak na szybko znalazłem TO
Moje konto było założone na początku działania serwisu, zabezpieczenia były też inne.
Hasło było umiarkowanie silne, składało się z przypadkowego ciągu liter i cyfr, w sumie 8 znaków.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Też tak miałem, ale używałem go chyba ze 12 lat. Musiałem zmienić z "zÓpa PomidoroFa1/2" na "poGoda7".
Co myślicie o logowaniu się do Allegro przez konto FB?
nie odważyłbym się
fejs służy do głupot i latwo z niego moze wyciec haslo
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Tak na szybko znalazłem
TO
Odnośnie linka - sprawa jest z 2011. Za moment sprzed 5. kalendarzowych lat.
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Odnośnie linka - sprawa jest z 2011. Za moment sprzed 5. kalendarzowych lat.
Moje konto i hasło mają.....13.
I tak wykradzione 5 lat temu dopiero teraz się uaktywniło? Trochę naciągane. Co oczywiście nie znaczy, ze podobna akcja mogła mieć miejsce niedawno.
Tego nie wiem. Mam nadzieję, że to ustali Policja, bo sprawa została zgłoszona.
Mimo, ze sprawa nie dotyczy allegro, to ku przestrodze opisze sytuacje jaka miała miejsce wczoraj.
Parę dni temu wystawilem na sprzedaż obiektyw na kilku portalach ogłoszeniowych. Z chęcią zakupu odezwała się do mnie pewna osoba z prośbą o kontakt jeżeli oferta jest aktualna. Taka odpowiedź otrzymałem z adresu mail donladlewis11111@gmail.com:
"Ok, jestem w USA, ale chcę go kupić dla mojej Little Sister w Nigerii, będę płacić koszt wysyłki, Możesz wysłać towar za pośrednictwem Poczta, nie zapomnij również podać mi swoje dane wypełnione bazy Poniżej płatność dokonywana jest na konto bankowe ... i podam ci kwotę od 990 Zl do telefonu i koszt wysyłki dla mojego bratanka w Nigerii, więc chcę, aby dowiedz się, że element jest bardzo istotne, dlatego chcę, żeby mi wysłać jego pełne dane bankowe, żebym mógł zrobić tłumaczenie pieniądze na koncie, teraz wszystko jest w porządku ...
Tutaj znajdują się informacje niezbędne do płatności
Imię i nazwisko właściciela konta :
Nazwa banku:
Numer konta:
Adres e-mail :
Całkowity koszt Zawierać Wyprawy:
Jego Numer kontaktowy:
Kraj:
Oto mój adres dostawy Siostrzeńca:
Imię I Nazwisko: Paul Thomas
Adres: 69 Gbadebo ulicy Mokola
Miasto: Ибадан
Stan: stan Oyo
Kraj: Nigeria
Kod Pocztowy: 23402
Numer Telefonu: 2347036173202.
W oczekiwaniu szybką odpowiedź
Dziękuję."
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Nie, nie kojarzę.
Moim zdaniem dane wyciekły z allegro, hurtowo.
Z All raczej nic nie wyciekło. Lepiej jest kroić maile/hasła z innych mniej zabezpieczonych serwisów. Masz mail + hasło to jest duża szansa, że zalogujesz się w kilka innych miejsc. Tak jak napisał MariuszM miał to samo hasło. Więc po przejęciu maila zalogowanie do allegro nie stanowiło najmniejszego problemu.
A znalezienie w sieci list maili z hasłami również trudne nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
ateny22
pewnie nikomu, po prostu koleś ŁOWI FRAJERÓW, KTÓRYCH U NAS NIE BRAKUJE.
Wpłata na konto i żegnaj