Odp: System Micro Four Thirds
Premiera, już oficjalna.
EM-1 oraz 12-40mm f/2.8 (ekwiwalent 24-80mm)
plus zapowiedź 40-150mm f/2.8 na 2014 (ekwiwalent 80-300mm)
plus roadmap z informacją o planowanych ultrazoomie (7-14mm?) oraz ultratele (150-350mm czyli ekwiwalent 700mm na końcu)
optyczne:
Olympus OM-D E-M1 i M.Zuiko Digital ED 12-40 mm f/2.8 PRO - Optyczne.pl
Trochę informacji z użytkowania:
Robin Wong: Olympus OM-D E-M1 Review: Introduction and High ISO Shooting
Podobno AF dobrze chodzi także z obiektywami starego lustrzankowego 4/3.
IMO gabarty rosną niepokojąco do granicy akceptowalności micro43.
No i te ceny...
Olek zaczyna błądzić. Miało być małe i tanie.
Tymczasem dostajemy korpus w cenie 6d (!!!!!!!). I jakieś wielgaśne zoomy. Na szczęście stałki już są. Choć porównując znowu do 6d (!!!!!!) czasami nie tylko, że nie tańsze ale nawet znacznie droższe...
Na razie biznesowo, to m43 wygląda pewnie lepiej niż Sony, które cały czas dokłada? Niemniej jak się sytuacja zmieni, to Olek dostanie papa... A czy się zmieni? Patrząc na to co robi Sony, to na razie nie widzę szans.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Olek zaczyna błądzić.
Zawsze byli w tym dobrzy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Małe tak, ale nikt nie mówił, że ma być tanie.
Inna sprawa, że przy tej cenie ma to małe szanse zawojować rynek (delikatnie mówiąc).
Nie zgodzę się też, że zoomy są wielgaśne. Dowolne 24-70 jest dużo większe. 40-150 wydaje się być spore, ale jak porównamy z sigmą 120-300/2,8, to sytuacja się zmieni. Cały czas Micro 4/3 jest mniejsze. I to znacząco (pomimo większego zakresu ogniskowych).
Nie zmienia to jednak faktu, że puszka wydaje się mocno przegięta. Właśnie przez cenę. Powinna być bardziej zbliżona do 7D, niż 6D.
Bardzo mi się podoba ten OM-D wygląda fantastycznie, szkła też niezłe, ale tak patrząc okiem sceptyka to te obiektywy pracują w limicie dyfrakcyjnym (przynajmniej większość z nich) i tego się nie daje zmienić (wbrew opinii prezesa konkurencji olympusa ale też m4/3), jakość obrazka cokolwiek by nie pisali porównywalna do dobrego aps-c więc jeśli masz dobre aps-c z przyzwoitymi obiektywami to sens zmiany nikły :(, i ostatni problem jak to długo olympus będzie wspierał ten system? czy nie wpadnie za rok czy dwa na wspaniały pomysł "supermicro7/8" czy czegoś równie fantastycznego? Nie wiem co czują użytkownicy systemu 4/3 (nie micro) ale wydaje się że to martwy system, a jeszcze niedawno był właśnie tym "właściwym" systemem.
To podpowiada mi mój "chłopski rozum" ale system mi się strasznie podoba i nie wiem czy finalnie nie kupię, cenowo już raz to liczyłem i nie wypada to tragicznie drożej niż to co mam w canonie ale ja mam nieduże wymagania potrzebuję tylko dwa obiektywy i trzeci w jakiejś odległej perspektywie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Tymczasem dostajemy korpus w cenie 6d (!!!!!!!). I jakieś wielgaśne zoomy. Na szczęście stałki już są.
Zoomy nadal mniejsze niż APS i FF, bez przesady. Ten Olkowy 12-40 f/2.8 sporawy jak na micro43, ale nadal waży jakieś 380g więc to raczej niedużo hak na zoom f/2.8. Ale jest przecież w pełni kompatybilny Panasonic 12-35 f/2.8 - 305g i filtr 58mm. W micro43 nikt nie jest skazany na Olka, jest Panasonic (taki GX7 IMO leppiej oddaje klimat m43), dla filmowców Blackmagic ma dwa body, w 2014 ma być podobno "Kodak". Taki Panasonic 35-100 f/2.8 też duży nie jest (ekwiwalent 70-200mm) - 360g i filtr 58mm.
Ten EM-1 jest o 1cm szerszy od EM-5, 4mm wyższy i ma większy grip. Tragedii nie ma, nadal mniejszy niż lustrzanki.
Podobno doszedł jakiś filtr artystyczny do portretów rozkazujący tło. Płytka GO dla tych co używają kitowych zoomow?
AF w EM-1 z obiektywami micro43
Okazuje się że C-AF w końcu w bezlusterkowcach działa.
Tu można zobaczyć efekty:
http://robinwong.blogspot.it/2013/09...iew-image.html
Podobno nie jest to C-AF na jak we flagowym Nikonie D4, ale podobno śmiało można go porównać z poziomiem tego ze starszych Nikonów D200 (czyli IMO całkiem dobrze, na pewno dużo lepiej niż taki Canon 5DmkII).
S-AF śmigał już w poprzednich modelach micro43.
AF w EM-1 z obiektywami z 4/3 (lustrzankowymi, przez adapter)
Wbrew wcześniejszym informacjom z Dpreview (podobno już zmienili tą informację) AF też działa dobrze. Podobno to poziom co najmiej taki jak ostatnie lustra 4/3 (E5). Czyli dotrzymali obiektnicy i jak ktoś ma stare obiektywy 4/3 (lub chce takie kupić na rynku wtórnym) to w końcu (po latach czekania) AF działa jak należy.
Tu są filmiki z youtube pokazujące szybkość AF ze starymi lustrzankowymi obiektywami 4/3:
12-60mm f/2.8-4
http://www.youtube.com/watch?v=i2pqi..._embedded#t=16
z wolnym 50mm f/2 macro
http://www.youtube.com/watch?v=SEBz5..._embedded#t=15
i z tym samym obiektywem dotychczasowy OMD (EM-5):
http://www.youtube.com/watch?v=ycNqb..._embedded#t=20
W końcu naprawdę maleńkie micro43 - rozmiary kompaktu:
GM1 vs naprawdę mały GF6
a tu micro43 (GM-1) vs. kompakt Sony RX100
Tu nieco więcej o tym:
Panasonic Lumix DMC-GM1 Hands-on Preview: Digital Photography Review
Trochę recenzji:
Olympus EM-1 na Optyczne.pl
Test Olympus OM-D E-M1 - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl
(najwyższa ocena wśród bezlusterkowców, ale z jakością obrazka "stary" OMD EM-5 się nadal trzyma)
i równocześnie na dpreview:
Olympus OM-D E-M1 Review: Digital Photography Review
Panasonic GX-7 na Optyczne.pl
Test Panasonic Lumix DMC-GX7 - Podsumowanie - Test aparatu - Optyczne.pl
GM1 robi wrażenie, pewnie go kupię (jak potanieje) pod zestaw z dekielkiem 15mm/8.0.
E-PM1, kibicuję jako posiadacz dobrych szkieł ZD. Na razie nieco dla mnie za duży i za drogi. Czekam na AF po fazie w PEN'ach.
Co do szkieł ZD, to przerobiłem temat z E-PM2 i E-P5, AF działa, wolno, bo wolno (około 0.5 - 1 sek) ale jak ustawi to praktycznie 100% trafień (jak obiekt się nie rusza) czyli do krajobrazu (ZD7-14 lub ZD14-54) czy też portretu (Sigma 30mm1.4 lub 35-100mm) się nadaje, jak dla mnie.
GX7 nie kupiłem, bo nie byłem pewien współpracy ze szkłami ZD takiej jaką zapewniają PEN'y, no przy okazyjnej cenie E-P5 nie mogłem przejść obojętnie.