@rauf - bezlusterowców z tego właśnie powodu używam już od 9 lat :) Cieszę się razem z Tobą, że to odkryłeś ;)
Wersja do druku
@rauf - bezlusterowców z tego właśnie powodu używam już od 9 lat :) Cieszę się razem z Tobą, że to odkryłeś ;)
Chodziło mi oczywiście o tryb evf/lcd odpowiednik live view na lustrzankach...
Photointo no i jak tam sony a7rIII ? Dotarł?
Napiszę tak, jestem mega zadowolony. Co dla mnie najważniejsze, jest bardziej kompaktowo niż z lustrem i co najważniejsze TRAFIA WSZYSTKO I WSZYSTKIM - po prostu szok, że Canon tak potrafi...
Zabrałem go nawet ze 100-400 na lotnisko i do focenia spod płotu dawał radę bez większych problemów i to nie tylko boczniaki. Używałem SERVO z trybem seryjnym, ale tym wolniejszym, gdzie jest priorytet ostrości.
Fajną opcją jest dodatkowe pokrętło na RF 24-105 do którego przypisałem korektę ekspozycji.
Słabą opcją jest, że przy zwykłym szkle EF, nie mam za bardzo pomysł, gdzie tą korektę ekspozycji sobie podpiąć, najlepiej by było, gdyby dało się pod pasek dotykowy, ale się nie da... albo nie wiem jeszcze jak to zrobić.
RAWy bardzo elastycznie się obrabia. Odnoszę wrażenie - to jest co prawda subiektywne - że jest większy zapas niż w 6d mk II i mniej szumi R-ka.
I pomijając wszelkie wojenki systemowe Canon vs Nikon vs Sony to celność AF jest dla mnie najważniejszym argumentem za ML* :). Nagle wszystkie szkła zyskują drugą młodość. Nie trzeba bawić się w AFMA czy Sigma Dock (no chyba, że do update firmware'u) - wszystko trafia tam gdzie trzeba.
* - tak, wiem, że można używać w lustrach LiveView z DualPixel, ale nie zawsze jest to wygodne.
R-ka ma matryce z 5D4 (albo bardzo podobną), więc zdecydowanie powinna być lepsza niż 6D2.
Zafunduj sobie adapter z pierścieniem:
https://www.canon.pl/mount-adapters-ef-eos-r/#control
Canon dawał na początku roku spory cash back na ten adapter. Moze jeszcze daje.