Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Osobiście bym się tym nie przejmował. W moim przypadku: dużo światła = krajobrazówka = większe przysłony + polar.
robiłem dzisiaj pierwsze filmy 6D i chciałem się podzielić wnioskiem, że trzeba mieć bardzo szybką kartę SD - 30 mb/s nie wystarczała, a UHC-1 class 10 45 mb/s już tak
ps. której jakości filmów stosujecie? ALL-I czy PBI?
edit: edytowałem, żeby post miał więcej treści
Moglbys cos wiecej? Ja mam 45mb/s, ale...
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
robiłem dzisiaj pierwsze filmy 6D i chciałem się podzielić wnioskiem, że trzeba mieć bardzo szybką kartę SD - UHC-1 class 10 30 mb/s nie wystarczała
ps. której jakości filmów stosujecie? ALL-I czy PBI?
Wersja 45mb/s wystarczy w zupełności.
Ja co prawda filmow prawie nie krece, ale dzieki nowart za info. Taka wlasnie do 6D kupilem.
pytanie o auto-iso,
auto-iso mozna ustawic od...do? 100 najnmniej czy tez da rade od 50?
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
robiłem dzisiaj pierwsze filmy 6D i chciałem się podzielić wnioskiem, że trzeba mieć bardzo szybką kartę SD - 30 mb/s nie wystarczała, a UHC-1 class 10 45 mb/s już tak
Co masz na myśli, pisząc że karta nie wystarczała? Ja mam właśnie taka kartę, filmy nagrywałem i nic szczególnego nie zauważyłem. Wprawdzie robiłem tylko kilka testów, nie zagłębiałem się jeszcze w opcje nagrywania a mam zamiar kupić druga kartę więc może trzeba trochę dołożyć i kupić lepszą.
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Hmmm ale 6D ma ISO od 50. Zatem f1.4 + ISO 50 + słoneczny dzień powinno dać radę... no może braknąć 1 działki ... ale z tego co ludzie mówią na forum, to Canon Eos 6D te 2/3eV niedoświetla zatem nic tylko się cieszyć :)
Więc sumując 1eV za ISO 50 + 2/3eV za niedoświetlenie = -1 2/3 eV . Zatem zdjęcia wymagające 1/8000 możemy nadrobić ustawiając ISO na 50 , a niedoświetlenie przez aparat zredukuje nam nadmierne światło.
Realnie ustawiając aparat na 1/4000 mamy tak na prawdę 1/6400 (idąc drogą w której mowa , że Canon niedoświetla te 2/3eV).
Ale teoria => trzeba sobie jakoś pomagać ;) haha
problem jest o tyle że iso 50 to iso programowe i traci się wyraźnie na DR a robiąc w dzień na takich paramatrach raczej oczekuje się jak najwyższego DR...
filtr szary i tyle jak ktoś musi, ja na szczęscie nie muszę i wbijam :D
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
pytanie o auto-iso,
Nie da rady ustawić 50, ja przynajmniej nie znalazłem, w instrukcji jest dolny zakres 100-12800, a górny 200-25600
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
pytanie o auto-iso,
Od 100 do 25600.