Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Mi ktoś ostatnio przejął konto na allegro i wystawił do sprzedaży drona za 2,5k PLN.
Malo tego, przejął również moje konto pocztowe, a całą korespondencję z allegro przekierował do folderu spam.
Niestety moja wina, bo hasło niby trudne, ale od 10 lat to samo tu i tu. Nauczka jest:)
W każdym razie zorientowałem się przypadkowo godzinę przed zakończeniem aukcji, przeglądając folder spam - było kilkanaście zapytań o drona.
Pomimo, że mam same pozytywy zbierane od 10 przeszło lat, ludzie reagowali prawidłowo domagając się odbioru osobistego.
Na szczęście nikt nie kupił, bo była opcja Kup teraz, a sprzęt był wystawiony poniżej 50% wartości nowego.
Co ciekawe allegro potwierdziło fakt włamania już w pierwszym mailu.
u mnie wałek-jakieś pitu,pitu że niby przelewu dokonać nie może itd:)"gupi" bym był jakbym mu cokolwiek poza wysunietym wiadomym paluszkiem wysłał:)ale z drugiej strony ludzie sie musza na takie przekrety łapac-to tak jak z wałkiem "na wnuczka"-tyle lat ostrzegają w TV a dziadki dalej dają kasę
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Mi ktoś ostatnio przejął konto na allegro i wystawił do sprzedaży drona za 2,5k PLN.
Malo tego, przejął również moje konto pocztowe, a całą korespondencję z allegro przekierował do folderu spam.
Niestety moja wina, bo hasło niby trudne, ale od 10 lat to samo tu i tu. Nauczka jest:)
W każdym razie zorientowałem się przypadkowo godzinę przed zakończeniem aukcji, przeglądając folder spam - było kilkanaście zapytań o drona.
Pomimo, że mam same pozytywy zbierane od 10 przeszło lat, ludzie reagowali prawidłowo domagając się odbioru osobistego.
Na szczęście nikt nie kupił, bo była opcja Kup teraz, a sprzęt był wystawiony poniżej 50% wartości nowego.
To ze hasło do konta miałeś od wielu lat nie ma znaczenia. Pytanie czy było silne
mojego nie zlamali,allegro wymusilo zmiany
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
mojego nie zlamali,allegro wymusilo zmiany
Też tak miałem, ale używałem go chyba ze 12 lat. Musiałem zmienić z "zÓpa PomidoroFa1/2" na "poGoda7".
Co myślicie o logowaniu się do Allegro przez konto FB?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Też tak miałem, ale używałem go chyba ze 12 lat. Musiałem zmienić z "zÓpa PomidoroFa1/2" na "poGoda7".
Co myślicie o logowaniu się do Allegro przez konto FB?
"poGoda7" to hasło na 30 minut
Zmieniasz na "!poGoda7!" i hasło jest nie do zlamania
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
"poGoda7" to hasło na 30 minut
Zmieniasz na "!poGoda7!" i hasło jest nie do zlamania
A może jednak lepiej stosować polskie fonty typu: śćążęŁ. Taki np mnich tybetański może ich nie ma na swojej klawiaturce. Czy załatwiają to z automatu jakieś programiki?
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A może jednak lepiej stosować polskie fonty typu: śćążęŁ. Taki np mnich tybetański może ich nie ma na swojej klawiaturce. Czy załatwiają to z automatu jakieś programiki?
Jeżeli masz menagera haseł to jak najbardziej
Teoretyczny czas potrzebny do zlamania:
"poGoda7" -30 minut
"!poGoda7!" - 6 lat
"!poGodaść7!" - 57000 lat
"!poGodaśćżź7!" - 506000000 lat
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
A nie dostawałeś wcześniej. Np 2 miesiące temu dziwnych wiadomości typu "należność za tłumaczenie" lub inne usługi z zamieszczoną faktura w pliku załącznika?