Mam trochę jasnych stałek wtedy 8k się przydaje, ale oczwiście tylko w sporadycznych sytuacjach,.. wymieniłem poprostu wszystkie -/+ jakie zauważyłem po obu stronach ;)
Wersja do druku
Mam trochę jasnych stałek wtedy 8k się przydaje, ale oczwiście tylko w sporadycznych sytuacjach,.. wymieniłem poprostu wszystkie -/+ jakie zauważyłem po obu stronach ;)
Ja mam prawie same jasne stałki. 28/1,8, 50/1,4, 85/1,8 i 150/2,8 i takich zdjęć praktycznie nie mam. Nawet w Egipcie miałem prawie zawsze polar na 85/1,8, więc czasy były o ok. 2EV dłuższe.
Ja sprawdziałem swoje zdjęcia wakacyjne i czasy krótsze niż 1/4000 występują bardzo mnogo ale ja rzadko przymykam.
MC_ - skoro przesiadłeś się z 5D2 na 6D mógłbyś opisać swoje wrażenia odnośnie tych dwóch puszek? Jak z wykonaniem, jakością obrazka na niższych ISO itp?
Czyli robiąc fotki w słoneczny dzień np. szkłem 85 o przysłonie 1.2 i iso 100 gdzie czasy najczęściej są między 1/4000 - 1/8000 to nie zrobimy fotki bez filtra szarego?
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to ja specjalnej różnicy nie widzę, ale też nie jestem onanistą macającym puszki i doszukującym się innej faktury plastiku. Jak dla mnie to 6D wykonany jest wystarczająco dobrze, żeby sobie tym głowy nie zawracać.
Co do jakości obrazka na niskich iso, to wg mnie jest lepiej. Zdjęcia obrabia się łatwiej i są jakieś takie... fajniejsze? Może to efekt zachwytu po zakupie? Nie wiem. W każdym razie jest bardzo dobrze.
Na wysokich iso z kolei jest sporo lepiej.
Co istotne, to przy wyciąganiu z cieni nie mamy - tak, bandingu. Wiem, że na tym forum wiele osób negowało istnienie tego zjawiska, lecz dla mnie było to bardzo widoczne. Tutaj spokojnie można wyciągać z cienia nawet 3EV, bo szum nie razi.
AF też jest dokładniejszy, szczególnie na bocznych.
Sporo by mi ułatwiły konkretne pytania ;-) bo nie wiem o czym mam sam z siebie pisać.
Czyli jeśli dopiero chcę zasmakować FF i jestem gotów wydać te ca. 7000zł to raczej zapomnieć o opcji 5D2? Dobrze wnioskuję?
Ja bym nie miał wątpliwości.
Hmmm ale 6D ma ISO od 50. Zatem f1.4 + ISO 50 + słoneczny dzień powinno dać radę... no może braknąć 1 działki ... ale z tego co ludzie mówią na forum, to Canon Eos 6D te 2/3eV niedoświetla zatem nic tylko się cieszyć :)
Więc sumując 1eV za ISO 50 + 2/3eV za niedoświetlenie = -1 2/3 eV . Zatem zdjęcia wymagające 1/8000 możemy nadrobić ustawiając ISO na 50 , a niedoświetlenie przez aparat zredukuje nam nadmierne światło.
Realnie ustawiając aparat na 1/4000 mamy tak na prawdę 1/6400 (idąc drogą w której mowa , że Canon niedoświetla te 2/3eV).
Ale teoria => trzeba sobie jakoś pomagać ;) haha
A nie prościej w słoneczny dzień dać korekcję na -1ev? Bandingu nie ma w wysokich iso, to 100 tym bardziej :grin: