Hmmm, prawie nic się nie zgadza...
Wersja do druku
W skrócie:
5D2 1xDigicIV
1D(s)3 2xDigicIII
Tyle o cyferkach;)
To ta sama, czy w końcu nie ta sama?
Teraz w niczym. Wcześniej pisałeś, że obie matryce są identyczne. A niżej dodawałeś, że jedna z tych dwóch identycznych matryc ma lepsze wyniki na wysokich iso.
Więc jeszcze raz: to nie są identyczne matryce.
Każdy z nas ma inne potrzeby. Ja prawie 2 lata temu sprzedałem 1DIII z powodu właśnie zbyt małej ilości danych. Graficy chętnie brali idealnie ostre zdjęcia, niestety psioczyli na rozdzielczość. Teraz przy 1DIV pewnie będzie zdecydowanie lepiej.
Jak by ci to wytłumaczyć bardziej łopatologicznie :)... urządzenie to samo ale po liftingu - innaczej programowane. Nie dam sobie ręki obciąć że mają te same numery nawet ale przy premierze 5D MkII, Canon się szczycił że użyli tej samej rewelacyjnej matrycy co 1DsIII :-)
Ja bym rzekł że dokonali małego chiptuningu ;)
Ja mam prośbę: Kolega oskarkowy ma zdaje się oba aparaty - niech po prostu powie, czy swoim wprawnym i fachowym okiem widzi różnicę na korzyść któregoś z nich?
Czy piszesz o tej samej premierze, podczas której doszło do niepokalanego poczęcia całej masy krzyżowych punktów AF w 5tkach?
Zresztą nie wierzę, że gdyby można było zatrzeć softem różnice w wysokich ISO między tymi puszkami, to C by pozwalał na niedoróbkę w swoim flagowym modelu.
Ja naprawdę chętnie pomogę, ale przyznaję, że się pogubiłem. O porównanie których puszek chodzi?
Zresztą na tę chwilę mam tylko jeden aparat :-D