Z przyzwoitych monitorów za około 3kpln można mieć NEC-a 2490WUXi2.
iMacz 27 jest w miarę przyzwoity - jako tako zlinearyzowany, z szerokim zakresem regulacji jaskrawości, ale panel do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy to to nie jest.
Wersja do druku
Z przyzwoitych monitorów za około 3kpln można mieć NEC-a 2490WUXi2.
iMacz 27 jest w miarę przyzwoity - jako tako zlinearyzowany, z szerokim zakresem regulacji jaskrawości, ale panel do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy to to nie jest.
Chciałem kupić s2233 ale trochę przeraza mnie jego jasność i dlatego zastanawiam się czy nie lepszy byłby tańszy uż. s2231 (który jasnością bardziej mi odpowiada). Co o tym sądzicie i jakie naprawdę są różnice między tymi monitorami?
piotrr, jako uzytkownik maca - monitorow nie polecam :| Moze i sa w miare ok kolorystycznie, ale duza czesc pada! W firmie w ktorej pracowalem padly 3/4 z czego 2 zaraz po zakonczeniu sie gwarancji :| Glupia sprawa. Jednak ten jeden, ktory padl w terminie gwarancyjnym - wymienili na zupelnie nowa sztuke.
Ja raczej czail bym sie na Eizo (na razie brak gotowki) - teraz w domu uzywam Gateway-a 24" i jestem w miare zadowolony.
Witam
Pytanie do specjalistów (zdaję sobie sprawę, że takich pytań było wiele) jednak będąc laikiem zadam je jaki monitor wybrać?
Precyzuję potrzebny mi monitor do zastosowań uniwersalnych ze wskazaniem na obróbkę zdjęć. Używany będzie czysto amatorsko więc nie chcę wydawać mnóstwa kasy na sprzęt którego nie będę w stanie w pełni wykorzystać kwota którą chcę przeznaczyć to 2,5- 3k max.
Trochę przekopałem się przez ten wątek wielu fachowych zwrotów nie rozumiem ale wiem przynajmniej to że właściwie liczą się tu 2 firmy EIZO i NEC
Tak więc wśród ich produktów chcę znaleźć coś dla siebie.
Obecnie pracuję na stareńkim LCD Belinei format 4:3 wyczytałem że obecnie popularne i promowane są monitory panoramiczne nigdy takiego nie używałem.
Czy taki monitor panoramiczny można bez problemów używać do obróbki foto?
Aktualnie posiadam 17" monitor i dla moich potrzeb wystarczy w zupełności coś w granicach 21-22"
Po przeglądnięciu oferty EIZO zainteresowały mnie 2 modele różnica w cenie jest niewielka i tu prośba do znających się na rzeczy który z nich będzie lepszy do moich potrzeb?
Eizo S2233
Eizo S2243
Czym one się różnią? oprócz ceny
Co do NECa nie mam sprecyzowanych typów może jednak warto się za którymś rozejrzeć?
Dzięki za uwagę trochę się rozpisałem :grin:
S2233W - 1680x1050
S2243W - 1920x1200
Do fotografii na dobrym amatorskim poziomie nadają się bez problemu.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=11
Dzięki panie Tomku za szybką odpowiedź mam teraz jasność
Do czornyj i Tom01 zdecydowałem się dzięki Wam Panowie że monitor jaki kupię to będzie NEC 24" wybór pada na: NEC 2490WUXi lub na 2490WUXi2. Czy moglibyście się wypowiedzieć jaka jest między nimi różnica i który jest lepszy? Zauwazyłem że 2490WUXi jest kilka zł droższy od tego drugiego ale to pewnie różnice cenowe w sklepach.
2490WUXi jest już nieosiągalny. W 2490WUXi2 poprawiono zakres regulacji lamp i zrezygnowano z polaryzatora A-TW.