Proszę powrócić do tematyki wątku.
Jeszcze jeden post o tym co kto komu zawdzięcza, albo jak kto się poświęcił ze tu coś napisał i ostatnie dwadzieścia kilka postów poleci w niebyt, bo nawet do pralni nie warto tego przenosić !
Wersja do druku
Proszę powrócić do tematyki wątku.
Jeszcze jeden post o tym co kto komu zawdzięcza, albo jak kto się poświęcił ze tu coś napisał i ostatnie dwadzieścia kilka postów poleci w niebyt, bo nawet do pralni nie warto tego przenosić !
Moje pierwsze zdjęcie portretowe które prezentuje:
Starałem się trzymać „zasad” które tutaj opisano jednak nie wiem co z tego wyszło.
troche za plaska twarz jej sie chyba zrobiła..
Tylko czy to efekt przejścia do BW czy przywalenia lampą:mrgreen:(odbite od ściany).
przejscie do B&W jest mizerne, co do swiatla - nie potrafie sie wypowiedziec:) jest tu caly watek o konwersji do B&W, moze widziales:)
Co do BW jest takie jakie chciałem(1. uzyty "chanel mixer" potem plugin Color.Efex.Pro)
moze mizerne to za duze slowo, ale przynajmniej na moim monitorze wyglada jak.. hmm nie tyle BW co szare zdjecie. nie widze tego co lubie w tego typu fotkach - kontrastu, czerni i bieli. moze to kwestia gustu, ale lekko w przegladarce grafiki zwiekszylem kontrast i gamme i juz bylo lepiej. co do lampy - hmm ja tam sie nie znam, ale moze rzeczywiscie troszke pod prawym okiem zrobilo sie zbyt plasko, ale nie jakos strasznie. moze troche policzek zlewa sie z przodem twarzy - pamietasz gdzie byla lampa?
Włąsnie chciałem uzyskać skale szarości a nie prawdziwe BW:mrgreen:
Co do lampy lampa była obita od ściany za mną. Całe to "zlewanie" o którym piszesz to chyba jednak efekt przejścia do BW. Bo w oryginale tego nie widać w takim stopniu.
no coz.. jezeli to bylo Twoim zamiarem.. :) podobny efekt daje zwykla desaturacja.
sciana za Toba, lekko z lewej strony? (tak sadze po cieniu no i po tym, ze lewy policzek ma wyrazniejsza "fakture" :) tak sie dopytuje w celach samo-edukacyjnych:)
Nie do konca, plugin dał bardzo łądny efekt rozmycia twarzy. Siostra normlanie ma piegi:)