Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Pytanie z innej beczki:
czułość centralnego punktu AF sugerowałaby ciekawe możliwości pracy w zestawach f/8 i ciemniejszych. Czy ktoś ma PRAKTYCZNE doświadczenia w użyciu zestawów np. 400/5.6 + TC 1.4x albo 500/4 L IS + TC 2x względnie podobnych. Chodzi oczywiście o pewność i precyzję ostrzenia (dla ścisłości dodaję, ze oczywiście przy zalepionych stykach extendera).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Z tego co słyszałem z "programu bez nazwy" to czułość -3Ev na centralnym jest dla szkieł poniżej f2.8(włączając w to f2.8) . Powyżej f2.8 centralny leci na +0.5eV . Odsyłam do programu bez nazwy, tam był poruszany ten wątek. Proszę oglądnąć to tam będziesz wiedział na 100%, mi się obiła po prostu o uszy taka informacja.
niemożliwe, tak to tylko u konkurencji po wprowadzeniu D600 i D800 canon ponoć nawet nowy firmware do 5D3 miał wypuścić bo nagle odkrył że użytkownicy czegoś innego niż 1D też mogliby chcieć nieć AF na F8, ale obawiam się że dla kompletnie amatorskiego i skrajnie budżetowego sprzętu jakim jest 6D już tak dobrze nie będzie, update użytkownik zrobi kupując 6DII, a i tak nie wiadomo czy dostanie to co chce a nie np. fps filmu z 26 na 28 klatek :).
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
Z tego co słyszałem z "programu bez nazwy" to czułość -3Ev na centralnym jest dla szkieł poniżej f2.8(włączając w to f2.8) . Powyżej f2.8 centralny leci na +0.5eV . Odsyłam do programu bez nazwy, tam był poruszany ten wątek. Proszę oglądnąć to tam będziesz wiedział na 100%, mi się obiła po prostu o uszy taka informacja.
z tym wiedzeniem na 100% to bym nie demonizował bo ten Pan z Canona to generalnie mało co widział (nawet z rzeczy które 6D rzeczywiście miał, a o odpowidziach na pytanie o czułość pozostałych czujników poza środkowym i uszczelnieniach- nie wspominam). Strasznie to irytujące swoją drogą że nie potrafią odpowidzieć szczerze na najprostsze, banalne pytania...
NIemniej faktycznie ze szkłami 5.6-8 to sobie kolega nie poszaleje z AF...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
dlaczego?
dziś otrzymałem paczuszke z szkłami, gra i dodatkowy rabacik 3% też... :)
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
z tym wiedzeniem na 100% to bym nie demonizował bo ten Pan z Canona to generalnie mało co widział (nawet z rzeczy które 6D rzeczywiście miał, a o odpowidziach na pytanie o czułość pozostałych czujników poza środkowym i uszczelnieniach- nie wspominam). Strasznie to irytujące swoją drogą że nie potrafią odpowidzieć szczerze na najprostsze, banalne pytania...
NIemniej faktycznie ze szkłami 5.6-8 to sobie kolega nie poszaleje z AF...
Zgadza się :), przez 100% miałem na myśli wypowiedzi dwóch innych Panów i prowadzącego z wyłączeniem niekompetentnego faceta z Canon, który swoją niewiedzą, wprowadzał w błąd i faktycznie odejmował funkcjonalności 6D (... celuje , że to nepota, inaczej sobie tego nie tłumaczę , bo ja bym takiego kogoś z 0 wiedzą chociażby co to jest mikroregulacja AF nie zatrudnił ;/) .
Nadal czekam, aż stanieje :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
dlaczego?
Wrzuć jakieś sample jak zrobisz cokolwiek :) Gratuluję odwagi i nabycia 6D
ale napisałem że kupiłem tam szkła, o 6D na razie nie myśle
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
dlaczego?
Handlarz z H-K z wirtualnym biurem w GB jeszcze jakoś da się wytłumaczyć, choć sprawdziłbym na twoim miejscu jak będzie z gwarancją.
Ja jednak mimo wszystko omijałbym firmy bez siedziby fizycznej. Japanfoto i inni też na początku sprzęt dostarczali...
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
dlaczego?
...sory , przeczytałem zamiast "paczuszkę" to puszkę ze szkłami :)
niesamowite to body, testowałem sobie boczne punkty AF w takiej ciemności że musiałem dać ISO 12800 i 1,4 i 1/40 a trafione w punkt :-P Ale to była dobra decyzja żeby 6d kupić:-P
dodam że mój 5dII nie łapał ostrości w tych samych warunkach,AF pływa strasznie i męczy się.
Witam.
Od ok 2 tygodni uzytkuje Canona 6D i puszka naprawde daje rade. Robilem z roznymi szklami w roznych miejscach (teatr, opera, studio TV) i przy czulosciach 4000-8000 iso jestem mega zadowolony jesli chodzi o szumy, dokładność AF.
@amroz
To mój 5 d II jest wyjątkowy bo łapie w punkt przy podobnych warunkach a nawet 1/15 ISO 12800 i 1,4, oczywiście pomijając zaszumienie.
oczywiście tylko na centralnym