Było już 10 stron temu:)
Wersja do druku
jeżeli to będzie rzeczywiście crop x1.45 to może być ciekawiej niż z cropem x1.6 :) podoba mi się też migawka na 150k :)
Ale jakby się przyjrzeć temu ładnemu niby plakatowi to jakoś nie widzę on/off przy górnym pokrętle tylko na swoim miejscu, nie mówiąc o przycisku m.fn, którego też nie bardzo widać.... więc albo 7D i też 60D bądź cokolwiek innego albo mamy jakiś fake....
Jedno i drugie dobrze na tym plakacie widać... Przypatrz się dokładnie.
Mnie tylko matrwi brak informacji o uszczelnieniach .. bo jesli ich nie bedzie to jednak 1dIV moze okazac sie ze bedzie aps-h. :(
Do kompletu ficzerow brakuje programowalengo autoiso i informacji o shutter lagu bo o poprawionym pomiarze (co jest bardzo wazne a o czym wielu zapomina) to napisali.
A więc podsumujmy:
- fajny, ale drogi 1.6 źle
- tani 1.3 też źle (bo ef-s nie będą pasować)
- było 12 MPx źle
- jest 15 MPx źle
- będzie 18 MPx też źle bo szumy, szkła, itp.
Panie Panowie:
D300
oldie goldie, to nie do końca konkurent dla 7D, ale jak kogoś nie stać na 7D + 15-85 to jest super aparat.
szumy
Janko z pl.r.f.c. zapodał niedawno fotki z EP-1; dla mnie rewelacja a to przecież krop 2.0 i dużo gorsza technologia matrycy
MPx
oczywiście ptasiarze nie wyskoczą poza 800-1600, ale jak ktoś robi sport ma dodatkowe kilka EV na ciemnych obiektach by nie schodzić poniżej 1/500. Na niskich iso - będzie bajka a sraw'ów kilka pewnie dodano...
szkła
ptasiarze i sport-reporterzy nie znają szkieł typu: 18-55 raczej 500-800+ - tam więc problem póki co nie istnieje.
1.0 vs. 1.3 vs. 1.6
1Ds = 1D studio, 1D - sport, 1.6 do tej pory amatorka
7D - stara bajka: nieźle wykastrowany super aparat, 2 sekundy w rawie to aż o 1 sekundę za mało i tu będziemy obserwować bufor bajkę znaną z serii 20/30/40D.
Perfekcyjne cięcie: sport i tak jedzie na M-jpg a ptasiarze albo akceptują kastrata albo 1D. Idealnie skrojone body.
Pozostaje mieć nadzieję, że Canon zrobi, inny, lepszy algorytm wyostrzania (kontrola promienia) albo wzorem gietrzy trzeba będzie cofnąć wszystko minus w custom-jpg'u ;)
Mnie osobiście interesuje czy ten czujnik od koloru choć trochę poprawi AWB.
oskarkowy
podejrzewam, że zagrają Nikona (set D3+D300) więc imho 7D to technologia, którą mieliśmy dostać w 70D (za 2-3 lata) i która odda Canonowi chwałę i blask, która prysła wraz ze zmianą loga (blaupunkt).
Ciekawe jak wypadnie pojedynek sharpness per pixel z A850 i 5DII na normalnych szkłach nie srebrzankach - będzie się działo....
Lipna? Toż to by była rewelacja! Możliwość używania dotychczasowych szkieł APS-C przy lepszej jakości i minimalnie mniejszej GO.
Nawet wiem skąd się wzięła ta plotka - 15Mpix z 50D rozszerzone do tak zwiększonej matrycy dałoby 18Mpix.
Niemniej w to nie wierzę - nie ma gwarancji że każde szkło by się dobrze zachowało na takiej matrycy. Na jednym by wyszła większa winieta, na innym mniejsza... niemniej szkła niezależnych producentów powinny hulać (bo są projektowane pod cropa 1,5)...
A jeśli w planach jest rezygnacja z cropa 1,3 kosztem cropa 1,45 albo w ogóle rezygnacja z 1d? Wg mnie miałoby to duży sens.
No nie koniecznie - dostajesz 18Mpix z szumem identycznym jak z 15Mpix. Czyli po zmniejszeniu obrazka do 15Mpix szum byłby niższy.
No i z 17mm zrobiłoby się 15,4. To byś już chyba zobczył? :D