-
Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Leon007,ja dziekuję ,zamówiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
404. wywal szybko niech tego moje oczy nie widzą innych zresztą też
Nie wyrzucaj .... chętnie jeszcze na nie popatrzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Wypróbuj tę książkę:
Dziękuję, zamówiona !
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jago
Nie wyrzucaj .... chętnie jeszcze na nie popatrzę.
Fotka nie jest ładna, ale pokazuje teren gdzie ptaki rezydują. Zostawiłem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
no nie o 4 nad ranem komary śpią, wiec nasz kolega Robert będzie miał czas tak do 8-30 porobić super zdjęcia makro, a to że może czasami coś go tam trzaśnie w rękę czy udo, nie mówiąc o innym miejscu to już koszty super ujęć bladym świtem
Muszę się szykować na macro wiosną, ale wieczorem będzie lepiej niż o 4 rano.
Niestety komary mogą mnie zmusić do rannego wstawania... i małżowinka :)
--- Kolejny post ---
409) U mnie płasko jak na desce (niestety).
Nieco mgły, trochę słońca i szron na drzewach. Rozlewisko w zakolu Warty z innej strony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
no nie :) o 4 nad ranem komary śpią, wiec nasz kolega Robert będzie miał czas tak do 8-30 porobić super zdjęcia makro, a to że może czasami coś go tam trzaśnie w rękę czy udo, nie mówiąc o innym miejscu to już koszty super ujęć bladym świtem :mrgreen:
W lato o 4 komary już nie śpią ;) za każdym razem jak w sezonie chodzę na poranne zdjęcia to zawsze zażarcie mi kibicują :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kaasik91
W lato o 4 komary już nie śpią za każdym razem jak w sezonie chodzę na poranne zdjęcia to zawsze zażarcie mi kibicują :P
jedna tabletka witaminy B, B6,dziennie, i problem z komarami znika:lol:
409.cudowny ranek zastałeś . Czy to się nazywa szadź ten biały nalot na trawie i drzewach ?
-
Szadź, bo szron to bardziej przy gruncie. Fajne ujęcia, 404 z tymi słupami też dla mnie ok, natomiast storczyk jakoś niekorzystnie, widać że testowe zdjęcie.
U mnie ta B jakoś nie działa, brałem B complex dosyć długo i różnicy nie zauważyłem, jak żarły tak żarły, tylko komary zdrowsze były ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boogie
U mnie ta B jakoś nie działa, brałem B complex dosyć długo i różnicy nie zauważyłem, jak żarły tak żarły, tylko komary zdrowsze były
Eee obśmiałem się...świetny tekst, zapisałem.
-
Ostatnie widoki nawet przyjemne. Nie wiem tylko czemu ładujesz wszystkie zdjęcia (portrety, widoki, zwierzęta) w jeden temat.
-
Coraz lepsze twoje fotki kolego:). Nie to, żeby poprzednie były złe, ale obrazek ładniejszy:) Gęgawki ładnie wyszły, landszafty - cukiereczki, inwestycja się opłacała. Łabędź na szyi ma karnet na basen:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Ostatnie widoki nawet przyjemne. Nie wiem tylko czemu ładujesz wszystkie zdjęcia (portrety, widoki, zwierzęta) w jeden temat.
Założyłem jedną galerię i tak jakoś samo poszło...trudno :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Łabędź na szyi ma karnet na basen
Nooo, to dobre - muszę zapamiętać. Mam tylko nadzieję, że mu ten basen już nie zamarznie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Gęgawki ładnie wyszły, landszafty - cukiereczki, inwestycja się opłacała.
Thx, dopiero się przyzwyczajam, że wszystko tak szeroko widać w wizjerze.
-
Szeroko, ale porównuję twoje foty z innymi produkcjami z ff i twoje wygrywają jakością. Tu chyba sprawdza się porzekadło,że zdjęcia robi fotograf, nie aparat. Idealnie trafiasz w światło i to nie jest przypadek;)
-
Słowiczku, nie chwal za bardzo bo nam się Robercik rozleniwi, i za żadne skarby nie wstanie bladym świtem,bo po co, skoro
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Idealnie trafiasz w światło i to nie jest przypadek
:mrgreen: ale fakt faktem,wprawy nabiera się latami ciężkiej pracy.Strach pomyśleć co będzie nam prezentował za lat 10:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
sprawdza się porzekadło,że zdjęcia robi fotograf, nie aparat. Idealnie trafiasz w światło i to nie jest przypadek
słowiczek byłby dobrym ministrem marketingu i dyplomacji :lol: .
Tu posłodzi,tam posłodzi a my (ci posłodzeni)później wstajemy o 5 rano ,aby jakiegoś raniuszka nakarmić :mrgreen: .
-
O widzisz. Mając świadomość tego, że starsze osobniki ( raniuszki) zimują u nas, możesz im się przysłużyć;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Strach pomyśleć co będzie nam prezentował za lat 10:)
Zdjęcia. Przez bardzo duże Z ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Słowiczku, nie chwal za bardzo bo nam się Robercik rozleniwi, i za żadne skarby nie wstanie bladym świtem,bo po co, skoro
Nie ma czego chwalić, jeszcze wiele muszę się nauczyć.
Co do wstawania "bladym świtem", to chyba się poprawiam, już przynajmniej 5 minut wcześniej to robię o 7.25 :)
Jeszcze ze dwa-trzy lata i wstanę o 6.30.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
słowiczek byłby dobrym ministrem marketingu i dyplomacji .
Tu posłodzi,tam posłodzi a my (ci posłodzeni)później wstajemy o 5 rano ,aby jakiegoś raniuszka nakarmić .
Rany, o 5 rano...toż to katorga.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Zdjęcia. Przez bardzo duże Z
Dziękuję Ci, ale daleko mam jeszcze do tego, choć bardzo bym chciał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Wypróbuj tę książkę:
Ilustrowana encyklopedia ptaków Polski - Radziszewski Michał, Matysiak Mateusz
Księga,bo jest wielka i waży 3 kg.Wymiary 27x37 cm .Świetne zdjecia,dokładne i ciekawe opisy ptaków
oraz rejony wystepowania oraz najwazniejsz ptasie ostoje.
Coś co wyglada na wróbla może być jednym z kilkunastu gatunków(teraz to wiem :D ).
No i te nazwy, połowy nigdy nie słyszałem:np zausznik,pójdźka,lerka,podróżniczek,strumieni wka,pierwiosnek ,itd .
Bardzo mi się ta księga podoba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Księga,bo jest wielka i waży 3 kg.Wymiary 27x37 cm .Świetne zdjecia,dokładne i ciekawe opisy ptaków
A dla mnie nie starczyło i odmówili realizacji zamówienia. Poszukam gdzie indziej.
Na razie ptactwo co razem przesiaduje.
410) Łabędzie i gęsi
411) I woda, a sporo jej.
-
Cieszę się, że mogłem pomóc z księgą. No nie jest to poradnik terenowy do kieszeni. Niestety, była wydana parę lat temu i trzeba szukać. Ciekawe są również książki Andrzeja Kruszewicza. A także "Fotografujemy ptaki" Grzegorza i Tomasza Kłosowskich.
A dla Roberta, dla pocieszenia: na zdjęciu są łabędzie krzykliwe - te rzadsze, ciekawe - i gęsi gęgawa (a może gęgawy?).
Drugie zdjęcie jest interesujące - bardzo szerokim kątem robione?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Drugie zdjęcie jest interesujące - bardzo szerokim kątem robione?
Kupiłem 20/2,8 USM pod FF i mam takie wrażenie, że strasznie szeroki obiektyw 94,5 deg,
Byłem przyzwyczajony do 15 mm na cropie, a to było nieco "węziej" 84,5 deg.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A dla Roberta, dla pocieszenia: na zdjęciu są łabędzie krzykliwe - te rzadsze, ciekawe - i gęsi gęgawa (a może gęgawy?).
Cała prawda - krzykliwe i do tego gęsi też dodają swoje i jest cała kakofonia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
A dla mnie nie starczyło i odmówili realizacji zamówienia.
Jak przyjadę na żużel dam Ci pooglądać :D .
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
411 - very good
Thx, dzięki za odwiedziny.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Jak przyjadę na żużel dam Ci pooglądać .
Trzymam Cię za słowo :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
ak przyjadę na żużel dam Ci pooglądać .
Trzymam Cię za słowo
żartowałem :mrgreen:
-
Jeśli chodzi o rozpoznawanie ptaków to tylko "Ptaki" przewodnik Collinsa. Obecnie do dostania na wiadomym portalu za sześćdziesiąt parę złotych. Pamiętam, trzy lata temu, kiedy wyszło w końcu polskie wydanie. To było prawdziwe święto dla ptasiarzy :)
-
411 dużo wody i dużo przestrzeni, podoba mi się:)
410 próbujesz podchodzić bliżej? Tzn jako landszaft z ptactwem na planie jest super, ale gdybyś chciał skoncentrować się na ptaku musiałbyś podejść. 300/4+tc1.4?
Z książek polecam "Ptaki", autor Dariusz Graszka-Petrykowski. Bardzo dobry podręcznik dla obserwatora i przyrodnika, co ciekawe, napisany przez fotografa, bo m.in. tym zajmuje się autor. Rozmiar pozwala spakować książę do plecaka, a sztywna oprawa skutecznie chroni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
411 dużo wody i dużo przestrzeni, podoba mi się
Cieszę się, taki BW landszafcik z użyciem "szerokiego" szkiełka 20 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
410 próbujesz podchodzić bliżej? Tzn jako landszaft z ptactwem na planie jest super, ale gdybyś chciał skoncentrować się na ptaku musiałbyś podejść. 300/4+tc1.4?
Nie dało się bliżej, bo woda za szeroka :). Tak zrobione 300+TCx1,4, to mój jedyny "dłuższy" zestaw.
Kupiłem "Fotografujemy ptaki" G.Kłosowski, jest w drodze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Cieszę się, że mogłem pomóc z księgą
Podziekowanie,własnie dziś po południu zobaczyłem ,jak jakiś brązowy listek spadł na gałazkę tuji.
A później na inna gałazke a w końcu do karmnika.
A to był mysikrólik z brazowym podgardlem,bez tej księgi dalej żyłbym w przekonaniu,
że to utytłany wróbel :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Podziekowanie,własnie dziś po południu zobaczyłem ,jak jakiś brązowy listek spadł na gałazkę tuji.
A to był mysikrólik z brazowym podgardlem,bez tej księgi dalej żyłbym w przekonaniu,
Mysikrólik w karmniku to naprawdę spora rzadkość. Masz zdjęcie? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Mysikrólik w karmniku to naprawdę spora rzadkość. Masz zdjęcie?
Nie ,niestety nie.To trwało około minuty,sprzęt w bagażniku auta,ale ucieszyło mnie to rozpoznanie ptaka ,niemal jak fotka :lol: .
Zresztą to było późne popołudnie i przez okno,więc pewnie byłoby nędznie.
btw
to słowiczkowa sprężyna:
najpierw kazał gapić się na ptaki,później obserwować,następnie fotografować,
a w końcu zbudować karmnik i dokarmiać :D .
To krecio-ptasia robota.
Ale chyba przyjemna i ciekawa :mrgreen: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie ,niestety nie.To trwało około minuty,sprzęt w bagażniku auta,ale ucieszyło mnie to rozpoznanie ptaka ,niemal jak fotka :lol: .
Zresztą to było późne popołudnie i przez okno,więc pewnie byłoby nędznie.
btw
to słowiczkowa sprężyna:
a w końcu zbudować karmnik i dokarmiać :D .
To krecio-ptasia robota.
Ale chyba przyjemna i ciekawa :mrgreen: .
Zysk, Ty uważaj :) Dostrzegam w Twoim zachowaniu już nawet nie pierwsze a drugie i trzecie objawy ptasiej choroby. Albo się natychmiast z tego wyleczysz albo ..... przepadniesz. Na zawsze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
a w końcu zbudować karmnik i dokarmiać .
To krecio-ptasia robota.
Ale chyba przyjemna i ciekawa .
Dokładnie tak samo wyszło i na moim "podwórku".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Zysk, Ty uważaj Dostrzegam w Twoim zachowaniu już nawet nie pierwsze a drugie i trzecie objawy ptasiej choroby. Albo się natychmiast z tego wyleczysz albo ..... przepadniesz. Na zawsze
Tego już się nie leczy, z tym trzeba jakoś żyć i mam przekonanie, że będzie się to rozwijać.
U mnie się rozwinęło - dzisiaj do nowego nabytku 100/2,8 Macro USM, będzie co testować, wiosna niebawem - mam nadzieję.
-
A mówią, że młodzież nie garnie się do książek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
U mnie się rozwinęło - dzisiaj do nowego nabytku 100/2,8 Macro USM, będzie co testować, wiosna niebawem - mam nadzieję.
Świetny, wbrew temu co ludzie mówią szybki, a z dobrym body niesamowicie szybki obiektyw. Sprzedałem 100-400 żeby go kupić i nigdy nie żałowałem. Gdyby nie ptaki to byłby mój ulubiony :)
Teraz zauważyłem że piszesz o starszej wersji. Może trzeba było dołożyć te "parę" złotych do elki? Sam IS w nowej wart jest ten tysiąc złotych:) A to nie tylko IS....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Teraz zauważyłem że piszesz o starszej wersji. Może trzeba było dołożyć te "parę" złotych do elki? Sam IS w nowej wart jest ten tysiąc złotych A to nie tylko IS....
Niewykluczone/pewne, że będę dążył do "eL-ki", ale to spory wydatek, a za 100-tkę bez "eL" i bez IS wydałem dziewięćset złotych.
Muszę dozbierać, a i jakaś "długa rura" po drodze może się przydać.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A mówią, że młodzież nie garnie się do książek.
Jak to dobrze, że to nie o mnie :)
-
412) Szaro buro, ani śniegu ani mrozu. Wstał świt i ptaszyska poleciały na plan filmowy Hitchcocka.
Foto zrobione 100 macro - jakiś landszaft też da się taką ogniskową.
-
Ostatnie całkiem przyjemny środowiskowy kadr, biorąc pod uwage dość wąską stałke. Jak sie ustawisz pod kątem do brzegu, to horyzontu prostego nie będziesz mieć. W górze to gęsi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Ostatnie całkiem przyjemny środowiskowy kadr, biorąc pod uwage dość wąską stałke. Jak sie ustawisz pod kątem do brzegu, to horyzontu prostego nie będziesz mieć. W górze to gęsi?
Nie mam pojęcia, co to za ptaszyska, za szybko oddalały się ode mnie. Prostowałem kadr względem tego drzewa z prawej.
Pomimo tego, że to nie "eLka", to AF całkiem sprawny.
-
To jest bardzo dobry obiektyw. Mam go i nie widzę potrzeby wysilania się na Lkę.
W takich wypadkach prostuj na całość drzewo+odbicie - oba razem powinny być prosto (czyli symetrycznie), samo drzewo może być pochylone. Lub na krawędź lasu - jest na tyle daleko, że chyba powinna być poziomo.
A najlepiej w takich niewiadomych przypadkach "na czuja", czyli wrażenie. Mam wrażenie, że leci w prawo.
Pozdrawiam, bo lubię Twój wątek.
-
najs...
ładny kadr i kolorki
jaki ob. macro (bo mi umknęło) używałeś, na co nastawiałeś ostrość?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Pozdrawiam, bo lubię Twój wątek.
Miło mi, ale teraz nie mam czego fotografować, a i czasu stale brakuje.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
najs...
ładny kadr i kolorki
jaki ob. macro (bo mi umknęło) używałeś, na co nastawiałeś ostrość?
Canon 100/2,8 USM Macro i 5D2
ISO 100 f7,1 ostrzone na ptaszyska.
-
dzięki...
przy tej ogniskowej wszystko ostre...
-
Testy szkła i poniżej już macro co się zowie, ciekaw jestem kto pierwszy wpadnie na to - co to jest.
413) 100-tka + 65 mm pierścienie + lampa "zrób to sam" z dyfuzorem na cropie 600D, przysłona 16.
Całe kadry bez cropowania.
414) Trudne to nie jest
-
Wygląda jak po skrawaniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Taki sporo mniejszy z żółtym paskiem na głowie i wielgachnymi - w porównaniu z resztą ciała - oczami;). Robert, dosyć kreatywnie wykorzystujesz szkło do makro. Ale skoro ef400/5.6 da się zrobić widoczek, to ef100/2.8 tym bardziej;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
ciekaw jestem kto pierwszy wpadnie na to - co to jest.
A co jest do wygrania ?:)
-
413 - Robert, popraw mnie, jeżeli się mylę: nie rozpoznaję materiału, to może być stop aluminium lub magnezu - na zdjęciu jest pęknięta powierzchnia jakiegoś ustrojstwa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Wygląda jak po skrawaniu.
Mz bardziej po szlifowaniu, krawędzie są wielokierunkowe. Ale na 100% pewien nie jestem
-
414 - kojarzy mi się z poruszającym się kluczem (kluczami) typu łucznik :).
-
415) Słowiczek ma rację (prawie). Ślady są po szlifowaniu 414, a to drugie - to żeliwo czyli stop. Całość pochodzi z fragmentu wału korbowego, który się był złamał w dość nowym silniku.
Obrazek w większej całości, widać czop korbowodu i przeciwwagę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
A co jest do wygrania ?
Jak tylko przejedziesz to będziemy "opierać sprawę o bar".
Ostatnio wykorzystywałem zdjęcia macro z tej "setki" do powiększenia zapisu na tarczy tachografu i całkiem nieźle to wyszło.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
414 - kojarzy mi się z poruszającym się kluczem (kluczami) typu łucznik .
Rozumiem, że przez te "zębiska" :). A to całkiem co innego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jak tylko przejedziesz to będziemy "opierać sprawę o bar".
Całkiem poważnie o tym myślę.Zastanawiam się nad polskim majowym weekendem.Bo lato zupełnie odpada ze względu na wypad w góry Kaukazu.A co do 100 macro, to czekam na Twoje zdjęcia z wiosennych polowań na motylki i inne żyjątka :) zorganizuj sobie małą blendę i porównaj zdjęcie ze światłem zastanym plus blenda, a z dyfuzorem.Zupełnie inną plastykę uzyskasz.Ja teraz próbuję odrestaurować niedawno zakupiony aparat mieszkowy Vario z 1920. Może masz materiał na mieszek?:)