Ten Pan to handlarz z Wieliczki i kupuje wszystko na czym da się zarobić.
W ten sposób problem legalności towaru się rozmywa :(
Wersja do druku
CANON EOS 5D MARK II+OBIEKTYW CANON 17-35mm (3828970933) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
już jest z powrotem na allegro może ktoś zapyta o numery seryjne
CANON EF 17-35mm F2.8 L CANON 17-35 L F/2.8 (3843345639) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. szkiełko
CANON 5D MARK II OKAZJA 100% SPRAWNY (3843414015) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. body
tam diabli pochodzenie ale ten komplet wygląda jak by nim zawody w rzucie w dal rozgrywano
kto kupi taki szajs za tyle pieniędzy? te 3k to w sumie była uczciwa cena
ciekawe czy "typ" sprawdził czy faktycznie wszystko w 100% sprawne jak pisze
Nieźle ten sprzęt krąży, allegro się to spodoba, prowizja od każdej transakcji ;)
zrobił zdjęcie , wyszło, czyli komplet sprawny
Nr seryjny tego body to 2431417278
Zadałem pytanie sprzedającemu, więc raczej na "słowo honoru"
to teraz poprosić o rawa i zobaczymy czy uczciwy;)
oczywiście "pierwszy właściciel i nigdy nie serwisowany" a pękniecie to powstało "od naprężeń wewnętrznych" a nie od uderzenia
Sprzedający to handlarz z Wieliczki, ma kilka kont na alle i wyszukuje okazje.
Dokładnie tak, konta z Wieliczki i z Zawiercia. Nie ma pojęcia o pochodzeniu sprzętu. Skupuje wszystko co tanie i natychmiast odsprzedaje :(
na tym polega fach handlarza przecież...po co mu wiedza o pochodzeniu? on tym robił zdjęć nie będzie
znając życie pewnie jest forumowiczem
hehehehe pewnie wykupuje to co tu jest dodawane jako dziwne i podejrzane
co 3 głowy to nie jedna, łatwiej okazje znajdzie
Akurat do niego nie można mieć pretensji. Kupił uczciwie, podał przebieg uczciwie, opis jest. Większość towaru z allegro jest "niewiadomego pochodzenia". Wszystko to, co wg nas decyduje o legalności pochodzenia można dokupić na allegro - np. kartony, instrukcje, ładowarki.
jak dla mnie nie do końca jest uczciwy w opisach często przemilcza nie wygodne fakty jak tu
kupiona 5d II Canon 5d mark II mk2 - SWIETNA OKAZJA!! (3769756630) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ta sama sprzedawana 5d II CANON 5D MARK II KOMPLET PRZEBIEG 18 TYS 5d mk II (3837002673) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
brak informacji że body wykorzystywane do filmowania że wymagało serwisowania a napisał że po czyszczeniu, jak dla mnie jest to spore cwaniactwo i tyle
Legalność sprzętu to nie tylko ładowarki kable i pudła. To także dokumenty zakupu świadczące o pochodzeniu.
To wyróżnia handlarza czy sprzedawcę od pasera
Cytat za Wikipedią : Paserstwo można popełnić umyślnie jak i nieumyślnie, zależnie od tego, czy paser wie o przestępnym pochodzeniu przedmiotu (paserstwo umyślne), czy też w konkretnym przypadku powinien i mógł takie pochodzenie rzeczy stwierdzić na podstawie towarzyszących okoliczności, np. podejrzanie niskiej ceny, sprzedaży bez dokumentów lub w niekompletnym stanie itp.
--- Kolejny post ---
Niestety niewiedza nie zwalnia od konsekwencji :(
Matrycę wyczyścił, o pinach nic nie pisze, więc pewnie naprawione. Było filmowane to fakt, ale nie wiadomo ile czasu itd. Tez do końca nie wiadomo jak się zużywa aparat w trakcie filmowania i czy w ogóle się zużywa. I co np gorsze 1000 godzin filmowania czy 10tys zdjęć. Ryzyko zakupu używanego aparatu jest oczywiste.
cwaniactwo i tyle !!!
To body to musiałby ślepy kupić. W życiu nie dałbym nawet 2500 zł za ten szrot. Mam nadzieje że handlarzyna przejedzie się na tym bo cenę wywalił paserską !
urząd skarbowy powinien się panem klex-em zająć
Gdybyśmy na to tak patrzyli to każda okazyjna cena będzie podejrzana. Pytanie czy lepiej kupić aparat wyrwany na ulicy czy skradziony z domu z ładowarką i pudełkiem :)
Oczywiście zakładam że paserzy nie wpadli na pomysł sprzedawania po "normalnych" cenach bo wtedy trudno będzie odróżnić pasera od użytkownika który zmienia aparat, zmienia system, potrzebuje pieniędzy, ma focha, stać go na stratę, itp, itd.
Przepraszam Tom77 nic nie sugerowałem. To Ty napisałeś cyt. "Pytanie czy lepiej kupić aparat wyrwany na ulicy czy skradziony z domu z ładowarką i pudełkiem."
To wynika w sposób niemal oczywisty gdy kupuje się "goły sprzęt" bez żadnych dokumentów.
Zawsze jednak można poprosić o spisanie umowy kupna co daje pewną wiarygodność.
Body eos 6d za grosze w idealnym stanie. Myślę, że nikt myślący się na to nie nadzieje.
Czemu aukcja podejrzana?:
- brak możliwości odbioru osobistego
- wysyłka niby ze stanów
- cena
- pierwsza aukcja "sprzedającego"
PROFESJONALNY UŻYWANY Canon EOS 6D !!!! (3853491226) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
i akurat musi sprzedać w PL bo nie zna ebay.com :D
akcja grzecznościowa i zero komentarzy? Ciekawy na czym ta grzeczność polegała, może właściciel niepiśmienny? :confused:
Po pierwsze umowa to bardzo wiele w przypadku zakupu sprzętu, bo wskazuje na pochodzenie. Po drugie widziałeś kiedyś złodzieja / pasera, który podpisał by taką umowę przy sprzedaży ? Ja kupując sprzęt używany dostaję zawsze od sprzedającego dokumenty zakupu na podstawie których nabył sprzęt. Takich rzeczy raczej się nie wyrzuca, tylko trzyma dla ważności ew. gwarancji a potem można w ten sposób udokumentować faktyczne pochodzenie.
na allegro 80 % używek jest bez papieru? sami złodzieje?
wątpię, ja sam papierów nie trzymam
nie ma to znaczenia przy sprzedaży a jak kupuje to patrze na stan sprzętu a nie na dokumenty
Nie rozumiem was, bo jak moze sie faktura zgubic, nawet jesli to mozna tez zeskanowac?
ale po co? dla Miecia?
ja systematycznie wywalam papiery jak się kończy gwarancja, często nawet przed jak mnie najdzie ochota zabawa w czyściciela szuflad
Niektórzy nie przywiązują uwagi do papierów (faktura, paragon). Dla mnie ważniejszy jest mimo wszystko stan sprzętu. Jeżeli ktoś wystawia aukcje i ma jakieś komentarze i do tego nie jest zarejestrowany parę dni wcześniej to jest dość wiarygodny. Fakt że jeżeli ktoś pisze, że tylko wysyła to już powinna zapalić się lampka.
Wszyscy gadu, gadu, na forum, a jestem ciekaw, czy ktoś zgłosił swoje podejrzenia do serwisu ?
Założę się, że jak ktoś zgłosi to za godzinę jej nie będzie.
PS Sam nie zgłoszę, jestem ciekaw, czy zrobi to ktoś z forumowiczów.
Ostatnio jak zgłaszałem sigmę 2,8/300 to zdjęli po pół godziny.
a my właśnie podjęliśmy decyzje ze ty masz zgłosić
Super podejście, po prostu wymiatasz, nie ma co ................ :)
--- Kolejny post ---
Nikt tak nie twierdzi, ale te z udokumentowaną historią są zazwyczaj chętniej kupowane i można uzyskać lepszą cenę.
Ja też najpierw patrzę na kondycję sprzętu i jego stan faktyczny a dopiero potem na papierologię typu f-ra. Przechowywanie paru kartek to nie kłopot przecież.
Poza tym napisałem, że przeważnie kupuję używki jeszcze w okresie gwarancji stąd dokument zakupu bezcenny..............
nie zgodzę się, przede wszystkim san techniczny obiektywu się liczy
a żeby się o tym przekonać wystarczy przejrzeć zakończone aukcje
--- Kolejny post ---
nie zgodzę się, przede wszystkim san techniczny obiektywu się liczy
a żeby się o tym przekonać wystarczy przejrzeć zakończone aukcje
Ludzie a jaki to problem wydrukowac fakture? Co ona oznacza jak sprzet jest juz po gwarancji? Jak ktos ma was oszukac to i tak oszuka.
Chętnie zgłoszę, nie ma problemu, tylko powiedz co w tej aukcji jest nie tak ?
Wysyłka z USA nie jest zabroniona, cena niska bo body z dużym przebiegiem, podany imienny adres e-mail na WP i pierwsza aukcja, bo każdy miał kiedyś swój pierwszy raz :)
Co mam napisać, że mam przeczucie ?
--- Kolejny post ---
No wiesz, każda faktura jest do sprawdzenia przecież, bo ktoś to rejestruje i księguje chyba .
A jak chcesz sprawdzic fakture z innego miasta z jakiegos sklepu nie sieciowego? Pojedziesz do tego sklepu i bedziesz ich gnebil o fakture z przed roku czy dwoch?
Generalnieto zycze powodzenia....
Czyli jak rozumiem przed kazdym zakupem przedmiotu uzywanego dzwonisz do sklepu celem weryfikacji???
Bolek02 jesli pracujesz w us i robisz to sluzbowo to sie nie liczy, ja mowie o zwyklym kowalskim, ktory kupuje sprzet uzywany...
Przynajmniej ma pewność co do zakupu. Popieram, chociaż tak jeszcze nie robiłem :D
Powiem wam ze nawet canon nie weryfikuje faktur w programie cashback....