-
Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Jak już kiedyś tu pisałem poszukuje dla siebie względnie taniego monitora do obróbki. Przeglądając alle znalazłem eizo flexscan s1921. Monitor wg jednego z użytkowników innego forum spełnia swoje zadanie i jest dość tani ze względu na wiek. Patrząc na allegro monitory dostępne są w cenach od 200 do około 500-600zł.
Czy przebieg dla takiego monitora 7- 10 tys godzin to dużo? Ewentualnie czy da sie jakoś programowo zmienić ilość wypracowanych godzin? Bo liczby 2000 godzin jak na monitor który swoje lata ma mnie nie przekonują. Wiem, że pewnie niektórzy powiedzą że staroć itp, ale puki co nie mam kasy na nic lepszego i chciałbym, żeby ten monitor służył mi do fotografii przez najbliższe 2 lata:)
-
Używany monitor tylko z prywatnych rąk. "Poleasingowe" to najczęściej mina. Jest to sprzęt katowany całymi dniami w biurach, nastawiony na max jaskrawości. Przywożony do kraju jak kartofle, zrzucone wszystkie na paletę na kupę i powiązane stretchem. W ogłoszeniach magicznie stają się "klasą A", "idealnymi", "okazjami". 99,99% to marketingowy kit. Jeśli Pan nie wierzy, proponuję odżałować trochę kasy/czasu i pojechać, pooglądać.
S1921 to bardzo dobry sprzęt uniwersalny. Zresztą do dziś produkowany, tylko w innym formacie. Musi być tylko sprawny, zajeżdżony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Używany monitor tylko z prywatnych rąk. "Poleasingowe" to najczęściej mina. Jest to sprzęt katowany całymi dniami w biurach, nastawiony na max jaskrawości. Przywożony do kraju jak kartofle, zrzucone wszystkie na paletę na kupę i powiązane stretchem. W ogłoszeniach magicznie stają się "klasą A", "idealnymi", "okazjami". 99,99% to marketingowy kit. Jeśli Pan nie wierzy, proponuję odżałować trochę kasy/czasu i pojechać, pooglądać.
S1921 to bardzo dobry sprzęt uniwersalny. Zresztą do dziś produkowany, tylko w innym formacie. Musi być tylko sprawny, zajeżdżony.
Hmm znalazłem ten monitorek niby nowy który ma 0h ale pochodzi od gościa z allegro który handluje używkami. Chyba kupie wcześniej upatrzonego hpka jeśli nie znajdę sensownego eizo w tych pieniądzach :)
-
Cześć,
Potrzebuje minimum 22 cale, zastosowanie oczywiscie do obrobki foto. Cena 2000-2500zł
-
Dołożyłbym trochę do EIZO SX2262W ;)
-
Niestety budzet nie jest z gumy i przy 2,5 jest juz mocno naciągniety ;). Inne propozycje?
-
Jeśli przeżyjesz wąski gamut, mniejszą o 120px rozdzielczość w pionie i srebrzenie czerni w ciemności, to NEC P232W.
-
Nowy monitor Della. Wygląda dosyć interesująco. Cena niestety wysoka.
IN4.pl - Dell UltraSharp U2413
-
Mam takie pytanie. Na laptopie podpietym pod monitor Eizo mam zainstalowany i1Profiler. Jego ikona w trayu swieci na szaro i jest ok. Po upływie około pół godzinki podczas normalnej pracy z fotkami (cp1+Ps), ikona zmienia się na kolor zielony. Ciekawe jest to, że kiedy ikona ma kolor szary zdjęcie które mam ustawione na pulpicie wygląda ok, natomiast po zmianie na zielony to zdjęcie dostaje więcej czerwieni. Czy i1Profiler/system wywala profil. Nie wiem co oznacza zmaina ikonki Profilera na zielony i czemu po upływie jakiegoś czasu. System jaki mam to win7. Do kalibracji używałem i1 Display PRO
-
Nie zauważyłem, ale już dostałem odpowiedź na to pytanie w innym wątku. Przepraszam za zaśmiecanie. Jeżeli mozna to prośba do moderatorów o usunięcie tego posta.
-
W moim Eizo Flexscan S2231W od kilku miesięcy masowo pojawiają się przepalone piksele w postaci linii widocznych jako szare, gdy tło jest białe, a w kolorach RGB, gdy tło jest czarne.
Monitor we wrześniu skończył 4 lata i nigdy wcześniej czegoś podobnego nie obserwowałem.
Zastanawiam się, czy jest sens reklamować taki stary monitor, choć gwarancja opiewa teoretycznie na 5 lat.
Nb. oprócz tych linii, obraz nadal jest dobry, jasny i kontrastowy.
Upatrzyłem już sobie następcę, FlexScan S2433WFS, ale zdaje się, że ten model już nie będzie produkowany, a nie widzę porównywalnego w cenie i jakości następcy.
Ma ktoś jakieś sugestie ? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Zastanawiam się, czy jest sens reklamować taki stary monitor, choć gwarancja opiewa teoretycznie na 5 lat.
Zastanawiam się, czy powyższe zdanie ma sens :)
Oczywiście, że trzeba reklamować!
To nie jest monitor za pięć stówek...
-
Ostatnio zmieniłem monitor TN na LG DM2352 (IPS LED 3D). Dużo oglądam filmów i gram stąd ten wybór. Pytanie dotyczy obróbki zdjęć, chyba czernie są za silne. Zauważyłem, że u kolegi na monitorze TN i fastone na moich zdjęciach w czerniach jeszcze coś widać a u mnie nie. Czy to jest normalne w monitorach IPS a w szczególności u mojego ? I co należy zrobić w ustawieniach monitora lub obróbce aby to poprawić o ile to błąd po mojej stronie a nie kolegi ?
-
Proszę o poradę.
Siedzę w temacie monitorów od kilkunastu dni i jak to zwykle bywa, nie mogę podjąć ostatecznej decyzji (doświadczenia nie mam żadnego, bo dotychczas uchował się u mnie poczciwy CRT).
Monitor ma być w pewnym sensie uniwersalny, bo będzie jedynym, przy jedynym komputerze domowym, zatem oprócz obróbki zdjęć (na razie jestem początkującym jeśli chodzi o "ciemnię" cyfrową, ale nastawiam się na rozwój), zadania typowe - przeglądanie internetu, edytory tekstu, multimedia (wideo), z rzadka jakaś gra...
Po przewertowaniu wielu wątków i opinii skupiam się na tej dwójce:
NEC Multisync P241W-BK
EIZO FlexScan S2433WFS-BK
Ile razy już przekonam się do S2433 bo szeroki gamut i ogólnie chwalony, to wpędza mnie w wątpliwość umieszczenie P241 w Klasie profesjonalnej graficznej na Liście polecanych monitorów do fotografii i grafiki na forum MVA.PL, (podczas, gdy EIZO jest "zaledwie" w Klasie domowo-uniwersalnej), a różnic w cenie praktycznie nie ma.
Kolejną wątpliwością jest różna technologia zastosowanych matryc - jestem rozdarty miedzy marketingowym praniem głowy, a starą szkołą.
Dodam, że planuję wykonanie (zlecenie) kalibracji po zakupie.
Czy może w ramach trzeciej opcji jest sens czekać do samych Świąt lub Nowego Roku na jakieś zmiany na rynku w tym segmencie monitorów?
Proszę o radę, co "bardziej warto".
-
Kambol Eizo S2433 to faktycznie jest monitor bardziej do prac biurowych niż do obróbki graficznej niemniej to całkiem przyzwoity monitor i przy dobrze przeprowadzonej kalibracji powinien dać sporo radości. Z tego co wpisałeś powyżej szukasz monitora uniwersalnego a takim właśnie z założenia jest S2433 a dla bardziej wymagających jest już seria CG.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zenek
Ostatnio zmieniłem monitor TN na LG DM2352 (IPS LED 3D). Dużo oglądam filmów i gram stąd ten wybór. Pytanie dotyczy obróbki zdjęć, chyba czernie są za silne. Zauważyłem, że u kolegi na monitorze TN i fastone na moich zdjęciach w czerniach jeszcze coś widać a u mnie nie. Czy to jest normalne w monitorach IPS a w szczególności u mojego ? I co należy zrobić w ustawieniach monitora lub obróbce aby to poprawić o ile to błąd po mojej stronie a nie kolegi ?
Czernie w IPS są za silne ? To ciekawostka, bo powinno być odwrotnie, w PVA silne, w IPS blade. Trzeba skalibrować monitor (o ile się w ogóle da), bo u mnie na IPS widać więcej w czerniach niż w PVA.
-
No ja akurat porównywałem TN do IPS i na starym monitorze TN w cieniach było widać więcej niż w IPS
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zenek
No ja akurat porównywałem TN do IPS i na starym monitorze TN w cieniach było widać więcej niż w IPS
Na TN widać za dużo lub za mało - w zależności od tego w którą stronę przekrzywisz główkę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kambol
Po przewertowaniu wielu wątków i opinii skupiam się na tej dwójce:
NEC Multisync P241W-BK
EIZO FlexScan S2433WFS-BKpcji jest sens czekać do samych Świąt lub Nowego Roku na jakieś zmiany na rynku w tym segmencie monitorów?
Proszę o radę, co "bardziej warto".
EIZO SX2262W posiada zalety jednego i drugiego, kosztem nieco mniejszej wielkości (rozdzielczość jest ta sama).
Idealny jest EIZO ColorEdge CX240, wygląda praktycznie jak CRT - tylko większy, z szerokim gamutem i ultraprecyzyjnym sterowaniem.
-
Dzięki za odpowiedzi.
W pierwotnej wersji założyłem, że szukam monitora do 2000zł, po wgryzieniu się w temat, gdy okazało się, że za te pieniądze właściwie nic ciekawego kupić nie można zdecydowałem się na górny pułap ok. 3000zł. Odrobinę droższy jeszcze udźwignę, ale na monitor za ponad 4 tys. zł mnie po prostu nie stać. Aczkolwiek z przyjemnością i zazdrością czytałem recenzje i opinie posiadaczy EIZO ColorEdge CX240. Mam wrażenie, że to na prawdę ideał, na który warto kiedyś odłożyć. Podejrzewam, że jest to na tyle świeży produkt, że na żadne używki liczyć nie można (o ile w ogóle warto "lepszy" monitor kupować używany)..?
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
EIZO SX2262W posiada zalety jednego i drugiego, kosztem nieco mniejszej wielkości
Czy nie da się czegoś o podobnych parametrach, a jeszcze w granicznej dla mnie cenie znaleźć wśród większych monitorów. Ze względu na pewną uniwersalność jakiej oczekuję od nowego monitora nie chciałbym jednak mniejszego niż 24", stąd proszę o rewizję podpowiedzi ;-)
-
Sprawa jest prosta:
ok 3000PLN - SX2262W
ok. 4000PLN - SX2462W
ok. 5000PLN - CX240
Pick your poison :D
-
kambol: mam Eizo SX2262W i moge Ci go zdecydowanie polecic.
Pracuje na nim profesjonalnie nad obrobka zdjec, jak rowniez po godzinach filmy, gry itp.
Sprawuje sie idealnie zarowno do pracy jak i do rozrywki.
Kolory na zdjeciach sa praktycznie identyczne jak na odbitkach w labie, w grach zadnych smug - mega plynny obraz (w filmach to samo)
Jak masz 3000 pln do wydania i nie przeszkadza Ci stosunkowo maly rozmiar matrycy to bierz smialo ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Sprawa jest prosta:
ok 3000PLN - SX2262W
ok. 4000PLN - SX2462W
ok. 5000PLN - CX240
Dzięki za odpowiedź, w końcu przeszedłem o schodek wyżej w tej wyczerpującej procedurze decyzyjnej.
Zatem zwiększam po raz kolejny granicę budżetu :roll: I oczywiście kolejna wątpliwość, skoro cena można powiedzieć ta sama, to EIZO SX2462W, czy NEC PA241W ? :p Zaznaczam, że zamierzam przy zakupie od razu zamówić kalibrację.
Staram się nie dopuszczać tej myśli, ale gdzieś w głowie kołacze mi też NEC PA271W, czy warto go rozważać do domowego (biurkowego) zastosowania, obawiam się, że gdym się nawet szarpnął na ten rozmiar, to mógłby być męczący w niezbyt dużej odległości od oczu...
BeatX - dzięki za tą opinię, co prawda założyłem, że chcę minimum 24", ale to co napisałeś to ważne argumenty na korzyść serii SX. Rozumiem, że posiadają one emulację sRGB i nie ma żadnych problemów z przejaskrawionymi kolorami w systemie..?
-
Za serią SX przemawia lepszy DUC (elektroniczna kompensacja równomierności), stabilność barw, lepsza regulacja jaskrawości, lepsza gwarancja i serwis. Jeśli rozdzielczość i powierzchnia nie są priorytetem, polecam CX240 - jest zdecydowanie lepszy od SX i PA razem wziętych. Warto zobaczyć to na własne oczy - osoby mające możliwość bezpośredniego porównania SX2462W z CX240 nie zastanawiają się zbyt długo. Jeśli jesteś z Warszawy wpadnij na pokaz, który będę miał przyjemność poprowadzić:
http://www.swiatobrazu.pl/canon-zapr...sza-28385.html
-
Niestety do Warszawy nie mam możliwości teraz się wybrać. Czy można te monitory zobaczyć gdzieś we Wrocławiu, Krakowie lub ewentualnie Rzeszowie (rozumiem, że z CX240 może być kłopot ale może chociaż SX2462W)?
I jeszcze jedno pytanie do użytkowników CX240, czy wbudowany wentylator w tym monitorze nie jest uciążliwy w cichym (dom, noc) otoczeniu? Spotkałem się ze skrajnymi opiniami na ten temat i nie wiem, co sądzić.
-
W Krakowie da się zrobić. Osobiście uważam, że wentylator jest arcycichutki i z początku wogóle nie zorientowałem się że jest, ale to są kwestie indywidualne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Ech, z przyjemnością bym na to pojechał, ale jak to w życiu bywa zawsze coś wypadnie, czornyj,nie przewidujecie jakieś relacji video do obejrzenia w sieci z tego wydarzenia ?
-
Niestety, nic mi na ten temat nie wiadomo. Natomiast o ile pierwsza impreza nie skończy się jakąś spektakularną klęską, to będą kolejne - oczywiście będę zapraszał, informował itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kambol
Dzięki za odpowiedź, w końcu przeszedłem o schodek wyżej w tej wyczerpującej procedurze decyzyjnej.
Zatem zwiększam po raz kolejny granicę budżetu :roll: I oczywiście kolejna wątpliwość, skoro cena można powiedzieć ta sama, to EIZO SX2462W, czy NEC PA241W ? :p Zaznaczam, że zamierzam przy zakupie od razu zamówić kalibrację.
Staram się nie dopuszczać tej myśli, ale gdzieś w głowie kołacze mi też NEC PA271W, czy warto go rozważać do domowego (biurkowego) zastosowania, obawiam się, że gdym się nawet szarpnął na ten rozmiar, to mógłby być męczący w niezbyt dużej odległości od oczu...
BeatX - dzięki za tą opinię, co prawda założyłem, że chcę minimum 24", ale to co napisałeś to ważne argumenty na korzyść serii SX. Rozumiem, że posiadają one emulację sRGB i nie ma żadnych problemów z przejaskrawionymi kolorami w systemie..?
Mam necpa271W. Jestem amatorem-hobbystą. Nie wyobrażam sobie teraz nic mniejszego niż 27". W sumie to nawet przydałoby się coś 30". 27 nie jest za duże. Odnosnie pracy w ps, dpp, c-1 wszytko w sam raz. Odnośnie przeglądarki ineterentowej jak nie liczy się tak ostrość czy jakość obrazu to i tak włączam powiększenie 200 procent żeby wypełnić rozmiar okna. Komfort przy obróbce czy przy zastosowaniach mulimedialnych ok a nawet więcej. Odwzorowanie kolorów super, to co na monitorze to na papierze. Odpowiednio wgrane profile, odpowiednio ustawione przeglądarki raw, jpeg, itp. I wszytko ok. W końcu mam tak jak chciałem czyli obrabiam rawa w c-1 lub dpp i potem jpeg wygląda tak jak raw. A nie tak jak na laptopie tj. nadłubałem sie przy rawach wołam jpegi, a tutaj mam coś zupełnie innego mało koloru, kontrastu różnią się. Teraz raw=jpeg=papier. Na każdym toczka w toczke to samo. Pozatym w necu wgrywasz soft z usa, ktoś kumaty coś tam zmienia nie znam sie na technicznych niuansach i masz prawie spectra view czyli możliwości kontroli nad kolorem jak w eizo za 10 tyś pln. Powiem dodatkowo coś takiego: co to jest 5 tyś za monitor przy częstych wydatkach na sprzet foto idących w dziesiątki tysięcy. Wiele osób kupuje body za 8-12 tysiecy i używa do obróbki zdjęć matrycy w laptopie za 1800PLN. Szczyt głupoty. Dokupują kolejne elki, nawet nigdy nie zobaczą jak naprawdę wygląda zdjęcie z ich aparatu. To tak jakby za czasów analogowych pstrykac rolke filmu za rolka i nawet go nie wywoływać, poznawać wyników pracy tylko odrazu wyrzucać do kosza.
-
Przed kupnem tego monitora powstrzymuje mnie rozmiar plamki 0.233 mm, przy rozdzielczości 2560 x 1440.
Swoje lata już mam i obawiam się, że jest za mała. Wszelkie uwagi na ten aspekt, bezcenne.
Dlaczego firmy nie robią 27mio calówek w rozdzielczości 1920 x 1200 ?
-
Współczesne systemy operacyjne pozwalają dość swobodnie skalować wielkość tekstu w interfejsie, stosownie do potrzeb użytkownika. Na 15-calowym notebooku, z którego piszę teraz, mam rozdzielczość 1920×1080 pikseli, a więc plamka jest bardzo mała. Po ustawieniu wielkości znaków na 110% wszystko jest wystarczająco czytelne dla mnie (a noszę okulary), po wybraniu 125% na pewno dałaby radę pracować osoba z dużo większą wadą wzroku. Fakt faktem wielkość palet w Lightroomie czy Photoshopie zasadniczo nie ulega zmianie (jakkolwiek są dostępne opcje do zmiany wielkości tekstu również w tych programach), ale jest to raczej zaletą - bo masz w ten sposób większy obszar roboczy. Jeżeli tylko rozmiar piksela miałby być przeszkodą w wyborze monitora 27" o rozdzielczości 2560 na ileśtam, to ja bym się tego nie bał - kwestia jest spokojnie do oswojenia. Zawsze możesz zobaczyć jak taki ekran wygląda na żywo przed dokonaniem zakupu.
-
Właśnie stoję przed dylematem NEC PA271W czy EIZO SX2762W. Koniecznie musi być 27 cali bo jest to zamiana z 30 cali i jest to maksimum kompromisu jak dla mnie. Trochę ciągnie mnie w kierunku tego EIZO (wygląda na bardzo równo podświetlony) ale chętnie wysłuchałbym opinii odnośnie tych moich typów.
-
SX-owi ostatnio mocno się potaniało, więc mocno brałbym go pod uwagę. Wygląda na bardzo równomierny, bo tak jest w istocie - DUC robi swoje. Do czasu kiedy będzie można kupić CX270 raczej nie będzie nic równiejszego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
SX-owi ostatnio mocno się potaniało, więc mocno brałbym go pod uwagę. Wygląda na bardzo równomierny, bo tak jest w istocie - DUC robi swoje. Do czasu kiedy będzie można kupić CX270 raczej nie będzie nic równiejszego.
No właśnie spadek ceny SX poniżej 6k zł sprawia, że mocno biorę go pod uwagę. Cena CX270 na pewno przekroczy 8k zł i jakiś czas pewnie się utrzyma a to już troche ponad moje siły :-?
-
Posiadm budżet w okolicy 2000zł . Prosze o pomoc w wyborze monitora EIZO do prac amatorskich ( tylko zdjecia ) .
i jeszcze jedno , kupić nowy z 5 letnia gwarancją czy używany model CG210-N lub CG211 - 6 miesięcy gwarancji .
-
CG211 był najlepszym 21-o calowym monitorem, jaki powstał. Jest wąskogamutowy, ma tylko 1600x1200px i proporcje 4:3, ale jakościowo i tak miażdży wszystkie EIZO w cenie do 2000PLN, więc pod względem jakości nie ma dyskusji. Jak się domyślam chodzi o monitory wystawowe wyprzedawane przez Alstor, więc nie powinno być problemu.
-
Nie wiem, ale chyba jeszcze nikt nie wspomniał w tym wątku o nowych monitorach EIZO Led seria FlexScan EV, które zaraz wejdą do sprzedaży. Chyba będą stały oczko niżej od serii CX gdyż seria SX przestanie niedługo być produkowana. Cenowo EV będą zbliżone do nawyższych modeli Della i Samsunga, stąd podejrzewam, że z nimi mają własnie konkuroiwać, np. FlexScan EV2736W który mnie najbardziej interesuje ma kosztować w Polsce ok. 3700zł, w Europie 780-800EUR. Pytanie czy rzeczywiście będą lepsze od Della i Samsunga i jak wyglądać będzie sprawa przestrzeni, gamutu, równomiernego podświetlenia, no i czy da się skalibrować programowo :)
Na razie nie znalazłem odpowiedzi na te pytania. Poza tym: "It has PLs-Panel which brings the following benefits in comparison to conventional IPS-panels: Further improvement in viewing angle, 10 percent increase in brightness and increased image quality".
-
Chwilę temu przytuliłem EV2436W do testów.
Z zalet monitora to jest zgrabny, solidny, estetyczny, żre mało prądu, ma solidną podstawkę z dużym zakresem regulacji. Regulacja jaskrawości od 0 do 300cd, nie mryga.
Lista zalet na tym się jednak kończy. Co*się tyczy jakości obrazu, monitor d... nie urywa.
Linowość baaardzo kiepawa:
Na cześć jego czerni nadałem mu przydomek "Srebrna Góra"
Równomierność podświetlenia też nie rzuca na kolana - boki wyraźnie ciemniejsze, widoczna mura chrominancji:
Podsumowując - monitorek jest wprawdzie o niebo lepszy od powiedzmy Della U2412, ale od SX2462W (nie wspominając o CX240) też dzielą go lata świetlne.
-
no ale cena przystępna w sumie...
-
To srebrzenie i czerń to jak na standard Eizo wygląda b.kiepawo, jak z monitorów z marketu, trudno uwierzyć że EIZO coś takiego puści też w 27" (chyba że jednak monitor 27" różni się czymś istotnym od 24" braciszka). Zdaje się, że Samsung i Dell nie mają czego się obawiać.
Kalibracja zapewne tylko programowa? Sprzętowa mogłaby tę liniowość poprawić. I nie ma Adobe RGB.
Tu instrukcja FlexScan EV2736W:
http://www.eizo.com/global/support/d.../Manual-EN.pdf
-
Kalibracja sprzętowa w monitorze z matrycą 6bit+2FRC i sterowaniem 10-cio bitowym i tak by kompletnie nic nie dała.
Kalibracja z poziomu menu OSD jest ok, szczególnie nieprzeciętnie dobra regulacja jaskrawości (najlepsza jaką widziałem).
Monitor typowo biurowy - wordzik, internecik, filmik, gierka, jakość znośna, ale bez szału. Podświetlenie W-LED, więc oczywiście sRGB (z hakiem), Adobe wymaga B G+R LED.
Jest zdecydowanie solidniejszy i lepszy od Delli i innych Szajsungów, mniej-więcej poziom monitorów Apple z lepszą regulacją i bez szyby błyszczącej jak psu jaja.
-
Marcin, uwielbiam Twoje barwne opisy!
-
Zastanawiam się nad kupnem Eizo FS2331 jako monitora do poprawy,polepszenia zdjec wiem też że ten monitor nie jest dedykowany pod fotografie ale z braku funduszy to on mi najbardziej podpasował - dodam że jestem amatorem a praca na monitorze od laptopa i podłączonego do niego drugiego monitora LCD Samsunga doprowadza mnie czasami do białej gorączki .
Uzyskałem profil maszyny od jednego z fotolabów z mojej miejscowości , do tego otrzymałem dwa zdjecia przedstawiające kolorystykę jaka jest otrzymywana podczas procesu wywoływania zdjęć na tej maszynie ( coś takiego http://www.fotolabfuji.pl/kalibracja.jpg ) i tu moje pytanie
Czy jestem w stanie za pomocą "suwaków" monitora i trzymaniu przed oczami jednego ze zdjęć uzyskać lub w bardzo dużym przybliżeniu uzyskać kolory jak ze zdjęcia. Czy to jest w ogóle wykonalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Kalibracja sprzętowa w monitorze z matrycą 6bit+2FRC i sterowaniem 10-cio bitowym i tak by kompletnie nic nie dała.
Kalibracja z poziomu menu OSD jest ok, szczególnie nieprzeciętnie dobra regulacja jaskrawości (najlepsza jaką widziałem).
Monitor typowo biurowy - wordzik, internecik, filmik, gierka, jakość znośna, ale bez szału. Podświetlenie W-LED, więc oczywiście sRGB (z hakiem), Adobe wymaga B G+R LED.
Jest zdecydowanie solidniejszy i lepszy od Delli i innych Szajsungów, mniej-więcej poziom monitorów Apple z lepszą regulacją i bez szyby błyszczącej jak psu jaja.
oj, tylko 6bit+2FRC... sądziłem że z Eizo 27" będzie lepiej - Eizo przecież nigdy tej wielkości monitora nie wypuszczało w niższym segmencie, stąd myślałem że EV2736W będzie trzymał lepszy poziom.
-
2736 jeszcze nie widziałem, więc jest nadzieja ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
2736 jeszcze nie widziałem, więc jest nadzieja ;)
Oby, choć na stronie Eizo o jakiś różnicach poza wielkością między nim a EV2436W nie ma ani słowa. Moze Tobie uda się coś znaleźć ;)
-
Jest w ogóle jakiś 27" ale nie IPS ? I nie kosztujący majątku ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Jest w ogóle jakiś 27" ale nie IPS ? I nie kosztujący majątku ?
I najlepiej z rozdz. 1920x1200 i wielkością plamki 0.303.
-
-
Przeczytałem cały wątek, a odp nie mam.
Dopadłem archiwalne wydanie 11/2011 Digital Foto Video. I nadal nie wiem.
W skrócie do czego: praca w półmroku, sRGB, mały pobór prądu(poniżej 50-70w w stresie), zero gier, jedynie foto (nie żyję ze zdjęć więc nie widzę potrzeby zakupu np. wspomnianego kilka stron wcześniej sx2462).
Generalnie szukam bardzo taniego lcd= max 1700 złociszy, jeśli istnieje możliwość sprzętowej kalibracji to 1600. Stąd nie oczekuję cudów.
Typy:
1. Eizo fs2331w , PVA, 90%sRGB i brak możliwość sprzętowej kalibracji?
2. Eizo fs2335w IPS i to zdaje się dyskwalifikuje go do pracy w półmroku, choć sRGB 109% - istnieje możliwość sprzętowej kalibracji?
3. Nec p231w, PVA... i to zdaje się optimum?
4. używka Eizo FlexScan S2243W lub Eizo S2411W
Nie mam parcia na czas. Chce kupić przed kwietniem br.
Dzięki.
-
Edit p.3 oczywiście Nec p221w