Wow !!! :shock:
Brawo Marku ! Toż to będzie taki "Machinery Bridge" !, a może nawet więcej !
Nie żałuję, że kupiłem pełną wersję i trzymam kciuki za rozwój programu.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Wow !!! :shock:
Brawo Marku ! Toż to będzie taki "Machinery Bridge" !, a może nawet więcej !
Nie żałuję, że kupiłem pełną wersję i trzymam kciuki za rozwój programu.
Pozdrawiam.
Ten program jest rewelacyjny
pozwol, ze wstrzymam sie z osoba twojej osoby bo nie chce, zeby bylo ci glupio...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pozwol, ze wstrzymam sie z ocena twojej osoby bo nie chce, zeby bylo ci glupio...
... to rzeczywiście musi być rewelka - bo skoro nawet Ty go używasz!
A po czym można wnieść prywatną, subiektywną opinię, jeśli nie po samodzielnym przekonaniu się w praktyce? Powinien się doktoryzować, żeby stwierdzić, że program mu odpowiada?
Najwyraźniej
Bo nie spodziewam się logicznego uzasadnienia zapytania "po czym wnosisz" ani tym bardziej uzasadnienia niezadowolenia z uzyskanej odpowiedzi.
Ok, ja Cie dokarmiac juz nie bede. Pozdrawiam.
Jeśli prawie 900 postów Cię nie przekonało do kupna tego softu to zawsze pozostaje trial i możliwość przekonania się samemu co wywołuje te zachwyty.
Szczerze to myślę, że i tak nie kupisz a tylko mieszasz żeby mieszać...
Sorka MM za EOT (to taka mała zemsta, że nie zrobiłeś Machinery pod OSX) :twisted:
MM = MMM :oops:
Z licencji:
cyt."5. ROZWÓJ OPROGRAMOWANIA.
Autor deklaruje że Oprogramowanie będzie rozwijane a odnalezione błedy poprawiane. Uaktualnienia do wersji poprzedzających oznaczenie "2.0" będą udostępniane bezpłatnie."
Przepraszam że wybiegam w daleką (lub niedaleką?) przyszłość, ale czy koszt przyszłego upgrade Mnie mocno nie zaskoczy in "-".
P.s. Mam takie doświadczenia, że lepiej dokładnie przeczytać i dopytać przed zakupem, i później nie mieć nieuzasadnionych pretensji.
Tłumaczyłem to już jakiś czas temu :-)
Zapis mówi o tym że do wersji przed 2.0 upgrade jest za darmo. Nie wyklucza to wcale że upgrade 2.0 będzie płatny. Wszystko zależy od tego jak duże zmiany będą w programie. W najgorszym wypadku 2.0 będzie z rabatem dla obecnych użytkowników.
Dziękuję za odpowiedź. Musiało Mi to umknąć,choć staram się być dokładny w czytaniu.
Jest dostępna wersja 1.3.9 (beta).
Główną zmianą jest nowa, dodatkowa aplikacja Machinery Explorer, która ułatwia pracę z edytorem, umożliwia tworzenie projektów z wybranymi plikami, łączenie kilku zdjęć ze sobą, ustawianie kolejności przetwarzania oraz wiele innych.
Od 1.4 (która za kilka dni), różni się brakiem przetwarzania wsadowego oraz instrukcji.
pobrałem - explorer sam szybko działa :)
przyspiesza pracę
czekam na przetw. wsad.
mi by się przydało jeszcze tworzenie kopii pliku z prawego przycisku podobnie jak w LR
aktualnie jest tak
z prawego CTRL+C i CTLR+V pojawia się komunikat o wykryciu duplikatów pliów
a co z nimi dalej?
mozna zapisać jako projekt z rozszerzeniem *.mcp
a chciałbym mieć cały projekt zapisany w osobnym katalogu z nazwami IMG_xxxx_01 IMG_xxxx_02 dla kolejnej kopii tego samego pliku
"Projekt" jest listą plików, którą sobie można sukcesywnie przerzucać do edytora, najlepiej przy pomocy opcji "przenieś do edycji". Wtedy zdjęcie po otworzeniu w edytorze zniknie z projektu.
Główne założenia są dwa:
1. Tworzymy listę do zrobienia, obrabiamy kilka plików i zapisujemy sobie projekt z tym co pozostało do obróbki żeby za jakiś czas do tego wrócić.
2. Tworzymy listę, łączymy ze sobą pliki zrobione bracketingiem ekspozycji i odpalamy przetwarzanie wsadowe (wersja 1.4)
Twój pomysł żeby pliki projektu zostały gdzieś skopiowane i do tego z wyborem opcji o zmianie nazwy podoba mi się i zrobię to w Explorerze.
Tak na marginesie, dwukrotnym kliknięciem szybko przerzuca się pliki do okna projektu i tak samo z niego szybko przenosi się do edytora.
jeszcze pytanie ku zrozumieniu
wrzucam sobie pliki do projektu
jak tu
każdy plik z rózną obróbką
img_09558 kolor
img_09558 bw
img_09586 kolor
img_09586 bw
każdy plik zapisałem do docelowego katalogu plików już obrobionych
ale nadal mam w projekcie 4 pliki wyjściowe
za pół godziny po większej ilości plików nie będę wiedział czy zostały już obrobione/zapisane wersje finalne
może jest szansa jakoś te już przetworzone w projekcie oznaczyć?
tak na szybko wrzucam uwagi siedzą przy okazji przy sporej ilości fotek
np wrzucam 40 fot do projektu wrzuciłem do Mahinery 18 i 32
zapisuję projekt w *.mcp
wracam do niego za 2 dni i nie wiem które były robione
może za bardzo kombinuję chcąc sobie ułatwić pracę w explorerze bez potrzeby przeglądania katalogu z plikami już przetworzonymi i sprawdzania ich nr nazw i porównywania z tymi w projekcie
Fakt większość razy i tka będziemy pracować nad 1 czy kilkoma kadrami
Wymyśliłem to sobie tak, że obrobione zdjęcia w projekcie się usuwa więc nie ma potrzeby ich oznaczania. Czyli najprościej użyć opcji "przenieś do edycji", wtedy plik po przeniesieniu do edytora zostanie z projektu usunięty.
Ogólna idea jest taka że po obrobieniu wszystkiego lista plików w projekcie zostaje pusta czyli że pliki znikają z projektu wraz z obróbką.
W podanym przez ciebie przykładzie po wrzuceniu plików 18 i 32 do edytora, pliki te z projektu usuwasz sam lub używasz opcji "przenieś do edycji" żeby zostały usunięte automatycznie.
aa ok proste i jasne
otworzyłem explorera
wrzuciłem pliki do projektu
pierwszy plik -> przenieś do edycji
otworzyło machinery
obrobiłem plik zapisałem
przeszedłem do explorera
plik zniknął z projektu - GIT
zaznaczyłem wszystkie -> przenieś do edycji
i wywaliło mi takie cuś
http://img63.imageshack.us/img63/8552/temp01p.jpg
ok już wiem dlaczego
zaznaczone pliki to musi być ten sam kadr
to mam jeszcze takie coś z racji że hdrów nie robię a mam kilka kadrów do obróbki
wolałbym aby po zaznaczeniu plików i wciśnięciu -> przejdź do edycji lub czegokolwiek innego nowego np "wrzucaj seryjnie", po zapisaniu aktualnie obrabianego otwierało mi się z automatu kolejne z projektu
Problem namierzony, dzięki.
Błąd wywala jak suma długości ścieżek zaznaczonych plików przekroczy 8192 znaków. Może zmienię trochę filozofię: pliki z bracketingu (HDR) trzeba będzie złączyć żeby razem wczytać do edytora a przerzucanie kliku zaznaczonych plików będzie się odbywać tak jak piszesz czyli po kolei.
MMM, a jak z zachowywaniem exifa, da radę?
Mógłbyś walnąć od razu w pole "Software" - "Machinery", co by Ci markietingu exif dorobił ;)
A ja mam problem z instalacją najnowszej bety:
Rozwiązałem to jeszcze inaczej. Do edytora dorobiłem opcję "Pobierz z Projektu", która wyciąga pierwszy obraz (lub złączone obrazy jeśli bracketing) i jeśli wczyta się bez błędów to z projektu usuwa. W ten sposób można sobie przygotować w Explorerze listę do zrobienia a następnie działać już tylko edytorem.
Przy okazji poprawiłem ten błąd wywalania się programu kiedy przerzucało się do edytora kilkanaście złączonych plików.
Dostępna 1.3.9 (beta 2)
MariuszJ: exifami też się zajmę
opcja "pobierz z projektu" jest super nie trzeba przerzucać między jednym a drugim programem - git
Bez zmiany nazwy coś takiego można zrobić już teraz. Wrzucasz pliki do projektu, mogą być z różnych katalogów. Zaznaczasz wszystko i wciskasz Ctrl+C (kopiuj z menu kontekstowego). Przechodzisz do pulpitu windows, otwierasz sobie jakiś katalog i wciskasz Ctrl+V (wklej z menu kontekstowego). Dokładnie to samo możesz też zrobić operacją drag&drop.
z tym to problemu niet chociaż częściowo sobie z duplikatami radzę po zmianie tej ostatniej że edytor pobiera z explorera - po prostu zmieniam w 2 pliku nazwę - i tak go osobno zapisuję a dodanie _1 czy _2 tak nie męczy
Udostępniłem 1.3.9 beta 3
Dodałem funkcję auto-poziomy, która rozciąga obrazek na histogramie po przejściu wszystkich filtrów.
Machinery Explorer wyświetla nazwy obiektywów Canona zapisane w plikach RAW i JPG.
demo do mnie powiedziało : "zamawiaj" :wink:
... no i zamówiłem :-D super programik :!:
Dostępna wersja 1.4 beta
Zmiany:
Edytor:
* Przetwarzanie wsadowe.
Explorer:
* Nawigacja kursorami w trybie pełnoekranowego podglądu.
* Automatyzacja łączenia plików w grupy.
Po weekendzie dodam nowy rozdział do instrukcji użytkownika.
Dostępna wersja 1.4.3
Edytor:
- Przetwarzanie wsadowe.
- Zachowywanie metadanych EXIF z plików w formacie jpeg.
- Przyśpieszenie zmiany rozmiaru obrazu.
- Obsługa nowych formatów RAW:
Canon SX20, Nikon D3s, Olympus E-P2, Panasoni DMC-GF1
Samsung EX1, Sony A450, Canon 550D, Casio EX-Z1050
Fuji HS10/HS11, Kodak Z981, Panasonic G2 and G10
Phase One P65, Samsung NX-10 and WB550, Sony NEX-3 and NEX-5.
Explorer:
- Funkcje kasowania, kopiowania i zmiany nazw plików.
- Przyśpieszenie generowania miniatur.
- Przyśpieszenie pełnoekranowego podglądu.
- Nowy sposób wyświetlania złączonych miniatur.
- Nawigacja kursorami w trybie pełnoekranowego podglądu.
- Automatyzacja łączenia plików w grupy.
Cieszę się , rośnie fajny polski program. Gratuluję, kiedyś będziesz opowiadał jak to zaczynałeś w garażu jak microsoft :D
Nie pamiętam jak jest w licencji , mogę mieć też na lapku?
dlaczego w Explorerze widzę wszystkie pionowe kadry jako poziome?
wcześniej nie zauważyłem tej przypadłości
Obróbka Machinery + winieta w PS
http://www.digart.pl/zoom/5490391/Frisbee.html
Właśnie zacząłem się bawić wersją demo programu, podesłałem linka znajomemu, też mu się spodobał. Zasugerował, że dobrym rozwiązaniem byłaby opcja z podziałem obszaru roboczego na dwie części: zdjęcie surowe - zdjęcie po obróbce.
Ja mam uwagę techniczną wczytywałem surowe pliki jpg z Canona 5Dm2 i wszystkie wyświetlają się poziomo, także te, które powinny być pionowe. Nie powinno się z exifa odczytywać orientacji zdjęcia i odpowiednio je obracać, ewentualnie dodać opcję obracania zdjęć o 90 i 180 stopni?
Tak, zrobię coś z tym w końcu.
Wersja 1.4.7
Edytor:
- Funkcja "Winietowanie".
- Uaktualniona galeria przykładowych obrazów.
- Poprawione rozpoznawanie typów obrazów przy wczytywaniu.
Explorer:
- Wyświetlanie metadanych EXIF w trybie pełnoekranowym.
- Dodana opcja wyszukiwania plików.
W katalogu z przykładami znajduje się zdjęcie z frisbee razem z parametrami.
Na stronie projektu dodałem instrukcję przetwarzania wsadowego.
http://www.machinery.marekduda.pl/instruction01.php
Wersja 1.4.8 (24-08-2010)
Edytor:
- Nowe predefiniowane ustawienia.
- Zmiana siły działania suwaka "Detale".
- Uaktualniona galeria przykładowych obrazów.
Explorer:
- Przyśpieszenie sortowania plików.
Ja zainstalowałem demo i program się nie uruchamia. Explorer tak , ale Machinery nie.
Pojawia się ekranik powitalny i dalej nic.
Poprzednie demo też po jakimś czasie się nie uruchamiało i z tym jest podobnie. Kiedyś pomagała zmiana daty w windowsie, lecz teraz to niestety nie działa.
U mnie też się nie uruchamia od wersji 1.4.7 Poprzednie działały bez problemów :(