Moze położyłeś sie na biznesplanie?
Wersja do druku
Moze położyłeś sie na biznesplanie?
Nie mam jeszcze decyzji na piśmie ale innej argumentacji poza przytoczoną nie otrzymałem w rozmowie w UP.
jakie studia , bez przesady
dwa lata dymasz panstwo a masz obiekcje nad lewym papierek z kursow ? bo bez jaj :lol:
owszem , 2 sluby zrobilem "na lewo" , chociaz nie , bo robilem je za darmo wiec to nie na lewo , za to do lba mi nie przyszlo by zeby tak dlugo robic to na nielegalu ...
A o ktora dokladnie dotacje sie starales? Ta najczesiej spotykana, z urzedu pracy, na 18-19tys zl (nie wiecej niz 6-krotnosc sredniego dochodu) dla osob bezrobotnych, na rozpoczecie dzialalnosci gospodarczej?
Bo piszesz o jakiejs ankiecie... u mnie czegos takiego nie bylo.
wydaje mi się że czas dotacji dla fotografów się kończy. znajomi w tamtym roku starali się o dotację 40tysi i na 38 osób starających się, połowa to była foto.
Starałem się o dotację na rozpoczęcie działalności dla bezrobotnych, kwota 19 000,00zł.
u mnie na grupę 15 osobową jest jedna działalność foto czyli nie tak źle
U mnie żadnych ankiet nie było :confused:
Ja nie dostałam jeszcze odpowiedzi, ale aż tyle kursów zaliczonych nie mam, a właśnie przeczytałam na stronie PUP, że wnioski złożyły 294 osoby, a przyznali 72 dotacje. Czyli ok 4 os na jedną dotację, podczas gdy jesienią składało jakieś 140 osób, a dotacji dali 79 :-(
Zaczynam się nastawiać, że nic z tego. Czekam tylko na pisemko odmowne...
U mnie tez nie bylo zadnych ankiet. W moim PUP w 2009r zawarto 443 umowy na dofinansowanie - nie wiem jednak ile wnioskow zlozono. 86% założonych działalnosci dotyczy usług.
Dziwna sprawa. Ankiety? U mnie też nic takiego nie było. Z tego co się dopytywałem to od początku marca już kilkanaście osób złożyło wnioski o dofinansowanie, ale nie wiem ile z tego było na działalność fotograficzną. Babka w urzędzie powiedziała mi, że "pieniążków jest jednak dużo", tak więc liczę że się załapię :)
mnie się gdzieś kiedyś przewinął jakiś artykuł, że w tym roku (2010) ma być prawie 3x więcej kaski (ogólnie) na dotacje niż w zeszłym. Artykuł był jakoś tak z połowy 2009 roku. Więc może jest jednak jakaś szansa. Inna sprawa ze co roku jest tez więcej chętnych... dużo więcej...
Do Poznańskiego PUPu kasa na ten rok już dotarła. I przy okazji podwyższono kwotę na
19 500 zł - wcześniej informowali, że będzie 18 600.
pzdr
Tomek
bo nie mieli danych z zusu , albo mieli ale im sie nie chcialo :D
kurna lyknal bym dotacje jeszcze raz ;p
bylo trzeba startowac do 40tys :)
Hmmm ja starałem się o dotacje na 40 tys( w sumie moja żona), ale niestety nic z tego:(
Ale w liście "odmawiającym" napisali, że możemy starać sie o te 18 tys. W sumie postanowilismy czekać na nastepną okazje na 40. Zaznajomiona Pani mówiła że tak jak pisał mastercheat, kaski ma byc dużo, dużo więcej
Dotacje niedługo mają się kończyć, nie pamietam tylko o ktory rok chodzilo - 2011 czy 2013?
Szczególnie jak się jest facetem z dużego miasta o małym bezrobociu w wieku 30 lat, a preferowane są kobiety, z małych miejscowości o dużym bezrobociu w wieku do 25 i powyżej 45 lat :mrgreen:
Poza tym jeszcze nie ma kasy - znajoma się dowiadywał i od pół roku np. w Poznaniu nie ruszył żaden program EFSowy na ta dotację :(
Ja wyznaję zasadę lepszy wróbel (19 tys.) w garści niż gołąb na dachu. A mając już firmę mogę starać się o inną kasę z unii np. w ramach programu 8.1. innowacyjna gospodarka :)
pzdr
Tomek
Ha a czy program 8.1 nie jest na jakiś e-biznes ?
No to wlasnie , zeby dziabnac inny temat bo ile mozna gadac o "pupie" :D , jakie sa mozliwosci uzyskania dotacji ( czesciowej nawet ) dla fimr juz isteniejacych ? Z tego co widze pobieznie to w sytuacji fotografii raczej nic nie ma , glownie pro ekologiczne rzeczy , e-biznes , pomoc niepelnosprawnym itp sprawy.
Hehe, to samo miałem napisać. :) Z drugiej strony wiesz HuleLam, nie jest łatwo wbić się na rynek fotografii (zwłaszcza ślubnej) bez sprzętu za 60 patyków. Więc najpierw trzeba nazbierać a dopiero później do ludzi, żeby się nie zbłaźnić. :D
ale madry uhoho ... a niby co ja robie ? parkiety ukladam ?
w sumie to wkur@#%#% sie , co ty sobie myslisz , ze kazde dofinansowanie to zebractwo ? a po co one sa wedlug ciebie ? bo dla mnie po to zeby rozwijac dzialalnosc
tak moge myslec zeby jakos studio rozwinac i rozszerzyc zakres , te dotacje nie sa juz takie darmowe do konca
zreszta po co mam plodzic sie jak mozna w odpowiedzi liczyc na takie kretynskie teksty...
zdRAWki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wyobraz sobie ze dzialalnosc fotograficzna to nie tylko kupowanie pieprz@#^# eLek i pelnych klatek
Sam pojechales , ze swoim zebractwem... nie masz nic madrego w temacie do powiedzenia , to po prostu nie pitol.
Dofinansowanie psuje rynek , dobre sobie , haslo roku...
Wkur$% mnie taka mentalnosc i zenujace podejscie do tematu , ot co .
A może to Ty HuleLam psujesz rynek...
Tym swoim głupim gadaniem o dotacjach, są pewne rzeczy których nie mówi się głośno
a moze kolegi wniosek odrzucili i teraz ma żal do świata:roll:
No i jest! 8-)
Jeszcze nie znam wszystkich szczegółów, bo przyszło do domu, na pewno przyznali. 18500.
no to się teraz zacznie... :) latania i załatwiania...:D
Życzę powodzonka pozostałym oczekującym!
@mastercheat
No to gratulacje :) Jak długo czekałeś od momentu złożenia wniosku?
Papiery złożone 16 lutego.
dla zainteresowanych - żadnych dodatkowych szkoleń, warsztatów szkół foto, nawet z kurii zaświadczenia... tylko biznesplan wyliczenia i jako załącznik 29 wywołanych fotek.
master, gratki wielkie! :D
Jaka jest szansa, że mam rację, że najczęściej rozpatrują wnioski ok. 10-go? Ilu z Was miało po przybliżonej dacie informację o rozpatrzeniu?
W chwili obecnej będą obcinać cześć środków nawet te przyznawane z UP, w działalności trzeba dawać jak najwięcej informacji związanych z EURO 2012, bo pozostałe będą przyznawane w w późniejszym terminie albo nawet odrzucane pomimo prawidłowości.
mk307, możesz wskazać źródło tych informacji? Chętnie poznam szczegóły.
no to superancko, troche zazdroszcze i nie moge sie doczekac decyzji rozpatrzenia mojej :)
Master podzielisz się swoim biznesplanem?
Będę wdzięczny za przesłanie na maila - husky_@gazeta.pl
Trzy dni temu złożyłam wniosek, a dziś zadzwonił pan z UP z pytaniem o możliwość spotkania w miejscu siedziby firmy... :| Jako że jestem poza miastem, musiałam przełożyć termin wizyty, jednak zastanawia mnie powód takiego spotkania/ kontroli? Komisja jeszcze nie rozpatrywała wniosku (podobno). Czy Was też sprawdzali w jakikolwiek sposób przed decyzją komisji?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Edit
Dodam, że w moim przypadku siedzibą firmy będzie użyczone mieszkanie, na co załączyłam kopię umowy użyczenia oraz akt notarialny.