Czy orientuje się ktoś, czy w okolicach woj. kujawsko-pomorskiego organizowany będzie jakiś kurs?
Wersja do druku
Czy orientuje się ktoś, czy w okolicach woj. kujawsko-pomorskiego organizowany będzie jakiś kurs?
A ja chętnie wymienię doświadczenia z kimś z okolic ościennych
Dla wszystkich zainteresowanych podaję, że Diecezja Koszalińsko-Kołobrzeska organizuje kurs w dniu 13 czerwca 2009 o godz. 10 w Sianowie przy ul. Kościelnej 1. Może są jeszcze miejsca wolne to będzie się można dopisać do listy. Koszt to 70 zł. Kurs trwać ma do ok. 16. Trzeba wziąć ze sobą zdjęcie legitymacyjne 1 szt. i rekomendację od proboszcza swojej parafii. Zdjęcie już mam więc teraz trzeba uderzyć tylko do proboszcza :P
hehe w Gdyni było 100 zł ale bez rekomendacji proboszcza ;)
To to za bzdurny pomysł z tą rekomendacją?
Czarna Mafia rządzi i wprowadza swoje reguły...
Ktos ma moze info kiedy ta mafijna inkantacja ma miejsce w Lodzi?
Niedlugo beda spradzac czy przyjales "komune swieta" i zostales "wybieznikowany".
W Wrocławiu bedzie w połowie czerwca jezeli będą chetni, ( ok 10-15 osob ) takze kto chce to niech sie zapisuje w kurii...
No ładnie... ledwie 3 posty pod tym moim... dość chyba "zauważalnym" pojawiło się pytanie o kursy. Wyciąłem.
Następna osoba która najpierw napisze i nie poczyta/nie pomyśli będzie z siebie baaardzo niezadowolona :roll: .
A może ja niewystarczająco wyraźnie napisałem powyższego posta? :evil:
A może czas zamknąć i przykleić ten wątek by nie kusił oftopicznymi pytaniami o kurs?
Nie wiecie może gdzie i kiedy odbędzie sie taki kurs w Katowicach?
na wielkanoc ;-)
3go czerwca o 12 będzie w Łowiczu (jest co miesiąc w 1wszą środę miesiąca) .. 80 zł trzeba mieć zdjęcie i kwitek od proboszcza że się nadajecie.. trwa trochę ponad godzinę.. 3go czerwca aktualne - z Kielc wybiera się 3 osoby
Edit: http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis...?id=804&idd=91
Pewnie poganie mają zwyżkę za szkodowość ;-)
Dołączam się do pytania :)
A może ktoś zna termin takiego kursu w Ełku? Pewien ksiądz zbywał mnie przez pół roku, gdy pytałem na telefon. Zrezygnowałem już, ale może ktoś inny miał więcej szczęścia i wie :)
Jestem już po wizycie w mojej parafii. Udało mi się załatwić rekomendację choć nie obylo się bez przepychanek bo nie mieszkam już z rodzicami (a to moja parafia z lat dziecięcych) i ksiądz chciał mnie skierować do parafi w obrębie której teraz mieszkam. To mówię mu że w sumie mieszkam tam od 2 miesięcy (tak naprawde lat) i że woląłbym już nie chodzić tam a tu jednak byłem nawet przez rok ministrantem, a ksiądz nawet ostatnio mojego dziadka chował itd. Generalnie udało się i dodatkowo załatwiłem sobie przy okazji świadectwo chrztu na własny slub we wrzesniu. W zaświadczeniu ksiądz mi napisał że parafia zaświadcza że jestem wierzący i praktykujący (tak na pasterki chadzam :) ) i że jestem godzien uczestniczyć w kursie fotograficznym. Zapytałem czy te kursy zdaniem księdza są potrzebne na co odparł że byle kto nie może się kręcić wokół ołtarza i jak ja sobie wyobrażam jakby tak każdy chodził i robił zdjęcia. Mimo że to dość kiepska odpowiedź to nie cisnęłem go dalej bo gotów jeszcze mi nie dać kwitu.
Te zaświadczenia to jakiś skandal, najgorsze jest to że nie ma z tym co zrobić bo kościoła do sądu nie da rady podać.
Witam serdecznie
wybieram się do kolegi na wesele, który oprosił mnie o to bym zrobił mu parę zdjęć w kościele podczas ceremonii.Podczas rozmowy młodych z proboszczem okazało się, iż jako "przyjaciel" też muszę ukończyć kurs liturgiczny (mafia rządzi a proboszcz jest nieugięty :) ) stąd moje pytanie, czy na śląsku w najbliższym czasie odbędzie się taki kurs? Wesele odbędzie się 2 lipca, szukałem w kuriach na śląsku jednak nic nie znalazłem. Czy ktoś z Was orientuje się czy taki kurs odbywa się do tego czasu gdzieś na południu Polski?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
gase1 - 9-10 czerwca jest kurs w Krakowie. dosc drogi, ale nie potrzeba promesy od proboszcza.
Tutaj szczegoly
http://diecezja.pl/pl/component/content/article/66
Pozdrawiam!
Mygosia
dzięki za info Mygosia mam nadzieję że uda mi się tam pojawić
Pozdro Gase1
No to byłem na kursie w Łowiczu - godzinny show księdza (całkiem sympatyczny i sensowny) i po bólu. Legitka w portfelu.
Z tego co mówił teraz będzie przerwa na wakacje i następny kurs dopiero we wrześniu.
Pozdrówka dla tych którzy byli i się nie wychylali że są z Canon-Board ;)
Show - dobrze powiedziane.
Jeszcze mnie brzuch boli ze śmiechu :)
też byłem - znaczy siedziałem w samochodzie na rynku bo kwit mam z Kielc ale moja żona i Radzio_CK i Slawek_g byli w środku ;).. tyle że wepchnęliście się na początek kolejki i kwit pocztą przyjdzie ;) .. ale co tam.. ważne że odwalone i z głowy.. w sumie kawałek drogi ale godzina i załatwione a nie jakieś kombinacje z kilkoma dniami przez parę godzin jak w Krakowie czy Warszawie.. powinni niedługo korespondencyjnie robić bo w sumie można napisać w poradniku w necie żeby spodni w safari nie ubierać czy przeźroczystych sukienek ;)
jaki początek? przedostatni odbierałem ;)
nie musiałem - na kursie było dziś 21 osób, a podobno zwykle jest nie więcej niż 5
No no. Nie powiem, ksiądz ze swoją rolą poradził sobie świetnie.
Wydaje mi się, że całość była powiedziana dość przystępnie i z sensem.
Nie jakieś tam pierdzielenie od rzeczy, tylko same konkrety.
Teraz tylko wypatrywać listonosza (o ile gdzieś nie zgubi korespondencji).
pzdr.
Pytanie do posiadających:
Jak wygląda taki kurs we Wrocławiu? trzeba mieć jakieś zaświadczenia/rekomendacje od proboszcza itp?
bo z takowym mógłbym mieć tyci kłopot z racji tego, iz katolicka rodzina wychowywała mnie w wierze nad wyraz skutecznie -mieszkając rzut granatem od kościoła jak w nim bywam, to się dziwię że zawsze święcą pokarmy...
Ważna informacja dla ludzi chcących fotografować w SOSNOWCU i okolicach
http://www.e-sosnowiec.pl/index.php?...9&art_glo=2775
Cytat:
Nie potrafią się zachować w kościele?
Fotograf ślubny, zanim zrobi choć jedno zdjęcie w kościele, musi zrobić kurs w diecezji. Księża uczą, jak trzeba zachowywać się w trakcie uroczystości. Zaświadczenie z odbytego kursu obowiązuje w całej Polsce bezterminowo. Wyrabiane w Sosnowcu straciły jednak ważność. -Niemożliwe! - oburzają się fotografowie. -Tak, bo macie wybiórczą pamięć i nie wiecie, jak się zachować w świętym miejscu - odpowiadają księża. Kurs jest do powtórki!
Krzysztof Piechniczek z Zabrza, przyjaciel Pauliny i Łukasza - oboje z Dąbrowy Górniczej, miał robić zdjęcia na ich ślubie. Zaplanowali go na 6 czerwca. Większość przygotowań mają już za sobą. Zarezerwowali salę weselną, wybrali menu, zamówili kapelę, właśnie rozsyłają zaproszenia. Myśleli, że reszta przygotowań pójdzie im już z górki. - Wtedy ksiądz, który ma poprowadzić ceremonię naszych zaślubin powiedział, że nasz przyjaciel nie może zrobić nam zdjęć - żali się Łukasz. - Do Krzysztofa mamy całkowite zaufanie, widzieliśmy, jakie piękne zdjęcia z uroczystości potrafi wykonać. Nie wahaliśmy się zaprosić go na naszą uroczystość. Teraz mamy problem i kłótnię z księdzem - dodaje Paulina.
Poszło o dokument. Od kilku lat w Polsce obowiązują Wskazania Komisji Episkopatu Polski do spraw Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego, dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii. W wydanym w 1994 roku dokumencie można przeczytać m.in.: „Zawodowi fotografowie i operatorzy sprzętu audiowizualnego, którzy - okazjonalnie lub na sposób stały - zamierzają wykonywać swoje czynności podczas celebracji liturgii, są obowiązani uprzednio ukończyć specjalny kurs, zorganizowany przez Diecezjalną Komisję ds. Liturgii oraz otrzymać pisemne upoważnienie miejscowej władzy diecezjalnej."
Kurs, który co jakiś czas organizuje diecezja sosnowiecka, kosztuje ok. 100 zł. I nie chodzi tu o techniczne zasady wykonywania zdjęć. Księża w trakcie warsztatów nauczają, jak fotograf ma się zachowywać podczas celebracji liturgii: gdzie stanąć, czego nie zasłaniać, kiedy nie włączać lampy błyskowej, w co się ubrać. Zaświadczenie z odbytego w Sosnowcu kursu było bezterminowe. Piechniczkowi się jednak...skończyło. - Nagle księża zmienili zasady. Stwierdzili, że fotografowie nie umieją zachować się w kościele i kurs traci ważność. Można zaświadczenie oczywiście odświeżyć i znów robić fotki, w tym celu jest potrzebny jednak następny kurs! Znów taki sam! - oburza się fotograf.
Piechniczek zdjęcia ślubne robi tylko najbliższym znajomym. Fotograficzka Joanna Siwiec jest natomiast profesjonalistką. Uważa, że konieczność powtarzania kurs to jawna niesprawiedliwość. -Do czasu wyrobienia kolejnego papierka nie będę mogła wykonywać swojej pracy. To mi zakrawa nawet na łamanie ustawy o swobodzie wykonywania działalności gospodarczej - żali się i zapewnia, że nigdzie indziej poza Zagłębiem nie ma wymogu powtarzania raz przebytego szkolenia. -Nawet ktoś, kto zaświadczenie wyrobił w Warszawie, bez komplikacji może wejść do każdego kościoła w Sosnowcu. Ten, co wyrabiał je na miejscu, już nie. Mimo iż po zapisaniu na kurs przekonywano nas, że ma charakter bezterminowy - oburza się Siwiec.
Ksiądz Jarosław Kwiecień, rzecznik diecezji sosnowieckiej uważa jednak, że winni są sami fotografujący. -Wielokrotnie na widok fotografa musiałem ugryźć się w język. Raz pani od zdjęć była w miniówie i żuła gumę, innym razem fotograf mało nie staranował księdza. Kurs wymaga powtarzania, bo robiący zdjęcia nie potrafią się w kościele odpowiednio zachować. Niektórym poszczególne etapy liturgii tłumaczyć trzeba łopatologicznie - wyjaśnia ks. Kwiecień.
Milena Nykiel
Napisz do autorki: redakcja@e-sosnowiec.pl
Więcej w „Wiadomościach Zagłębia"
Taa, a jak się okazało że porządkowi na pielgrzymkach muszą ukończyć płatny kurs wiedzy o ruchu drogowym to wielkie wzburzenie było.
Jestem zaproszony na focenie ślubu 25 lipca.
Czy do tego czasu, najchętniej w Warszawie, przeprowadzę gdzieś ten kurs?
Pomóżcie, proszę… :)
Czy ktoś się orientuje co do kursu liturgicznego w Poznaniu bądź okolicach w najbliższym czasie?
Hej.
Szukam kursu liturgicznego w na podkarpaciu, okolica Sandomierza-Rzeszowa, jeśli ktoś ma jakieś info to proszę o cynk;)
Niestety, kurs w Łowiczu będzie dopiero we wrześniu.
Pytanie dotyczące Warszawy/okolic przed 25 lipca nadal jest aktualne. :(
Witam szukam kursu w okolicach Bielska-białej, mogą być Katowice, jeśli ktoś coś wie proszę o odpowiedź
dzis dostalem odpowidz z archidiecezji warszawskiej:
pozdrCytat:
Przykro mi bardzo, ale w najbliższym czasie najprawdopodobniej nie planujemy uruchomienia kolejnej edycji kursu liturgicznego dla fotografów. Taki kurs odbędzie się po wakacjach.
Zachęcam do śledzenia strony www.archidiecezja.warszawa.pl Tam na pewno, jeśli tylko zostanie podjęta taka decyzja, od razu będzie zamieszczona informacja o kolejnej edycji tego kursu. Trwa on około 6-7 godzin w różnych wariantach (albo jedno przedpołudnie, albo trzy dni po 2 godziny).
spajk
W kwestii archdiecezji przemyskiej. Kontaktowałem się z odpowiedzialnym za szkolenia ks. dr Piotrem Kandeferem, który poinformował mnie, że w chwili obecnej jest tylko kilkoro chętnych, więc szkolenia odbędą się dopiero po wakacjach.
Chętni powinni wysłać na adres (pocztowy, nie e-mail) Seminarium w Przemyślu:
- podanie
- opinię proboszcza
- 2 zdjęcia
Nie wiecie może jak z tymi szkoleniami w Krakowie, czy się można wcześniej na nie załapać (bo termin 9-10 czerwca już za nami)? Bo coś widziałem że dla studentów zamiast 120zł, jest 90 ;]
Jak wygląda legitymacja z diecezji warszawskiej ?
to nie legitymacja a zaświadczanie raczej ;]
trochę tekstu i pieczątek na kartce a5 w koszulce
Nie wiecie kiedy w Krakowie odbędzie się kolejny kurs? Lub gdzieś w pobliżu? Ewentualnie czy było by na tyle chętnych aby poprosić o zorganizowanie takiego kursu w niedalekim czasie?
Dziś był w Gdyni.