To nie testy tylko radosne pstryki kogoś kto dorwał puszke :mrgreen:
Zanim w sklepach się nie pojawi to do takich pokazów trza podchodzić bardzo ostrożnie.
Wersja do druku
:shock:
o boże nie!
jak to ma być prawda, to wolę nie patrzeć. ISO 400 jest dla mnie słabe, żeby nie powiedzieć tragiczne. Wyżej tylko papka, przemielona softem, dramat. Nigdy bym tego nie zamienił z 20D, za żadne skarby. Wiadomo - niczego nie będę pewny do momentu pojawienia się w sklepach, ale chyba nie dawali tej puszki pierwszemu lepszemu riksiarzowi do próbowania? Po szybkostrzelności w RAW to drugi niepokojący sygnał. Oby fałszywy.
Weźmy jeszcze pod uwagę to, że wszystko cykane jest w jpg-ach. Powiem, że sam dość długo waliłem wszystko w jpg-ach ale dopiero seria RAW dała mi naoczne różnice jak soft aparatu potrafi spitolić kadr cyknięty w jpg. Soft w puszce finalny nie jest, miejmy nadzieję że algorytm zapisu do jpg trochę jeszcze podszlifują. RAWa z tej puszki jeszcze nie widziałem, Nikon Capture NX do wołania RAW pewnie też jeszcze nie do końca gotowy...
miałem w rękach D300 i D3. Zrobiłem nimi zdjęcia. D3 naprawdę jest niesamowity. Przejścia tonalne rewelka, a szumy bardzo niskie. Robiłem zdjęcia z 200mm f/2. ale krótko.
Natomiast D300 porobiłem zdjęcia w nocy, w świetle średnim. Potem obejrzałem sobie na laptopie. Szumy miał na poziomie Canona 20D, którego znam, bo używam.
Ale trzeba podkreślić, że D3 w sumie już skończony, a D300 wciąż ma zmieniany software.
nie mam zdjęć, bo nie robiłem na swojej karcie.
Poczekajmy na egzemplarze w sprzedaży. Porównamy i zobaczymy. Ale puszka D300 bardzo fajna, szkoda tylko, że ISO zmienia się po lewej u góry. W Canonie właśnie to mi się podoba, że ISO jest pod palcem prawej ręki:)
Dla mnie Nikon i Canon są już na bardzo wysokim poziomie.
Dla mnie liczy się teraz nie jakość zdjęć, która jest u obu super. Teraz przyglądam się raczej drobiazgom, ergonomii oraz obiektywom.
Mam Canona i jest super. Ale Nikon też nie gorszy. Kwestia potrzeb.
Czepiasz się....strażak jest przysmażony ogniem....dlatego tak wygląda:mrgreen: ale można też dojść do wniosku, że nawet "biali" zmieniają się jak kameleony --patrz post 657...to tak dla poprawienia twego humoru:grin:
małpka na ISO 1600 wygląda naprawdę dobrze....co byś nie napisał to i tak nie zniechecisz potencjalnych przyszłych nabywców D3 a nawet D300, chociaż ten drugi ma trochę znaków zapytania.
pozdrawiam
bingo.
Eko-mar moja wypowiedź krytyczna odniosła się wprost do linków z kioskiem i smutnym panem podanych przez roofman'a, gdzie cienie są fatalne przy ISO 400. Małpka i owszem bardzo dobra, tylko znów ktoś zrobił wszystko aby był nadmiar światła, podobnie jak wspominany już wcześniej kubek, czy koszykarze. Te dwa przykłady po prostu ze sobą nie współgrają - jeden zachwyca, drugi to jakaś kpina.
Jeżeli ktoś chce kupić D300 to z bogiem. Co ja niby mam do tego?
zaraz zaraz.. czy ty aby przypadkiem nie prowadzisz jakiejś agitacji?
Ja nie twierdzę, że 1DMk3 jest lepszy od D3. Nawet nie twierdzę, że jest lepszy od D300. To ty twierdzisz zdaje się na odwrót.
Kurcze, porównanie puszki APS-H z pełną klatką pokazuje że pełna klatka ma nieco mniej szumów i lepszą plastykę. I co? Chyba tak powinno być, czy nie?
Dlaczego wy wszyscy nie potraficie powiedzieć, czy coś jest dobre czy nie, tylko się cieszycie jak dzieci, że "oni mają gorzej".
Pomijając D3, powrócę tematycznie do mojej wypowiedzi któą skrytykowałeś. Tak jak pisałem oceniałem sample z D300 podlinkowane przez roofmana, mogę to powtórzyć trzeci raz jeśli nie dociera. I jeśli ten aparat tak się będzie zachowywał w cieniach przy ISO 400, to nie będzie żadnego rozwoju, a 5D Mk2 będzie miał jedynie 3 calowy monitor 1200x800 RGB.
Apeluję o nie uznawanie podlinkowanych zdjęć za wyrocznię i nie formułowanie końcowego werdyktu ;). Jako ukończoną puszkę można uznać D3, D300 jest jeszcze w fazie 'strugania' softu. Do wszelakich sampli z D300 trza podchodzić raczej jeszcze jako ciekawostka. Różne osoby mają różne sposoby na przekazanie tego co chcą przekazać. Wiadomo, że Kubaman wolałby do oceny sampla typu jakaś ptica brodząca w bagnie o porannej mgle :). Niestety póki sami nie przetestujemy, nie będzie wiadomo o co tak naprawdę chodziło osobom publikującym swoje strzały w sieci. :mrgreen:
roofman, staram się zachować tak jak piszesz. Ale człek ciekawy jest i próbuje wyciągać wnioski. Zwłaszcza, że przecież wielu wnioski już wyciągnęło, w druga co prawda stronę ;)
Mylisz się, właśnie cieszę się dlatego, że jest lepiej a jak obie firmy będą sie ścigać to tym lepiej....i jakościowo i cenowo.
Przyznaję, że pogubiłem się do czego się odniosłeś ale dziwię się tylko, że z powagą podszedłeś do tych badziewiarskich fotek od roofmana....podobnego szajsu jest pełno, poprzyklejanego do różnych, nawet niezłych puszek. Przecież wiesz, że jak jest bardzo duża rozpiętość EV scenerii to musi wyjść bryndza. Jak dasz na matrycowy to będziesz miał w tym "bunkrze" ciemno jak w d....pie, a jak dasz na centralny lub punktowy to na zewnątrz będą przepały. Jak byś się nie obrócił...to **** z tyłu. W takich sytuacjach to szkoda czasu. Są oczywiście sposoby ale to trzeba nad tym popracować.
Pozdrawiam
tak z innej beczki, to jak ktos nie widzial, to pojawily sie sample z D3 zrobione przez dobrych fotografow i rozsadnie, bez proby udowodnienia, ze ISO 6400 jest bog wie jak cudowne:
http://press.nikonusa.com/2007/09/ni...ple_images.php
i mowiac szczerze, ten strazak wyglada absolutnie zajeb... nie mam porownania do 5D, ale przy tej jakosci i tak wypasionym korpusie D3 jest hiper.
pierwsze ceny na D300..
http://www.bazarcen.pl/product_570132.html
myśle że jest rozsądna?
no przecie o tych koszykarzach pisałem kilka postów powyżej
rano czytałem opinię gościa ze stajni Nikona, który robił kilka godzin zdjęcia D300. Opinia bardzo dobra, zwłaszcza na temat AFa, LCD i balansu bieli. Potwierdził, że przy 14 bitach szybkostrzelność spada do 2,5 klatki na sek. Jedynym "rozczarowaniem" były szumy, które według niego na szybko zostały ocenione na lepsze od D200 o 1 stopień. Czyli porównywalnie z 20D, może nieco bliżej 1DMk3. Pożyjemy zobaczymy. Zapowiada się solidny aparat.
Acha, przeczytałem również na dpreview.com, że ponoć AF nie jest dokładnie ten sam co w D3. Układy AF w 3D i D300 posiadają różne oznaczenia kodowe.
hmm, jak ten aparat będzie kosztował 7 - 7,5 patyka, przy informacjach, że zapotrzebowanie jest takie iż na bank go w tym roku nie dadzą do sklepów (za dpreview.com), i przy cenie D200 4000PLN to jest to IMHO cena okrutna.
Te fotki slubne z D3 - ladnie sie prezentuja http://cliffmautner.typepad.com/my_w...-after-1a.html
Autor pisze ze .jpg bez zadnej obrobki.
Pierwsze wrażenia dot. D3 na LL
http://www.luminous-landscape.com/re...meras/d3.shtml
A tutaj piszą, że nowe Nikony oficjalnie pojawią się 23.11 (D300) i 30.11 (D3). Cytuję :)
発売予定日 2007年11月23日
発売予定日 2007年11月30日
Wszystkiego najlepszego!
no te slubne ladnie wygladaja:) ciekawe jak oryginalki sie prezentuja":)
Dziś dostałem ceny hurtowe od Nikona. Och, jeśli Canon nie wypuści żadnej "proślubnej" puszki na wiosnę, to czeka mnie przesiadka :)
No oczywiście mówię o D3.
Nie wiem czy ktoś widział jakie ceny pojawiły sie juz oficjalnie w dystrybucji Nikona PL na D300 4651 netto +VAT22% :shock:
Nieźle.
to dużo czy nie? ;)
Ja bym się cieszył gdybym mógł dorwać starego poczciwego 5D...a tak trzeba się bujać z 30ką :)
W sklepach będzie jakieś 55oo. Ciekawe tylko kiedy?
Hesja ma podane na stronie ceny hurtowe, czego zupełnie nie rozumiem...
Na fotopolis pojawił się specjalny serwis poświęcony D3. Trzeba przyznać świetna promocja.
Po za tym jest też druga część testu tej puszki ze zdjęciami: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6571.
trochę dziwne. Nie zajeli sie porównaniem z canonem 1D mk3- bo zwalony AF? Bez przesady, jak widać z opinii posiadaczy canona to problem szczątkowy. Nie chcieli do 1Ds ? Ok, ale nie porównali tez plików do tych z FF 5D - to też dziwne, że na to nie wpadli, bo to tyle samo MP i takie porównanie kusi.
D3 nie jest tylko dla fotoreporterów, co sugerują. W kazdym razie nie ma tam chyba nalepki, że nie wolno robic innych zdjęć?
Nie zajeli się LiveView, kalibracją szkieł i paroma innymi drobiazgami.
fotopolis ... nie ma porównań - jest za to fascynacja szumami (a raczej ich brakiem) - ok - określają w ten sposób główny target ale do jasnej anielki - są też osoby, które nigdy nie wychodzą poza 800/1600iso :!: D3 zapowiada się na świetną puszkę i to wcale nie ze względu na te mityczne już 25600iso (komu to do licha tak naprawdę potrzebne? - ale ok - potencjał jest ;)
... wracając do artykułu - zastanowiła mnie opisana "dolegliwość" w drugą niejako stronę, a mianowicie skłonność do przepaleń przy ISO 100 (niekalibrowalnych? cokolwiek to znaczy) - już w d70 było dla mnie niezrozumiałe to, że ISO w nikonie zaczyna się od 200 :| - jak widać w D3 używalne czułości (bez ryzyka niespodzianek) to w dalszym ciągu 200ISO
Ja musze przyznac, ze jestem sceptyczny do tego typu opisow, nie wiem skad sie bierze te brak porownan do jakiegokolwiek konkurencyjnego systemu, ale fakt utworzenia osobnego dzialu D3 moze miec znaczenie. D3 to swietny aparat i to nie ulega watpliwosci, mysle ze w takim porownaniu wyszedlby "zwyciezka reka", co zreszta jest wyrazane w zachwytach testerow. A tu nagle niespodzianka, ci sami testerzy dali tyle samo, albo wiecej procent konkurencyjnemu 40D. W to nie jestem w stanie uwierzyc.
Za dwa lata temu Fotokurier (dla mnie wtedy dosc wiarygodna pozycja) zamiescil test miedzy innymi Nikona D200 i Canona 5D i o paradoks D200 wedlug testujacych okazal sie znacznie lepiej obrazowac niz 5D. Jako niegdysiejszego posiadacza D200 nawet mnie to ucieszylo, ale czlowiek ma jednak oczy i czar prysl.
Ja mysle, ze pytanie jest proste, komu Nikonowi, czy Canonowi zalezy na tym, zeby takich porownan nie bylo. Poczekamy, a wszystko wyjdzie w praniu.
Macie rację, że dziwny ten test. O porównanie z 5D aż się prosi. Zobaczymy. Mam nadzieję, że na dpreview się postarają.
Myślę, że brak dobrego iso 100 to czysty marketing. Podwyższenie czułości matrycy daje możliwość lepszej pracy na wysokich czułościach, a to jest obecnie wyznacznik jakości. No i można dać iso 25 tyś. ileśtam. Choć dla mnie sraka jaką matryca wtedy produkuje do niczego się nie nadaje ale w folderze reklamowym wygląda - mówiąc językiem młodzieżowym;) - zajebiście :lol:.
No na przyklad w ciemnym jak w dupie kosciele sie przydaje... Chociaz patrzac na sample to raczej z tej kolorowej sraki po odszumieniu efekt bylby raczej marny. 12800 za to calkiem, calkiem...
Nikon dal ognia i nie ma co do tego watpliwosci. Zapowiada sie bardzo ciekawy wyscig. Mam nadzieje ze Canon przyspieszy upgrade 5D...
Nie samymi puszkami człowiek żyje ;)
Pojawił się i test nowego szkła na photozone:
http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_28/index.htm