-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Kiedyś był elektroniczny wizjer na optyczny lustrzanek.
https://www.gokocamera.com/english/soldout/mvc-10w.php
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
@
atsf Zaletą lustrzanki jest wizjer optyczny przy czym postulujesz o dodanie EVF do lustrzanki? To się że tak powiem kupy nie trzyma.
Kupy to się nie trzyma myślenie, że tylko to, co zrobią producenci, jest jedynie słuszne.
Otóż od dawna każda lustrzanka jest klasycznym bezlusterkowcem w trybie LV, a do tego wystarczy podnieść lustro, jednakże wtedy nie ma celownika, a więc dołączany w sankach, lub oddzielnie wbudowany w korpus, by się przydał, i byłby aparat hybrydowy łączący zalety jednego i drugiego systemu, używane w zależności od preferencji i potrzeb, ale nie dało by się ludziom wcisnąć całej masy nowych obiektywów, o które nikt nie prosił :mrgreen: Ludzie potrzebują optyki do bezlusterkowców tylko dlatego, że są bezlusterkowce :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kupy to się nie trzyma myślenie, że tylko to, co zrobią producenci, jest jedynie słuszne.
Otóż od dawna każda lustrzanka jest klasycznym bezlusterkowcem w trybie LV, a do tego wystarczy podnieść lustro, jednakże wtedy nie ma celownika, a więc dołączany w sankach, lub oddzielnie wbudowany w korpus, by się przydał, i byłby aparat hybrydowy łączący zalety jednego i drugiego systemu, używane w zależności od preferencji i potrzeb, ale nie dało by się ludziom wcisnąć całej masy nowych obiektywów, o które nikt nie prosił :mrgreen: Ludzie potrzebują optyki do bezlusterkowców tylko dlatego, że są bezlusterkowce :mrgreen:
No jasne. Tak samo jak potrzebują optyki do lustrzanek tylko dlatego że są lustrzanki. Przecież były celowniki ramkowe i jakoś dawali rady. W głowach się poprzewracało zupełnie od tych wynalazków :mrgreen:...
BTW: jeszcze takiego zgłosili:
Canon RF 24-300mm f/4-5.6L IS USM
https://www.j-platpat.inpit.go.jp/p0200
z drugim wariantem zaczynającym się od F2.8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
@
atsf Zaletą lustrzanki jest wizjer optyczny przy czym postulujesz o dodanie EVF do lustrzanki? To się że tak powiem kupy nie trzyma.
Wbrew pozorom sie trzyma, i to z dwóch powodów. W pewnych sytuacjach wizjer optyczny jest lepszy w ogóle (czarne studio, low key i błysk). Dla mnie wizjer optyczny jest lepszy zawsze. Nie lubię elektronicznego. To dlaczego go chcę? Bo w trybie lustrzankowym NIE MA eyefocusa, a to jest dla mnie (praawie) jedyna zaleta bezlustra.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Nie. Niby tak, ale nie. Chcę większej wygody.
To by było coś czego bym chciał. Tylko zrobić styki w lustrzance https://www.bhphotovideo.com/c/produ...amera_pro.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Na zombie fotografuję tylko z żabiej lub ptasiej perspektywy i przez myśl by mi nie przeszło, że można na zoobie fotografować dłuższą optyką z ręki, ale to Ty masz takie zapotrzebowanie, nie ja.
Używam takowego do filmowania i dedykowany monitor poza wagą (oddzielne zasilanie) jest lepszy, ma więcej funkcji niż wysyłany sygnał z aparatu po HDMI.
No jasne. Jeszcze może zaraz usłyszę że mam miec klatkę i gimball.
Nie filmuję aparatem. Ja tylko fotografuję. Jesli już coś chce filmować to robie to smartfonem.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Ciekawostka, ale nic dziwnego, że nie zrobiło sie to popularne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To by było coś czego bym chciał. Tylko zrobić styki w lustrzance ......
No to ja czegoś nie rozumiem.
Piszesz o braku możliwości pracy na zoombie długą optyką w plenerze a wstawiasz odchylany konwencjonalny podgląd elektroniczny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
No to ja czegoś nie rozumiem.
Piszesz o braku możliwości pracy na zoombie długą optyką w plenerze a wstawiasz odchylany konwencjonalny podgląd elektroniczny.
Czego nie rozumiesz? Przecież wtedy nie pracuje na zoombie, a mam lustro w trybie LV i eyefocus.
Czy on jest odchylany, dopinany, wsuwany w sanki lampy to drugorzędna sprawa, w niuansach, w praktyce użytkowania byłyby różnice, ale każde z tych rozwiązań bym wziął.
Wizjer optyczny takiego hybrydowego aparatu bym używał głównie w studiu, eyefocus tam mi nie jest potrzebny.
Ja mam lustrzankę i bezlusterkowca i używam ich wymiennie. Dla mnie to norma, że rózny sprzęt do różnych celów. Problem tkwi w optyce. Kupno kolejnego obiektywu to z jakim mocowaniem? Bezlusterkowym byłoby sensowniejsze, ale tym samym wykluczam używanie go z lustrzanką. Za kilka lat zrobią się dwa zestawy optyki. Ja i tak już mam za dużo szkieł, zdublowane ogniskowe w systemie lustrzankowym. Stałki ta sama ogniskowa różne jasności, w dodatku te same ogniskowe w zoomach.
Niestety czas leci i gdy szkieł bezlusterkowych będę miał więcej, tych z bagnetem lustrzankowym w jakiejś części sie pozbędę to popatrzę na taką hybrydową lustrzankę (o ile ją wyprodukują) z wyrzutem i pomyślę sobie: bujajcie się, to trzeba było pokazac kilka lat wcześniej, teraz to ja mam was gdzieś, nie kupię.
-
Korzystanie z lustrzanki w trybie LV to trochę jak słuchanie winyli zgranych do pliku. 11 lat temu kupiłem pierwszego bezlusterkowca Panasonic GH2 i bardzo polubiłem jego EVF. Z ulgą odetchnąłem kiedy bezlusterkowce osiągnęły poziom jakościowy lustrzanek i Canonowe DSLR mogłem odstawić na półkę. Dla mnie wizjer optyczny nie ma żadnych zalet w stosunku do EVF. Najbardziej na EVF narzekają ci którzy go nie używają ale tak jest w wielu dziedzinach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Dla mnie wizjer optyczny nie ma żadnych zalet w stosunku do EVF. Najbardziej na EVF narzekają ci którzy go nie używają ale tak jest w wielu dziedzinach.
Dobrze, że napisałeś: dla mnie.
Mam nadzieję, że nie miałeś mnie na myśli, używam bezlustra od 2 lat i robię nim pewnie 80-90% zdjęć. Eyefocus to coś fantastycznego, jak sie tego posmakowało to już człowiek nie wróci do czegos innego. ale ... nie wszystkie zdjęcia wymagają płytkiej GO no i na fotografowaniu ludzi fotografia sie nie kończy.
-
Potrzebujesz może różowych slipek w białe grochy, na szelkach? Nie? Trudno, jakiś chętny na pewno się znajdzie :mrgreen:
-
Ponad 40 lat używałem lustrzanek i pożegnałem się z nimi bez bólu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Dobrze, że napisałeś: dla mnie.
Mam nadzieję, że nie miałeś mnie na myśli, używam bezlustra od 2 lat i robię nim pewnie 80-90% zdjęć. Eyefocus to coś fantastycznego, jak sie tego posmakowało to już człowiek nie wróci do czegos innego. ale ... nie wszystkie zdjęcia wymagają płytkiej GO no i na fotografowaniu ludzi fotografia sie nie kończy.
Dokładnie tak. Mam R5 ale do produktów wymieniłbym 5D3 na 4ke.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ponad 40 lat używałem lustrzanek i pożegnałem się z nimi bez bólu.
Masz inne potrzeby niż ja. To cały czas próbuję przekazać. Fotografia nie ma 100 twarzy. Ma tysiące twarzy. Albo raczej miliony.
Kasa, nawyki, doświadczenie, potrzeby, aktualnie posiadany sprzęt, przekonania. Ilość kombinacji jest nieskończona.
I dlatego fora jeszcze żyją ;)
-
Dlatego zaznaczyłem, że "dla mnie". Chętnie słucham argumentów osób mających odmienne zdanie ale tylko tych którzy mają coś wartosciowego do powiedzenia (Ty akurat masz).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Korzystanie z lustrzanki w trybie LV to trochę jak słuchanie winyli zgranych do pliku. 11 lat temu kupiłem pierwszego bezlusterkowca Panasonic GH2 i bardzo polubiłem jego EVF. Z ulgą odetchnąłem kiedy bezlusterkowce osiągnęły poziom jakościowy lustrzanek i Canonowe DSLR mogłem odstawić na półkę. Dla mnie wizjer optyczny nie ma żadnych zalet w stosunku do EVF. Najbardziej na EVF narzekają ci którzy go nie używają ale tak jest w wielu dziedzinach.
Nie uważasz,że taki Canon 6D mII mógł dobrze godzic swoją funkcjonalnością zwolenników lustrzanek i bez luster? W LV wykrywał twarz, więc może i wykrywanie oka by się dało ogarnąć,wizjer optyczny był,a przez odchylany ekran można kadrować z ciekawej perspektywy bez czołgania sie?
-
Kadrowanie na LCD w ostrym słońcu? Raczej słabe rozwiązanie więc należałoby zerknąć w wizjer co w przypadku 6D wiąże się z opuszczeniem lustra. Dokładany wizjer EVF? Można i tak tylko wtedy robi się pokraczny odpowiednik bezlustra.
Optymalnie byłoby gdyby równolegle rozwijano lustra i bezlustra wtedy każdy wybrałby to co lubi.
-
W ostrym słońcu masz wizjer i to optyczny przecież... na bezlustrze identycznie,tyle,że elektroniczny.
-
Ale jeśli w lustrzance opuścisz lustro żeby skorzystać z wizjera optycznego to tracisz wszystkie korzyści trybu LV.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 14368
Zbrojenia na igrzyska olimpijskie w Paryzu ciag dalszy ?
Canon RF 200-500mm f/4L IS USM bedzie mial premiere w Q4 tego roku. Bedzie to nastepca Canon EF 200-400mm f/4L IS USM 1.4 z 2013 roku. Nowy model RF nie bedzie mial wbudowanego telekonwertera, ale za to dostajemy szerszy zakres ogniskowych i mniejsze rozmiary. Cena 15999$ wiec w Polsce mozemy spodziewac sie okolicy 80000 zl.
-
W sam raz [emoji4][emoji199]
-
Jeszcze z ciekawych rzeczy to dzisiaj wypuścili kamerę z sensorem SPAD
https://www.canonrumors.com/canon-la...sensor-camera/
Kamera będzie kosztować 25000$ i daje możliwość uzyskania wyraźnego obrazu w kolorze przy oświetleniu rzędu 0.001 lux. Rozdzielczość 3.2 MPx
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jeszcze z ciekawych rzeczy to dzisiaj wypuścili kamerę z sensorem SPAD
https://www.canonrumors.com/canon-la...sensor-camera/
Kamera będzie kosztować 25000$ i daje możliwość uzyskania wyraźnego obrazu w kolorze przy oświetleniu rzędu 0.001 lux. Rozdzielczość 3.2 MPx
Super! Wszyscy na to czekaliśmy! :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Super! Wszyscy na to czekaliśmy! :mrgreen:
Paradoksalnie polska wschodnia granica moze byc miejscem, gdzie te kamery pojawia sie w duzej ilosci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Paradoksalnie polska wschodnia granica moze byc miejscem, gdzie te kamery pojawia sie w duzej ilosci.
A bo to jedyna popłuczyna po technologiach wojskowych trafiająca na rynek cywilny?
-
Ale to chyba dobrze? Oni mają najlepsze technologie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Kojarzę wypowiedź dystrybutora Hasselblada, że najwięcej ich aparatów kupują firmy zajmujące się fotografią lotniczą pól uprawnych. Gdzieś pisałem, że fotografia ma milion twarzy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ale to chyba dobrze? Oni mają najlepsze technologie.
Kojarzę wypowiedź dystrybutora Hasselblada, że najwięcej ich aparatów kupują firmy zajmujące się fotografią lotniczą pól uprawnych. Gdzieś pisałem, że fotografia ma milion twarzy ;)
Kiedyś marynarka wojenna USA miała etatowe lustrzanki firmy Topcon, a nie jakieś tam pizdrykowate Nikony czy Canony, bo krążyła o nich taka fama, że połowa czołgów pod El Alamein została nimi rozwalona :mrgreen:
-
A czy na granicy pl bialorus jest marynarka wojenna usa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
To jest tajemnica wojskowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
A myślisz, że do czego służy piechota morska? Przecież nie do chodzenia po wodzie w morzu.
-
Po prostu pytam, bo nie bardzo rozumiem zwiazku marynarki usa z optyką na granicy pl-bial.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Najbardziej na EVF narzekają ci którzy go nie używają ale tak jest w wielu dziedzinach.
Słuszne spostrzeżenie ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Policjantom zabierają czajniki elektryczne w ramach oszczędności to myślę że kilka melonów na kamery się znajdzie :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Policjantom zabierają czajniki elektryczne w ramach oszczędności to myślę że kilka melonów na kamery się znajdzie :D
Ceny w Polskiej biedronce na wsi są takie same jak w londyjskiej asdzie.
Wogóle ceny w PL są takie jak w UK, tylko zarobki inne...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Po prostu pytam, bo nie bardzo rozumiem zwiazku marynarki usa z optyką na granicy pl-bial.
Te dwie rzeczy łączy jedno: specyficzny klient używa specyficznego sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ceny w Polskiej biedronce na wsi są takie same jak w londyjskiej asdzie.
Wogóle ceny w PL są takie jak w UK, tylko zarobki inne...
no to pięknie...
-
-
..Plotki głoszą, że Meike AF 85 mm f/1.4 będzie pierwszym licencjonowanym przez Canona obiektywem niezależnego producenta wyposażonym w autofokus i bagnet RF. Premiera nowego modelu ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu.. za optycznymi.
Czyzby Canon odczuwa odpływ klientów? Chodza słuchy,że Sigma negocjuje umowe. Chyba będzie podobnie jak u Nikona,że będą zezwalali co można dopuścić do produkcji a co nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
..Plotki głoszą, że Meike AF 85 mm f/1.4 będzie pierwszym licencjonowanym przez Canona obiektywem niezależnego producenta wyposażonym w autofokus i bagnet RF. Premiera nowego modelu ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu.. za optycznymi.
Czyzby Canon odczuwa odpływ klientów? Chodza słuchy,że Sigma negocjuje umowe. Chyba będzie podobnie jak u Nikona,że będą zezwalali co można dopuścić do produkcji a co nie.
Jak ja się cieszę, że już nie muszę w tym uczestniczyć i czekać aż coś się może pojawi a może i nie a to coś co się pojawi i tak będzie pewnie droższe niż to co już od dawna jest w Sony.
-
Drozsze na pewno. Widać to u Nikona,że szkła które do niego idą pod zmieniona nazwą ,są wyraznie droższe niż ich odpowiedniki pod Sony. Ale chyba cos by musiało być na rzeczy skoro już myślą o dopuszczaniu szkieł obcych producentów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Drozsze na pewno. Widać to u Nikona,że szkła które do niego idą pod zmieniona nazwą ,są wyraznie droższe niż ich odpowiedniki pod Sony. Ale chyba cos by musiało być na rzeczy skoro już myślą o dopuszczaniu szkieł obcych producentów.
Właśnie to analizowałem wybierając kolejny, po Canonie, system. Porównałem sobie ceny wszystkich obiektywów, oczywiście tych w kręgu moich zainteresowań, no i sorry Nikon ale wypadasz dużo drożej a i tak nie wszystko masz :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Obiektyw ten można wyrwać na Aliexpress już od jakiegoś czasu za nawet ca 760 PLN, a więc o jakiej premierze mowa?
-
..pierwszym licencjonowanym przez Canona..
Meike AF 85 mm f/1.4
Plotki głoszą, że Meike AF 85 mm f/1.4 będzie pierwszym licencjonowanym przez Canona obiektywem niezależnego producenta wyposażonym w autofokus i bagnet RF. Premiera nowego modelu ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu, a poniżej prezentujemy jego specyfikację:
Konstrukcja: 13 elementów w 8 grupach,
Mocowanie filtrów: 77 mm,
12 listków przysłony,
Minimalna odległość ostrzenia: 0.98 m,
Przełącznik AF/MF,
Waga: 800 g,
Dostępne mocowania: Nikon Z, Sony E, Canon RF, L-mount.
z optycznych.
-
Na Aliexpress można kupić wszystko pytanie tylko co to tak naprawdę będzie i jak to będzie działać. Przykladowo dysk zewnętrzny SSD Samsung o pojemności 1TB za śmiesznie niską cenę. Problem pojawi się kiedy zacznie korzystać się z niego i raz że prędkość odczytu/zapis jakaś taka mała będzie jak na SSD a do tego po zapisaniu 32GB danych więcej zapisać się nie da. Po rozebraniu dysku okaże się, że w środku jest karta SD albo pendrive. Są też większe dyski typu 20, 30 czy nawet 60TB...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...48215d7e18.jpg
-
-
Chyba zdecydowana większość krytykowała te zamykanie bagnetu,więc większy wybór na pewno poprawi sprzedawalność korpusów Canona i popularność systemu. Przecież do przyrody 600ki w ludzkich cenach ma od dawna Sony,Panasonic teraz Nikon i Fuji a Canon 500ke i to za dwukrotnośc kwoty. Tylko ktoś z zakonu Canona lub opłacany przez przedstawicieli może tego nie krytykować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Chyba zdecydowana większość krytykowała te zamykanie bagnetu,więc większy wybór na pewno poprawi sprzedawalność korpusów Canona i popularność systemu. Przecież do przyrody 600ki w ludzkich cenach ma od dawna Sony,Panasonic teraz Nikon i Fuji a Canon 500ke i to za dwukrotnośc kwoty. Tylko ktoś z zakonu Canona lub opłacany przez przedstawicieli może tego nie krytykować.
Bagnet EF też zwsze był zamknięty i Canon nigdy nie licencjnował żadnego 3rd party.
Po prostu protokół EF jest na tyle prosty że producenci zewnętrzni "zhakowali" go na tyle, żeby zbudować działające szkła.
Tu się nic nie zmieniło poza tym że w protokole RF Canon wprowadził szyfrowanie komunikacji i reverse-engineering się skończył.
Swoją drogą dziwię się, że zrobili to tak późno - w EF też się dało, przynajmniej dla nowszych szkieł. Choć oczywiście szyfrowanie wymaga większej wydajności interfejsu - może tu był problem.
Właśnie z tego powodu nigdy nie kupowałem kundli do Canona - mając świadomość, że to działa na zasadzie powiązanych sznurków i za każdym upgrade softu od Canona trzeba się liczyć że coś przestanie działać dopóki producent nie obczai co przegapił w trakcie "podglądania protokołu".
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
A jeśli mnie mało interesuje ogniskowa powyżej 200 to też muszę krytykować?
Czy powinienem sypać głowę popiołem że Canon specjalnie dla moich potrzeb zrobił mały zoom RF70-200/4L jeszcze mniejszy niż wersja EF, i że dla mnie to strzał w 10tk?powinienem sypać głowę popiołem?
Nawet sobie przejrzałem konkurentów. No kuźwa nikt chyba nie ma tak małej fajnej 70-200/4. Czy muszę ciągle pisać że inni nie mają na ich forach. Sony chyba ma ale wydaje się większy jak wersja ef. No i droższy o 50procent.
To nie wiem jak to ten zakon ma działać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A jeśli mnie mało interesuje ogniskowa powyżej 200 to też muszę krytykować?
Czy powinienem sypać głowę popiołem że Canon specjalnie dla moich potrzeb zrobił mały zoom RF70-200/4L jeszcze mniejszy niż wersja EF, i że dla mnie to strzał w 10tk?powinienem sypać głowę popiołem?
Nawet sobie przejrzałem konkurentów. No kuźwa nikt chyba nie ma tak małej fajnej 70-200/4. Czy muszę ciągle pisać że inni nie mają na ich forach. Sony chyba ma ale wydaje się większy jak wersja ef. No i droższy o 50procent.
To nie wiem jak to ten zakon ma działać?
Tak właśnie działa jak w tym momencie piszesz.. ;))
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Bagnet EF też zwsze był zamknięty i Canon nigdy nie licencjnował żadnego 3rd party.
Po prostu protokół EF jest na tyle prosty że producenci zewnętrzni "zhakowali" go na tyle, żeby zbudować działające szkła.
Tu się nic nie zmieniło poza tym że w protokole RF Canon wprowadził szyfrowanie komunikacji i reverse-engineering się skończył.
Swoją drogą dziwię się, że zrobili to tak późno - w EF też się dało, przynajmniej dla nowszych szkieł. Choć oczywiście szyfrowanie wymaga większej wydajności interfejsu - może tu był problem.
Właśnie z tego powodu nigdy nie kupowałem kundli do Canona - mając świadomość, że to działa na zasadzie powiązanych sznurków i za każdym upgrade softu od Canona trzeba się liczyć że coś przestanie działać dopóki producent nie obczai co przegapił w trakcie "podglądania protokołu".
p,paw
Tak,ale oburzenie poszło jak zaczeli blokować szkła Viltroxa oficjalnie.. w EF gorzej pewnie działały,ale działały... podobnie z Samyangiem było??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Skoro tu mam np taki RF 70-200/4L, bo długo nad nim myślałem czy zmienić z wersji EF. Miałem okazję pobawić się u kogoś RFem, na początku myślę no za mały chiba ale zmierzyłem swoje mniejsze inserty i okazało się że wejdzie, EF nie wchodził. Musiałem brać większy. Dwa do dwóch i mam wersję RF. EF idzie na sprzedaż. No jaki to ja jestem niezadowolony z tego Canona :)
-
Jednym słowem dałeś się wydoić z kasy. I czym się tu chwalić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
--- Kolejny post ---
Tak,ale oburzenie poszło jak zaczeli blokować szkła Viltroxa oficjalnie.. w EF gorzej pewnie działały,ale działały... podobnie z Samyangiem było??
Żeby to zrozumieć, to Samyang z bagnetem RF ma chyba myk taki ze to jest protokół EF wsadzony w RF aby podpinać bez przelotki. Zrobili to sami a powinni zacząć od rozmów z Canonem o licencji na pełny RF. Trwało by to ale w końcu by się pewnie dogadali do dziś.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Jednym słowem dałeś się wydoić z kasy. I czym się tu chwalić?
Czyli że jest gdzieś u konkurencji równie mały i można go mieć za mniej niż 5500 po promocjach? No Sony stary chyba większy, tańszy, chyba teraz ale nowy 9tysi i też chyba większy? Mniejszy rozmiar jest dla mnie tutaj kluczowy wręcz.
-
Chodzi o to, że juz wcześniej kupiłeś wersję EF a teraz znów kupiłeś ten sam obiektyw RF.