Była zapewne grappa, ale na jedną nogę;)
Wersja do druku
Była zapewne grappa, ale na jedną nogę;)
Tak parka pleszki zwyczajnej ogłosiła narodziny młodych w gnieździe obok .Od wczoraj zbierają robaki które im podkładam i nie jedzą ich wpierw tylko lecą z kilkoma w dziobie do gniazda ...Zdjęcia robione dość późno,iso podkręcone,zdjęcia ciut odszumione.
365
codirosso comune /M/ pleszka zwyczajna /M/ by bogdan l, su Flickr
366.
Codirosso comune /F/ pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
367.
Codirosso comune/M/ Pleszka zwyczajna /M/ by bogdan l, su Flickr
368.
Pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
Bardzo ładne ptaki i masz częście mieć ich gniazdo. Robaki dawaj tylko żywe.
Fajnie obserwować z najbliższej odległości ptasią rodzinkę.Niepokoi mnie jedynie w pobliskiej odległości gniazdo drugiej pary.Oba samce czasem ścierają się w locie .Ale widać natura pozwala im na bliskie sąsiedztwo.
Robale dostają żywe. Dochodzi do tego że gdy rankiem lub wieczorem przychodzę i wyciągam pokarm, to jedna z samic tak jest zniecierpliwiona że podlatuje na odległość ok pół metra i czeka kiedy dostanie robaki :)Wczoraj mało brakowało by wleciała mi do otworzonego pojemnika z robakami :) Apetyt mają straszliwy te małe..W czasie ok 2 minut samiec i samica potrafią podebrać ok 20 robali i zanieść do gniazda.
I ja i modrak byliśmy zaskoczeni swoja obecnością...Tak blisko jeszcze nie spotkaliśmy się oko w oko :) Dzieliło nast tylko 4 metry.
369.
Passero solitario /M/ - modrak /M/ by bogdan l, su Flickr
370.
Passero solitario /M/ - modrak /M/ by bogdan l, su Flickr
Ładne zdjęcia robisz.
A to bardzo się cieszę że ci się coś spodobało.Dziś udało mi się znów zauważyć ok 6 rano , że przyleciał prawdopodobnie ten sam samiec do mnie na ogród,gdzie ostatnio zrobiłem mu zdjęcia.A jeśli gdzieś w pobliżu gniazduje, jest szansa że może przyprowadzi kochanicę :)A to by było dla mnie wielkie szczęście ją zobaczyć i sfotografować .
371.Kopciuszek - samica
Codirosso spazzacamino /F/ - kopciuszek /F/ by bogdan l, su Flickr
372.Pleszka zwyczajna -samiec
Codirosso comune /M/ pleszka zwyczajna /M/ by bogdan l, su Flickr
373.Kulczyk - młody samiec.
Verzellino - kulczyk.mlody samiec by bogdan l, su Flickr
374.Pleszka zwyczajna - samica.
Codirosso comune /F/ pleszka zwyczajna /F/ by bogdan l, su Flickr
Dzisiejszy dzięcioł pstry.Wczoraj opuścił gniazdo..Płeć jeszcze nie do rozróżnienia.Jak zrzuci puch i przyleci to będę pewny czy samiec czy samica.Zdjęcie zrobione dziś rano 0 6-30 w moim ogrodzie.Gniazdo mają ok 100 m dalej.
375.
picchio rosso magiore giovane /mlody dzięcioł pstry by bogdan l, su Flickr
A to młody osobnik kowalika, przylatuje jeszcze z ojcem na wyżerkę :) Ale gdzie było gniazdo to nie wiem:)
376.
picchio muratore giovane/młody kowalik by bogdan l, su Flickr
368,369,376 świetne
napisać świetne zdjęcia to obraza dla takich zdjęć ...
Bardzo ładne.Przydał by mi się taki kij "laska" jak na 376. wczorajprzełaziłem kilka godzin po lesie ale nie znalazłem ładnej laski, a jest bardzo dobry dla zimków.
Mnie cieszy że czytając takie komentarze widzę że jakiś maleńki progres w mej twórczości ;) następuje.Oczywiście większość zdjęć można nazwać że jest skopana - tu się biję w pierś- ale też widzę że sprzętowo muszę nadrabiać braki.jeśli dalej chcę iść w tym kierunku to niestety i obiektyw jasny potrzebny jak i dobre body.To niestety duże koszta.A to nie jedyna moja pasja która pochłania pieniądze .Sigma która robię wszystkie zdjęcia ptakom,niestety jest ciemnym obiektywem, i czasami straszliwie mnie to ogranicza.Gdyby miały przynosić dochód to pewnie i pieniądze by się na to znalazły. Na razie to jednak pasja sama dla siebie.
--- Kolejny post ---
Dzieki :)
nie ma sprawy ;) poszukam i wyślę kurierem za pobraniem:)Pamiętasz - dałeś mi link do filmu na you tube, jakie gałęzie potrzebne są do fotografii ptaków, mam nadzieję że wykorzystałem dobrze wiedzę w nim zawartą.Nawet na ogród przytachałem konar spróchniały dla dzięciołów i dzięcioły przylatują i tłuką w niego na całego. Dziś nawet ten młody to robił .
Podrzućcie ten film.
Jeśli pamiętam dobrze, to jeden z filmów :
https://www.youtube.com/watch?v=YjYWG5l6Kzw
A wyszło to z powodu takiego że kolega zysk zarzucił mi że zimorodek prawdopodobnie był na złym patyku pokazany, oraz uwagi kolegi Irka co do czystości takowego badyla .Teraz gdy chcę zrobić jakąś dekorację dla ptaków w swoim ogrodzie, czy jak choćby pokazane kilka stron do tyłu zdjęcie kukułki na konarze, dużą miarę przykładam do wyboru miejsca, przygotowania terenu, poszukaniu konara odpowiadającym mym potrzebą,odpowiednie umocowanie , oczyszczenie ze zbędnych elementów.
"...Pamiętasz - dałeś mi link do filmu na you tube, jakie gałęzie potrzebne są do fotografii ptaków, mam nadzieję że wykorzystałem dobrze wiedzę w nim zawartą..."
Witajcie.Czy możecie podzielić się tym linkiem?Wiedzy nigdy za dużo.
Pozdrawiam.
Miejsce w moim ogrodzie gdzie zaaranżowałem stołówkę dla ptaków
wszystko podniesione nad poziom gruntu żeby zdjęcia wykonywać mniej więcej na wysokości oka ptaka.Zbudowane na panelu ze sklejki do budowy łodzi, plus konstrukcja stalowa.Na sklejce 3 cm grubości położona papa.Na to ułożyłem mur z kamieni na wysokość ok 20 cm,potem wypełniłem to ziemia, dołożyłem karcze ze starego kasztana, kilka kamieni, posadziłem mech, i inne rośliny przyniesione z lasu.Na zdjęciu widać że nawet krzaczek jagody czarnej przyjął się i zaowocował.Z prawej strony dołożyłem pojemnik na wodę.W tygodniu zamontuje tam filtr z pompka wodną i dodatkowym zbiornikiem wkopanym w ziemię - Po to by teraz gdy są wysokie temperatury , woda się nie zagotowała :) Dziś termometr ok 13 wskazywał w tym miejscu 28 C.Przytachałem też z lasu kawał konaru spróchniałego dla dzięciołów.Korzystają też z niego sikorki wygrzebując larwy robaków które tam wkładam, i orzeszki ziemne.
377.Lewa strona .
lewa strona by bogdan l, su Flickr
378.Jak na zawołanie zapozował samiec pleszki.
mój ogród-miejsce fotografowania ptaków by bogdan l, su Flickr
379.
środkowa część by bogdan l, su Flickr
380.Końcówka konara dla dzięciołów
kłoda dla dzieciołów by bogdan l, su Flickr
381. Na koniec sesji przyleciała sójka, już ciemnawo się robiło, ok 20 .Siadła na jednym z mniejszych konarów kasztana jadalnego.
Ghiandaia / Sójka. by bogdan l, su Flickr
To przedstaw to "po całości" jakimś szerokim kątem :)
Gratulacje za cierpliwości i pracę !
Za drobną opłatą , a jakże :) wykorzystaj, i pokarz jak wykorzystałeś to co zobaczyłeś wrzucając jakieś zdjęcia :mrgreen:
--- Kolejny post ---
nic z tego :) nie korzystam z takich obiektywów :)Jakoś ich nie lubię :)
dzięki, dużo ptracy z tym nie było, choć co jakiś czas modyfikuje i zmieniam .Całość może zajęła 4-5 godzin.
Bardzo ładnie to wygląda i efekty super już widać ze studia.
To ja poproszę widoczek Twego ogrodu :):):)
Dzięki kaczy :)Problem w tym że dzięcioły sobie upodobały przylatywanie o 6 rano , kiedy jeszcze bym sobie pospał :)Może jutro się zwlekę z łoża to może uda mi się jakieś zdjęcie im zrobić.
I tu mnie załatwiłeś:
Ale też teleobiektywem.
A poważnie, to podziwiam Twoje przedsięwzięcie, nawet na podstawie tych fragmentów. Mnie było stać tylko na tę miskę i parę kamieni dookoła. Dodatkowo chyba miejsce, w którym mieszkasz, czyli południe Europy, sprzyja większej różnorodności ptasich gości.
Zrymowałem!
No czegoś takiego się nie spodziewałem :) Miło że odzew nastąpił jak błyskawica :)
A tu to Cie zaskoczę - moi koledzy strasznie zazdroszczą ptasiej różnorodności w Polsce:) pokazuję im niektóre zdjęcia przyrodników, ptasiarzy mieszkających w Polsce i nie mogą się nadziwić jaka piękna jest Polska.
Ja mieszkam w górach, tereny raczej ubogie w te co fruwają. Zimą ;) zostaje tu kilka jedynie gatunków, reszta odlatuje do Afryki lub przemieszcza się na tereny blisko morza lub południa Włoch.Jedynie dzików u mnie co niemiara , lisów ,saren,już mniej bo wilki powróciły.
I mnie zaskoczyłeś, ale po chwili zastanowienia: w sumie w Europie północnej są obszary lęgowe wielu ptaków.
Ciekawa rzecz, jeśli chodzi o wilki. Mieszkam w Pomorskiem i - chyba w zeszłym roku albo 2 lata temu - pojawiły się doniesienia, że na Kaszubach zadomowiły się wilki. Najpierw było niewyraźne zdjęcie zrobione przez leśnika, a później do mojej firmy dotarło pismo starosty o wilkach, ochronie i konsekwencjach naruszania ich spokoju.
Niestety Włochy są krajem przelotowym dla większości ptactwa.Żurawie tylko raz widziałem jak przelatywały dość wysoko. Bociana w mym rejonie do tej pory nie widziałem żerującego, jedynie w przelotach.Nawet Ibisy Sacro które sfotografowałem , jedynie na 3 dni zatrzymały się w mych okolicach.
No popatrz. Mieszkam na wsi w okolicach Gdyni/Wejherowa i w promieniu 30 minut jazdy rowerem znam 6 gniazd bocianów, a żurawie widzę kilka razy w tygodniu, gdy pasą się na łąkach przy drodze (do pracy) - teraz trochę mniej, bo chyba siedzą na własnych jajach. Polska piękna jest. ;)
Ja zaspany, on świeżak z apatytem na śniadanie zaleciał do mego ogrodu :)
382.
dzięcioł by bogdan l, su Flickr
porozglądał się , stwierdził że jest bezpieczny
383.
Giovane picchio rosso magiore / Młody dzięcioł by bogdan l, su Flickr
i wziął się za szukanie korników i orzeszków
384.
Młody dzięcioł, by bogdan l, su Flickr
krótki film -
https://www.flickr.com/photos/125138...8/35071533352/
Po tym wszystkim niestety musiałem jechać do pracy.Gdy piłem kawę, zerknąłem przez okno i zdębiałem, na konarze siedziały cztery dzięcioły, Matka, i 3 młode. I to się nazywa mieć szczęście ;(
Ale zasadzę się na nie w tym tygodniu, tylko muszę się przemóc i wstać o 6 rano :) żeby je nie wypłoszyć przy wejściu do czatowni na ogrodzie....
Cudeńko... A ja tym samym zamykam na jakiś czas swój watek.. Podziękowania dla zaglądających i komentujących..
Senza titolo by bogdan l, su Flickr
This photo is no longer available - szkoda.
Jedziesz zdobywać koronę Ziemi? Powodzenia, stopy wody pod kilem.
U mnie się wyświetla.
Jak zawsze w urlopie.
A wątek zamykam, bo brak jakiegokolwiek zainteresowania nim, poza kilkoma osobami 2-3.Szkoda czasu na wstawianie zdjęć.To że zdjęcia pewnie nie są doskonałe, to dobrze wiem.I nie każdemu musi się podobać to co pokazuje.Ale od dłuższego czasu obserwuję forum, i jak sami zauważacie - może 5-6 osób prezentuje tu swoje prace i koniec. Gdyby nie wątki CTJ i GTJ, czy wątki dla początkujących , to forum można by było wygasić .Nic merytorycznego się nie dzieje.Ok 2 miesięcy temu miałem chwilę czasu i policzyłem ile osób średnio udziela się na forum przez tydzień- na jeden dzień wyszło 6 osób .To i tak zawyżona liczba.Nie liczę tu założycieli nowych wątków.
Leon007, specjalnie dla Ciebie :)
Zdjęcie bez nr...
Marzenia sie spełniają ... by bogdan l, su Flickr
Z forum się nie żegnam, bo będę zaglądał do kilku wątków i pewnie coś nie raz napiszę .....
No to teraz możesz gonić ptaki czatownią. Już sobie wyobrażam jak jedziesz, a za samochodem klucz zimorodków i dzięciołów, a gdzieniegdzie pluszcz.
A co do merytoryczności forum - niestety zgadzam się z Tobą. Myślałem, że McKinleya (czy tam Denali) jedziesz zdobyć.
Zrób ładne zdjęcia!
To nie tak, że tylko 2-3 osoby są zainteresowane Twoim wątkiem! Od dawna go obserwuję i naprawdę uważam, że wiele zdjęć jest świetnych, tylko że moje komentarze typu "super", "genialne" itp. i tak nic by nie wniosły, dlatego podziwiam w ciszy. Może to mój błąd... ;-)
Ja także oberwuję na bieżąco:)
Dzięcioły ładnie, zwłaszcza tło Ci fajnie wyszło. Samego ptaka mogłeś bardziej wyciągnąć z cieni, bo podejrzewam że lepsze naświetlanie dało by właśnie przepał w tle.
Auto czatownia super - To Mitsubishi L200? Na takie nie miał bym co liczyć, ale i tak ciesze się że szef mi kupił mniejsze 4x4, trochę też ze względu na hobby.
Co do forum to wrzucaj. Nie zawsze coś napisze, ale czasem podrzuce jaką rade.
O widzisz, dobra rada, postaram się następnym razem o tym pamiętać.Choć z tym dzięciołem nie jest łatwo - skubany przylatuje jak ja jeszcze w tym miejscu mam słabe światło, a potem za kilka minut gdy słońce wyjdzie z nad jednej z gór od razu aż za dużo go mam:)
Tak to ten model. Szanuj szefa który kupuje Ci terenówkę :) Jeszcze zdarzają się tacy ? :)
Teraz to nawet prawie zdjęć nie robię , jedynie rano przed pracą pijąc kawę w swej ogrodowej czatowni obserwuję jak przylatuje ten dzięcioł, i korzysta z darmowej wyżerki :) zresztą nie on jeden , ostatnio regularnie ale już wieczorem przylatuje na kilka orzeszków ziemnych sójka, potem kapie się suszy i odlatuje zawsze w jednym kierunku.Fajnie też zobaczyć jak matka i ojciec na zmianę karmią parę młodych pleszek. Najgorsze w wyżywieniu - najdroższe są sikorki bogatki :) te to jak wpadają z rodzinkami to i ruch i walki śa przez długi czas.Dziś popołudniu 1 raz widziałem gdy młoda sikorka zleciała na kamień który jest częściowo zatopiony w wodzie i próbowała się kąpać jak jej matka. Dobre dziesięć minut bawiła się w wodzie. gdy skończyła - można ją było wyżymać :)
Kiedyś mi Irek, kolega z forum powiedział _ czasami lepiej zostawić aparat i nie robić zdjęć a obserwować co robią ptaki. To jest naprawdę dobra rada - szkoda że już praktycznie nie zagląda na forum, ale to taka kolej rzeczy :) trzeba robić miejsce innym:)
pozdrawiam wszystkich zaglądających.
A jeszcze lepiej jak się uda zaobserwować i utrwalić, na przykład szczegóły życia zimorodków.
Taki grzybek znaleziony podczas spaceru z psem. 600 mm daje radę nawet na takich zbliżeniach :)
385.
Pierwsze kroki do wody ....
386.
Widzialem takie "leśne studyjne" zdjęcia z grzybkami i ptakami. Ludziom sie podobają, ale w takich aż za bardzo widac ustawianie wszystkiego.
Niestety mój wymagał przygięcia ciut mchu przed, i położeniem się na ściółce ,Tło takie wyszło czyste dlatego że grzyb rósł na końcu wzniesienia i to moje szczęście.Jedynie co, to tylko ciut przyciąłem, żeby nie był w centralnym punkcie.Moje studyjne nie jest, bo nie jest sterylne:) mucha siedzi na kapeluszu i aż strach pomyśleć co robi :)
Ja też grzybki w occie, ale tu mam z tym kłopot , bo 95 % to grzyby w oleju:).I z tego tytułu cierpię.Dobrze że od czasu do czasu znajomi podeślą coś na ząb :)
385 fajne :)
Panie ale ten grzybek to na 99% szatan wiec lepiej nie jadaj takich, nawet marynowanych [emoji38]
Po strukturze na ogonie i kolorze pod kapeluszem. Dal potwierdzenia mozna go sprobowac, malutki kawalek kapelusza i bedzie czuc wyrazną gorycz.