Popieram, tak zrobiłem, jestem bardzo zadowolony. Polecam.
Wersja do druku
Gdybym jak niektórzy "eksperci", nie Ty, nakupił szkieł canona z serii L jak małpa kitu bo mnie stać, a stać mnie kupić cały asortyment canona, to po ukazaniu się lepszych alternatyw może głupio było by mi się przyznać, że jest coś lepszego i trzeba ponieść stratę i wymienić. Pełną klatkę mam niedawno i wybieram najlepsze szkła. Jeśli chodzi o zoom to wybrałem c 24-70L II i 70-200L II i 16-35L f4 IS. Co do ostatniego zastanawiam się nad wymianą na tamrona 15-30 f2.8, ale tym focę głównie landszafty więc sam nie wiem. A teraz ad rem: jeśli jesteś zadowolony z tego co masz nie wymieniaj, bo po co. Choć sam post świadczy, że jakaś zadra tkwi.
Kupiłem zupełnie nowe obiektywy z 3 letnią gwarancją. Sprzedający proponował kalibrację pod body jakie posiada, czyli 6, albo wysyłkę własnego body do sprzedawcy i kalibrację, a w przypadku niezadowolenia z kalibracji zwrot obiektywu. Uważam, że to jest OK. Co do kalibracji: mam statyw ale zwykle nie używam i do kalibracji nie używałem. Na kalibracji wcześniej się nie znałem, więc nie ma problemu trzeba chcieć. W świetle powyższego problem wysyłki wydaje się być marginalny.
Nie wiem jakie sigmy miałeś, czy A, te trzeba kalibrować . Jeśli już cytujesz Matsila to On o sigmach nie powinien się wypowiadać dopóki nie kupi obiektywu sigma i docka i nie dokona poprawnej, powtarzam poprawnej kalibracji. Co do warunków "pracy" to Matsil twierdzi, że jest amatorem, z tego co widzę zakręconym, ale jednak amatorem. Ja podobnie pozycjonuję siebie. Ze zdjęć nie mam nic poza radością. Na koniec co do fotek sigmami: w czasie kalibracji wykonałem kilkaset. do dnia dzisiejszego ok. 2000 i nietrafionych jest poniżej 1/10.Zdjęcia robię najczęściej w złych warunkach oświetleniowych.
+1
Nie miałem nigdy problemu BF/AF z wyjatkiem jednego przypadku, którego serwis i tak nie potrafił naprawić w samym szkle. Wysyłanie korpusów i opiektywów do kalibracji jest może dla tych co maja niskie wymagania,:mrgreen: dla mnie wykluczone. Raczej bym porzucił fotografowanie lustrzankami niż pakował sprzęt w paczki i wysyłał do serwisu po > $100 za sztukę.
Zaraz ktoś mi będzie wmawiał, że mam niskie wymagania co do ostrości i powinienem się lepiej przyjrzeć na większych powiększeniach. Albo, że potrzebuję więcej jaśniejszych szkieł, żeby docenić cierpienia posiadaczy Sigm.:roll:
Nawiasem mówiac, testowałem Sigmę 50A z 6d przez kilka dni i tragedii z celnościa nie było. Mimo to był to pierwszy i ostatni jak dotad raz, kiedy odpaliłem microadjustment w tym korpusie.:|
Widzisz,całą swoją przygodę z tą firmą opierasz na dwóch nowych stałkach, które są od jakiegoś czasu i wymagają niezbędnej kalibracji. To tak trochę jak by mówić, że BMW 5 z 2015 jest lepsze od audi a8 z 2010. Ja oraz cała masa innych osób opieram doswiadczenia z tą firmą od trochę dłuższego czasu. Nieważne. Rozumiem, że zoomy C, które posiadasz też kalibrowłeś ;) Nie pamietam czy to TY cz ktoś inny wypowiadał się, ze stalki C trzeba też kalibrować. Proponuję wejść na stronę rekinal focal i sprawdzić jaki jest rozrzut stałek L. Osobiście byłem w szoku bo na wynikach z kilkudziesięciu niezależnych testów okazuje się że praktycznie 35 50 85 są bezbłędne. Niestety znalazłem tylko jeden test Sigmy i była tragedia pod względem wyników.
Ps. Skąd masz pewność, że ten kalibrator sigmy to takie cudowne rozwiązanie. Czytałem ,że nie zawsze pomaga. Komu mam wierzyć? Sorry, ale tak trochę wparowałeś na to forum z butami i mieszasz z błotem wszystkich co mają inne zdanie niż Ty. Tak trochę nie fajnie. Jeśli moje pytania, posty Cię zirytowały to sorry. Jak widzisz nie tylko ja nie lubię wysyłać kurierami aparat ze świeżo kupiony szkłem, bo producent nie jest w stanie zapewnić jego prawidłowego działania.
Masz niskie wymagania co do ostrości :mrgreen: - miałem cztery 50A w rękach przez więcej niż przez chwilę, każda miała taki problem że potrzebowała innej mikrokalibracji na krótkich odległościach i innej na dłuższych - tego się nie da załatwić samą mikrokalibracją aparatu,trzeba użyć docka, nawet jak kupiłem wybraną sztukę bo się wydawało że jest dobrze to i tak trzeba było użyć docka żeby było bardzo dobrze. nie twierdzę że tak jest z każdą 50A ale ja takiej która nie posiadała tej wady nie widziałem stąd moja wiara w istnieje takowych jest nikła (tak na poziomie wiary w yeti) - więc nadal łatwiej mi uwierzyć w niskie wymagania co do ostrości niż idealną sigmę.
Ja ze swojej sigmy jestem bardziej niż zadowolony, to genialne szkło, jeszcze jakby była trochę lżejsza :mrgreen: ale nie można mieć wszystkiego. Dock to również genialne w swojej prostocie rozwiązanie. Jeśli ktoś nie chce używać docka to śle do serwisu - ja nie lubię serwisów bez względu czy to serwis canona czy sigmy.
Szanowny kolego pisę o szkłach serii Art. bo tylko o tych mogę się wypowiadać, bo je mam, i da się je skalibrować. Co do trafności po kalibracji to pisałem wcześniej?
Zoomów c nie kalibrowałem, ale co to ma do rzeczy. Osobiście mam Audi i nikt mi nie powie , że BMW poza serią x-drive jest porównywalane. Skąd pewność o skuteczności usb dcock,, bo osobiście sprawdziłem. Nikogo nie mam zamiaru mieszać z błotem.